A Clippers, a Lakers és a Heat is azonnal elvette a pályaelőnyt

Otthon kapott ki a Memphis, a Phoenix és az alapszakaszt megnyerő Milwaukee, utóbbinál ráadásul megsérült Giannis Antetokounmpo. A Denver nem hibázott a Minnesota ellen.

 

Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers 112-128

A kiegészítők megnyerték, előnyben a Lakers. Egy-két hullámvölgyet leszámítva végig remek játékot mutatott be a Los Angeles, főleg támadásban, de azért védekezésben is megvolt az a szilárd alap, amire építhették a pálya túloldalát. Rögtön jól kezdtek, és már az első negyedben vezettek 30-20-ra, majd a második nagyobb részét is előnyben töltötték, de aztán ott a nagyszünet előtt felpörgött a Grizzlies, és egy 32-16-os etappal fordítottak a hazaiak, akik hat ponttal vezettek a félidőben. A fordulás után aztán próbálta rendezni a sorait a Lakers, jöttek a fontos dobások, és a jó védekezések, majd beindult Rui Hachimura, aki egymaga fokozatba tette csapatát: csak ő négy triplát bombázott be egymás után a harmadik negyedben, neki köszönhetően megint az arany-lilák vezettek. Ezt az előnyt pedig az utolsó hét és fél percben már nem is adták ki a kezükből, ott egy 10-0-s futással kerültek újra pozícióba, majd a Hachimura-show után jött a Reaves-show: a fiatal hátvéd gyakorlatilag megkapta a kezébe a labdát a clutch végjátékban élete első playoff-meccsén, de bizonyította, hogy ez nem véletlen. Az utolsó bő négy percben szinte minden támadást ő vezényelt le, dobott kilenc pontot 4/4-es mezőnymutatóval, és kiosztott két gólpasszt is, miközben például LeBron James háttérbe húzódva figyelte a műsort - Reaves vezetésével ezt az utolsó bő négy percet 20-6-ra (!) nyerte meg a Lakers, és rögtön idegenbeli győzelemmel nyitotta a párharcot. Reaves végül 23 pontig és 4 gólpasszig jutott, Hachimura 29 ponttal, 11/14-es mezőnymutatóval és 5/6 triplával zárt, James 21-11-5-öt hozott két labdaszerzéssel és három blokkal, míg a kisebb sérülést is kihordó Anthony Davis a 22 pontja és 12 lepattanója mellett 3 labdaszerzést és 7 (!) blokkot is bemutatott. Elsőre ennél jobban aligha alakulhatott volna nekik a meccs, következőleg kicsit nyugodtabban léphetnek pályára, majd otthon kellene megvédeniük a most megszerzett pályaelőnyt.

Moranttől több kellett volna, a végén meg is sérült. Nem hozta a legjobb formáját Ja Morant, aki magához képest kifejezetten passzívnak bizonyult, csak 14 dobásba állt bele, egyetlen büntetőt sem harcolt ki, és végül megállt 18 pontnál - ráadásul szervezni még ennyire sem tudott, két gólpasszára hat eladott labda jutott. Dillon Brooks sem teszi ki az ablakba az 5/13-as mezőnyözését és 2/9 tripláját, így bár Jaren Jackson Jr. (31 pont, 13/21 mezőnyből) és Desmond Bane (22 pont, 6 gólpassz) nagyjából hozta, amit kell, viszont közben a csapatvédekezés annyira nem állt a helyzet magaslatán, hogy a remek napot kifogó Lakers szétszedte őket. Voltak időszakok, amikor az ő akaratuk érvényesült, a második negyed hajrája volt talán leginkább ilyen, de a nagyszünet után kapott 69 pont megpecsételte a sorsukat. A hajrában gyakorlatilag minden clutch védekezésükből kosarat kaptak, egyáltalán nem tudták megfogni a Los Angelest, csak az volt a kérdés, hogy kettő vagy három pontot szerez a Lakers egy-egy labdabirtoklásból, így pedig 112-113 után egyszerűen elfogytak - ezzel azonnal oda a pályaelőny, a következő találkozón sokkal koncentráltabb, harcosabb produkciót kell nyújtaniuk, és kötelező lesz kiegyenlíteniük. Ezt megnehezítheti Morant helyzete, aki az utolsó percekre megsérült egy betörésnél, a kezét fájlalva, üvöltve rohant be az öltözőbe - a találkozó után azt mondta, hogy nem biztos, hogy játszhat legközelebb.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 31/6, Bane 22/9, Morant 18/6
A Lakers legjobb dobói: Hachimura 29/15, Reaves 23/9, Davis 22

A párharc állása: 1-0 a Lakers javára.

 

Milwaukee Bucks - Miami Heat 117-130

Katasztrofális rajt a Bucks számára. Már az első percekben érezhető volt, hogy nehéz este vár a Milwaukee-re, mert a Miami nagyon harcosan, tudatosan jött ki a parkettre, és vezetni is tudott: már az első negyedben 29-15 volt a vendégek előnye, rárúgták az ajtót az első kiemeltre. Innen természetesen minden további nélkül vissza lehetett jönni, csak a problémát jelentősen súlyosbította, hogy a második negyedben, alig 11 játékperc után megsérült Giannis Antetokounmpo: a Bucks vezérét Kevin Love faultolta egy betörés végén, és rosszul esett rá a hátára, ami a hírek szerint deréktájon megzúzódott. Giannis nem tudott már visszatérni a parkettre, és bár nélküle Khris Middleton régi fényében tündökölve 33 pontot dobott, Bobby Portis 21 egységgel szállt be a padról, míg Jrue Holiday 16 gólpasszt osztott szét, de ez végül nem bizonyult elégnek - csak átmenetileg tudták átvenni az irányítást, de a Miami mindenre tudott válaszolni. Holiday szerint Giannis sérülésétől függetlenül is jobb volt náluk a Heat, úgyhogy rengeteg dolgot kell kijavítaniuk a következő meccsig: most nagyon érződött rajtuk, hogy két hete nem játszottak a kezdők, és hogy régen volt olyan mérkőzésük, aminek valódi tétje volt, valódi nyomás alatt kellett teljesíteni. Elsőre tehát oda a pályaelőny, kaptak egy hazai pofont, és elvesztették Antetokounmpót, akinél a röntgen negatív lett, de egyelőre nem tudják, hogy mikor térhet vissza - nincs kizárva, hogy szerdán, de ennél azért el tudtak volna képzelni magabiztosabb playoff-rajtot is...

Butler csillogott, Herrót elvesztette a Heat. A Miami sikerét is beárnyékolja egy sérülés, ugyanis Tyler Herro még a nagyszünet előtt repült egy szabad labdáért, és az eset következtében eltörte a kezét - rá minden bizonnyal idén már nem számíthat Erik Spoelstra, bár pontosabbat egyelőre nem tudni. Mindenesetre vele és nélküle is meggyőző volt a Heat, amely nagyon tudatos, nagyon határozott tervvel és játékkal kezdett, amellyel azonnal megfogta a Milwaukee-t, és innentől kezdve csak közelíteni engedte ellenfelét, a vezetést egyszer sem tudták átvenni a hazaiak. Erről alapvetően a szenzációs meccset játszó Jimmy Butler gondoskodott, aki 35 pontot dobott 5 lepattanóval, 11 gólpaszal és 3 labdaszerzéssel, folyamatosan elment a gyűrűig, és ott be is tudta fejezni a támadásokat, abszolút szupersztárként tündökölt, és kilógott a mezőnyből. Mellette Bam Adebayót (22 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) és a Herro kiesése miatt nagyobb szerepet kapó Love-ot (18 pont, 8 lepattanó, 4/7 tripla) is emeljük ki, de azt is tegyük hozzá, hogy most tényleg extra dobóformát fogtak ki a vendégek: nehéz helyzeteket oldottak meg kulcspillanatokban, a végjátékban Gabe Vincent például a földről szedte fel a labdát a meccset eldöntő triplája előtt (ezzel lett 125-114), előtte Adebayo zsinórban három tempót dobott be, Caleb Martinnak is volt clutch triplája, tényleg mindenük beesett. Ezt jól mutatja az, hogy 59,5%-kal céloztak távolról és 60%-kal tripláztak, sok nagy dobásuk volt, és a 130 dobott pontjukkal megdöntötték a franchise playoff-rekordját. Végig vezetve nyertek, és bár Herro miatt azért nem lehet teljes az örömük, de úgy kezdték ezt a párharcot, ahogy kell, meglátjuk, hogy ebből mit tudnak átmenteni a következő találkozókra.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 33/6, Portis 21, Holiday 16/6
A Heat legjobb dobói: Butler 35, Adebayo 22, Love 18/12

A párharc állása: 1-0 a Heat javára.

 

Phoenix Suns - Los Angeles Clippers 110-115

Leonard megalapozta, Westbrook megnyerte. Szenzációs meccset vívtak a csapatok, éppen olyat, amilyet vártunk ettől a párosítástól. A Clippers Paul George nélkül is nagyobb elánnal, és remek dobóformával kezdett, az első negyedet rögtön 30-18-ra nyerte, majd a második játékrészben 15-tel is vezetett egy ideig, de a nagyszünet előtt Kevin Durant vezetésével jelentősen lefaragott a hátrányából a Suns, és öt egységig közelített. A harmadik negyedben 62-68 után gyújtotta be a rakétákat ismét a Phoenix, itt ugyanis szűk négy perc alatt egy 15-0-t repesztett a vendéglátó, tombolt a csarnok, átvette a vezetést és a mérkőzés irányítását is Monty Williams alakulata, de a LAC tudott reagálni, és még ebben a játékrészben visszajött egálra. Jött a kiélezett záró etap, ahol 96-95-nél vezetett utoljára a Suns, majd fordított a Clippers, de egy labdán belüli különbséggel haladtak előre a csapatok, sok volt a hiba mindkét oldalon, igazi playoff-atmoszférát teremtettek a felek. Két és fél perccel az órán aztán jött a meccs legjobbjaként teljesítő Kawhi Leonard, bevert egy nagy hármast, majd a következő játékból még egyet, az ezt követőből a duplázást megverte dobatott egyet Eric Gordonnal, de a Suns részéről is jöttek a válaszok, fogyott az idő, és az utolsó fél percnek 108-109-cel mentek neki a felek. Ott viszont két elrontott dobás után hidegvérrel bedobott két büntetőt Russell Westbrook, majd bemutatta a meccsnyerő védekezést: úgy fogta meg Devin Bookert, hogy előbb blokkolta a dobását, majd egy újabb mozdulattal még rá is ütötte a labdát ellenfelére, így a Clippers jöhetett, Gordon két büntetője pedig lezárta a küzdelmet. A Clippersnél Westbrook 9 ponttal és 3/19-es mezőnymutatóval zárt, de 10 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk és a győztes játék került a neve mellé, míg a sikert Leonard alapozta meg: ő 38 pontot termelt 13/24 jó dobással, 3/5 triplával, 9/10 büntetővel, 5-5 lepattanóval és gólpasszal. Emeljük még ki a 19 pontos Gordont és a dupla-duplázó Ivica Zubacot is, összességében kiemelkedő védekezéssel és lepattanózással, a szoros végjátékot megoldva vette el a pályaelőnyt Tyronn Lue csapata.

Nem jött segítség a padról. Kereken 100 pontot dobott a phoenixi kezdő, az első sor teljesítményére összességében nem lehetett panasz, a cseresor viszont szinte semmit nem tett hozzá, csak rontott a helyzeten, ami egy ilyen kiélezett találkozón most nem fért bele. A 15-6-ra elvesztett támadópattanózás, és a csapatszinten összesen bedobott hat tripla sem segített, fontos faktorokban kaptak ki a hazaiak, és bár a vezérek alapvetően jó számokkal zártak, a végén elöl-hátul kulcsfontosságú hibákat követtek el. Kevin Durant (27 pont, 9 lepattanó, 11 gólpassz) és Devin Booker (26 pont, 4 labdaszerzés, 3 blokk) mellett Craig és Ayton is jól mozgott, Chris Paulnak egy kosár kellett volna a tripla-duplához, de a végén engedtek két rendkívül fájdalmas támadópattanót, majd jött az a rossz Booker-döntés, amikor mínusz háromnál megpróbált kettest dobni, amit ráadásul belevitt Westbrook blokkjába. Dráma nincs, Durant és Booker szerint is az számít, hogy hogyan reagálnak erre a vereségre, de az természetes, hogy nehéz párharc lesz, nagyon jó az ellenfél, de bizonyítaniuk kell, hogy ők még jobbak...

A Suns legjobb dobói: Durant 27/9, Booker 26, Craig 22/6
A Clippers legjobb dobói: Leonard 38/9, Gordon 19/9, Powell 14/3

A párharc állása: 1-0 a Clippers javára.

 

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 109-80

A Denver nem viccelt. A játéknap során egyedüliként tudta megőrizni a pályaelőnyt a nyugati első kiemelt Nuggets, amely egy pillanatig sem adott esélyt a borzasztóan játszó Minnesotának. A hazaiak a még szorosabb, csak három ponttal nyert első negyed után feljebb tudtak kapcsolni, a nagyszünetben már kétszámjegyű fórral vezettek, majd a harmadik negyed elején végleg dűlőre vitték a dolgot: ott meglett a közte húsz, később a közte harminc is, és legyalulták a Timberwolvest. Ehhez nem kellett extra Nikola Jokicstól, aki 28 játékperc alatt kipontozódott (13 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz, de volt egy flagrantet érő könyököse is), és olyan igazi nagy egyéni pluszt másnál sem tudunk kiemelni, bár Jamal Murray 24-8-8-as statlapja azért megsüvegelendő. Elsősorban a védekezésükkel nyertek, támadásban annyit hoztak, amennyit kellett, végül 46%-os mezőnymutatóval és 41%-os triplázással zártak, a lepattanózást 54-38-ra nyerték meg, a festékben pedig 48-36-ra győztek. A pocsék Minnesotát a játék minden elemében simán felülmúlták, igazából meg sem kellett izzadniuk az első győzelemért, de azért arra számíthatnak, hogy a folytatás ennyire nem lesz sétagalopp - mindenesetre az első megvan, jól kezdték a rájátszást. 

Ezt tálcán kínálta a Minny. Gyalázatos produkciót nyújtottak a vendégek, akik alig 37%-kal céloztak mezőnyből és 56%-kal büntetőztek, amit el lehetett rontani, azt elrontották - Karl-Anthony Towns és Rudy Gobert sem tudott hozzátenni, egyszerűen megsemmisült a playinből érkező nyolcadik kiemelt. A második félidőben már nem volt köze a meccshez a társaságnak, 2016 novembere nem dobott ilyen kevés pontot a franchise, ezt a találkozót el kell felejteniük - semmilyen szempontból nem álltak készen, a következőre szinteket kell lépniük, ha párharcot szeretnének, most nem volt miről beszélni.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 24/12, Porter Jr. 18/12, Caldwell-Pope 15/9
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 18/3, Nowell 12/9, Towns 11/3, Anderson 11/3

A párharc állása: 1-0 a Nuggets javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus