A Jazz otthonában is nyert a Blazers, a Lakers kicentizte a győzelmet

Megint megverte a Washingtont az Atlanta, Clevelandben is megégett a Boston, javított a Dallas, a Brooklyn pedig a visszatérő James Hardennel a soraiban tudott nyerni. 

 

Atlanta Hawks - Washington Wizards 120-116

Másodszor is Atlanta. Két nappal ezelőtt egy végig kiélezett, szoros mérkőzésen egyetlen ponttal tudott győzni a Hawks, ezúttal pedig hasonló lett a végeredmény, de most az Atlanta hajrázott nagyot és fordított a végén. A jó első negyed után nem tudott ellenfele fölé nőni a hazai alakulat, sőt, a két középső játékrészt a Westbrook által húzott Wizards vitte el és bár óriási különbség nem alakult ki, de tíz perccel a vége előtt 100-87-re vezettek a vendégek. Itt azonban megrázta magát a Hawks, egy 12-2-es futással visszazárkózott, majd innentől végig üldözte ellenfelét egy-két pontos távolságból - végül pont a legjobbkor tudott fordítani, 25 másodperccel az órán süllyesztett el egy óriási triplát John Collins, ezzel kerültek 117-116-os előnybe. Ezt egy jó védekezés és Solomon Hill két büntetője követte, majd egy újabb jó védekezés után Kevin Huerter büntetője zárta le a meccset, egy labdán kívülre kerültek a felek - nagy hajrával aratott újabb értékes győzelmet a Hawks, melyet elsősorban Trae Young (33 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) és Bogdan Bogdanovics (20 pont, 4/10 tripla) húzott támadásban. A társaság ezzel már egyedüli negyedik Keleten, biztosította a playoff-szereplését és már csak két "országos kötelezője" maradt az alapszakaszból a Magic és a Rockets ellen.

A végén fagyott le a Wizards. Bradley Beal nélkül ezúttal sem voltak könnyű helyzetben a fővárosiak, de Russell Westbrook (34 pont, 5 lepattanó, 15 gólpassz, 3 labdaszerzés) vezetésével és egy egészen jól működő védekezéssel így is közel álltak a győzelemhez. A negyedik negyedben végig ők jártak előrébb, az Atlanta első rohamát vissza is tudták verni és őrizgették az előnyüket, de a hajrában egyszerűen lefagytak: az utolsó két és fél percben egyáltalán nem találtak a gyűrűbe, az utolsó kilenc dobásukat zsinórban elrontották, eladtak egy labdát és nem harcoltak ki büntetőt sem, ez a szétesés pedig végül nem fért bele. Az újabb vereséggel továbbra sem hivatalos a playin-részvételük, azt még a Cavs és a Hornets ellen biztosíthatják be.

A Hawks legjobb dobói: Young 33/6, Bogdanovics 20/12, Collins 18/6
A Wizards legjobb dobói: Westbrook 34/12, Gafford 16, Neto 14, Bertans 14/12

Brooklyn Nets - San Antonio Spurs 128-116

Harden jól tért vissza. Több mint egy hónapot hagyott ki a Nets irányítója, ezen a mérkőzésen viszont ismét rendelkezésre állt és bár egyelőre csak a kispadról érkezett, de azonnal jól mozgott: 26 percet kapott, ez idő alatt 18 pontot, 7 lepattanót és 11 gólpasszt jegyzett, védekezésben pedig két labdaszerzést és két blokkot tett hozzá. A Kyrie Irvinget nélkülöző Brooklyn pedig ugyanazt a kiegyensúlyozott, labdaelosztós csapatjátékot mutatta be, amellyel előző este is nyerni tudott, nyolcan dobtak 12-21 pont között, Kevin Durant is megállt például 14-nél, csak Mike James vállalt tíz dobásnál többet és a játékpercek is megoszlottak, mert csak Bruce Brown és Landry Shamet jutott 30 fölé - így is 61%-kal (!) céloztak mezőnyből, 43%-kal tripláztak és 33 gólpasszal zártak, nem volt rájuk ellenszer. A 15 ponttal nyert első negyed után kicsit belassultak, aztán a harmadik játékrészt megint megnyomták, vezettek már 19-cel is és összességében kérdés nélküli, sima győzelmet arattak, amellyel továbbra is őrzik a keleti második helyüket.

Nem tudott hozzászólni a Spurs. A vendégeknek igazából nem sok esélyük volt ezen a találkozón, védekezésben abszolút tehetetlennek bizonyultak a Nets elképesztően olajozottan működő gépezetével szemben. Végig csak nyomozták a labdát és bár voltak időszakaik, amikor ők is felvették a kesztyűt, de összességében folyamatosan a Brooklyn kontrollálta a mérkőzést és reális sansza nem volt a győzelemre a texasi alakulatnak. DeMar DeRozan 21 pontja és Dejounte Murray dupla-duplája szép, de ez most nagyon kevés lett, így két mérkőzéssel vezetnek a Kings előtt a nyugati tizedik helyen. 

A Nets legjobb dobói: Shamet 21/15, Claxton 18, Harden 18/9
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 21, Murray 15, Mills 15/9

Cleveland Cavaliers - Boston Celtics 102-94

Megtörte rossz sorozatát a Cavs. Zsinórban tizenegy vereség után nyert újra mérkőzést a továbbra is tartalékos hazai csapat, amely váratlanul jó védekezéssel bontotta le a Celtics játékát. Támadásban is megvoltak a szükséges fegyverek, Kevin Love régi önmagát idézte (30 pont, 14 lepattanó, 6/9 tripla), Collin Sexton is villogott (28 pont, 8 gólpassz) és még Isaac Okoro is felnőtt a feladathoz (15 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz), ez pedig elégnek bizonyult a váratlan győzelemhez. A társaság sokáig szoros mérkőzést játszott, aztán a negyedik negyedben robbantott és Love két triplájára építve egy 11-0-s futással meglépett, összességében 35-25-re nyerte a játékrészt és az utolsó percekben már kicsit sem kellett aggódnia, kézben tartotta a meccset. Ezzel elbúcsúztak a csarnokuktól erre a szezonra, még két idegenbeli fellépésük maradt idén. 

Padlón a Boston. A Celtics a Heat elleni vereségek után már csak matematikailag bízhatott abban, hogy a New Yorkot valahogy utoléri, ezzel a pofonnal viszont ez a minimális esély is elszállt és hivatalossá vált, hogy playint kell játszania. A sérült Brown mellett Walker és Smart is kihagyta a back-to-back második felét, a csapat támadójátéka pedig nagyon harmatosra sikerült, Tatum sem dobott igazán jól, Fournier pedig egészen pocsékul játszott, összességében 35,6%-os mezőnymutatóval, 29%-os triplázással és mindössze 14 gólpasszal zárták az estét - a legnagyobb előnyük három pont volt a meccs folyamán és tízzel több faultot ütöttek be, mint ellenfelük. Jelenleg abszolút padlón van a csapat, zsinórban negyedszer kapott ki és még Minnesotába, majd New Yorkba is el kell látogatnia a playin előtt.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 30/18, Sexton 28/3, Okoro 15
A Celtics legjobb dobói: Tatum 29/3, Fournier 15/9, Pritchard 15/12

Dallas Mavericks - New Orleans Pelicans 125-107

Rendezte a sorokat a Dallas. Az előző esti váratlanul sima vereség után most felszívta magát a Mavs és ismét a megszokott szintet hozta, amelynek teljességgel sima győzelem lett az eredménye. Luka Doncic újra korábbi fényében tündökölt (33 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 7/15 tripla), Tim Hardaway Jr. folytatta remeklését (27 pont 29 perc alatt), Kristaps Porzingis pedig visszatérhetett a sérüléséből: 22 percet játszott, 19 pontot és 5 lepattanót tett hozzá, ő is jól mozgott. A dallasiak a második negyedben vették igazán kezükbe az ügyet, ott 45 pontos szezoncsúcsot dobtak és onnantól már nem nagyon kellett aggódniuk - egy 33-8-as futással döntötték el a küzdelmet, Doncic itt 5/5 triplát süllyesztett el, úgyhogy később már lehetett pihentetni is. A siker után továbbra is holtversenyes ötödik-hatodik Nyugaton a Mavericks, még a Toronto és a Minnesota ellen kell nyerni ahhoz, hogy meglehssen az az ötödik pozíció. 

Elvérzett a Pelicans. Williamson, Ingram és Adams mellett most már Ball sem lépett pályára a vendégcsapatban, amelynek az első negyed után igazából nem is volt esélye ezen a meccsen - Stan Van Gundy vezetőedző szerint a Dallas simán lejátszotta őket és Luka Doncic hihetetlen teljesítményt nyújtott, rá nem lehetett válaszuk. A 41%-os mezőnymutató és a 28%-os triplázás nem lehetett elég semmire még 38 kiharcolt büntetővel sem, egyénileg sem volt most húzóemberük, minden szempontból alulmaradtak a Mavsszel szemben, ami önmagában nem meglepetés, viszont ez a vereség azt jelenti, hogy hivatalosan is elbúcsúzhattak a playintől, matematikailag is biztossá vált, hogy nem tudnak bejutni. Most mennek a Golden State-hez, aztán a Lakers elleni hazaival zárnak, ezek már tényleg tét  nélküli meccsek lesznek számukra.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 33/21, Hardaway Jr. 27/9, Porzingis 19/6
A Pelicans legjobb dobói: Bledsoe 15/3, Hayes 15, Alexander-Walker 13/3, Lewis Jr. 13/6

Utah Jazz - Portland Trail Blazers 98-105

Nagy portlandi győzelem. Óriási formában érkezett meg erre a derbire a Blazers, amely megint bizonyítja, hogy kiélezett helyzetben képes nagy dolgokra - menekülnie kell a Lakers elől a playin elkerüléséért és a ligaelső otthonában húzta be zsinórban ötödik győzelmét. A vendégek végig nagyon szigorúan védekeztek, az első negyedben ugyan kicsit még tapogatóztak, de utána átvették az irányítást, a nagyszünetben már vezettek, majd a harmadik és a negyedik negyedben is volt olyan többperces időszak, amikor egy-egy kosarat engedtek csak a Jazznek - a harmadikban 1/12-vel, a negyedikben 1/9-cel nyitottak a hazaiak, a Portland kőkeményen odaért minden dobásra. Ezek az időszakok végül eldöntötték a meccset, ugyan támadásban a Blazers sem brillírozott, de Damian Lillard (30 pont, 6 gólpassz), CJ McCollum (26 pont, 4 gólpassz) és Carmelo Anthony (18 pont, 4/5 tripla) éppen elég tűzerőt jelentett ahhoz, hogy ezt a védekezést győzelemre váltsák - összesen két pontot engedtek ellenfelüknek leindításból, tényleg elit szintet hoztak hátul. A lendület és ez a védekezés továbbra is az ötödik-hatodik helyen tartja őket Nyugaton, most pedig legalább ilyen játékra lesz szükségük a Suns elleni következő rangadón is. 

Megtorpant a Jazz. A Warriors elleni vereség után nem tudott javítani a Utah, sőt, a Blazers tökéletesen rámutatott arra, hogy hol vannak a ligaelső hiányosságai most, amikor sem Conley, sem Mitchell nem áll rendelkezésre - nincs olyan szintű irányító, aki egy fizikális védekezés ellen megfelelően tudna labdázni, Inglesben nincs meg ehhez a sebesség, Clarksonban a kreativitás, a többiekben meg nagyjából semmi. Így végig csak szenvedtek, akadtak ugyan jobb periódusaik, amikor ültek a dobásaik, de stabilan nem tudtak jó ritmusban játszani és megfelelő helyzeteket generálni - Rudy Gobert mondta azt, hogy az ellenfél most mindent nehézzé tett számukra, ráadásul az így kialakított dobásaik sem estek be. A két vereség miatt még nem biztosították be az első kiemelésüket, de azért a következő (egyben utolsó) két ellenfelük, z OKC és a Kings mindenképpen a verhető kategóriába tartozik, ezzel együtt a playoffra nagyon kellenek vissza a hátvédjeik.

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 29/9, Gobert 15, Ingles 14/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/9, McCollum 26/6, Anthony 18/12

Los Angeles Lakers - Houston Rockets 124-122

Kicentizte a Los Angeles. A Lakers továbbra is csak "ijesztgeti" az ellenfeleket (és a nézőket) azzal, hogy visszatér LeBron James, végül sorozatban a második mérkőzésen sem volt ott a parketten a csapat vezére annak ellenére, hogy mindkétszer erről szóltak a hírek - sőt, most végül teljesen másik irányba indult a bajnok és a back-to-back második felén Anthony Davist is kiültette. Ennek megfelelően egy végig kiélezett, egylabdás meccsen küszködte ki a győzelmet Frank Vogel csapata a sereghajtóval szemben, az utolsó pillanatokig kérdéses volt, hogy ez sikerül-e, mert leadták az előnyüket és 23 másodperccel a vége előtt hátrányba kerültek, de jött Kyle Kuzma és hét másodperccel a vége előtt megszerezte a győztes kosarat egy betörés után. A Rocketsnek volt még egy esélye, de elrontotta, Wesley Matthews labdát szerzett, úgyhogy a végeredményt Talen Horton-Tucker büntetője állította be, a Lakers pedig némi szerencsével, de kiizzadta a kötelezőt - mivel a Portland nyert, ezért ez csak annyit jelent, hogy még harcban maradt a gárda, de következőleg már tényleg kellene vissza James és természetesen Davis is. Egyénileg egyébként Horton-Tucker (23 pont, 10 gólpassz) remekül teljesített, Andre Drummond alig 22 perc alatt (faultgondok miatt) hozott egy 20 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát, Kuzma pedig a győztes kosárral 19 pontig jutott - most mennek Indianába, aztán New Orleansba, így zárják az alapszakaszt. Ami pedig a Houstont illeti: Kelly Olynyk (24 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) ismét parádésan játszott, a tartalékos csapat összességében 50%-kal tüzelt mezőnyből és 43%-kal süllyesztett el 18 triplát, a Silas-legénység ismét bizonyította, hogy támadásban bármilyen felállásban, bárki ellen képes a remek játékra - egy hajszálra voltak a bravúrtól, még a Clipperst és a Hawkst próbálhatják megviccelni. 

A Lakers legjobb dobói: Horton-Tucker 23, Drummond 20, Kuzma 19/3
A Rockets legjobb dobói: Olynyk 24/12, Brooks 24/12, Martin Jr. 20/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus