A Denver ellen jött ki a gödörből a Houston, ismét nyert a Raptors

Kikapott Torontóban a Sixers - újabb hosszabbítást húzott be a Miami - megint gálázott a Boston és a Jazz - a Spurs elrontotta Zion Williamson bemutatkozását - remekelt a Thunder, a Pacers és a Pistons - alulmaradt Atlantában a Clippers.

Ezúttal jobban működött a James Harden - Russell Westbrook páros Houstonban, a Rockets megverte a közvetlen riválisának számító Denvert az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának hajnali rangadóján. Kikapott Torontóban a Sixers, újabb hosszabbítást húzott be a Miami, megint gálázott a Boston és a Jazz, remekelt a Thunder, a Pacers és a Pistons, alulmaradt Atlantában a Clippers, míg a Spurs elrontotta Zion Williamson bemutatkozását.

A mérkőzések videós összefoglalói ezen a linken megtekinthetők!

Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 107-95

Richardson is megsérült, egy negyed jutott a Sixersnek. Joel Embiid sorozatban nyolcadik mérkőzését is kihagyta a vendégeknél, Josh Richardon pedig alig négy perc elteltével meghúzta a combhajlítóját, úgyhogy ő is kidőlt, innentől eléggé kényszerpályán mozgott a gárda. Brett Brown vezetőedző szerint az volt a legjobb esélyük, ha megpróbálják kintről szétdobni a Torontót, ami egy negyeden keresztül működött is, hiszen a nyitó játékrészt még megnyerték 35-26-ra, onnantól viszont átvette az irányítást a Raptors, a nagyszünetre kiegyenlített, a harmadik negyedben fordított, majd az utolsóban egyértelművé tette sikerét. A Phillynél Tobias Harris 22 pontja mellett Ben Simmons és Furkan Korkmaz sem mozgott rosszul, de amikor szigorított hátul a Toronto, akkor már ők sem tudtak érvényesülni, Simmons például teljesen eltűnt a negyedik negyedre - ugyan 93-90-nél még partiban voltak, de a végén jött egy 10-0-s torontói futás, itt sorozatban öt dobást hibáztak a vendégek, úgyhogy elúszott a meccsük. Zsinórban négy győzelem után elbuktak egy idegenbeli rangadót, ez még önmagában belefér, a baj inkább a sérülésekkel van, ráadásul most fogadják a Lakerst, majd egy GSW elleni kötelező után újabb túrára indulnak, ahol a Boston, a Miami és a Milwaukee is ellenfél lesz.

Jobb volt a Toronto. Nem játszott hibátlan mérkőzést a hazai alakulat, de Nick Nurse is úgy fogalmazott, hogy amikor igazán kellett, akkor védekezett a gárda - az első negyedben folyamatosan üres triplákat adtak ellenfelüknek Lowryék, de később már odafigyeltek erre és bár sokáig szorosan alakult a mérkőzés, de a végjátékban rá tudtak tenni még egy lapáttal. Támadásban ezúttal Fred VanVleet volt a vezér (22 pont, 8 gólpassz, 6/7 tripla), de rajta kívül még öten jutottak 15 pont fölé - az igazi kulcsot mégis a védekezésük jelentette, végül 40% alá szorították mezőnyből a Phillyt és kulcshelyzetekben rendre meg tudták állítani ellenfelüket. A hazai pályát és az ellenfél sérüléseit tekintve már-már kötelező volt nekik ez a győzelem, de nem is rontották el, úgyhogy zsinórban ötödik sikerükkel tartják a keleti harmadik helyüket. 

A Raptors legjobb dobói: VanVleet 22/18, Siakam 18/3, Powell 18/3
A 76ers legjobb dobói: Harris 22/12, Simmons 17, Korkmaz 17/12

Detroit Pistons - Sacramento Kings 127-106

Drummond nélkül oktatott a Detroit. Nem lépett pályára a hazaiak centere, Andre Drummond, ám csapata nélküle is szenzációs játékkal aratott teljesen sima győzelmet, úgyhogy nem is hiányzott senkinek. A két kezdő magasember, Morris és Maker is dupla-duplázott, a padról beszálló erőcsatár, Christian Wood 23 ponttal és 7/7 jó dobással jelentkezett, a hátvédsorban 22 ponttal és 11 gólpasszal állt a gárda élére Derrick Rose, összesen 27 pontot tett hozzá a Mykhailiuk-Galloway páros, ráadásul volt egy nagy visszatérőjük is: október óta először léphetett pályára Reggie Jackson, aki csereként beszállva 19 perc alatt 22 pontot dobott, azonnal szenzációs teljesítménnyel segített be. A csapatszintű 53%-os mezőnymutató és a 44 kiharcolt büntető is jelzi, hogy nagyon éltek támadásban, úgyhogy az egál első negyed után egyértelműen a Kings fölé is nőttek, a legnagyobb előnyük 21 pont volt (a végén) - meggyőző sikert könyvelhettek el, úgyhogy tartják kilencedik helyüket Keleten.

Nem volt jó a Kings. Holmes és Bagley sem játszhatott a vendégeknél, viszont bemutatkozhattak az új arcok: Kent Bazemore 16, Anthony Tolliver pedig hat percet kapott Luke Waltontól, egyelőre egyikük sem váltotta meg a világot. Az viszont semmiképp sem jó, hogy a két legjobbját és Luke Kennardot is nélkülöző Detroit ellen tulajdonképpen esélytelenül kapott ki a gárda - az első negyed után teljesen egyértelmű volt, hogy melyik a jobb csapat, a Sacramento sem védekezésben, sem támadásban nem nőtt fel ellenfele szintjére. Amellett, hogy a Detroitnál az dobott pontot, aki akart, a vendégek ebbe be is segítettek azzal, hogy 30% alatt tripláztak és alig 52%-kal büntetőztek - Fox, vagy Bogdanovics villanásai is csak átmeneti reményt jelentettek, egyszer sem tudtak igazán belendülni, úgyhogy sorozatban hatodszor is vereséget szenvedtek. Valamiért nagyon nem úgy alakul náluk ez a szezon, ahogy tervezték...

A Pistons legjobb dobói: Wood 2,3 Rose 22, Jackson 22/9
A Kings legjobb dobói: Fox 22/3, Bogdanovics 19/9, Bjelica 14/3, Hield 14/6

Orlando Magic - Oklahoma City Thunder 114-120

A Thunder ezt a kódot is feltörte. Eddig a Magic kapta átlagosan a legkevesebb pontot a ligában, 103,9-et, az OKC-nek azonban ez a védekezés sem volt akadály: a vendégek beszórtak kereken 120 pontot, 60%-kal (!) dobtak mezőnyből és az utóbbi kilenc idegenbeli meccsükből a nyolcadikat is behúzták. Ennek kulcsa megint a háromirányítós felállás volt, Dennis Schröder (31 pont, 13/18 mezőnyből, 9 gólpassz) játszott most a legjobban, de Chris Paul (19 pont, 6 gólpassz) és Shai Gilgeous-Alexander (18 pont, 12 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 blokk) is remekelt, ők adták meg az alapot. Az ellenállhatatlan játékuknak köszönhetően az első félidőben, majd a harmadik negyedben is megléptek 14-15 ponttal, de mindkettő után volt egy-egy hullámvölgyük, amikor bedeszkázták nekik a gyűrűt és mivel védekezésben ők sem álltak a helyzet magaslatán, így vissza-visszajött a Magic, sőt, 106-107-nél csak Aaron Gordonon múlt, hogy nem vette át a vezetést - az erőcsatár ugyanis mindkét büntetőjét kihagyta. Itt viszont ismét megemberelte magát a Thunder, Paul 7, Schröder 4 pontot szerzett a folytatásban, úgyhogy az utolsó három perc már ismét róluk szólt - fontos győzelmet húztak be, úgyhogy tovább "idegesítik" az előttük lévő Houstont és Dallast.

Dobóversenyben nem jó a Magic. A hazaiak ereje egész szezonban a védekezésben rejlik, ha az nem működik, akkor nem nagyon tudnak nyerni - így volt ez most is, bár becsületükre legyen mondva, hogy ők megpróbálták. Nik Vucsevics (24 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) mellé 26 ponttal és 5/11 triplával nőtt fel a kispadról Terrence Ross, 40%-kal tüzeltek kintről, 11-0-ra (!) nyerték a támadópattanózást, így próbáltak meccsben maradni, de igazából annyi volt tőlük a maximum, hogy vissza-visszazárkózzanak - amikor az OKC-nél kimaradt pár dobás, akkor tudtak kapaszkodni, egyébként túl sokat nem tehettek. Így sem voltak messze a sikertől, de ezzel a harcmodorral bravúr lett volna tőlük a győzelem, igaz, a vereség ellenére továbbra is tartják a keleti hetedik helyüket.

A Magic legjobb dobói: Ross 26/15, Vucsevics 24/9, Carter-Williams 15/3
A Thunder legjobb dobói: Schröder 31/9, Paul 19, Gilgeous-Alexander 18

New York Knicks - Los Angeles Lakers 92-100

Az első félidő Jamesé, a második Davisé volt. Az első két negyedben inkább a pontszerzéssel törődött LeBron James, a nagyszünetig egymaga beszórt 19 egységet két rontott dobással, a fordulás után viszont összesen kettőt tett hozzá, nem is nagyon vállalt dobást, inkább átment klasszikus irányítóba - saját bevallása szerint az volt a célja, hogy a sérülése után második meccsét játszó Anthony Davis elkapja a fonalat. Ez pedig meg is történt, AD 17 pontot szerzett a fordulás után, végül 28-cal zárt és valóban korábbi formáját hozta, amelyre egyébként szüksége is volt a Lakersnek, mert nem alakult simán ez a meccs - a nagyszünetben csak egál volt az állás és bár ezt követően kicsit feljebb kapcsoltak a vendégek, de lezárni nem tudták a küzdelmet, 13 pont volt a legnagyobb előnyük. Végül azért csak behúzták a kötelezőt, Davis "visszatért", James 44 pontra megközelítette Kobe Bryantet az örökranglistán, úgyhogy minden rendben van, négy meccs az előnyük Nyugaton a Jazz előtt. 

Most ennyit tudott a Knicks. Mike Miller, a hazaiak vezetőedzője szerint nyilván nem azzal a céllal mennek ki a pályára, hogy csak legyen szoros a meccs, de most ennyit tudtak tenni az ügy érdekében - kimentek, keményen játszottak, szerinte jó kosárlabdát mutattak be, a Lakers végül pár ponttal jobbnak bizonyult, ennyi a történet. Szégyenkezniük valóban nincs miért, védekezésben és agresszivitásban mindenképpen felvették a kesztyűt, de a 92 pont és a 40%-os mezőnymutató nem volt elég a bravúrhoz - nem történt semmi, következőleg a Raptors ellen lesz alkalmuk javítani. 

A Knicks legjobb dobói: Morris 20/12, Dotson 17/15, Randle 16
A Lakers legjobb dobói: Davis 28/3, James 21/6, Caldwell-Pope 13/9

Boston Celtics - Memphis Grizzlies 119-95

Oktatott a Boston, de Tatum megsérült. Jaylen Brown nem tudta vállalni a játékot a Celticsnél, ez viszont nem látszott meg a hazaiakon, akik egy ismerkedős negyed után valósággal földbe döngölték ellenfelüket: a második-harmadik játékrészt összesen 74-36-ra (!) nyerték meg, a Lakers szétszedése után most a Memphisnek is oktatófilmet vetítettek. Egyénileg nem is érdemes kiemelni senkit, csapatként voltak szenzációsak megint, úgyhogy bár a záró etapot teljességgel elengedték, de így is kiütéses győzelmet arattak - több fokozattal a Grizzlies felett jártak ezen az estén, védekezésben és támadásban is egészen más szintet hoztak. A parádés meccsbe egyetlen dolog rondított bele, Jayson Tatum ugyanis a harmadik negyedben ágyéksérülést szenvedett és bár az öltözőből a kispadra még visszasántikált, de látszott, hogy fájdalmai vannak, a nagy különbség miatt pedig szóba sem került, hogy visszatérjen a pályára. 

Ez nem a megszokott Memphis volt. A hétmeccses sikerszéria legutóbb már megszakadt a Grizzlies részéről, de akkor még egyben volt a játék, csak egyszerűen nem voltak elég kemények, nem védekeztek, ezért kaptak ki - most viszont már nem is tudták a saját játékukat hozni. Különösen a Morant-Brooks hátvédpár mondott csődöt, ők ketten ugyanis összesen két mezőnykosarat és nyolc pontot tettek a közösbe, ezt nyilvánvalóan nem bírhatta el a gárda, a Boston védekezése tökéletesen leradírozta őket a parkettről - komoly leckét kaptak Kemba Walkeréktől, amiből tanulniuk kell. A teljesen "idegen" játék nyilván semmi másra nem lehetett elég, csak egy kiütéses vereségre, úgyhogy most újra kell indítaniuk magukat, hiszen elvesztették a nyugati nyolcadik helyüket és most utaznak tovább a jó formában lévő Detroithoz. 

A Celtics legjobb dobói: Tatum 23/9, Theis 14/9, Kanter 13
A Grizzlies legjobb dobói: Valanciunas 16/3, Jackson Jr. 13/9, Hill 13/9

Miami Heat - Washington Wizards 134-129 - hosszabbítás után

Újabb megnyert hoszabbítás. A vártnál jóval nehezebben hozta ezt a kötelező győzelmet a Miami, de azért a végén nem hazudtolta meg magát Erik Spoelstra csapata és ha már túlóra lett a dologból, akkor azt behúzta: sorozatban második, összességében nyolcból nyolcadik ráadását nyerte meg a társaság. Pedig ezúttal félig már a gárda kezében volt a meccs, hiszen 21 ponttal is vezetett az első félidőben, de aztán az egész előnyét leadta, Spoelstra pedig beidegesedett: lekapta a teljes kezdőötösét és 10 perc, 28 másodpercig csak a cserejátékosokat (!) hagyta a pályán. A "büntetés" elsőre nem sült el jól, mert ugyan a cserék az egálból megint tízpontos előnyt csináltak, de a végén mégis a Heatnek kellett kapaszkodnia a hosszabbításért, amit James Johnson triplájával meg is oldottak - a hosszabbításban pedig aztán már összeszedte magát, akinek kellett, Jimmy Butler egymaga kilenc pontot szórt ebben a clutch időszakban és a Miami végül nyerni tudott. Butler 24 ponttal és 10 gólpasszal, Dragic 22 ponttal és 10 gólpasszal, Herro 25 ponttal és 7/9 triplával emelkedett ki, a floridaiak pedig immár 20-1-es hazai mérleggel tartják a keleti második helyüket - a szoros meccseket nagyon érzik eddig, ennek köszönhetik a kiváló eredménysorukat. 

Beal a büntetőket reklamálja. 38 ponttal, 9 lepattanóval és 5 gólpasszal próbálta győzelemre vezetni csapatát Bradley Beal, de a vendégek szupersztárja szerint a játékvezetők továbbra sem tisztelik őket: szerinte csak ezen múlt, hogy a Heat 36 büntetőt dobhatott, míg ők csak húszat, ami egy ilyen szoros meccsen döntő faktornak bizonyult. Ezzel együtt a rendes játékidő végén megvolt az esélyük a győzelemre, de elrontották a dobásukat, a hosszabbítás végén pedig éppen Beal hagyott ki egy triplát, amivel egyenlíthettek volna - egyébként a védekezésük az, amire most sem lehetnek büszkék, hiszen az ellenfél 50% felett tüzelt ellenük mezőnyből és a triplavonalon túlról is. Közel jártak a bravúrhoz, de egy-két clutch játék még kellett volna hozzá, úgyhogy nem tudták borítani a papírformát - érdekesség, hogy 1-6-ra állnak az öt pontnál szorosabb meccseken idén.

A Heat legjobb dobói: Herro 25/21, Butler 24, Dragic 22/3
A Wizards legjobb dobói: Beal 38/6, Bertans 24/12, Thomas 14/9, McRae 14/6

Atlanta Hawks - Los Angeles Clippers 102-95

Sok volt a hiányzó. Ha azt nézzük, hogy a ligautolsó ellen kapott ki a Clippers, akkor kínos vereség ez a vendégek számára, de ha hozzátesszük, hogy egy idegenbeli back-to-back második felén, Kawhi Leonard, Paul George és Patrick Beverley nélkül történt mindez, akkor már árnyaltabb a kép. Persze így is bennük lehetett volna a győzelem, de a három kezdőjátékos nélkül annyira felborult a rotáció és a szereposztás, hogy azt fáradtabban nem tudták ellensúlyozni - legalábbis végig nem, hiszen az első félidőt még így is megnyerték 19 ponttal. A fordulás után azonban elfogyott az erő, a nagyszünetet követően összesen 35 pontot tudtak kiszenvedni magukból, úgyhogy az Atlanta tulajdonképpen átrohant rajtuk - az első félidőben megvolt az esélyük arra, hogy akár el is döntsék a meccset, de a másodikban összeomlottak, úgyhogy a vereségükkel fél meccs hátrányba kerültek a Jazz-zel szemben.

Még Young sem kellett a Hawksnak. Nem lépett pályára a hazaiak sztárja, Trae Young, csapata viszont most nélküle is fontos győzelmet aratott - volt tartásuk a botrányosan elrontott első félidő után és megtalálták azokat a fegyvereket, amelyek kellően élesek voltak ma. Ebben nagy szerepe volt a nemrég visszaigazolt, most először kezdő Jeff Teague-nek, aki ugyan a pontokat nem hozta, de szépen mozgatta a gárdát, fazont és ritmust adott a játéknak, okosan osztotta el a labdákat, így a társaknak lehetőségük nyílt villogni: ebből sokáig John Collins profitált, aki 33 ponttal és 16 lepattanóval zárt, ám a negyedik negyedben teljesen váratlanul előkerült Brandon Goodwin is, aki egymaga 19 pontot szerzett csak ebben a játékrészben. Ez döntőnek bizonyult, a második félidőben már abszolút levédekezték a Clipperst, de elöl kellett még némi plusz erő ahhoz, hogy igazán átvegyék az irányítást - ez volt Goodwin, az utolsó percekben már ők voltak elöl, ezzel a sikerükkel pedig visszaelőzték a Warriorst, úgyhogy ismét "csak" Keleten utolsók, az egész ligában nem.

A Hawks legjobb dobói: Collins 33/9, Goodwin 19/9, Huerter 12/6
A Clippers legjobb dobói: Harrell 30, Williams 18, Shamet 13/6

Chicago Bulls - Minnesota Timberwolves 117-110

Még Towns extrája sem volt elég. Most először játszott korábbi formájának megfelelően a visszatérése óta Karl-Anthony Towns, a Minnesota centere kereken 40 pontot rámolt be az ezen a poszton meglehetősen vékony Bullsnak, 16/24 dobása, közte 4/8 triplája is a gyűrűben landolt, de hiába - mellette Andrew Wiggins is beszórt 25 egységet 9 gólpasszal, de ez sem volt elég, a Wolves így is hátrányban volt a meccs nagyobb részében. Ugyan a második negyedben összeálló 19 pontos lemaradásukból még visszajöttek, sőt, már a harmadik játékrészben vezettek is, de védekezésben egyszerűen nem tudtak eleget tenni azért, hogy nyerjenek - a szorosan alakuló záró etap utolsó perceiben a Chicago csinálta meg a clutch játékokat, úgyhogy sorozatban hetedszer is vereséget szenvedtek.

Valami ilyet szeretne a Bulls. A szezon előtt nagyjából az volt a terv Chicagóban, hogy a LaVine-Markkanen páros által alkotott 1-2 punch a playoffba vezeti őket, de eddig több helyen is hibás az egyenlet -  egyrészt Markkanen borzasztóan gyenge szezont fut, másrészt nincsenek playoff-pozícióban. Most viszont körülbelül az történt, amit szerettek volna, Markkanen kivételesen jól játszott (21 pont, 4/10 tripla), LaVine pedig folytatta a jó sorozatát (25 pont, 3/6 tripla), mellettük még négyen jutottak tíz pont fölé, úgyhogy többé-kevésbé egyben volt a támadójátékuk - Gafford és Carter Jr. hiánya miatt centerben persze kicsit lyukasak voltak hátul, így Towns megszórta őket, de ezt végül ellensúlyozni tudták. A nagy előnyüket leadták, de a végén nem remegtek meg, az utolsó két percet LaVine öt és Dunn négy pontjával 9-2-re nyerték meg 108-108 után, a clutch teljesítményükkel hozták a győzelmet - ezzel három meccsre vannak a playoff-helyektől és egyre inkább bíznak magukban. 

A Bulls legjobb dobói: LaVine 25/9, Markkanen 21/12, Kornet 15/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 40/12, Wiggins 25/12, Napier 16/6

Houston Rockets - Denver Nuggets 121-105

Jokics mellől elfogytak a többiek. Három kezdőjátékos (Millsap, Harris és Murray) továbbra is maródi, hozzájuk csatlakozott a mostanában ragyogóan játszó újonc, Michael Porter Jr. (a bemelegítésnél fájt a háta, elvileg nincs komolyabb baja), a Denver pedig már az első félidőben komolyabb hátrányba került, utána pedig hiába játszottak jobban, nem tudták eltüntetni ezt a hendikepet. Nikola Jokics azért összehozott egy tripla-duplát (19 pont, 12 pattanó, 10 gólpassz), a két csatár, Craig és Grant is jól teljesített, de a teljes fegyverzetben erősségüknek számító védekezés nem működött, végig csak nyomozták a labdát, így túl kellett volna dobni az ellenfelet. Ehhez viszont kellett volna a Jokics és Porter mellett harmadik erőnek számító Will Barton jó játéka, aki azonban ma a berendezést is alig találta el, illetve egy hosszabb pad, ahonnan még Mason Plumlee is hiányzott. Jokics önkritikusan magára vállalta a vereséget a hat eladott labdája miatt, de nem ezen múlt – összességében vállalható volt a meccs, következőleg New Orleansban viszont nyerni kell, mert visszacsúsztak a nyugati 3-4. helyre.

A Rockets csiszolta a játékát. Rengeteg sérülés, pihentetés hátráltatta eddig a Houstont, a foghíjas Denver viszont ideális gyakorlópartnernek bizonyult az összeszokáshoz. Russell Westbrook parádézott (28 pont, 16 lepattanó, 8 gólpassz, 4 szerzett labda), ráadásul nem emelt rá triplát, James Harden kiharcolt 15 büntetőt, Clint Capela dupla-duplázott egy kis fűszerezéssel (5 blokk), de ami ezeknél fontosabb, hogy a szupercsere Eric Gordon is éledezik (25 pont, 6/8 tripla), és a sérülésből visszatérő Austin Rivers is hozzá tudott tenni. Magáról a meccsről sokat nem lehet mondani, az első félidőben 17 pontos előnyt harcolt ki a Houston, a második félidőben pedig komolyabb erőlködés nélkül meg is tartották. Annyit jegyezzünk fel, hogy Mike D’Antoni harmadik houstoni edzőként jutott el 200 győzelemig, összességében pedig 655. sikerével a 21. helyre lépett fel az örökranglistán, megelőzve a néhai Flip Saunderst – érdekesség, hogy éppen utóbbi fia, Ryan Saunders edzette Minnesotához látogatnak legközelebb.
 
A Rockets legjobb dobói: Westbrook 28, Harden 27/6, Gordon 25/18.
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 19, Grant 17/6, Dozier 15/3.

Phoenix Suns - Indiana Pacers 87-112

TJ Warren diadalmas visszatérése. A nyáron a Suns értéket adott azért a Pacersnek, hogy el tudja takarítani a kiscsatár szerződését Arizonából, ehhez képest Warren nagyszerű szezont fut Indianában, most pedig kicsi revansot is vett egykori csapatán: 25 pontját 11/18-as mezőnymutatóval szerezte, 3 labdát is elcsent és nagyon megkeserítette Devin Booker életét. Mellette szokás szerint Domantas Sabonis villant (24 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz), Myles Turner 4 blokkal segített védeni a festéket, a cseresorból pedig hárman is kétszámjegyű ponttal zártak. A második félidőben egy kicsit Malcolm Brogdonért is játszottak, akinek három öltéssel kellett összevarrni a fejbőrét egy ütközés után, és a nagyszünet után már nem állhatott a gárda rendelkezésére - a helyén TJ McConnell 11 gólpasszal és 3 szerzett labdával feledtette. A Pacers ezzel a sikerrel visszaelőzte a Phillyt és ötödik Keleten, most pedig a Warriorshoz látogatnak, ahol az aktuális formák alapján simán nyerniük kell.

Kijózanító pofon. Két nappal ezelőtt a Spurs ellen egy labdán múlt a Suns sikere, ma viszont közük nem volt a meccshez, korábbi éveiket idézve szétesően, egyénieskedve játszottak, ezt pedig csúnyán megbüntette a Pacers. A 13 szétosztott gólpassz beszédes, és ezt csak részben magyarázza az ellenfél remek védekezése, egyszerűen hiányzott az akarat és az erő: Booker hamar feladta a harcot Warrennel szemben, Ayton súlytalan volt Turnerék ellen, a szorosabb első félidő után egy negyed alatt simán lerendezte őket az egyik vezérét elvesztő Indiana. Lesz min közösen gondolkodni a következő napokban, hiszen össze lesznek zárva, hét meccsükből hatot idegenben vívnak majd meg – ahol egyébként jobban is megy, 9-10-re állnak, míg otthon csak 9-16-ra…

A Suns legjobb dobói: Oubre Jr. 17/3, Booker 16, Okobo 11/3.
A Pacers legjobb dobói: Warren 25, Sabonis 24, McDermott 12/6.

New Orleans Pelicans - San Antonio Spurs 117-121

Zion Williamson odatette a felkiáltójelet is a mondat végére. Nagy ovációt kapott a végre bemutatkozó draftelső, de az első három negyedben nem nagyon tudott villogni, alig öt pontot tett fel a táblára, bár egy-két villanással, gólpasszal azért jelezte, hogy a pályán van, ám a prímet ekkor még inkább Lonzo Ball vitte (14 pont, 12 gólpassz, 8 lepattanó, 3 szerzett labda). Mellette egyedül a dupla-duplázó Derrick Favors volt megbízható, Jrue Holiday ezúttal teljesen elfáradt védekezésben, Brandon Ingram borzalmasan dobott, ha nincs a kispadról jövő Redick-Hart-Hayes trió, csúnyább véget is érhetett volna a meccs. Ők azonban letettek annyit az asztalra, hogy az utolsó negyedet „csak” 12 pontos hátrányból kezdjék, itt pedig Williamson begyújtotta a rakétákat: a negyed derekán sorozatban 17 Pelicans-pontot szerzett, közte négy hárompontost (az egyetemen egyszer sem dobott háromnál többet), amivel hirtelen élessé tette a végjátékot. Ott viszont a többiektől már nem jött az extra, így végül hiába zárt 22 ponttal, 7 lepattanóval és 3 gólpasszal (illetve 5 eladott labdával), mindez nem ért győzelmet, ráadásul közvetlen riválistól kaptak ki – most jön a Denver, talán majd ott nyernek.

A Spurs beindul az alapszakasz második felében? Nyögvenyelősen indult az idei szezonja Gregg Popovichéknak, de szépen lassan azért helyükre kerülnek a puzzle-darabok – sorozatban harmadszor nyertek, és tartják a nyugati nyolcadik, playoffot érő helyet. LaMarcus Aldridge (32 pont, 14 lepattanó, 2 blokk) és DeMar DeRozan (20 pont, 5 pattanó) rutinos vezérként viselkedett, a kezdőben a két fiatal hátvéd, Murray és Forbes is hozta magát, a padról is többen hozzá tudtak tenni, így három negyed után biztosnak tűnt a győzelmük. A negyedik negyedben aztán jött a Williamson-féle megőrülés, de azt is kihordták lábon, így a Suns után egy újabb fiatal, feltörekvő csapatot győztek le és egyúttal szakítottak le maguk mögül a táblázaton. Most mennek haza és ismét a Suns következik, ilyen játékkal ott is esélyesek.
 
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 22/12, Ingram 22/6, Ball 14/9.
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 32/3, DeRozan 20, Murray 13/3.

Golden State Warriors - Utah Jazz 96-129

Ennyi a különbség az elit és a liga alja között. A Warriors nemrég Portlandben majdnem meglepte a foghíjas Blazerst, ma viszont a teljes fegyverzetben érkező Jazz ellen semmi esélyük sem volt. Már az első negyedben 14 ponttal maradtak le, félidőre 20 pont fölé kúszott a differencia, a harmadik negyed végén pedig már elkerülte a harmincat is – kerek 100 pontot kaptak ez idő alatt, így a végjáték már csak formalitásnak bizonyult. Egyénileg D’Angelo Russell hozta ugyan magát (26 pont, 10/21 mezőnyből), örülhettek Glenn Robinson III visszatérésének, de sem Draymond Green, sem a fiatalok nem tudtak fellépni Russell mellé. A végén azért várta egy kis „jutalom” a kitartó szurkolókat, az utolsó percben Marquese Chriss és Tony Bradley akaszkodott össze páros kiállítást érően, a lényegen persze nem változtatott: utóbbi 10 meccsükből kilencet buktak, ligautolsók, a Pacers elleni mérkőzés után pedig ötmeccses keleti túrára indulnak, szóval lehet ez még rosszabb is…

Élcsapathoz méltó játékkal. A Jazz megtisztelte ellenfelét azzal, hogy valamennyire komolyan vette a mérkőzést, így aztán három negyed alatt simán le is gyalulták Greenéket, újabb győzelmükkel, illetve a Clippers-Nuggets páros vereségével pedig immár meccselőnnyel állnak a nyugati második helyen. Rudy Gobert újfent zseniálisan játszott, még az is belefért, hogy 2/7 büntetővel zárjon (22 pont, 10/13 mezőnyből, 15 lepattanó, 3 blokk), erre az alapra pedig lehetett pakolni a téglákat, ezúttal a szó jó értelmében: Donovan Mitchell (23 pont, 8/13 mezőnyből), Bojan Bogdanovic (18 pont, 4/8 tripla) és Joe Ingles (11 pont, 8 gólpassz) is remekelt. A kispadról is jött 51 egység, ezzel sem volt gond – most jön a sok gonddal küzdő Dallas, ez a játék ellenük is bőven elég lehet.
 
A Warriors legjobb dobói: Russell 26/6, Spellman 12, Paschall, Chriss 11-11.
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 23/12, Gobert 22, Bogdanovic 18/12.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus