A Trail Blazers NBA-rekordot jelentő triplákkal tömte ki a Charlotte-ot

A Golden State győzött a bajnok Miami otthonában, a Portland Trail Blazers NBA-triplacsúccsal dobott 134 pontot, míg a Thunder újabb fájó vereséget szenvedett el az eddig nem túl acélos Brooklyntól. Utóbbiak szomszédja, a Knicks San Antonióban aratott meglepő győzelmet, példjukat követte a Grizzlies, amely Phoenixből csent el egy sikert. A Philly sorozatban haramdik idegenbeli meccsét is behúzta, a Cavaliers pedig Irving nélkül is legyűrte a Magicet - a Bulls hasonló munkás meccsen verte a Celticset. 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Cleveland Cavaliers - Orlando Magic 87-81 - hosszabbítás után

Menekülés a sírból. Az utolsó 82 másodpercben tíz pontot jegyzett a hazai gárda, mellyel hosszabbításra mentették a mérkőzést. Tették mindezt Kyrie Irving nélkül. A ráadásban a morálisan teljesen összeomló Orlandótól mindössze két árva pontra futotta.

Élt a lehetőséggel a Cleveland. Maximálisan kihasználta Vucevic hiányát a hazai alakulat, mely hat mérkőzéses vereségsorozatot hagyott maga mögött. Varejao idei legjobb mérkőzését játszotta (18 pont, 25 lepattanó) és Thompson sem maradt adós a dupla duplával. Ketten 35 lepattanót gyűjtöttek, a Cavs 59-49-re nyerte ez a párharcot. 

Rengeteg hiba. Egyik csapat mezőnyszázaléka sem érte el a 39-es

 határt, ráadásul a triplákat is gyenge hatékonysággal értékesítették. Érdekesség, hogy a 34,4%-ot és 21,1%-ot felmutató Cleveland még ilyen pocsék dobóformával is meg tudta nyerni a keleti alsóház derbijét. 

A Cavaliers legjobb dobói: Varejao 18, Waiters 17, Thompson 16
A Magic legjobb dobói: Davis 16, Nelson 14/12, Afflalo 12/6, Nicholson 12

Miami Heat - Golden State Warriors 114-123

Curry szétdobta a bajnokot. A fiatal irányító agyát eldobva játszott ezen az estén, 36 pontot és 12 gólpasszt jegyzett, 15 triplakísérletéből 8 talált utat a gyűrűbe, sokszor egészen lehetetlen helyzetekből. Méltó társa akadt David Lee személyében, aki szintén bődületes dupla-duplát szállított 32 ponttal és 14 lepattanóval.

Elképesztő dobószázalékok. Mindkét csapat rettentően pontosan célzott, 50% felett értékesítették kísérleteiket a mezőnyből, a Warriors még a triplavonalon túlról is.  Innen egyébként is jóval produktívabbak voltak, 15 hármast süllyesztettek el, ebből 12-t a Curry-Thompson duó, a Miami 8 triplát termelt be, ebből hármat az idén támadásban használhatatlan Battier.

Felébredt a Heat, de ez kevés volt. A félidőben még csak négy ponttal vezettek a vendégek, ám ők szerezték a fordulás után az első kilenc pontot, ezt pedig sikerült is megtartaniuk egészen a negyedik negyed hajrájáig, amikor James (aki 26 pontja mellett 8 labdát is elszórt) egy tempóval 111-107-re hozta fel csapatát. Erre azonban egy Lee-tempó és egy újabb Curry-tripla érkezett válaszként...

A Heat legjobb dobói: James 26/3, Wade 22/6, Bosh 19/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 36/24, Lee 32, Thompson 16/12

Chicago Bulls - Boston Celtics 94-82

Magasemberek és cserék nyerték a meccset. A Luol Deng, Carlos Boozer és Joakim Noah alkotta Bulls-frontcourt nagyon összekapta magát az előző mérkőzésen mutatotthoz képest: közel 50 százalékos hatékonysággal csapatuk pontjainak felét szerezték, ráadásként Noah (17 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz) majdnem tripla-duplát ért el. A cserepadról Taj Gibson 12, illetve Mike Dunleavy 11 pontja nagyon kellett – a két játékos védőoldalon is villogott, 2-2 blokkot, Dunleavy pedig két labdalopást tett be a közösbe.

A negyedik negyedben összeomlott a Celtics. Jordan Crawford remek napot fogott ki (22 pont, 7 gólpassz, 7/11 mezőnyből, 8/10 büntető), de mellette csupán Jared Sullinger (11 pont, 11 lepattanó) és Kris Humphries (9 pont, 11 lepattanó, 4 blokk, 2 labdaszerzés, 3 gólpassz) dicsérhető. Így is csak nyolcpontos hátrányban voltak az utolsó játékrész előtt, ám a Bulls alig másfél perc alatt dobott sorozatban hét pontot – innen nem volt visszaút. A Bulls (13-18) ezzel a sikerrel utol is érte a Celticset (13-19) a tabellán. 

A Bulls legjobb dobói: Noah 17, Boozer 16, Deng 14.
A Celtics legjobb dobói: Crawford 22, Green 11/3, Sullinger 11.

Oklahoma City Thunder - Brooklyn Nets 93-95

Drámai végjáték. A negyedik negyed elején 11 ponttal vezetett még a Thunder, ám a meglepően harcosan játszó Nets felállt innen és az utolsó két percre át is vette a vezetést. 15 mp-cel a vége előtt nem sikerült Garnettnek kosarat szerezni, így jöhetett az OKC, és 5,8 mp-cel a vége előtt Durant passzából Ibaka kiegyenlített. A slusszpoén még hátravolt, Joe Johnson dudaszóra gyűrűbe vágódó tempójával megnyerte a meccset a Netsnek!

A szünet után nem tudott felpörögni az OKC. Negatív szezoncsúcsnak számító 34 pontot szereztek a második félidőben Duranték, ráadásul 14 labdát adtak el, ebben nyilván a Nets feltámadó védekezésének is volt szerepe. A támadóoldalon pedig Deron Williams játszott magánkívül, hat triplával és 29 ponttal zárta a találkozót, ebből kettőt a hajrában termelt be.

Westbrook nagyon hiányzott. A helyén játszó Reggie Jackson 4/13-as mezőnymutatóval dolgozott, Ibaka csupán tíz pontot szerzett, de Durant sem dobta szét magát, mindössze 13 alkalommal emelte rá a labdát, 24 ponttal zárta a találkozót.

A Thunder legjobb dobói: Durant 24/9, Jones 11/9, Ibaka 10
A Nets legjobb dobói: Williams 29/18, Pierce 18/3, Anderson 13


San Antonio Spurs - New York Knicks 101-105

Shumpert lett a hős. A bedobó szezoncsúcsnak számító 27 pontot szerzett, közte 6 triplával, 10/13-as mezőnymutatóval, és az utolsó perc is az övé volt: előbb egy kaotikus támadás végén dobott egy triplát, majd amikor a 32 pontig és szintén hat tripláig jutó Belinelli válaszolt erre, Anthony rossz dobását pöcizte vissza a gyűrűbe, ezzel megnyerve a találkozót.

Anthony visszatért, jött a győzelem. Zsinórban háromszor kapott ki a Knicks a tavalyi pontkirály nélkül, aki 27 ponttal és 12 lepattanóval vette ki a részét a mai győzelemből.

Dobógépek és más senki? A triplaháborút vívó Belinelli és Shumpert mellett egyedül Anthonyt lehet kiemelni, egyik oldal sem tündökölt, bár 50% felett dobtak mezőnyből, a Knicks triplából is. A Spursnél Ginobili és Green 1/11-et hozott össze a vonalon túlról. Előbbi egyébként a 11 pontja mellett kiosztott 12 gólpasszt is.

A Spurs legjobb dobói: Belinelli 32/18, Parker 12/3, Ginobili 11/3
A Knicks legjobb dobói: Shumpert 27/18, Anthony 27/6, Stoudemire 11

Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 91-99

Hullámvasút végén Grizzlies-siker. Az első negyed viszonylag szoros volt (26-22 a Sunsnak), utána viszont őrült iramban változott a meccs képe. A második negyedet 31-15-re hozta a Grizzlies, a harmadikat 32-16-ra a Suns – végül a Memphis 30-18-as utolsó játékrésszel hozta el a győzelmet. 

Lemosták a Suns-kispadot. A liga egyik legjobbja a Phoenix cseresora, ma viszont alig 15 pontra futotta tőlük. A túloldalon a dupla-duplázó (16 pont, 11 lepattanó) Ed Davis vagy Jerryd Bayless (17 pont) ezt egymaga überelte, de Mike Miller is 11 egységet termelt be – összességében 54 pontot hozott össze a vendégek cseresora. Ezt fejelte meg Zach Randolph egy brutális dupla-duplával (20 pont, 15 lepattanó), Kosta Koufos (10 pont, 9 pattanó) pedig egy szolid centermunkával. 

Bledsoe nélkül annyira nem megy. Az utolsó pillanatban nem tudta vállalni a játékot térdproblémák miatt a Suns egyik irányítója. Bár párja, Goran Dragic helyette is dobott (33 pont), a kezdőötösbe beugró Gerald Green ma elég halovány volt (9 pont), és a cseresorból is hiányzott a lendülete. Így is nyerhetett volna a Phoenix, de a negyedik negyed elején a Grizzlies 17-2-es futásánál teljesen leblokkoltak.

A Suns legjobb dobói: Dragic 33/6, Frye 14/12, Tucker 12/3.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 20, Bayless 17/9, Davis 16.

Utah Jazz - Milwaukee Bucks 96-87

A kevesebb hiba győzelmet ért. Hiányzókkal teletűzdelt csapatok mérkőzésén szoros eredmény született, ám ez ne tévesszen meg senkit, a hazaiak végig kézben tartották a találkozót. Hárompontosaiknak és a megnyert lepattanópárharcnak köszönhetően nem adtak sanszot a Milwaukeenak.

Öröm az ürömben. Ha győzelemnek nem is, de annak örülhettek a Bucksnál, hogy Sanders sokkal gyorsabban veszi fel a tempót 24 mérkőzéses kihagyás után, mint amit vártak tőle. Ha visszatér Henson, akkor fegyelmezett játékkal jó párost alkothatnak a palánkok alatt.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 22/9, Favors 21, Burks 13/3
A Bucks legjobb dobói: Sanders 16, Ridnour 12, Neal 11/3

Portland TrailBlazers - Charlotte Bobcats 134-104

A számok nem hazudnak. Ma esti sikerével a Portland már 26 győzelemnél jár, melynél többet senki nem szerzett a ligában, vezetik a Nyugati Főcsoportot. Kétség nem fért hozzá, hogy nyerik a meccset 52 lepattanójuk, 34 gólpasszuk, 58,1%-os mezőny, valamint 63,6%-os triplamutatójuk magáért beszél. Emellett NBA-rekordot állítottak fel: ebben a szezonban másodjára dobtak legalább 20 triplát - effajta duplázás korábban soha nem fordult elő a liga históriájában. 

Hátvédek estéje. A Lillard - Matthews - Mo Williams hármas csak tüzelt és talált, mivel 14 triplát írtak a táblára, összesen 64 pontot szórtak a vendégeknek, akik szinte mindent kihoztak magukból, de ennyire futotta tőlük.

A mellőzött játékos nagy mérkőzése. Hiába kapott méretes zakót a Charlotte, büszke lehet magára a Douglas-Roberts, aki eddigi hét találkozóján csak epizódszerephez jutott. Az elmúlt két évben csupán hat alkalommal lépett parkettre, ma éjjel azonban bizonyította, ért ő is ehhez a játékhoz.

A TrailBlazers legjobb dobói: Matthews 25/15, Lillard 24/18, Williams 15/9
A Bobcats legjobb dobói: Douglas-Roberts 20/6, Jefferson 19, Henderson 16/3

Sacramento Kings - Philadelphia 76ers 104-113

Nagy hármasok egymás ellen. A Turner-Young-Wroten trió 73 pontot szerzett, előbbi kettőtől talán nem annyira meglepetés a jó teljesítmény, Wrotentől csereként kevésbé volt várható, ő inkább akkor villog, ha kezdőként játszik. A Kingsnél kialakult a nagy hármas már egy ideje, de ez győzelmekben nem igazán mutatkozik meg: Cousins, Thomas és Gay összesen 74 egységet termeltek be, előbbi ráadásul emellé 14 lepattanót is leszedett.

Vigyázz a labdára! A Kings 22, a Sixers viszont csak 12 alkalommal adta el a játékszert, ebben nagy szerepet játszott a hat labdát szerző Young játéka is, de ennyivel pontatlanabb játékkal nem lehet meccset nyerni. Ráadásul a festékből is több pontot szereztek a vendégek, 58-46-ra nyerték ezt a csatát is.

Fredette majdnem. A negyedik negyedben tarthatatlan volt a hátvéd, 15 pontot szerzett ebben a játékrészben 5/8-as mezőnymutatóval, 3/6-tal a triplavonalon túlról – azonban a hajrában eladott labdája eldöntötte a találkozót.

A Kings legjobb dobói: Cousins 33, Thomas 23/12, Gay 18
A 76ers legjobb dobói: Young 28/3, Turner 24, Wroten 21/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus