A Dallas fiatal sztárjai hosszabbításban dobták túl a New Orleanséit

Damian Lillard győzelemmel tért vissza - megint pusztított a Memphis - javított a Bucks, a Celtics és a Thunder is - franchise-rekordot döntött a Heat.

Luka Doncic és Kristaps Porzingis is villogott a Mavericks-Pelicans derbin és bár a vendégeknél is akadtak remek teljesítmények, de hosszabbításban végül a texasiak jöttek ki jobban a meccsből az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján. Damian Lillard győzelemmel tért vissza, megint pusztított a Memphis, javított a Bucks, a Celtics és a Thunder is, franchise-rekordot döntött a Heat.

A mérkőzések videós összefoglalói ezen a linken megtekinthetők!

Cleveland Cavaliers - Boston Celtics 106-112

A cserékkel védekezett a fáradtság ellen a Boston. Előző este hosszabbításos vereséget szenvedett a Celtics, így borzasztó nehéz helyzetben kellett helytállnia, ezt a problémát viszont úgy kezelte a csapat, hogy a kezdők közül Walker, Brown és Hayward sem játszott, pályára lépett viszont az előző meccset kihagyó Jayson Tatum. Ettől függetlenül természetesen elő kellett lépniük a kiegészítőknek, de ezt sikerült megtenniük, Semi Ojeleye 22 ponttal és 5/8 triplával remekelt, Enes Kanter dupla-duplázott, Robert Williams III három blokkot osztott ki és a kezdőbe kerülő Brad Wanamaker is hasznos mezőnymunkát tett a közösbe - persze kellett Tatum extrája (32 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) és Marcus Smart 18 pontja is, de így végül szoros meccsen sikerült győzelmet aratni. Ehhez a végjátékban is nagyot kellett küzdeni, korábban ugyan voltak tíz pont feletti előnyben is a vendégek, ám a második félidőben már többször is a Cleveland vezetett, de aztán az utolsó bő hat perc a Bostoné lett: 90-89-nél ismét ők kerültek előnybe, utána futottak egy 7-0-t és onnantól már kézben tartották a dolgokat, beosztották a párpontos fórjukat.

Sextonban bízhatnak. Andre Drummond és Darius Garland nélkül állt ki a Cleveland, illetve a meccs közben Kevin Porter Jr. is kidőlt, de így is végig partiban tudtak lenni, köszönhetően három jó egyéni teljesítménynek. Ebből kettő magas posztról érkezett, Kevin Love (26 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz) és Larry Nance Jr. (19 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés) is nagyon élt, az igazi extrát viszont Collin Sexton hozta, aki 41 ponttal karriercsúcsot szórt, 17/30 dobása a gyűrűben landolt és ezen felül hat gólpasszt is kiosztott. Sexton mindenképpen élete formáját futja mostanában, a tavalyi elsőkörös már februárban is 22 pontos átlagot rakott össze 48%-os (!) triplázással, márciusban pedig eddig erre még rátett több lapáttal is, hiszen az első meccsen 32 pontos karriercsúcsot dobott, majd most a másodikon ezt javította meg 41-re - ha semmi más nem történik velük ebben a szezonban, csak annyi, hogy a fiatal irányítóból kijön az "állat", akkor már megérte...

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 41/9, Love 26/15, Nance Jr. 19/6
A Celtics legjobb dobói: Tatum 32/15, Ojeleye 22/15, Smart 18

Detroit Pistons - Oklahoma City Thunder 107-114

Javított az OKC. Két vereség után, back-to-back lépett pályára a Thunder, de Detroitban a fáradtságon kívül minden mellettük szólt, hozniuk kellett a győzelmet, ezt pedig nagyjából az elvárásoknak megfelelő módon sikerült is szállítaniuk. Nem brillíroztak, de Shai Gilgeous-Alexander (27 pont, 12/15 mezőnyből), Chris Paul (16 pont, 7/10 mezőnyből, 6 gólpassz), Dennis Schröder (23 pont, 9 gólpassz) és Danilo Gallinari (19 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) jó játéka elégnek bizonyult a sikerhez, vezettek már 16 ponttal is, mielőtt a végjátékban kis híján megviccelte őket a Pistons: az elfáradó vendégek nagyon kiengedtek, a fellelkesülő Detroit rohamozott és át tudta venni a vezetést. Még szűk két perccel a vége előtt is a hazaiak vezettek egy ponttal, ám jött egy Schröder-kosár, egy Adams-blokk, majd 21 másodperccel az órán egy clutch Gallinari-tripla, összességében egy 8-0-s futással zárta a meccset a Donovan-legénység, amellyel sikerült kiharcolni a győzelmet - a fáradtság látszott, de a siker megvan és most ez volt a lényeg. 

Nincs meglepetés. Nagyjából az történt, amire a Pistons utóbbi meccsei alapján számíthattunk, a Derrick Rose-t is nélkülöző csapat keményen kapart és próbálta a frissességét kamatoztatni a Thunder ellen, majd amikor arra esélyt kapott a fáradó ellenféltől, akkor a vezetést is át tudta venni. Nem is kellettek volna nagy csodák a bravúrgyőzelemhez, Christian Wood (29 pont, 9 lepattanó, 5/6 tripla) és Brandon Knight (18 pont, 7 gólpassz, 4/9 tripla) vezetésével 42%-kal süllyesztettek el 18 hárompontost, megnyerték a lepattanózást, de a végjátékban kellett volna valaki, akire rá lehetett volna bízni egy-két clutch játékot, ám ilyen játékosuk ezúttal nem akadt - az utolsó bő másfél percben mindent elrontottak, az OKC pedig ezt megbüntette, így a Pistonsnak maradt a "szokásos" vereség.

A Pistons legjobb dobói: Wood 29/15, Knight 18/12, McRae 15/6
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 27/6, Schröder 23/6, Gallinari 19/9

Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 119-100

Kiegyenesedett a Milwaukee. Két gyenge meccs és egy vereség után otthon visszatért a megszokott kerékvágásba a ligaelső Bucks, a hazaiak dobóformája ugyan most sem volt a legmeggyőzőbb (46% mezőnyből, 28% tripla), de azért csak dobtak 119 pontot és a második negyedet leszámítva egyértelműen a jó formában érkező Pacers fölé nőttek, úgyhogy összességében nem forgott veszélyben a sikerük. A meccs elején nagyon érződött rajtuk a motiváció, alig tíz perc alatt 33-11-es (!) előnybe kerültek, majd a kiütés helyett jött a lefagyás, a második negyedben 0/8-at dobtak távolról, az előnyük pedig elfogyott, sőt, a harmadik játékrészben kiegyenlített a Pacers. Itt azonban még egyszer megrázta magát a Milwaukee és futott egy 15-2-t, ezzel ismét meglépett, a folytatásban pedig egyszer sem engedte már be ellenfelét tíz pont alá, sőt, vezetett 28-cal is - ennek megfelelően lehetett pihenni is, a 30 perces határt végül senki sem érte el náluk. Egyénileg főleg Giannis Antetokounmpo (29 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz), Khris Middleton (20 pont, 8 lepattanó), Eric Bledsoe (16 pont, 7 gólpassz) és Donte DiVincenzo (19 pont, 3/6 tripla) emelhető ki, úgyhogy összeszedték magukat még a nyugati túra előtt, amelyet a Lakers otthonában kezdenek meg.

Nem volt esélye a Pacersnek. Victor Oladipo végül nem tudta vállalni a játékot a vendégeknél, majd 11 perc után Malcolm Brogdon is kidőlt, innentől nem nagyon lehetett komoly esélye a ligaelső ellen a vendégcsapatnak - a második negyedet megnyomták, de a harmadik játékrész közepétől kezdve igazából csak a végeredmény volt kérdéses. Az Indy is 30% alatt triplázott, simán elvesztette a lepattanózást és 37 (!) pontot kapott gyorsindításból, ezeket nem lehetett mivel ellensúlyozni - egy pillanatig sem vezetett a gárda és bár egyszer visszajött a nagy hátrányából, de igazán reális esélye ezúttal nem volt a győzelemre.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 29/6, Middleton 20/6, DiVincenzo 19/9
A Pacers legjobb dobói: Warren 18/3, McDermott 16/9, Sabonis 15/3

Miami Heat - Orlando Magic 116-113

Robinson és a franchise-rekord. Az este sztárja mindenképpen Duncan Robinson volt a hazaiaknál, a semmiből berobbanó triplaspecialista ezúttal 9/12 (!) hármast bombázott be és Steve Clifford, a vendégek vezetőedzője szerint az döntötte el a találkozót, hogy ők nem tudtak mit kitalálni Robinsonra. Ebből pedig franchise-rekord született, rá építve a Miami 22 hármast pörkölt be kereken 50%-os hatékonysággal úgy, hogy a megérkezése óta ebben remeklő Jae Crowder 1/8-at tett hozzá - Robinson mellett Goran Dragic (25 pont, 9 gólpassz, 5/9 tripla) és Kelly Olynyk (16 pont, 3/3 tripla) is villogott, a többiek ezen a téren egy kicsit háttérbe szorultak. A hazaiak aztán végül a győzelmet is behúzták, ugyan a korábbi 15 pontos előnyükből egy oda-vissza hullámzó meccs lett a harmadik negyedben, de a végén egy dobással ők jöttek ki ebből jobban - volt egy 11-2-jük a záró etapban, onnantól már nem rontották el. Ezzel sorozatban negyedszer nyertek és a nekik oly fontos "floridai bajnokságot" is megnyerték, mert 3-1-gyel zárták a Magic elleni idei alapszakasz-szériát, ezt Jimmy Butler és a továbbra is sérült Meyers Leonard is kiemelte.

Nem tudott mit tenni az Orlando. A vendégek nagyjából úgy értékelték a mérkőzést, hogy jól játszottak, kemények voltak, elvégezték a munkát, de Robinsonnal egyszerűen nem tudtak mit kezdeni és a Heat triplaesője végül eláztatta őket - Nik Vucsevics szerint például sokkal jobban védekeztek annál, mint amit az eredmény mutat, de a hazaiak jó pár nehéz dobást süllyesztettek el. Maga a center egyébként tényleg jó számokkal zárt (22 pont, 16 lepattanó, 7 gólpassz), Terrence Ross megpróbálta felvenni a kesztyűt Robinsonnal (sőt, túl is dobta, 35 ponttal és 8/10 triplával zárt), Aaron Gordon kilenc gólpasszt osztott szét és még többen is felszívták magukat, de aztán a szoros meccs végét elrontották - az utolsó pillanatokban egyébként Gordonnak volt esélye egyenlíteni a sarokból, de a triplája kimaradt, így el kellett fogadniuk a vereséget. Nagy baj nincs, továbbra is simán tartják a playoff-helyüket, annyi, hogy így csak nyolcadikak Keleten a Brooklyn mögött.

A Heat legjobb dobói: Robinson 27/27, Dragic 25/15, Olynyk 16/9
A Magic legjobb dobói: Ross 35/24, Vucsevics 22/3, Fournier 17/9

Brooklyn Nets - Memphis Grizzlies 79-118

Ez benne van. Előző este parádés meccsen aratott óriási győzelmet a Brooklyn Bostonban, a komoly bravúr másnapján viszont valahol törvényszerű volt, hogy a hullafáradt játékosok csak kóvályogtak a pályán, amire a Memphis játéka is bőven rátett. A Netsnél Caris LeVert most csak 14 pontot szedett össze 19 dobásból, Prince ugyanígy csak erőlködött, Dinwiddie 1/9-et szenvedett össze közte 0/7 triplával és bár az első negyedet még megnyerték egy ponttal, de utána fokozatosan kifulladtak - a második játékrészt nyolc, a harmadikat tíz, a negyediket pedig huszonkét ponttal veszítették el. A 33%-os mezőnymutató és a 16,7%-os triplázás is önmagáért beszél, ezúttal kérdés nélkül kikaptak, nem volt esélyük, következőleg a Spurs ellen egy fokkal frissebben lehet javítani. 

Újabb kiütés a Memphistől. Zsinórban harmadik impresszív győzelmét húzta be a Grizzlies, a gárda egymás után kétszer kapott 88 pontot, most pedig mindössze 79-et engedélyezett, úgyhogy óriási formában van. A parádés védekezéshez persze most nagyon kellett a Nets erőtlensége is, mindenesetre a vendégek érdemeiből ez mit sem von le: leszedtek 18 támadópattanót, dobtak 20 triplát és végül mindenkit 30 játékperc alatt tartottak, sőt, a 25-öt is csak Morant és Valanciunas lépte túl. A pihenős győzelem után még egy lépéssel közelebb vannak a rájátszáshoz, újra 50%-on állnak, következőleg Dallasban bizonyíthatják, hogy mennyit érnek.

A Nets legjobb dobói: Prince 15/6, LeVert 14, Chiozza 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson 19/12, Jones 18/15, Morant 15/3

New York Knicks - Utah Jazz 104-112

Magabiztos volt a Jazz. Ezúttal nagycsapathoz méltó módon hozta a győzelmet a Utah, a vendégek már a meccs elején agresszív, tudatos játékot mutattak, bekezdtek 4/6 triplával és nagyon hamar tíz pont feletti előnyt építettek ki, ezt pedig nagyobb hullámvölgy nélkül végig is vitték az este folyamán. A harmadik negyedben jött vissza három pontig a Knicks, de hamar talált megoldást a Jazz, pillanatok alatt ismét kétszámjegyűvé tette a különbséget, majd a záró etap elején végleg eldöntötte a találkozót, onnantól nem volt visszaút - a New York-játékosok is azt mondták, hogy itt most nem volt sok kérdés, a vendégek végrehajtották a játékaikat, bedobták, amit be kellett és elvitték a győzelmet, ennyi a sztori. Donovan Mitchellék sorozatban harmadik sikerüket könyvelhették el keleti alsóházi csapat ellen, a "felhozó meccsek" után pedig most egy komoly rangadó vár rájuk, hiszen legközelebb Bostonban lépnek pályára.

Voltak üres székek. Az természetes, hogy a Knicks körül mindig áll a bál, most éppen Spike Lee be nem engedése kavart fel nagy port és a csarnok közel sem volt tele - Lee természetesen nem volt a helyén, de egyébként is több mint háromezer szék maradt üresen, pedig a csapat két szép győzelem után érkezett meg erre a meccsre. Most is akadtak azért eladható egyéni teljesítményeik, Julius Randle (32 pont, 11 lepattanó), Bobby Portis (21 pont, 3/4 tripla) és Elfrid Payton (20 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) is jó számokkal zárt, de a győzelemre csapatként nem volt esélyük, ezen a meccsen és ebben a szezonban sem történt semmi olyan, ami igazán lázba hozta volna a klub szurkolóit - jelenleg csak két rosszabb csapat van náluk Keleten, de abból az egyik egy pár éve még bajnok együttes, amely a nulláról próbálja összeszedni magát, a másik pedig egy tehetséges fiatalokkal tele lévő gárda, amelyben sokkal-sokkal-sokkal több a potenciál, mint a New Yorkban...

A Knicks legjobb dobói: Randle 32/3, Portis 21/9, Payton 20
A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 23/9, Mitchell 23/3, Gobert 18

Minnesota Timberwolves - Chicago Bulls 115-108

Idén először. A szezon során egyszer sem fordult még elő a Minnesotával az, hogy egy back-to-back mindkét felén győzelmet arasson, de sosem késő ilyen tetteket végrehajtani, jó ez márciusban is - a Pelicans legyőzése után otthon is nyerni tudtak, talán-talán stabilabbá válnak így a szezon végére. Malik Beasley (24 pont, 4/8 tripla), D'Angelo Russell (19 pont, 4/10 tripla) és Naz Reid (16 pont, 11 lepattanó, 3/3 tripla) megint jól játszott, vezérletükkel pedig a támadójáték ismét nagyon élt, az 50%-os mezőnymutatóba 44%-kal bedobott 19 hármas is belefért, hatan érték el náluk a tízpontos határt és több kiegészítő is kifejezetten jól mozgott a back-to-back ellenére. A döntő ütést igazából a harmadik negyedben vitték be, előtte voltak 13 pontos hátrányban is, ám ott 5/6 triplával átvették a vezetést, a játékrészt 12 ponttal nyerték meg és onnantól már ők jártak előrébb, a feljavuló támadójáték elégnek bizonyult a Chicago legyőzéséhez - a deadline-kor meghúzott cserék óta 121,6 pontot átlagolnak, ami ligaszinten a harmadik legjobb ebben az időszakban, pedig Karl-Anthony Towns nem is áll rendelkezésre.

Markkanen visszatért. Zach LaVine ezúttal sem állt a vendégek rendelkezésére, visszakapták viszont Lauri Markkanent, a finn magasember 15 kihagyott meccs után térhetett vissza - utoljára január 22-én, éppen a Minnesota ellen léphetett pályára. Markkanen egyelőre perclimiten van, most 21-et játszhatott, ez idő alatt 13 pontot tett hozzá 6/10 jó dobással, de Jim Boylen vezetőedző azt mondta, hogy őt aztán nem érdekli, hogy ki tér vissza, vagy hogy ki van perclimiten, csak az, hogy mennyire játszik keményen a csapata, márpedig most ezen a téren nem ütötték meg a megfelelő szintet - szerinte ezért kaptak ki, nem ért semmit, hogy az újonc Coby White újfent villogott és beszórt 26 pontot.

A Timberwolves legjobb dobói: Beasley 24/12, Russell 19/12, Reid 16/9
A Bulls legjobb dobói: White 26/6, Harrison 17/9, Markkanen 13/3, Young 13/3

Dallas Mavericks - New Orleans Pelicans 127-123 - hosszabbítás után

Nehéz győzelem a rekordok napján. Luka Doncic 30 ponttal, 17 lepattanóval és 10 gólpasszal karrierje 22. tripla-dupláját jegyezte, amivel máris a franchise legeredményesebbje lett, Jason Kiddet taszította le a képzeletbeli trónról, emellett a Dallas az első félidőben (!) 11 blokkot osztott ki, amivel szintén új csapatcsúcsot állítottak fel. Kristaps Porzingis (34 pont, 12 lepattanó, 5 blokk) és Maxi Kleber (5 blokk) remekelt a palánkok környékén, Seth Curry szétlőtte a perimétert (6/9 tripla), de hiába vezetett jellemzően a Dallas végig a mérkőzésen, egyszerűen képtelenek voltak komolyabb előnyt kiharcolni. A negyedik negyedben nem tudtak három pontnál jobban elszakadni, a rendes játékidő végén is csak majdnem tudták levédeni a Pelicanst, és a ráadásban is sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok – a végén aztán egyszer sikerült meglépni négy ponttal, és ez már elégnek bizonyult. Ezzel a sikerrel továbbra is hetedikek nyugaton, de tartják a lépést az előttük állókkal, legközelebb viszont „hatpontos” meccs következik, hiszen a tabellán mögöttük helyezkedő Memphis Grizzlies érkezik. 

Kevésen múlt a bravúr. Zion Williamson továbbra is jól teljesít, immár 13. meccse dob legalább 20 pontot, de az első félidőben azért igencsak megszenvedett a dallasi palánk alatt, és összességében emberi számokon (9/18 mezőnyből, 6 lepattanó) tudták őt tartani Kleberék. A kezdőötös egyébként nem működött rosszul, hiszen Brandon Ingram (27 pont, 5 pattanó, 4 gólpassz), a kintről parádésan célzó Lonzo Ball (25 pont, 7/11 tripla, 11 lepattanó, 6 gólpassz), a dupla-duplázó Derrick Favors, illetve a Ball-lal jó párost alkotó Jrue Holiday (19 pont, 6-6 gólpassz és lepattanó) is hozta magát, például belehajszolták Luka Doncicot 7 eladott labdába. A problémák a cseresornál kezdődtek, ott egyedül Frank Jackson dicsérhető, Nicolo Melli borzasztóan célzott (1/7 tripla), a többiek pedig nem tudtak faktorrá válni - bár Melli a rendes játékidő végén nagyon nehéz helyzetben egyszer azért villant, de ennél nagyobb energia kellett volna a padról. A Pels zsinórban harmadszor kapott ki, amivel nagyon nehéz helyzetbe kerültek, hiszen a Grizzlies öt meccsre van tőlük, a kettejük között álló Blazers, Kings és Spurs is nyerni tudott legutóbb – szombat hajnalban ráadásul a jó formában lévő Miami érkezik, akik ellen muszáj győzniük, különben lassan elúszik a playoff-hajó. 

A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 34/9, Doncic 30/12, Curry 21/18.
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 27/9, Ball 25/21, Williamson 21.

Portland Trail Blazers - Washington Wizards 125-104

Damian Lillard diadalmasan tért vissza. Három hét után jelentkezhetett játékra az ágyéksérüléséből felépülő klasszis irányító, azonnal éreztette is hatását, az első félidőben 72 pontot rámolt be a Portland, ezt a sebességet pedig nem tudta végig tartani a foghíjas Washington. A Blazers kezdőötöse nem sokat kérdezett, 108 pontot tettek a táblára: Carmelo Anthony extrán célzott (25 pont, 8/13 mezőnyből), Hassan Whiteside dominált a palánkok alatt (24 pont, 16 lepattanó, 4 blokk), a Lillard-McCollum duó 50 százalékos pontossággal szórt be 44 pontot és osztott ki 10 gólpasszt, a veterán Trevor Ariza pedig 15 pontja mellett elöl-hátul jól ragasztotta össze a csapatot. Az oregoniak ezzel ott tartják magukat a Grizzlies mögötti bolyban, most pedig négy abszolút nyerhető mérkőzésük következik, reményeik szerint teljesen fel is zárkóznak a memphisiek mögé. 

Mindent megtett a Wizards. A fővárosiak is hosszú hajrát nyitottak pár hete a playoffért, de most back-to-back fejet kellett hajtaniuk, így nem tudták csökkenteni a 4,5 meccses különbséget az előttük álló, már playoff-pozíciót elfoglaló, de rossz formában lévő Orlandóval szemben – annyi szerencséjük van, hogy a keleti konferenciában az első négy csapatot leszámítva minden gárda vereséget szenvedett legutóbbi meccsén. Bradley Beal ma „csak” 29 pontot dobott, kicsit túl is vállalta magát (10/29 mezőnyből), ugyanakkor nem nagyon volt más választása, mivel rajta kívül gyakorlatilag csak Davis Bertansban volt pont (benne is csak akkor, amikor már kezdett eldőlni a csata), a center Thomas Bryant nagyon hiányzott a palánkok alól (és a triplái is jól jöttek volna), nélküle kénytelen volt small-ballal próbálkozni a Washington. Ez azonban csak ideig-óráig működött, a második félidőben mindössze 43 pontra voltak képesek, csak 31%-kal tripláztak, a végjátékra teljesen leépültek, itt húzott el nagyon a Portland – most mehetnek haza és fogadják az Atlantát, ott talán több sikerélményük lesz. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Anthony 25/9, Whiteside 24, Lillard 22/12, McCollum 22/6.
A Wizards legjobb dobói: Beal 29/12, Bertans 21/12, Hachimura 11.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus