A címvédőhöz utazik a Phoenix, jön a Sixers-Clippers visszavágója

Orlandóba utazik a Warriors, javítana a Sixers ellen a Clippers, kötelező előtt áll a Cleveland, a New York és a Minnesota, a Thunder a szárnyaló Houstont fogadja, ismét pályán a Lakers, a játéknap rangadóját pedig Denverben rendezik - minden, amit az előttünk álló NBA játéknapról tudni érdemes.

Orlando Magic – Golden State Warriors 00:00

Az Orlando viszonylag kényelmesen áll Kelet ötödik helyén, sőt, a negyedik Knicks is csak egyetlen mérkőzésre van a floridaiaktól – hatalmas sztori az övék az idei szezonban, az egyik legkellemesebb meglepetést nyújtják az idényben. Ez nem mondható el a GSW-ről, hiszen a Warriors csak tizedik Nyugaton és azzal, hogy az utóbbi öt mérkőzéséből csak kettőt nyert meg a csapat, így egy kicsit leszakadt az előtte lévőkről, sőt, már inkább maga mögé kell tekintgetnie és a gőzerővel zárkózó Rocketsre kell figyelnie. A Magic legutóbb a Kings elleni szoros rangadón kapott ki egy egylabdás meccsen, azelőtt viszont tizenhárom mérkőzésből tíz győzelmet szerzett a csapat, remek formában vannak Bancheróék és jó esélyük van arra, hogy egyenes ágon jussanak be a rájátszásba. A GSW tegnap is pályán volt, Miamiban pedig talán a vártnál is simábban arattak Curryék győzelmet, szükségük is volt erre, hiszen még nem érezhetik biztonságban magukat a nyugati top 10-ben. Az Orlando sokkal pihentebben érkezik meg ebbe a mérkőzésbe, a hazaiak utoljára három nappal ezelőtt játszottak meccset, és az előzetes jóslatok alapján talán feléjük is billenhet el a mérleg nyelve – a kérdés az lesz, hogy a vendégeknél a rutin és a tapasztalat felülkerekedik-e a fáradtságon és a hullámzó formán.

 

Washington Wizards – Brooklyn Nets 00:00

Nagy színvonalra nem kell számítanunk, a Wizards meccsről meccsre a mezőny egyik legkiábrándítóbb teljesítményeit teszi fel a pályára – bár igaz, hogy a fővárosiak nagy meglepetésre hárommeccses győzelmi sorozatban vannak, az utóbbi napokban nagy bravúrral legyőzték a Sacramentót, a Torontót és legutóbb a Chicagót is, de ettől függetlenül a liga egyik, ha nem a leggyengébb csapata. A Brooklyn sincs sokkal jobb helyzetben, sőt, a vendégek 2-8-cal teljesítették az elmúlt tíz mérkőzésüket, két napja a Raptors ellen szakították meg hatmeccses nyeretlenségi szériájukat. Egyik csapat sincs tehát ideális állapotban, mindketten a tankoló szintet képviselik, így nehéz lesz megjósolni, hogy ma milyen arcukat mutatják a felek – inkább „roncsderbire”, mintsem színvonalas küzdelemre számíthatunk.

 

Charlotte Hornets – Cleveland Cavaliers 00:00

A Hornets teljesen reménytelen helyzetben van, alig előzi meg a Washington és a Detroit párosát a liga legalján, a hazaiak tízből nyolc alkalommal is kikaptak az elmúlt hetekben, jelenleg pedig zsinórban öt zakó áll a nevük mellett, legutóbb éppen a Cavs ellen maradtak alul és a mai visszavágón is az esélytelenek nyugalmával lépnek valószínűleg pályára. A Cavaliers is látott már bőven szebb napokat, a vendégek nem igazán tudják kimozogni Donovan Mitchell hiányát, nemrég hazai pályán a Heat ellen, majd Miamiban és Minneapolisban is kikaptak, ezt a pocsék formát tudták javítani legutóbb a Hornets elleni kötelezővel. A hírek szerint Mitchell még ma sem lehet ott a pályán, Strus visszatérésére viszont már mutatkozhat némi esély – elnézve a Charlotte tudását és helyzetét, az ohióiaknak vezérük nélkül is magabiztosan hozniuk kell ezt a mérkőzést, hiszen bár még tartják harmadik helyüket Keleten, de mögöttük nagyon közeledik a Knicks és a Magic is, nem fér bele tehát, hogy gödörben maradjanak, a következő mérkőzések tétje a pályaelőny, ami sokat jelenthet a rájátszásban.

 

Atlanta Hawks – Portland Trail Blazers 00:30

Az Atlanta megint talán egy felfelé ívelő formát mutat, előbb a Hornetset, majd legutóbb harminc pontos hátrányból a listavezető Bostont tudta hatalmas bravúrral legyőzni – azonban még ezekkel sem tudott előrébb lépni a tabellán, továbbra is tizedik, azonban másfél meccses hátránya már talán nem számít behozhatatlannak a Bulls mögött. A Portland ellen elvileg folytathatná jó sorozatát a hazai csapat, a Blazers egymás után hét vereséget számlál és még a megszokottnál is jobban szétesett az alapszakasz végére, Grant, Brogdon és Sharpe mellé csatlakozott a sérültekhez Anfernee Simons is, de Deandre Ayton is hagyott ki meccseket, a center játéka pedig most sem biztos. A Hawks sem csattan ki az egészségtől, Trae Young mellett Onyeka Okongwu és Jalen Johnson sem bevethető az aktív rotációból, valamint egyelőre a Young hiányában remekül a csapat élére álló Dejounte Murray játéka is kérdéses. A sérültjelentésektől függetlenül azonban az Atlantát mondhatjuk a mérkőzés esélyesének, a Portland ahogy eddig sem, úgy valószínűleg ezután sem fog komolyabb ellenállást tanúsítani, ők idén megelégszenek a nyugati utolsó előtti hellyel az alapszakaszban.

 

Philadelphia 76ers – Los Angeles Clippers 00:30

A felek vasárnap este már játszottak egymással, akkor meglepően jó játékkal tudott nyerni az Embiidet továbbra is nélkülöző Sixers, most jöhet a felek visszavágója. A hazaiak azóta Sacramentóban kaptak ki, a vendégek pedig a Pacers ellen maradtak alul – összességében egyik csapat sincs jó formában, a Philly a tavalyi MVP nélkül csak szenved és Maxey extráival próbál egy-egy meccset megnyerve odaérni a keleti hatodik helyre, a Clippers pedig némileg érthetetlenül esett szét az utóbbi hetekben és az alapszakaszgyőzelem helyett már csak a negyedik hely megtartása lehet a csapat célja. A Los Angelesi-ieknél jó hír, hogy a Pacers ellen legutóbb már Russell Westbrook is játékra jelentkezett, az irányító ráadásul jó játékkal tért vissza sérüléséből, rá nagy szükség lesz a továbbiakban, hogy a kispadról érdemi támogatást kapjanak a sztárok, enélkül ugyanis nagyon nehéz dolga van a LAC-nak. Az esélyek a vasárnapi derbihez hasonlóak, akkor is a Clipperst éreztük erősebbnek, akkor végül a papírforma borult, meglátjuk, hogy a hazaiak ma képesek lesznek-e megismételni a néhány nappal ezelőtti bravúrt. Mindkét csapat számára kiemelten fontos mérkőzés lesz ez, a Sixers foggal-körömmel kapaszkodna a hatodik helybe, míg a LAC-nak azért lenne fontos, hogy újra győzni tudjon, mert így még maga mögött tudná tartani a hozzá egyre közelebb zárkózó Pelicanst.

 

Toronto Raptors – New York Knicks 00:30

A felek mérkőzése egyedül a kettejük télen lebonyolított cseréje miatt lenne érdekes, amelynek keretében OG Anunoby Torontóból New Yorkba távozott – most azonban még ez sem fogja érdekesebbé tenni a mérkőzést, hiszen a játékos könyöksérülés miatt nem tudja vállalni a játékot. Sportszakmai szempontok alapján túl nagy izgalmakra nem kell számítanunk, a Raptors szépen lassan a liga legaljára csúszik le a mutatott játékot és a formát tekintve, a kanadaiaknál gyakorlatilag minden kulcsember sérült, ennek következtében pedig zsinórban tizenegy zakóba szaladtak bele – a sérüléseknek köszönhetően teljesen kilátástalanná vált a Raptors amúgysem túl rózsás helyzete. A Knicks ezzel szemben minden követ megmozgat azért, hogy kihasználja a Cavs botladozását és odaérjen a keleti harmadik helyre, tízből hét győzelem áll a csapat neve mellett, ráadásul úgy, hogy sem Randle-re, sem Anunobyra, sem pedig Mitchell Robinsonra nem számíthat Tom Thibodeau vezetőedző – valószínűleg egyikük sem lesz ott ma sem a pályán, bár ha lehet hinni a beszámolóknak, akkor a center státusza elvileg kérdésessé javult. A Raptors többek között Barnes, Quickley, Barrett és Poeltl nélkül ma is szélmalomharcot fog vívni, az is elképzelhető, hogy idén már egyiküket sem látjuk pályán, mivel nagyon úgy néz ki, hogy a kanadai csapat végleg bedobta a törölközőt – kötelező győzelem előtt áll tehát a NYK, Brunsonék egyszerűen nem hibázhatnak, ha oda szeretnének érni a keleti dobogóra.

Chicago Bulls – Indiana Pacers 01:00

Az Indiana ismét a helyes úton van, az utóbbi napokban zajló idegenbeli túráján négyből három mérkőzését is megnyerte a csapat, egyedül a Lakers ellen kapott ki, legutóbb viszont ezt a Clippers elleni derbin aratott sikerrel javította a gárda. Haliburtonék ma is jó esélyekkel indulnak, az ellenfél ugyanis az a Chicago lesz, amelyik úgy jár zsinórban három vereségnél, hogy utoljára a teljesen vakvágányon lévő Washington is megverte a csapatot. A keleti kilencedik helyet továbbra is őrzik DeRozanék, de már látótávolságra megközelítette őket a Hawks – más kérdés, hogy valójában van-e annak érdemi tétje, hogy Keleten kilencedik vagy tizedik helyen fut-e be idén egy csapat. Az Indiana jelenleg hatodik a tabellán, másfél mérkőzés előnye van a Heat és a Sixers előtt, egy újabb győzelem tehát tovább tudná stabilizálni a vendégek helyét a top 6-ban, még úgy is a Pacers felé billen a mérleg nyelve, hogy McConnell és Nesmith játéka is kérdéses egyelőre.

 

Minnesota Timberwolves – Detroit Pistons 01:00

Teljes egyértelműek az erőviszonyok, a Wolves egyike annak a három csapatnak, amelyik elhúzott az élen Nyugaton, egyelőre másfél meccses hátránya a listavezető Denver mögött nem is számít behozhatatlannak, a hazaiak Town sérülése ellenére is versenyben vannak az alapszakaszgyőzelemért. A Pistons ezzel szemben a ligautolsó címért vív ádáz harcokat, az autóvárosiak csak két meccsüket nyerték meg az utóbbi tíz találkozójukból és most egy hétmeccses nyeretlenségi sorozat áll a nevük mellett – a csapatok játéktudását, színvonalát és céljait tekintve valószínűleg nem ma fog megszakadni ez a pocsék negatív széria. A Wolves 7-3-mal teljesítette az utóbbi időszakot, az elmúlt másfél hétben csak a címvédő Denvertől kapott ki a csapat, a Farkasoknak ma kötelező lesz folytatniuk a menetelést, hogy életben tarthassák esélyeiket a nyugati első hely eléréséhez. Karl-Anthony Towns természetesen nem lesz bevethető, de ahogyan már megszokhattuk, hivatalosan Edwards és Gobert játéka is bizonytalan – függetlenül attól, hogy kik állnak rendelkezésre, a papírforma egyértelműen a hazaiak malmára hajtja a vizet, a Detroit nem arról híres, hogy annyira embert próbáló feladatok elé állítaná az ellenfeleit.

 

Oklahoma City Thunder – Houston Rockets 01:00

Néhány héttel ezelőtt talán sokan legyintettünk volna erre a találkozóra, most azonban az a helyzet, hogy a Rockets feltámadásával két kifejezetten jó formában lévő csapat találkozik egymással. A Houston zsinórban kilenc győzelemnél jár, Sengün kiválása után érthetetlen módon indult meg felfelé a csapat és már ott liheg a tizedik GSW nyakában, egyetlen meccses hátránya abszolút nem behozhatatlan. Most azonban a vendégek jó formájuk ellenére is komoly kihívás előtt állnak, a Thunder ugyanis tízből nyolc meccsét megnyerte és még mindig a nyugati első helyért vetekszik a Denverrel, az esélyek SGA-ék mellett szólnak. A Rockets számára ez egy komoly erőpróba lesz, hiszen az utóbbi mérkőzéseken a Washington-Chicago-Utah-Portland menetrend azért nem a legszínvonalasabb csapatokat tartalmazza, az OKC egy másik szintet képvisel, ráadásul VanVleeték otthonuktól távol csak 10-24-re állnak – hiába a kilencmeccses veretlenségi széria, most az ész érvek nem feltétlenül a Houston mellett szólnak, ettől persze bőven benne lehet a meglepetés a mérkőzésben, abszolút nem lehet leírni egy újra motiválttá váló, ráadásul nagy formában lévő csapatot.

 

Memphis Grizzlies – Los Angeles Lakers 01:00

A Lakers talán legjobb időszakát éli a szezonban, a tegnapi napon egy elképesztő mérkőzésen dupla hosszabbítás után nyert úgy a Bucks ellen, hogy a negyedik negyed derekán még közel húsz pontos hátrányban volt a társaság, tette mindezt ráadásul LeBron James nélkül – a Los Angeles-iek neve mellett 7-3-as mérleg áll az elmúlt tíz mérkőzésükön, egy nehezebb menetrenden vannak túl, most papíron egy könnyebb program következik a vendégek számára. Papíron, hiszen ma úgy kellene a csapatnak a back-to-back második felén újra nyerni, hogy Davis 53, Russell 50, Reaves pedig 48 percet játszott alig 24 órával ezelőtt – ugyan James frissen ott lesz ma a pályán, de nagy kérdés, hogy az előző nap extra nagy terhelése mennyit vett ki a csapat többi tagjából. A Memphis alapvetően nem képvisel nagyobb erőt, sőt, a hazaiak az egész szezon során a tankmezőnyhöz tartoztak, a sérülések teljesen tönkretették a Macik szezonját, ma viszont pihentebben akár még meglepetést is okozhatnak a kilencedik helyről egyre feljebb kapaszkodni próbáló LAL ellen. A hazaiak tízből hét alkalommal is kikaptak az utóbbi hetekben, míg a vendégek zsinórban négy győzelemnél járnak – a Lakersnek nagy szüksége lenne egy újabb sikerre, hogy meg tudja ülni a hullámot, amit most lovagolni próbál, viszont könnyű meccsre biztosan nem számíthat, a rotáció Wood, Vincent és Vanderbilt sérülésével továbbra is szűk, erre jön most rá a fáradtság, meglátjuk, hogy ez mennyire fogja befolyásolni a Los Angeles-iek esélyeit, egy biztos: hogy a tartalékos Grizzlies ebbe kapaszkodhat a meccs során, így nem is írnánk le teljesen a hazaiak esélyeit.

 

Utah Jazz – San Antonio Spurs 02:00

Túl nagy színvonalra nem kell számítanunk, a playintől messze lemaradó nyugati tizenkettedik helyezett fogadja a konferencia sereghajtóját, a Jazz ráadásul egy, a Spurs pedig három mérkőzését nyerte csak meg a legutóbbi tíz találkozójából. A Utah nagyon mélyen van, zsinórban hat zakót szedett össze, habár a Wolves-Wolves-Thunder-Mavs-Rockets-Mavs program egyik mérkőzésén sem volt reális esélye a csapatnak. A Spurs ugyan az elmúlt alkalommal Wembanyama nélkül borsot tört a Suns orra alá, de ettől függetlenül még a liga leggyengébb csapatai közé tartozik és idegenben talán ma sem feléjük billen el a mérleg nyelve. A hazaiak esélyei mellett csak néhány játékos egyéni teljesítménye szólhat, a Jazznél Markkanen és Sexton is képes lehet eldönteni egy-egy mérkőzést, bár Clarkson és Dunn hiányozni fog a csapatból, de ha a vendégek oldalán Wembanyama és Keldon Johnson is kihagyja a találkozót, akkor lehet esély arra, hogy megszakad a mormonok hosszú negatív sorozata.

 

Denver Nuggets – Phoenix Suns 03:00

Ez a játéknap rangadója lesz, a Nuggets vezeti Nyugatot és kimagasló formának örvend, a címvédő zsinórban négy győzelemnél és tízből kilenc sikernél jár, a Suns pedig továbbra is a zsúfolt nyugati középmezőny tagja, amely mindenképpen szeretne odaérni a biztos playoff-indulást érő hatodik helyre. Ez azonban nem lesz egyszerű Duranték számára, hiszen az alapszakasz hátralévő részében a legnehezebb a vendégek menetrendje, gyakorlatilag csak top 6-os csapatokkal találkozik a Suns – ha itt helytáll a társaság, akkor több helyet is előreléphet, ezzel bebiztosíthatja helyét a rájátszásban, ellenkező esetben viszont akár vissza is csúszhat a tabellán. Nehezen lehet megjósolni, hogy ezen a derbin mire számíthatunk, a Phoenix legutóbb egy kellemetlen vereséget szenvedett a sereghajtó Spurs ellen, ezt mindenképpen javítania kellene – a címvédő és a listavezető otthonában nem éppen könnyű feladat vár Bookerékre, ráadásul egyelőre Nurkic és Beal szereplése is kérdéses, bár a hazaiak oldalán Murray és Gordon is kérdéses besorolást kapott. A Sunsnak nagyon észnél kell lennie a következő hetekben, nehéz program vár a csapatra, viszont, ha képes lesz a legjobb énjét elővenni a társaság, akkor ezt komoly előnnyé is kovácsolhatja – meglátjuk, hogy a hazai pályán 29-6-tal menetelő Denver ellen milyen arcát mutatja a vendégcsapat.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus