A Clippers is legyőzte a Denvert, Mikal Bridges döntött Atlantában

Joel Embiid 50, Luka Doncic 40 pontot szerzett, Houstonban kapott ki az OKC, nem hibázott a Wolves és a GSW, történelmi meccs Atlantában: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Los Angeles Clippers - Denver Nuggets 111-102

Fordulatos meccs végén nagy győzelem a Clipperstől. Parádésan kezdte a meccset a Denver, az első negyedben nyolc (!) triplát bombáztak be a vendégek és 15 pontos előnyt építettek fel, úgy tűnt, hogy hamar megtörhetik a Clipperst, de aztán jött a válasz: a második játékrészben a hazaiak eltüntették Nikola Jokicsot, a Powell-Harden páros 20 pontot jegyzett, a vendéglátó pedig 40-21-re nyerte a negyedet és megfordította a küzdelmet. A harmadik etapban megint a Nuggets bizonyult jobbnak, a LAC a 20 pontot sem érte el, így ismét a Denver vette át a vezetést, de a záró etapban újfent feljebb tudott kapcsolni Tyronn Lue alakulata, és 32-20-ra nyerte ezt a 12 percet, így kiharcolta a győzelmet. A negyedik negyedben Harden és Kawhi Leonard kosaraival egy 11-0-t rohant a Los Angeles, ez volt a döntő futás, amivel újra előnybe kerültek, és ami után már nem is néztek hátra, közben Ivica Zubac vezérletével levédekezték Jokicsot, aki 1/7-et dobott csak a negyedik negyedben - ebben a periódusban egyébként öt blokkot is kiosztottak a Clippers játékosai, nagyon felpörögtek a végére. Harden 20 ponttal és 11 gólpasszal (6/10 mezőnyből) igyekezett húzni övéit, George (25 pont, 8 lepattanó, 5/9 tripla) lett a legjobb dobó, Leonard és Powell 17-17 egységgel egészítette ki a többieket, Westbrook pedig mindössze 16 percet játszott, a pályára lépők közül a legkevesebbet - mindenesetre újabb fontos győzelmet húzott be a gárda, amely ezzel 3-7 óta 7-3-ban van, úgyhogy újra 50%-ra javult.

Idegenben nem megy. Tovább nyílt az olló a címvédő és a nyugati listavezető Minnesota között, Michael Malone csapata már három mérkőzéssel szakadt le az első helytől, ennek pedig az idegenbeli forma az oka: amíg a Wolves 6-3-at, az OKC pedig 7-3-at hozott eddig vendégként, addig a Denver ezzel a vereséggel már csak 5-8-ra áll idegenben, ráadásul az utolsó tíz ilyen meccsén 3-7 a mérlege. Nikola Jokics most teljességgel karakteridegen teljesítményt nyújtott a dobásai terén, szokatlanul sokat vállalt, de alig talált (9/32 mezőnyből, 22 pont), így bár 11 ponttal és 10 gólpasszal tripla-duplázott, de sok minden múlt rajta. Jamal Murray (23 pont, 6 gólpassz 29 perc alatt) és Michael Porter Jr. (18 pont, 9 lepattanó, 4/5 tripla) igyekezett, de csapatként 41%-kal dobtak mezőnyből és összesen kilenc büntetőt harcoltak ki, míg a Clippers 25-öt, ezt nem lehetett ellensúlyozni - hiába voltak jó időszakaik, összességében megint kikaptak, következőleg a Houston elleni hazain muszáj lesz javítani.

A Clippers legjobb dobói: George 25/15, Harden 20/6, Leonard 17/3, Powell 17/3
A Nuggets legjobb dobói: Murray 23/6, Jokics 22/6, Porter Jr. 18/12

 

Cleveland Cavaliers - Orlando Magic 121-111

Komplett meccset játszott a Cavs. Az utóbbi hetekben összességében szépen zárkózott felfelé a Cleveland, tizenegyből nyolcat nyert, de a pozitív mérlegű csapatok ellen kevésbé találta a ritmust, ilyen helyzetekben inkább a vereségek gyűltek - most viszont végig kontrollálta az eseményeket az ohiói alakulat, és nagyon magabiztos győzelmet aratott. A vendéglátó már az első negyedet 17 ponttal nyerte, a nagyszünet előtt 22-vel is vezetett, és onnantól végig menedzselni tudta az előnyét, még a záró etapban is 18 volt közte - csak a hajrában futott egy 12-2-t a Magic, amivel látótávolságon belülre ért, de a Cavaliers még időben reagált és nem engedte elfogyni az előnyét. Donovan Mitchell (35 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Darius Garland (26 pont, 9 gólpassz, 0 eladott labda) is nagyot játszott, a hátvédpár remeklése pedig megadta az alaphangot, Max Strus 4/8 triplát, az Allen-Mobley páros pedig hasznos benti játékot tett hozzá, 53,5%-kal dobtak mezőnyből, 40% felett tripláztak, megvolt a lendületük, szinte mindent jól csináltak - Strus szerint kezdenek összeérni csapatként, most pedig jönnek a komolyabb tesztek, hiszen mennek Miamiba, majd kétszer Bostonba is.

Banchero karriercsúcsa sem volt elég a Magicnek. A tavalyi 1/1-es eddigi profi karrierje legjobb meccsét játszotta, és végül 42 pontos karriercsúcsot termelt: a 40-es határt ennyi idősen eddig csak Shaquille O'Neal tudta elérni az Orlando mezében, ez is jelzi, hogy mennyire jól játszott most a csapat fiatal vezére. Banchero 16/26 dobását küldte a gyűrűbe, végig nagyon agresszíven támadta a festéket, fogta a pozíciót, bontotta meg a védekezést, a társak pedig bőven használták is, az önbizalmát és agresszivitását látva folyamatosan tömték is labdákkal. Ez működött, az viszont nem fért bele, hogy csapatszinten 2/23 (!) triplát dobjanak be, ilyen kinti tűzerővel szinte mindegy volt, hogy mi történik a gyűrű körül, hiszen 8,7%-os triplázással nem lehet meccset nyerni - Banchero extrája miatt így is 110 pont fölé jutottak, de a szép győzelmi sorozatuk után összességében másodszor is kikaptak, két nap múlva, a Detroit elleni kötelezőn javíthatnak.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 35/15, Garland 26/3, Strus 17/12
A Magic legjobb dobói: Banchero 42/3, Anthony 19/3, F. Wagner 14

 

Toronto Raptors - Miami Heat 103-112

A második félidő a Heaté volt. A nagyszünetig fordulatosabb volt a találkozó, a Miami kezdett jobban, aztán válaszolni tudott a Toronto, mert a védekezések nem igazán álltak a helyzet magaslatán, de a pihenőt követően a floridaiak feljebb kapcsoltak hátul és szétvédekezték a Raptorst. A vendégek 40 pont alatt tartották ellenfelüket a második félidőben, és onnantól ők kontrollálták a játék menetét: egy 16-0-t futottak a harmadik negyed elején, a Toronto hét labdát adott el, Jimmy Butler nyolc pontot szerzett, innentől pedig már nem kerültek hátrányba. Nagy előnyt sem építettek fel, de amikor kellett, akkor mindig betaláltak, majd jött Duncan Robinson, aki egymaga tíz pontot és több fontos játékot tett hozzá a záró etapban, neki köszönhetően pedig stabilizálták is a helyzetet és összességében szép győzelmet arattak. Caleb Martin a 24 pontjából 23-at dobott az első félidőben és 15-öt az első negyedben, emellett karriercsúcsot jelentő 12 lepattanót is lehúzott, a sérült Bam Adebayo helyén kezdő Orlando Robinson 15 pontot, 12 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett, az említett Duncan Robinson 21-6-7-tel nagyjából a csapata legjobbjaként tündökölt, a kispadról pedig Jaime Jaquez Jr. tett hozzá 15 egységet - Butlertől nem kellett semmi extra, és nem tűnt fel a Herro-Adebayo-Highsmith trió hiánya sem,

Sokat hibázott a Raptors. A hazaiaknál Scottie Barnes 5/17-et, Dennis Schröder pedig 4/18-at dobott csak mezőnyből, Jakob Pöltl alig találkozott a labdával, úgyhogy bár 53 pontot, 12 lepattanót és 12 gólpasszt jegyzett a Siakam-Anunoby páros, de eléggé egyedül maradtak a Miamival szemben - csak a 15 pontos Trent Jr. tudott érdemben hozzátenni. A második félidőre ez így nem volt elég, a harmadik negyed elején sorozatban eladott labdák visszaütöttek, percekig nem tudtak pontot szerezni, és összesésében is türelmetlenül, fegyelmezetlenül támadtak a nagyszünet után, a Heat pedig ezt nagyon okosan büntette meg és használta ki. Mivel a védekezésük összességében továbbra sem zár elég jól, így ilyen támadójátékkal nem nagyon tudnak nyerni, az utóbbi öt meccsükből negyedszer kaptak ki, és csak azt az egyet nyerték meg, amikor 110 pont fölé tudtak jutni - most mennek Charlotte-ba, aztán New Yorkba, meglátjuk, hogy tudnak-e javítani.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 30/3, Anunoby 23/15, Trent Jr. 15/9
A Heat legjobb dobói: Martin 24/12, D. Robinson 21/9, Butler 19/3

 

Atlanta Hawks - Brooklyn Nets 113-114

Őrült meccset döntött el Mikal Bridges. Az NBA történetének legkiélezettebb találkozóját vívták a csapatok, ugyanis 11 alkalommal volt egál az állás és ligatörténei csúcsot jelentő 43 esetben változott a vezető csapat kiléte - hét pontnál nagyobb előnyben egyik együttes sem volt, vagyis összességében az első másodperctől az utolsóig fej-fej mellett haladtak a felek. A nagy izgalmak végén aztán a Brooklyn örülhetett: az oda-vissza billegő mérkőzésen 17 másodperccel a vége előtt Trae Young vágott be egy nagy hármast, ezzel visszavette a vezetést az azt nem sokkal előtte elveszítő Hawks (113-112), de volt még egy lövése a Netsnek, a mérkőzés legjobbjaként tündöklő MIkal Bridges pedig feltette a pontot az i-re - alig négy másodperc maradt hátra, amikor elsüllyesztett egy visszalépős középtávolit a védője felett, ezzel megnyerve a mérkőzést a vendégeknek. Az időkérés után még támadhatott a győzelemért a Hawks, de Young utolsó pillanatos faultkiharcolósnak szánt dobása már nem ért célt, úgyhogy Bridgesé lett a győztes dobás, a Nets pedig két meccsre leszakította magáról mostani ellenfelét.

Jó formában van a Nets. Egyetlen statisztikai mutatóban sem voltak nagy különbségek, a Hawks egy kicsit jobban büntetőzött, a Nets egy kicsit jobban triplázott, de ahogy az eredmény alakulása is mutatta, tényleg egyenlő erők csatáját láthattuk. Ami az egyéni statisztikákat illeti, Trae Young megdobta a maga 30-asát (11/24 mezőnyből, 9 gólpassz), mellette Saddiq Bey (21 pont 13 dobásból), a padról érkező Bogdan Bogdanovics (20 pont, 4/9 tripla), valamint a kis híján tripla-duplázó Dejounte Murray (13 pont 16 dobásból, 10 lepattanó, 9 gólpassz, 0 eladott labda) emelhető ki a hazaiaknál, de összességében megint nem dobtak elég jól, ahogy az már rendszeressé vált ebben a szezonban. A Netsnél a korábban említett Bridges 32 pontot termelt 6 gólpasszal és 3/4 triplával, ő lett a meccs legjobbja, mellette még négyen dobtak 13-17 pont között, a Claxton-Sharpe páros pedig 10-10 lepattanót tett a közösbe. A Brooklyn így az utóbbi hat meccséből ötödször is nyert, most pedig jön még a Washington elleni hazai kötelező, mielőtt elindul egy ötmeccses nyugati túrára.

A Hawks legjobb dobói: Young 30/9, Bey 21/9, Bogdanovics 20/12
A Nets legjobb dobói: Bridges 32/9, Johnson 17/9, Finney-Smith 15/9

 

Detroit Pistons – Memphis Grizzlies 102–116

Megvan a tizennyolcadik fiaskó is. Mindkét csapat reménytelen helyzetből várta ezt az összecsapást, a Detroit a franchise-rekordot jelentő tizenhét meccses nyeretlenségi szériáját igyekezett megszakítani, miközben a balszerencse sújtotta Memphis végre egy olyan ellenféllel találta szembe magát, aki ellen esélye volt a győzelemre. Az első három negyedben még tartotta magát a Pistons, elsősorban Bogdan Bogdanovic (22 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz), Jalen Duren (17 pont, 11 lepattanó) és Cade Cunningham (16 pont, 4 lepattanó, 10 gólpassz) révén, azonban a Grizzlies vezére Desmond Bane (49 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) ezen az estén tarthatatlannak bizonyult és karriercsúcsot dobva vezette sikerre az övéit – azért Jaren Jackson Jr. (24 pont, 4 lepattanó) is hozzá tette a magáét. A záró játékrészt egy 14–2-es futással abszolválták a vendégek, erre pedig már nem volt válasza a hazaiaknak, akik így sorozatban tizennyolcadszor is kikaptak.

A Pistons legjobb dobói: Bogdanovic 22/12, Duren 17, Cunningham 16/3
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 49/12, Jackson Jr. 24/6, Nowell 12


Washington Wizards – Philadelphia 76ers 126–131

Embiid klasszis teljesítménye döntött. Egyértelműen a Philadelphia számított a mérkőzés esélyesének még akkor is, ha a 76ers nincs túl jó formában, ugyanis a Washington már rég elengedte ezt az idényt. A fővárosiak legutóbbi tíz meccsükből kilencet is elbuktak, így a Phillynek kötelező volt győznie. Mindezek ellenére többnyire a Wizards akarata érvényesült, Jordan Poole (23 pont) ezúttal hozta a dobásait, de Tyus Jones (20 pont, 8 gólpassz, 8/11 mezőnyből), Daniel Gafford (18 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), Cory Kispert (16 pont, 4/5 tripla) és Kyle Kuzma (16 pont, 7 gólpassz) kvartettje is remekül muzsikált. Joel Embiid (50 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz, 19/29 mezőnyből) azonban úgy gondolta, hogy csak meg kellene nyerni ezt a találkozót, így szezonbeli legjobb teljesítményével rukkolva elő, meg sem állt ötven pontig. Mellette Tyrese Maxey (26 pont, 7 gólpassz) és De'Anthony Melton (19 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is hozta a tőle elvárhatót, így a vendég egylet az utolsó öt percben magához ragadta az irányítást – Embiid tíz pontot dobott ebben a periódusban –, és ha nehezen is, de lezárta a mérkőzést.

A Wizards legjobb dobói: Poole 23/9, Jones 20/6, Gafford 18
A 76ers legjobb dobói: Embiid 50/3, Maxey 26/6, Melton 19/6


Minnesota Timberwolves – San Antonio Spurs 102–94

Hozta a kötelezőt a Minnesota. Sorozatban ötödik győzelmét szerette volna begyűjteni a Timberwolves, ráadásul a nyugati éllovas keretében újfent bevethető volt Anthony Edwards, ami nem volt túl jó előjel a vendég gárda számára. Mindeközben a Spurs tartja a lépést a Detroittal, zsinórban tizennégy vereséggel a háta mögött utazott a fagyos Északra. A második negyedben kissé meglepte ellenfelét a texasi alakulat, amely Devin Vassell (22 pont), Keldon Johnson (21 pont, 10 lepattanó) és Victor Wembanyama (12 pont, 10 lepattanó) kosaraival felépített egy nyolc pontos fórt. A nagyszünetet követően azonban összébb húzta a védekezését a Wolves, melynek színeiben Mike Conley (18 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz), a visszatérése után a dobásait még kereső Edwards (17 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 4/17 mezőnyből), valamint a dupla-duplával záró Rudy Gobert (16 pont, 20 lepattanó) is előrébb lépett. Mindezek eredményeképpen pedig előbb utolérte, majd a záró játékrészben egy 10–0-ás futással le is szakította az ellenfelét a vendéglátó, innen pedig már nem tudott visszakapaszkodni a Spurs.

A Timberwolves legjobb dobói: Conley 18/12, Edwards 17/6, Gobert 16
A Spurs legjobb dobói: Vassell 22/12, Johnson 21/3, Collins 12


Chicago Bulls – Charlotte Hornets 111–100

Magabiztos volt a Bulls. Teljesen érthetetlen a Chicago idei szereplése, hiszen a hatszoros bajnok meg sem közelíti az előzetes elvárásokat, még akkor sem, ha az utóbbi napokban előbb a Milwaukee, majd a New Orleans hódolt be neki. Ellenben mivel a vendégek is hasonló színvonalat hoznak, így hazai pályán ez alkalommal a Bulls számított esélyesnek. Habár a meccs folyamán többször is megpróbált visszazárkózni a Hornets – Gordon Hayward (27 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz), Terry Rozier (25 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) és Miles Bridges (16 pont, 8 lepattanó) játszott ponterősen –, ám Rozier (1/11 tripla) és Bridges (2/8 tripla) szörnyű periméteren kívüli teljesítményét nem bírta el a Charlotte, így a vendéglátó szép lassan felőrölte ellenfelét. DeMar DeRozan (29 pont, 6 lepattanó) mellett – Zach LaVine hiányában – végre-valahára Nikola Vucevic (20 pont, 12 lepattanó) is hozta a tőle elvárhatót és Coby White (19 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) is rendre betalált, így a harmadik negyed 35–20-as megnyerésével el is oszlatta Billy Donovan csapata a győztes személyére vonatkozó kérdéseket.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 29/3, Vucevic 20/6, White 19/9
A Hornets legjobb dobói: Hayward 27/6, Rozier 25/3, Bridges 16/6


Houston Rockets – Oklahoma City Thunder 110–101

Továbbra is remekel odahaza a Rockets. Kiváló formában érkezett Houstonba a Thunder, amely legutóbbi tíz meccséből nyolcat is megnyert, azonban a texasiak ellen nem mehetett biztosra, hiszen Ime Udoka tanítványai hazai pályán nagyon veszélyesek, még akkor is, ha idegenben pont az ellenkező arcukat mutatják. Ennek megfelelően alakult a meccs, a Rockets végig a kezében tartotta az irányítást, elsősorban a palánkok alatt múlva felül az ellenfelét. Shai Gilgeous-Alexander (33 pont, 6 gólpassz, 6 labdaszerzés) játékára nem lehetett panasz, mellette a kezdő ötösből azonban csak Jalen Williams (13 pont, 5 lepattanó) jutott el minimum tíz pontig, miközben Chet Holmgren kiosztott ugyan hat blokkot, de 2/9-es mezőnymutatóval csupán négy pontot dobott. Hazai oldalon ellenben Dillon Brooks (23 pont, 4 lepattanó), Alperen Sengün (21 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) és Jalen Green (15 pont, 7 lepattanó) hármasához a kispadról érkező Aaron Holiday (22 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 6/7 tripla) is felzárkózott, az utolsó negyedben két kulcsfontosságú hármast is a gyűrűbe küldve, ezzel pedig kilencre növelve a Houston az idei szezonban a Toyota Centerben aratott sikereinek a számát.

A Rockets legjobb dobói: Brooks 23/6, Holiday 22/18, Sengün 21
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 33, Jal. Williams 13, Wiggins 11


Dallas Mavericks – Utah Jazz 147–97

Kivégezte ellenfelét a Mavs. Hiába kezdte remekül a szezont a Dallas, az elmúlt két hétben mutatott teljesítményét nem teheti ki az ablakban, éppen ezért jött kapóra a Utah elleni összecsapás, amely lehetőséget kínált a javításra. A feldobás pillanatától uralta a játékot a Mavericks, Luka Doncic (40 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz) már az első félidőben eljutott a tripla-dupláig, amelyet immáron pályafutása során hatvanadik alkalommal hozott össze. Mellette Kyrie Irving (26 pont, 4 gólpassz) és Tim Hardaway Jr. (17 pont, 4 lepattanó) is termelte a kosarakat, ez pedig kellő magabiztosságot adott a hazaiaknak. A mérkőzés egy szakaszában már 52! ponttal vezetett a texasi alakulat, amelynek végül mind a tizenhárom pályára lépő játékosa betalált a gyűrűbe. A vendégeknél mindössze Ochai Agbaji (21 pont) volt dicsérhető, s habár Lauri Markkanen és Jordan Clarkson párosa ezúttal sem játszott, ez nem lehet mentség erre a nagyarányú vereségre.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 40/18, Irving 26/12, Hardaway Jr. 17/12
A Jazz legjobb dobói: Agbaji 21/15, Horton-Tucker 11/9, Hendricks 10/6, Collins 10


Golden State Warriors – Portland Trail Balezers 110–106

Megizzadt a Portland ellen a GSW. Mivel legutóbbi tíz meccséből hetet is elveszített a Golden State, ezzel beesett 50% alá a mérlege, melynek javítása érdekében kötelező feladat volt a Trail Blazers legyőzése. Az oregoniak azért veszélyes ellenfélnek számítanak, mivel nincs rajtuk nyomás, így bárkit meglephetnek. Anfernee Simons (28 pont, 4 gólpassz) és Shaedon Sharpe (26 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) vezérletével jobban is kezdtek a vendégek, akik az utolsó negyed feléig tartották is az előnyüket. A Warriorsnál ugyanis Stephen Curry (31 pont, 5 lepattanó) mellé nem nagyon nőtt fel más, talán csak a kispadról érkező Dario Saric (13 pont, 6 lepattanó) volt dicsérhető. Öt perccel a végső dudaszó megszólalása előtt még hat ponttal vezetett a Portland, amely ekkor azonban leolvadt, így gyorsan megfordította az eredményt a San Franciscó-i gárda. A pontot az i-re stílusosan az a Klay Thompson (11 pont, 5 lepattanó, 3/13 mezőnyből) tette fel, aki az egész mérkőzés folyamán szörnyen dobott.

A Warriors legjobb dobói: Curry 31/15, Saric 13/6, Kuminga 13
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 28/18, Sharpe 26/12, Walker 12

 

Az alapszakasz tabellája itt tekinthető meg!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus