Az Atlanta állította meg a Bostont, a Pacers is lenyomta a Clipperst

San Antonióban égett meg a Phoenix, győzött a Cleveland, a New York, Denver és a Dallas, lenyomta a Sixerst a Sacramento.

Atlanta Hawks – Boston Celtics 120–118

Felállt a padlóról a Hawks. Az Atlanta vélhetően a keleti tizedik helyen zár, így az elkövetkezendő néhány találkozóra már mindenféle nyomás nélkül állhat oda. Trae Young mellett a ligaelső Boston ellen Jalen Johnson sem volt bevethető, ami nem kecsegtetett túl sok jóval. Szörnyen kezdődött a meccs a házigazda számára, hiszen a Celtics állva hagyta a hazai gárdát, viszonylag hamar felépítve egy harminc pontos fórt. A Hawks azonban nem adta fel, s már a második játékrészben megkezdte a felzárkózást. A nagyszünetet követően De'Andre Hunter (24 pont, 7 lepattanó), Bogdan Bogdanovics (22 pont, 4 lepattanó), Dejaunte Murray (19 pont, 5 lepattanó, 15 gólpassz) és Vit Krejci (16 pont, 6 lepattanó) kvartettje révén pedig vissza is jött a mérkőzésbe, sőt a záró felvonás elején 97–96-ra már a vendéglátó vezetett. Az utolsó két percre fordulva megrázta magát Jayson Tatum, ám még ekkor is volt annyi tartás az Atlantában, hogy ne roppanjon össze. Alig tíz másodperc volt már csak hátra, amikor Hunter triplája döntött, így a játéknap legnagyobb meglepetéseként a Hawks szakította meg a Boston győzelmi szériáját.

Megszakadt a Celtics sorozata. A Boston zsinórban kilenc győzelemmel a tarsolyban érkezett Atlantába, nem csak a keleti főcsoport, hanem az egész liga éllovasaként. Joe Mazzulla egylete egyértelműen azzal a céllal lépett pályára, hogy tízre emelje ezt a számot. Ennek megfelelően kezdődött a mérkőzés, Jayson Tatum (37 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) ezúttal is klasszis teljesítménnyel rukkolt elő, de Jaylen Brown (24 pont, 4 lepattanó) és Kristaps Porzingis (17 pont, 5 lepattanó) is hozta a kötelezőt. Az első negyedet 44–22-re nyerte meg a Celtics, ám a második felvonás derekán megtört valami, onnantól a Hawks kezébe került a kontroll. A házigazda pedig óriásit küzdve visszazárkózott. Két perccel a meccs vége előtt Tatum előbb egy hatalmas zsákolással, majd egy akkor még kulcsfontosságúnak tűnő duplával éreztette, hogy nincs még veszve semmi, ám az Atlanta kitartott, így végül elorozta a győzelmet a ligaelső orra elől.

A Hawks legjobb dobói: Hunter 24/12, Bogdanovics 22/12, Murray 19/6
A Celtics legjobb dobói: Tatum 37/6, Brown 24/6, Porzingis 17/3

 

Los Angeles Clippers - Indiana Pacers 116-133

Jobb volt a Pacers. Mindkét csapat back-to-back érkezett meg erre a találkozóra, de egyiken sem látszott igazán a fáradtság, az első félidőben mindkét együttes jól dobott, működött a támadójátéka, éppen ezért szorosan is alakult a küzdelem. A fordulás után aztán az Indy bizonyult koncentráltabbnak, a nagyszünetet követően 68-54-re verte meg a Los Angelest Pascal Siakam (31 pont, 12/20 mezőnyből), Tyrese Haliburton (21 pont, 6/9 tripla) és Myles Turner (24 pont, 4/6 tripla) vezetésével - összességében 58%-kal dobtak mezőnyből és 60%-kal (!) süllyesztettek el 17 hármast. Ez utóbbi kulcsfaktornak bizonyult, főleg a második félidőben, amikor a Pacers 8/15-öt hajított távolról, míg a Clippers alig 1/9-et, ez a különbség pedig eldöntötte a találkozót, úgyhogy az Indy a Lakers elleni 150-145-ös vereség másnapján újabb remek támadójátékot bemutatva javítani tudott, és megerősítette a hatodik helyét Keleten.

Túl puha a Clippers. "Puhák vagyunk, ez az identitásunk" - fogalmazott a mérkőzés végén Tyronn Lue vezetőedző, és most valóban ott tart a gárda, hogy nagyon-nagyon gyorsan össze kell magát kapnia, mert pár hét maradt csak az alapszakaszból, a playoffban pedig az utóbbi időszakban látott játékukkal nem lesz keresnivalójuk. Ugyan James Harden beilleszkedése után az alsóházból a nyugati tabella legelejére zárkóztak fel, de az All-Star szünet óta belekényelmesedtek a helyzetbe, és azt követően tízből kilenc vereséget szenvedtek már pozitív mérlegű csapattal szemben - a playoff pedig vészesen közelít, nincs mire várni. Ráadásul most már zsinórban ötödik hazai mérkőzésüket bukták el, és bár most is voltak jobb időszakaik, amikor működni látszott a játékuk, de összességében ezúttal is agresszívebb, koncentráltabb volt az ellenfél. Paul George (26 pont, 12/18 mezőnyből) és Kawhi Leonard (26 pont, 11/18 mezőnyből) mellett Russell Westbrook visszatérését említhetjük, aki 12 kihagyott meccs után jelentkezett újra játékra, és 14 pontot, valamint 7 gólpasszst tett hozzá 18 perc alatt, de fordulatot ő sem hozott - még most kell rendet tenni a fejekben, mielőtt túl késő lesz...

A Clippers legjobb dobói: George 26/6, Leonard 26/6, Powell 22/6
A Pacers legjobb dobói: Siakam 31/3, Turner 24/12, Haliburton 21/18

 

Sacramento Kings - Philadelphia 76ers 108-96

Sabonis történelmi magasságokban. Sorozatban 54. dupla-dupláját gyártotta le ezen a mérkőzésen Domantas Sabonis, ezzel övé a leghosszabb széria az NBA-ABA összeolvadás óta - emellett pedig a szezon során már 25. alkalommal tripla-duplázott, erre korábban csak Nikola Jokics, Russell Westbrook, Wilt Chamberlain és Oscar Robertson volt képes a liga történetében. Most nem ő volt a húzóember, 11 ponttal, 13 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, de alig öt (!) mezőnykísérlettel hozta le az estét, viszont a társak megtették, amit kellett: Keegan Murray és De'Aaron Fox is 20 pont fölé jutott, a padról pedig most nemcsak Malik Monk, hanem a 18 pontos Davion Mitchell is hozzá tudott tenni némi pluszt. A dobásaik öszességében nem igazán ültek, viszont megoldották a Sixers játékát, közben pedig alig nyolc labdát adtak el, úgyhogy nem adtak könnyű esélyeket ellenfelüknek - nyertek a festékben, és igazából végig kontrollálták az összecsapást. Az első negyed után hat, a nagyszünetben tizenkét ponttal vezettek, az utolsó játékrészt pedig tizenöt pontos fórral kezdhették meg, nem engedtek nagy futást, vagy komolyabb megőrülést a Phillynek, úgyhogy tudatos, stabil játékkal hozták a fontos hazai győzelmet - és így most ők a hatodikak Nyugaton, de a negyediktől a nyolcadik helyig még bárhol landolhatnak a végén.

A Maxey-negyed sem segített. A back-to-back érkező Sixersnél Joel Embiid mellett Kelly Oubre Jr. sem léphetett pályára, de az első negyedben Tyrese Maxey úgy döntött, hogy próbálja egyedül a hátára venni a csapatot: ő szerezte a Philly első 16 pontját, és a nyitó játékrészben a 25 egységből 21-et (!) ő juttatott a gyűrűbe. Ezt követően elfogyott az ereje, a hátralévő három negyedben összesen nyolc pontot tett hozzá, de más sem tudott előlépni, rajta kívül végül csak a 12 pontos Tobias Harris jutott 10 egység fölé jutni, Buddy Hield 0/6 triplája mellett Nic Batum 0/3-at, Kyle Lowry 1/4-et, Mo Bamba 1/3-at dobott mezőnyből, és Harris 5/15-je, vagy Cam Payne 3/10-e sem kerül ki az ablakba. Ebben most nem volt több számukra, nagyon várják Embiid visszatérését, és hogy kiegyenesedjen a keret, mert most már a Miami mögé csúszva nyolcadikak Keleten, és a játékuk a Clippers elleni győzelem ellenére sem vetít előre túl sok jót.

A Kings legjobb dobói: Murray 23/9, Fox 23/6, Mitchell 18/9
A 76ers legjobb dobói: Maxey 29/15, Harris 12, Wilson 10/6, Council IV 10/3

 

Utah Jazz - Dallas Mavericks 105-115

Csak a végén döntötte el a Dallas. Egyértelmű esélyes volt ezen az összecsapáson a Mavericks, de nem tudott igazán a Jazz fölé nőni: az első negyedben 41 pontot kaptak a texasiak, a nagyszünetben öt egységnyi hátrányban voltak, és a negyedik játékrészt is egálról kezdhették meg, nem tudtak vezetni. Ott viszont sebességet tudtak váltani, és 94-93-as Utah-előny után megnyomták az utolsó tíz percet: öt perc alatt egy 16-2-es rohammal tarolták le ellenfelüket, megvolt a sebességük és az agresszivitásuk, a Jazz pedig csúnyán lefagyott támadásban ebben a kiemelten fontos időszakban. A hátralévő időben így már csak az volt a Mavs feladata, hogy őrizze az eredményt, amit gond nélkül meg is tett Jason Kidd alakulata, a Utah már nem tudott hozzászólni a partihoz, úgyhogy végül érvényesült a papírforma, és pár napon belül másodszor is legyőzte ellenfelét a dallasi együttes. Luka Doncic (29 pont, 12 lepattanó, 13 gólpassz) és Kyrie Irving (27 pont, 5 gólpassz, 4/9 tripla) szokásos teljesítménye mellett ezúttal PJ Washingtont (16 pont, fontos játékok) és Daniel Gaffordot (13 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz, 5 blokk) is ki kell emelnünk, úgyhogy kilencből nyolcadszor nyertek, és jól kezdték az idegenbeli túrát - amelyen most a Sacramento kétszer, majd a Houston és a GSW következik. 

Nem tudta végigcsinálni a Jazz. "Végig úgy kellett volna megcsinálni a játékainkat, mint az első három negyedben" - foglalta össze a mérkőzést a hazaiak részéről Lauri Markkanen, aki szerint a záró etapban, és főleg a Dallas 16-2-es futása idején kapkodtak, nem mozgatták eleget a labdát, és emiatt szenvedtek vereséget. Azt az időszakot leszámítva valóban egyenrangú ellenfelei voltak a Mavsnek, éppen Markkanen (a nagyszünetig 20 pont, végül 34 egység, 7 lepattanó, 6/9 tripla) vezetésével, aki mellé John Collins (21 pont, 12 lepattanó) és Collin Sexton (20 pont, 6 gólpassz) próbált felnőni, de nem tudták végigcsinálni az estét a megfelelő színvonalon - az első negyed 41 pontja után fokozatosan estek vissza, a záró etapban szerzett 17 egység már nem lehetett elég az üdvösséghez. Ezzel zsinórban hatodszor kaptak ki, és az alapszakaszból hátralévő időre minicélokat kell találniuk, hiszen a playin esélye már régen elúszott számukra.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 34/18, Collins 21/6, Sexton 20/9
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 29/6, Irving 27/12, Washington 16/6

 

Denver Nuggets - Memphis Grizzlies 128-103

Tartalékosan is magabiztos volt a Denver. Két meghatározó kezdője, Jamal Murray és Aaron Gordon sem lehetett ott a Nuggetsnél ezen a mérkőzésen, de így sem lassított le Michael Malone alakulata: a címvédő már az első negyedet 39-24-re nyerte meg, a nagyszünetben pedig 69-44 állt az eredményjelzőn, így nagyon hamar eldőlt az összecsapás. A fordulás után már a játékpercekkel is óvatosan bánhatott Malone, Nikola Jokics (29 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz) 31 perce például olyannyira kiemelkedőnek számított, hogy a többiek közül csak Kentavious Caldwell-Pope csúszott 24 fölé, egyébként volt lehetőség a pihentetésre, a Memphis így sem tudott veszélyeztetni. A venedégeknél Lamar Stevens (19 pont, 6/10 mezőnyből) és Scotty Pippen Jr. (17 pont, 4 gólpassz, 3/6 tripla) említhető, de a papírformát nem tudták borítani, főleg úgy, hogy a húzóemberek közül Desmond Bane 6/14-et, Jaren Jackson Jr. pedig mindössze 4/18-at dobott mezőnyből. A Nuggets a kérdés nélküli kiütéssel már 15-2-re áll az All-Star szünet óta, és egy teljes meccs az előnye az OKC-vel szemben a nyugati tabella élén - most viszont jönnek a rangadók, fogadják a Sunst, a Timberwolvest és a Cavst, majd a Spurs elleni derbi után idegenben mérkőznek meg a Clippersszel.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 29/3, Braun 17/3, Jackson 15/6
A Grizzlies legjobb dobói: Stevens 19, Pippen Jr. 17/9, GG Jackson 15/6, Bane 15/6

 

Chicago Bulls – Washington Wizards 105-107

Sorozatban hármat nyert a Wizards. A vendégek kezdték jobban a meccset, az első 15 pontot ők szerezték, így a Bulls energiáit felőrölte az, hogy ledolgozzák a hátrányukat – ez össze is jött, a harmadik negyed közepén átmenetileg vezettek is, de a hajrában megint a Wizards akarata érvényesült, és Justin Champagnie végén kihagyott büntetője sem bosszulta meg magát. A vendégek élére Jordan Poole állt, aki sok triplát rontott, de így is eljutott 23 pontig és 5 gólpasszig, Richaun Holmes (14 pont, 15 lepattanó) és Cory Kispert (19 pont, 12 lepattanó) egyaránt masszív dupla-duplát szállított, de Marvin Bagley III és Jared Butler is jól szállt be a padról. A hazaiaknál szokás szerint DeMar DeRozan volt a vezér, 27 ponttal, 6 gólpasszal és 5 labdaszerzéssel igyekezett megszakítani a Bulls vereségsorozatát, viszont az utolsó másodpercben kimaradt a nagyon távolról eleresztett meccsnyerő kísérlete, míg előtte nem kapott elegendő segítséget. Coby White (22 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) rengeteget rontott, míg Nikola Vucevic a 16 lepattanója és 3 blokkja mellett alig vállalt dobást, így a padról érkező Andre Drummond és Alex Caruso jó játéka sem bizonyult elegendőnek. A Wizards 2023 januárja óta először nyert sorozatban három meccset, míg a Bulls egymást követő három vereségnál jár, és ezzel eldőlni látszik, hogy a playinben két győzelemre lesz majd szükségük a rájátszás eléréséhez.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 27/3, White 22/6, Caruso 12/6
A Wizards legjobb dobói: Poole 23/12, Kispert 19/9, Bagley III 16

 

Houston Rockets – Portland Trail Blazers 110-92

A Rockets és a Trail Blazers sorozata is folytatódott. Nem kezdték jól a meccset a hazaiak, a nagyszünetben 4 pontos hátrányban voltak annak ellenére is, hogy ellenfelük erősen tartalékos összeállításban érkezett meg erre a meccsre. A második félidőben robbantott a Rockets, 63-41-re hozták ezt a 24 percet, ezzel elkönyvelhették sorozatban a kilencedik győzelmüket is, így már csak fél meccsre vannak a 10. helyen álló Warriorstól, és ezzel együtt az utolsó playin-helytől. Ezúttal nem dobtak jól a hazaiak, csapatként is 40 százalék alatt maradtak mezőnyből, és az elmúlt hetekben remeklő Jalen Greennek is 26 dobás kellett a 27 pontjához, de mellette a másik négy kezdő, illetve Aaron Holiday is átlépte a 10 pontos határt, Jock Landale (17 pont, 9 lepattanó) teljesítménye pedig különösen sokat ért egy ilyen összecsapáson, a center nem rontott dobást ezen az estén. A vendégeknél a csereként pályára lépő Dalano Banton volt a legaktívabb, 28 ponttal, 11 lepattanóval és 5 gólpasszal próbálta húzni a Trail Blazerst, rajta kívül viszont csak Scoot Henderson (15 pont, 4 gólpassz, 5 eladott labda) és Toumani Camara (12 pont, 5 lepattanó, 4 eladott labda) jutott el kétszámjegyű termésig, így sorozatban hetedszer szenvedtek vereséget.

A Rockets legjobb dobói: Green 27/12, Landale 17/6, VanVleet 15/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Banton 28/6, Henderson 15/3, Camara 12/3

 

San Antonio Spurs – Phoenix Suns 104-102

Wembanyama nélkül vágott vissza a Spurs. Két nappal ezelőtt 25 pontos győzelmet aratott itt a Suns, ráadásul a két csapat szezonbéli negyedik összecsapását Victor Wembanyama is kénytelen volt kiülni bokasérülés miatt, viszont nélküle is megtalálta a vezéreit a Spurs. Devin Vassell 26 ponttal, 4 lepattanóval, 7 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel jelentkezett, de nem ő lett a hős, hanem Jeremy Sochan, aki 26 pontja mellé 18 lepattanót gyűjtött be, és 29 másodperccel a vége előtt Vassell passzából ő süllyesztette el a meccsnyerő hármast – addig 0/6-tal állt a triplavonalon túlról. A Sunsnak még volt két esélye is a vezetés visszaszerzésére, és ahogyan a meccs jelentős részében, úgy ekkor is Kevin Durant és Devin Booker felé fordultak, de mindketten elhibázták az esélyüket az utolsó 10 másodpercben. Durant így hiába ért el 29 pontot, 8 lepattanót és 6 gólpasszt kiváló hatékonysággal, illetve hiába jutott 36 pontig, 6 lepattanóig és 3 blokkig a sokat próbálkozó Booker is, a gyenge büntetőzés és a 15 eladott labda sem fért bele a vendégeknél. A Suns ezzel a vereségével lépéshátrányba került a Kingshez és a Maverickshez képest, jelenleg a nyolcadik helyet foglalják el nyugaton, ráadásul a mérkőzés hajrájában Bradley Beal is ujjsérülést szenvedett – a röntgen negatív lett, de a státusza egyelőre a levegőben lóg Frank Vogel elmondása alapján.

A Spurs legjobb dobói: Vassell 26/6, Sochan 26/3, Collins 18
A Suns legjobb dobói: Booker 36/9, Durant 29/12, O’Neale 12/6

 

Cleveland Cavaliers – Charlotte Hornets 115–92

Magabiztos volt a Cleveland. A Cavs belekerült egy komolyabb gödörbe, legutóbbi tíz meccséből mindössze csak hármat tudott megnyerni. A Charlotte viszont még nála is rosszabb formát mutat, hiszen sorozatban négy fiaskóval a háta mögött utazott Clevelandbe. Hazai oldalon Evan Mobley ugyan már hadra fogható, ellenben Donovan Mitchel és Max Strus párosa továbbra is maródi. Az első negyed tapogatózását követően a második tizenkét percben dűlőre vitte a meccset a vendéglátó, Georges Niang (17 pont), Jarrett Allen (17 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz) és Evan Mobley (17 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) triója ugyanis barátian osztotta el egymás között a terhet. 31–17-re hozta ezt a felvonást az ohiói egylet, a Hornetsben pedig nem volt annyi, hogy innen fordítson, bár Brandon Miller (24 pont, 8 lepattanó) próbálta a hátára venni az övéit, ám valljuk meg őszintén, hogy nem igazán talált ehhez társakat. A meccs krónikájához hozzátartozik, hogy Marcus Morris Sr. a második játékrészben kiosztott egy csúnya könyököst, minek eredményeképpen idő előtt mehetett zuhanyozni.

A Cavaliers legjobb dobói: Niang 17/15, Allen 17, Mobley 17
A Hornets legjobb dobói: Miller 24/9, Bridges 13/3, Mann 12/6, Williams 12/3


New York Knicks – Detroit Pistons 124–99

DiVincenzo rekord döntése. Hiába kezdett el pislákolni a fény a detroiti alagút végén, a sorozatos sérülések okán ismét a liga leggyengébb csapata a Pistons, miközben a Knicks kezdi összeszedni magát, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy legutóbbi tíz fellépéséből hétszer is győztesen hagyta el a játékteret. A meccs lényegében már az első tizenkét percben eldőlt, Donte DiVincenzo (40 pont, 5 lepattanó, 11/20 tripla) franchise-rekord döntése miatt azonban végig volt miért izgulni. A New York dobógépe ugyanis tizenegy bedobott triplával zárt, ezzel átadva a múltnak J.R. Smith és Evan Fournier csúcsát – érdekesség, hogy sokszor éppen Fournier védekezett ezen az estén rajta. Persze a győzelemhez kellett Jalen Brunson (28 pont, 6 gólpassz), valamint a kiegészítő emberek jó teljesítménye is, miközben a Pistons részéről mindössze Marcus Sasser (24 pont, 6 gólpassz) nyújtott kiemelkedőt. Magabiztos volt a házigazda, miközben a Detroit sorozatban immáron hetedszer kapott ki.

A Knicks legjobb dobói: DiVincenzo 40/33, Brunson 28/9, Bogdanovic 13/6, McBride 13/3
A Pistons legjobb dobói: Sasser 24/3, Fournier 15/3, Flynn 14/6, Wiseman 14


Toronto Raptors – Brooklyn Nets 88–96

Továbbra is kilátástalan a Raptors helyzete. A házigazda zsinórban tíz, míg a Brooklyn hat vereséggel a háta mögött lépett parkettre ezen az estén, így egy dolog biztos volt, mégpedig, hogy megszakad valamelyik gárda negatív szériája. A Toronto keretére szinte rá se ismerni, a folyamatos sérülések okán kénytelen volt teljesen felforgatni a rotációt Darko Rajakovics mester, ami mondjuk ki őszintén, az eddigieknél is mélyebb gödörbe taszította a csapatot. Az első három negyedben fej-fej mellett haladtak a felek Gary Trent Jr. (18 pont) és Javon Freeman-Liberty (15 pont, 4 lepattanó) párosára Trendon Watford (19 pont, 7 lepattanó) és Dennis Schröder (19 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) duója volt a válasz. A záró felvonást aztán 28–19-re hozta a Nets, ezzel a mérkőzés végkimenetelére is pontot téve. A kanadai egylet pedig sorozatban a tizenegyedik strigulát is behúzhatta a vereség oszlopba.

A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 18/6, Freeman-Liberty 15, Agbaji 11/3
A Nets legjobb dobói: Watford 19/6, Schröder 19/3, Bridges 13/9  

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus