A Clippers az Indianát fogadja, a 76ers Sacramentóba utazik

Tizenegy mérkőzéssel folytatódik az NBA alapszakasza, mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a mérkőzések előtt.

Cleveland Cavaliers – Charlotte Hornets 00:00

A Cavs belekerült egy komolyabb gödörbe, az utóbbi tíz mérkőzéséből csak hármat nyert meg a hazai csapat, most zsinórban három zakónál tart, a legutóbbi alkalommal Miamiban nézett bele egy komoly pofonba – most azonban egy annyira gyenge ellenfél következik számukra, hogy formától függetlenül muszáj lenne nyerniük. A Charlotte ugyanis 2-8-cal teljesítette az utóbbi tíz meccsét, jelenleg négy mérkőzés óta nyeretlen a csapat – ezen nem kell meglepődnünk, hiszen a vendégek egész szezonban a tankoló mezőnybe tartoztak, komoly ellenállást senki ellen nem tudtak felmutatni. Donovan Mitchell még ezen a mérkőzésen sem léphet pályára, és egyelőre Max Strus játéka sem biztos, az elmúlt alkalommal viszont újra játékra jelentkezett Evan Mobley, vele a csapatban főleg muszáj lesz hoznia ezt a meccset a Cavsnek.

 

Atlanta Hawks – Boston Celtics 00:30

A Hawksnak valószínűleg nem kell izgulnia a tizedik hely elérése miatt, viszont ez hatalmas csalódás a csapattól, valószínűleg ennél jóval többre vágytak az idényt megelőzően Atlantában. A Boston viszont pontosan azt hozza, amit elvártunk tőle, toronymagasan vezeti nem csak Keletet, de az egész ligát és az alapszakaszban teljesen egyértelműen kiemelkedik, már tizenegy meccses előnnyel áll a konferencia élén. A kelták zsinórban kilenc sikernél járnak és nehezen tudjuk elképzelni, hogy a remek sorozatuk ma megszakadna, a vendégek olyan kimagasló formában vannak, hogy az sem számít, ha Tatum, ha Brown, ha Holiday vagy ha éppen Porzingis hiányzik egy-egy mérkőzés erejéig a csapatból. A hírek szerint Holiday sérültlistán van és White szereplése is kérdéses, viszont az eddig tapasztaltak alapján így is magabiztos vendéggyőzelmet várunk, a Boston nagyon kiemelkedik a mezőnyből és egy ilyen halovány Atlanta nem valószínű, hogy megálljt tud neki parancsolni, főleg úgy, hogy az aktív rotációból Young, Okongwu és Jalen Johnson sem bevethető.

 

New York Knicks – Detroit Pistons 00:30

A Detroit tízből hét, zsinórban pedig hat zakónál tart az utóbbi időszakban, ezzel pedig ismét magáénak tudhatja a ligautolsó címet, ennek ismeretében pedig nem mondunk nagyot azzal, hogy a mérkőzés toronymagas esélyese a hazai csapat. A Knicks egyébként jó formában van, 7-3-mal hozta le az utolsó tíz meccsét, a közelmúltban legyőzte többek között a Sacramento és a Golden State csapatát is – viszont nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy OG Anunoby sérülése ismét kiújult, így a wing megint csatlakozott Randle-höz és Robinsonhoz a sérültlistán, ami megint egy tartalékos és szűk rotációt jelent Thibodeau csapatában. Ez persze nem kellene, hogy befolyásolja Brunsonék esélyeit ma este, a Pistons egész szezonban a pofozógép szerepét töltötte be, nem látjuk magunk előtt, hogy az egy híján hatvan zakót számláló sereghajtó az MSG-ben meglepetést tudna okozni.

 

Toronto Raptors – Brooklyn Nets 00:30

Két szinte teljesen azonos szinten lévő csapat találkozója lesz ez, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyik fél sincs túl magas polcon az idei szezonban, a Raptors a tizenkettedik, a Nets a tizenegyedik helyet foglalja el Keleten, mindketten messze lemaradva a playin-indulást érő tizedik helytől. A kanadaiak zsinórban tíz vereséget számlálnak, ezzel övéké a jelenlegi leghosszabb nyeretlenségi sorozat a mezőnyben, a Toronto nagyon kilátástalan helyzetben van, hiszen nem elég, hogy a szezon nagy részében céltalanul lézengtek a középmezőny és az alsóház között, de most még a húzóemberek sem bevethetőek: többek között Barnes, Quickley, Barrett, Poeltl és Boucher is sérült. A Brooklyn sem a minőség mintaképe, a vendégek éppen zsinórban hat vereségnél tartanak és csak két meccsüket nyerték meg az utóbbi időszakban nyolc vereség mellett. Szinte lehetetlen megjósolni, hogy mit hoz nekünk ez a roncsderbi, két irgalmatlanul pocsék formában lévő gárda meccse lesz ez, aminek ráadásul tétje sincs már – ha színvonalas mérkőzést szeretnénk látni, akkor nem valószínű, hogy ez lesz a megfelelő választás…

 

Chicago Bulls – Washington Wizards 01:00

A Bulls számára sincs már túl sok izgalom az alapszakaszban, az egyetlen kérdés az, hogy a kilencedik vagy a tizedik helyen végez a csapat Keleten, egyelőre DeRozanék két és fél meccs előnnyel őrzik a kilencedik helyet, viszont playin-indulás ide vagy oda, nem lehet elvárás a csapattól, hogy végül a pótselejtezőn keresztül a nyolcadik helyen becsússzanak a rájátszásba. A Wizards nem teszi ki az ablakba ezt az idényt, ha egy gárda mérlege a történelmien gyenge Detroitéval vetekszik a mezőny legalján, akkor ez minden elmond a helyzetéről – bár meglepő módon a fővárosiak az utolsó két meccsüket megnyerték, előbb óriási meglepetésre a Sacramentót győzték le, majd a teljesen vakvágányra futó Toronto is kapitulált ellenük. Ettől függetlenül persze nagyon gyenge az, amit idén a Wizards felmutat, valószínűleg a 60. vereségét hamarabb szedi össze a csapat, mint a 15. győzelmét. A Bulls egyértelműen nyerhető mérkőzés előtt áll, ráadásul a vendégek helyzetét tovább reményteleníti, hogy Kyle Kuzma és Tyus Jones sem lehet ott a pályán, valamint Jordan Poole státusza is csak kérdéses.

Houston Rockets – Portland Trail Blazers 01:00

A Rockets az utóbbi hetekben a mezőny egyik legkellemesebb meglepetése: miután Alperen Sengün súlyos sérülése után mindenki azt hitte, hogy még annyi esélye sem lesz a nyugati alsóházi csapatnak, mint korábban, most zsinórban nyolc győzelem áll a nevük mellett, ami azt is jelenti, hogy karnyújtásnyira, mindössze egyetlen mérkőzésre van a gárda a tizedik helytől – elképesztő feltámadás lehet az övék, ha sikerülne utolérni, esetleg meg is előzni az aktuális nyugati tizedik helyezettet. A Blazers ellen minden esélye megvan a hazai csapatnak, hogy folytassa a menetelését, a vendégek ugyanis egy hatmeccses zakósorozatban vannak, legutóbb öt újonccal a kezdőben küldte fel a csapatát Billups a Nuggets ellen és valószínűleg most sem lesznek túl sokan bevethetőek a rutinosabbak közül. Grant, Brogdon és Sharpe biztosan kihagyja ezt a meccset is, de előfordulhat, hogy ma sem lesz ott a pályán Simons, Ayton és Thybulle sem – még ha utóbbiak játékra is jelentkeznek, akkor sem számíthat túl sok jóra a Portland, egyrészt a texasiak formája magáért beszél, másrészt Houstonba idén nem feltétlenül nyerni járnak a csapatok, a Rockets 25-11-es hazai mérlege megintcsak VanVleeték malmára hajthatja a vizet.

 

San Antonio Spurs – Phoenix Suns 01:00

Teljesen egyértelműek az erőviszonyok, a Spurs úgy utolsó Nyugaton, hogy a tizennegyedik Portlandtól is négy meccsnyi távolságra van, a texasiak tízből nyolcszor is kikaptak az elmúlt hetekben, legutóbb pedig éppen a Suns ellen maradtak alul a papírformának megfelelően. Most tehát jöhet a visszavágó és a realitás alapján megint egyértelműen a Phoenix oldalán állnak az esélyek, Duranték a nyugati középmezőnyben zajló dulakodás résztvevői és minden győzelemre szükségük van – főleg az ilyen, látszólag sima meccseken. A Suns jelenleg a vonal fölött a hatodik helyen áll, 7-3-as mérleggel hozta le az utolsó tíz meccsét és ezen most is kötelező javítania – már csak azért is, mert ezt követően egy pokoliak nehéz program vár a társaságra, konkrétan a legnehezebb menetrend lesz az övék az alapszakasz utolsó néhány hetében. A vendégek oldalán a hírek szerint minden kulcsember bevethető, a Spursnél viszont egyelőre Wembanyama játéka kérdéses – ha a francia óriás nem lesz ott a találkozón, akkor végképp alig kapaszkodhat valamibe a hazai csapat, a Suns egyszerűen nem hibázhat, ha meg szeretné tartani biztos playoff-indulást érő helyét.

 

Denver Nuggets – Memphis Grizzlies 02:00

Itt is tükörsima mérkőzésre számíthatunk, a Nuggets tízből nyolc mérkőzését is megnyerte, zsinórban pedig három győzelemnél jár, ezzel fél meccsel vezeti Nyugatot a Thunder előtt, előnyét várhatóan pedig ma tovább növelheti. A Memphis a papírforma alapján itt valószínűleg nem sok vizet fog zavarni, a vendégek az egész szezon során kilátástalan helyzetben voltak, elsősorban a sérülések miatt álltak be a tankmezőnybe – kis túlzással gyakorlatilag ma is egy NBA-színvonalat alulról alig karcoló minőségű kerettel tud kiállni a pályára Taylor Jenkins csapata, ez pedig a hátralévő néhány hétben már nem is fog változni. A címvédő az utóbbi napokban nyerni tudott a Minnesota, a Knicks és a Blazers ellen is, utóbbi mérkőzésen ráadásul Nikola Jokics nélkül is megoldotta a kötelezőt a Denver. A hírek szerint egyelőre a szerb MVP mellett Jamal Murray szereplését is kérdőjelek övezik, viszont még akkor is magabiztos hazai győzelemre számítunk, ha a címvédő két legjobbja nem tudna pályára lépni.

 

Utah Jazz – Dallas Mavericks 02:00

A Mavericks jelenleg a nyugati nyolcadik helyen áll, csupán fél mérkőzéssel elmaradva a hatodik, már biztos rájátszás-indulást érő helytől, Doncicék tehát egy esetleges győzelemmel ma utolérhetnék az éppen ott lévő Phoenixet, a papírforma alapján pedig ez el is várható a texasi gárdától. A Mavs tízből hét mérkőzését is megnyerte, a legnagyobb diadalt a listavezető és címvédő Nuggets ellen szerezte, ahol Kyrie Irving dudaszós kosara jelentette a különbséget. Néhány napja a Utahval már játszottak egy meccset Irvingék, akkor magabiztosan hozta a kötelezőt a vendégcsapat, most szintén valami hasonlóra számíthatunk. A Jazz teljesen erőtlen, az elmúlt tíz meccset 2-8-cal bukdácsolta végig, most pedig zsinórban öt zakónál járnak a mormonok, egyelőre Clarkson és Markkanen játéka is kérdéses, de valószínűleg még velük a pályán sem lenne túl sok esélye a hazai csapatnak, ha Irving és Doncic akár csak egy átlagos estét produkál, akkor is bőven a dallasiak felé billen a mérleg nyelve.

 

Sacramento Kings – Philadelphia 76ers 03:00

A Kings egy jobb időszakot követően megint egy kicsit visszább vett a tempóból, ötből csak három mérkőzését nyerte meg, amivel alapvetően nem is lenne baj, de az akkor még haloványabb Knicks és a teljesen kilátástalan helyzetben lévő Wizards elleni zakók nagyon kellemetlenek voltak – bár Sabonisék érdemére szól, hogy a fővárosi botlást követően Orlandóban egy komolyabb rangadón tudott javítani a gárda, ezzel jelenleg a hetedik hely az övék a nyugati tabellán. A Sixers a Heattel holtversenyben a nyolcadik helyen áll Keleten, Joel Embiid nélkül egyszerűen nem képes kitartani az egyenes ágon rájátszást érő helyeken, bár egy fél mérkőzésre van tőlük a hatodik Pacers, szóval még nem reménytelen a vendégek helyzete. Most viszont egy nehezebb programba csöppentek Maxey-ék, egy nyugati túra végén járnak, ahol előbb kikaptak a Suns és a Lakers otthonában, de vasárnap este a Clippers ellen jó játékkal meglepetésre nyerni tudtak, ez talán megadhatja számukra a kellő lökést erre a nehéz meccsre is. Kyle Lowry elvileg ma már visszatérhet a pályára, viszont még ezzel együtt sem mondanánk, hogy a Sixers az esélyesebb, nagy kérdés, hogy a vendégeknek milyen megoldása lesz (egyáltalán lesz-e megoldása?) Domantas Sabonis limitálására. A felek előző derbijét januárban a Philly nyerte, Embiid már akkor sem volt ott a pályán – akkor sikerült megfogni a Sactót, Maxey mellett pedig Harris lépett elő, most is valami hasonlóra lesz szükségük a vendégeknek, ha labdába szeretnének rúgni a utolsó tíz meccséből hétszer is győzelmet ünneplő Kings ellen.

 

Los Angeles Clippers – Indiana Pacers 03:30

A Clippers az utóbbi hetekben nem nyújt kiegyensúlyozott formát, csak 5-5-tel hozta le az utóbbi tíz találkozóját – a csapat valószínűleg már lemondott arról, hogy utolérje az elszakadó hármast az élmezőnyben, a célja a negyedik hely megtartása lehet, viszont érdemes lesz hátrafelé is figyelni, hiszen a bombaformában lévő Pelicans gőzerővel zárkózik, már csak fél meccs a LAC előnye az ötödik helyezett előtt. A hazaiak az utóbbi másfél hétben csak a Portland elleni két kötelezőt húzták be, kikaptak New Orleansban, majd hazai pályán az Atlanta ellen szenvedtek fájó vereséget, legutóbb pedig a gyengélkedő Sixers elleni nyerhető derbit bukták el Leonardék – ennél többre lesz szükség, ha jó szájízzel szeretnék befejezni az alapszakaszt. Az Indiana tegnap is pályán volt, ugyanebben a csarnokban a Lakers elleni pontháborút 150-145-re végül elbukta a vendégcsapat, nagy kérdés, hogy az ezer fokon égő támadójátékok meccse mennyit vett ki a társaságból és mire lesznek képesek a back-to-back második felén. Ha lehet hinni a híreknek, akkor elvileg Russell Westbrook ma újra pályára léphet a kéztörése után, az ő energiáira a kispadról hatalmas szüksége lesz a Los Angeles-ieknek, az irányítóval kiegészülve azért jó esélyekkel indulnak, a pihentebb hazaiaknak áll talán a zászló. Könnyű meccsre viszont semmiképpen sem készülhet Lue csapata, a Pacers a Boston után a mezőny második legjobb támadócsapata, ezt a tegnapi játéknapon is tökéletesen megmutatta – ahogyan viszont egyébként a pocsék védekezését is.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus