Az életéért küzd a Dallas, győzelmi kényszerben a Warriors és a Lakers

Fontos kérdések dőlhetnek el az NBA soron következő játéknapján, a forduló után különösen a nyugati playin-viszonyokat láthatjuk tisztábban. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az előttünk álló mérkőzésekről.

Indiana Pacers – Detroit Pistons 01:00


Ezen a mérkőzésen már csak a kötelező köröket futják a csapatok, mivel már az Indianának sem lehet esélye a playinbe kerülni, így mindkét félnek az az érdeke, hogy minél előbb véget érjen a szezon és kezdődjön az off-season. Ez a hozzáállás minden bizonnyal a mérkőzésre is kihat majd, és az sem könnyíti meg a nézők dolgát, hogy a Pacers és a Pistons is pocsék formában van. A hazaiak az elmúlt tíz meccsükből nyolcat is elveszítettek, míg a Detroit zsinórban tizenegy vereségnél jár és ebben a naptári évben (vagyis négy hónap alatt) csak hétszer tudtak ünnepelni – már ha egy győzelem az ő esetükben idén ünneplést jelent. Így nem meglepő, hogy a vendégek szinte utcahosszal vezetik a tankcsatát, már matematikailag is biztos, hogy a legrosszabb mérleggel zárják az alapszakaszt, így akármennyire is tét nélkül és tartalékos lép pályára a Pacers, a minőség még mindig inkább a hazaiak oldalán áll.

 

Washington Wizards – Miami Heat 01:00


Ez a mérkőzés nagyon fontos lesz a Heatnek, akik a Philly elleni bravúrgyőzelem után back-to-back meccsen lépnek ezúttal pályára annak reményében, hogy az utolsó meccseken meg tudják előzni a Brooklyn és a hatodik helyen zárják az alapszakaszt. Erre a fáradtság ellenére minden esélye meg is van a vendégcsapatnak, a Wizards ugyanis idő előtt kicsekkolt a szezonból, zsinórban négy vereséget számlál és minden kulcsembert sérültlistára tett, nincs miért küzdeniük már a fővárosiaknak. A Miaminál a hosszú idő óta nem bevethető Nikola Jovics mellé Kyle Lowry csatlakozott a sérültek közé, rajtuk kívül azonban mindenki egészséges, jó formában is vannak Butlerék, hiszen az utolsó három meccsüket kivétel nélkül megnyerték. A Wizards elleni meccs után a Orlando ellen zárják az alapszakaszt, ha ezeken a kötelező meccseken nem hibáznak, akkor akár be is hozhatják a Nets mögötti egymeccses hátrányukat és egyenes ágon is a rájátszásba tudnának jutni. Meglátjuk, hogy a Miaminak sikerül-e elérnie a kitűzött célját, botlás már semmiképp sem fér bele.

 

Charlotte Hornets – Houston Rockets 01:00


Minden bizonnyal ez lesz a forduló legérdektelenebb mérkőzése, hiszen alapvetően két tankoló csapatról beszélünk, amelyeknél már a szezon legelején eldőlt, hogy a playin-harcokba sem fognak beleszólni. A Hornetsnél rosszabb eredményei csak a Detroitnak van a Keleti Konferenciában, hiába volt nem rég néhány meccs erejéig meglepően éles és győzte le például oda-vissza (és ejtette ki a playinből?!) a Dallast a hazai csapat, ismét totálisan behúzta a kéziféket, újra egy hárommeccses nyeretlenségi szériában van. A Rockets nagy valószínűséggel a nyugati mezőny sereghajtójaként végez a szezonban, az utóbbi tíz meccsükön nyolc vereséget szenvedtek el és hiába győzték le legutóbb teljesen váratlanul – az egyébként teljes csapattal felálló – a nyugati éllovas Denvert, az egész szezonban nem lehet komolyan venni a vendégeket, ez is volt a céljuk. A hazaiaknál szinte nem is NBA-szintű keret áll rendelkezésre, gyakorlatilag minden számottevő játékosuk sérültlistán van, így Rozier, Washington, Oubre Jr., Hayward, Martin és persze Ball is. Ez egészség és talán a keret minősége is a Rockets oldalán áll, úgy, hogy már a Detroit mindenképpen alul tudta múlni őket és nem lehetnek ligautolsók, így akár minden mindegy alapon láthatjuk azt is, hogy egyébként mennyi potenciál van ebben a rendkívül fiatal keretben, magas színvonalra viszont semmiképpen se számítsunk.

 

Atlanta Hawks – Philadelphia 76ers 01:30


A Sixers szinte biztosan harmadikként zárja az alapszakaszt, míg a Hawks hátránya két meccs a Heat mögött, de a Raptors csak egyetlen találkozóval van lemaradva tőlük, így még nem tisztázott, hogy nyolcadik vagy kilencedik helyen végez a társaság. Az Atlanta minden esetre mindent megtesz azért, hogy esélye nyíljon egy meccsen bemenni a playoffba, Youngék az utóbbi öt meccsükből négyet is behúzták, most pedig zsinórban három siker után fogadják Embiidéket. A Sixers egy nehezebb sorsoláson van túl, az utóbbi három találkozóján mindkét előtte álló bajnokesélyessel meccselt, előbb a Buckstól kapott ki, majd a Boston ellen már javítani tudott Doc Rivers csapata. Most azonban a vendégek back-to-back lépnek pályára, alig egy napja a Miamitól szenvedtek egy meglepően sima vereséget, így még nem sikerült hivatalosan is bebiztosítaniuk a dobogó alsó fokát. A legfrissebb hírek szerint Tyrese Maxey és De’Anthony Melton játéka is kérdéses a Phillynél, Joel Embiid pedig a back-to-back második felén kap pihenőt. Így a Hawks esélye természetesen nőnek, kérdés, hogy mennyire fogják tudni kihasználni Embiid hiányát a festékben, illetve, hogy a nem túl erős periméter védekezésük képes lesz-e elbírni James Hardent, aki minden bizonnyal az eddiginél is nagyobb szerepet kap majd a támadásokban.

 

Boston Celtics – Toronto Raptors 01:30


Eldőlt, hogy a Celtics már biztosan keleti másodikként végez a szezonban, így gyakorlatilag tét nélkül léphetnek pályára a hazaiak, ennek fényében több játékos szereplése is kérdéses, többek között Brogdon, White és Smart játéka is bizonytalan. A Raptorsnak viszont matematikailag még lehet esélye megelőzni az Atlantát és odaérni a nyolcadik helyre, egymérkőzéses hátránya ledolgozásához viszont arra lesz szükség, hogy mindkét maradék meccsét megnyerje a csapat. A felek két napja játszottak egymás ellen, ott úgy tudott nyerni a Boston, hogy mindkét csapat száz pont alatt maradt és Jayson Tatum kihagyta azt a találkozót. Most elvileg a Celtics szempontjából hiába tét nélküli a mérkőzés, a sztárok pihentetéséről egyelőre nincs hír, a Torontónál pedig ahogyan várni lehetett, minden játékos bevethető. A Raptors egyébként nincs rossz formában, az előző vereség előtt hatból öt sikert gyűjtöttek Siakamék, és mivel a Bostonnal ellentétben nekik még van miért küzdeni, ezért az esélyeik is talán jobbak, egy potenciális győzelemmel akár utol is érhetik a másik keleti nagyágyúval meccselő Atlantát, kíváncsian várjuk, hogy egy komolyabb ellenfél is ki tudja-e tartani remek formáját egy ilyen éles helyzetben.

 

Brooklyn Nets – Orlando Magic 01:30


A Brooklynra még komoly izgalmak várnak a hátralévő meccseken, hiszen két mérkőzéssel az alapszakasz vége előtt egy meccs az előnye a Heat előtt, ha így marad, egyenes ágon juthatnak a réjátszásba. A hazaiak ráadásul a lehető legjobbkor lendültek formába, azok után, hogy korábban hétből hat vereséget szenvedtek el, az utóbbi hetekben ötből négy győzelem fűződik a nevükhöz, a feltámadás egyik legfontosabb állomása pedig a Miami elleni, egyelőre sorsdöntőnek bizonyuló győzelem volt. A Netsnek természetesen kötelező behúznia ezt a találkozót, a Magicnek eddig sem igazán volt, de most már hivatalosan sincs miért küzdenie, ráadásul a vendégek pihenőnap nélkül lépnek pályára, tegnap a Cavs ellen kaptak ki Wagnerék. A Cleveland ellen tartalékosabban felálló Orlando azonban a hírek szerint nem ülteti ki a kulcsjátékosait, Banchero, Carter Jr., Fultz, Harris és Franz Wagner is valószínűleg pályára lép, ebben a felállásban pedig láttuk már meglepetéseket okozni az Orlandót. A Brooklynnál az előző mérkőzést kihagyó Dorian Finney-Smith visszatérhet a csapatba, az aktív rotáció minden tagja elérhető Jacque Vaughn számára, így pedig főleg muszáj lenne hazai pályán győzelmet szerezniük. Ugyanakkor a hazaiak félvállról sem vehetik a találkozót, a kiegészülő Magic teljesen más, mint a tegnap pályára lépő csapat, így a fáradtság sem lesz akkora faktor a vendégek oldalán. Bridgeséknek azért is lenne fontos, hogy itt folytassák jó sorozatukat, mert az alapszakaszt a Sixers ellen zárják, ráadásul rögtön ez után a mérkőzés után, pihenőnap nélkül, legalább egy meccset pedig be kellene húzniuk, hogy biztonságban érezhessék magukat a Miami előtt…

 

New Orleans Pelicans – New York Knicks 02:00


Ez egy kifejezetten izgalmas mérkőzésnek ígérkezik, a Pelicans begyújtotta a rakétákat és minél jobb helyen szeretne végezni a nyugati középmezőnyben, az utóbbi időben produkált 8-2-es mérlegük miatt matematikailag akár még a hatodik hely elérése is lehetséges Ingramék számára. A NOP szezon végi sorsolása nem ígérkezett kecsegtetőnek, de ezeken a meccseken abszolút várakozásokon felül teljesített a csapat: az utóbbi öt meccsükön háromszor is győzelmet ünnepelhettek, megverték a Denvert, a Clipperst és legutóbb a Grizzliest is, nem akárkik ellen értek el tehát sikereket. A Knicks sem ígérkezik könnyű ellenfélnek, még akkor sem, ha a Brunson-Randle páros mindkét tagja kihagyja a találkozót. A NYK ugyanis nem torpant meg Randle sérülése után sem, tízből hét győzelemnél tart, zsinórban pedig ötször ünnepelhetett, legutóbb úgy verte meg az Indianát, hogy három játékosa is 30 pont fölött végzett – Quickley, Grimes és Toppin kihasználta a sztárok hiányzásából adódó alkalmat és bizonyították, hogy nélkülük is van élet New Yorkban. Mivel a Knicks biztosan az ötödik helyen végez Keleten, így a Pelicans számára lenne fontosabb a siker, a hazaiak azért küzdenek, hogy a Lakerst leszorítsák a hetedik helyről.  Az esélyesei is inkább ők ennek a találkozónak, viszont könnyű meccsre semmiképp sem számíthatnak, hiszen éppen legutóbb mutatták meg a New York-i fiatalok, hogy ők is képesek villanni, éppen ezért egy izgalmas és szoros mérkőzésre számíthatunk, amely bármelyik irányba eldőlhet.

 

Milwaukee Bucks – Memphis Grizzlies 02:00


Papíron a játéknap rangadó lenne ez a mérkőzés, azonban a Bucks miután biztosan megnyerte az alapszakaszt úgy döntött, hogy minden fontos játékosát kiülteti ezen a napon, így Antetokounmpót, Middletont, Holiday-t, Lopezt, Connaughtont és Grayson Allent sem láthatjuk ezúttal a pályán. Ez természetesen alapjaiban határozza meg az erőviszonyokat, a Grizzlies még elméletileg elveszítheti második helyét Nyugaton, így a sérülteken kívül mindenkire számít Taylor Jenkins. A Bucks remek formában van, bár az elmúlt tíz meccsén hozott 7-3-as mérlegük ezúttal irreleváns lesz az esélyeik szempontjából, a Grizzlies formája viszont kissé visszaesett: azt követően, hogy a társaság tizenegy mérkőzéséből tízet is megnyert, az utóbbi öt pályára lépéséből csak kétszer hagyta el győztesen a pályát. Érdekesség, hogy a felek idei egyetlen meccsét még decemberben játszották, ott óriási különbséggel, 41 ponttal győztek Moranték – ha nem is ekkora mértékben, de a Bucks B (C?!) ellen hasonlóan sima Memphis-sikerre számíthatunk, ha ez sikerül, akkor minden bizonnyal a második helyen végez majd a Grizzlies és egy playinből érkező csapatot vár majd első körös ellenfélnek.

 

Dallas Mavericks – Chicago Bulls 02:30


A legnagyobb izzadtságcseppek jelenleg biztosan a Dallas Mavericks homlokán vannak a mezőnyből, amely még mindig fél meccsel van lemaradva a utolsó playint érő pozíciótól. A Dallas az utolsó tíz meccsén hétszer is elbukott, legutóbb viszont zsinórban három vereség után szinte a semmiből érkezett egy győzelem a Sacramento ellen, amivel még életben tudták tartani esélyeiket. Hivatalosan Irving és Doncic játéka sem 100%, de éppen az utolsó utáni szalmaszálba való kapaszkodás miatt szinte biztos, hogy ott lesznek a parketten, nélkülük ugyanis már a feldobás előtt kikap a csapat. A Bulls szinte biztos, hogy elvitte Keleten az utolsó selejtezős pozíciót és tizedik helyen végez, így a vendégeknek már nem igazán van miért küzdeniük, ki is kaptak az utóbbi két meccsükön, sőt, mára már LaVine és DeRozan pályára lépése is kérdéses, könnyen lehet, hogy már a playinre pihennek a sztárok. A Dallasnak csakis a győzelem elfogadható, ha ez most sem jön össze, akkor végképp letehetnek a tizedik helyről és hivatalossá válik, hogy az alapszakaszban búcsúznak a szezontól, bár most már jogosan merülhet fel az a kérdés is, hogy lennének előrébb, ha esetleg sikerülne elcsípniük a tizedik helyet…

update: A cikk megírása óta a Dallas Mavericks hivatalosan bejelentette, hogy a meccset  Kyrie Irving, Tim Hardaway Jr., Christian Wood, Josh Green és Maxi Kleber is kiüli különböző okak miatt, így a Mavs minden bizonnyal végleg letett arról, hogy a tizedik helyet megszerezze.

 

Sacramento Kings – Golden State Warriors 04:00


A hazaiak már biztos harmadik helyen végeznek Nyugaton, így az alapszakasz érdemi része számukra lezárult, árgus szemekkel figyelik, hogy ki fut be majd hatodikként az azért zajló hatalmas versenyfutásban. Jelenleg ebben a pozícióban éppen a GSW áll, így jelen állás szerint az rájátszás első körének felvezetőjét láthatjuk, ez viszont egyrészt sem a rendelkezésre álló csapatok, sem pedig a folyamatosan változó nyugati 6-10. helyek miatt nem biztos. A Kingsnél ugyanis felmerült, hogy a kulcsjátékosok pihenőt kapnak, többek között Sabonis, Fox, Huerter, Monk és Keegan Murray státusza is kérdéses, szinte biztos B csapattal állnak majd fel a hazaiak. Ezzel viszont valahogyan meg kellene birkóznia a Warriorsnak is, akik idegenben legendásan rosszul teljesítettek az alapszakaszban, egyelőre a tíz győzelmet sem érték el saját otthonukon kívül. A címvédőnél Andrew Wiggins bár már közel áll a visszatéréshez, de Steve Kerr szerint a hátralévő két alapszakasz mérkőzésen még nem lesz ott a wing a csapatban, őt leghamarabb a rájátszásban láthatjuk a pályán. A Sacramento lehetséges pihentetése miatt a találkozó toronymagas esélyesei Curryék, akiknek annak ellenére be kell húzniuk a győzelmet, hogy idegenben lépnek pályára, hiszen a Lakers csak egy meccsel van tőlük lemaradva és az egymás elleni az arany-liláknak kedvez. A GSW szempontjából nem is jöhetett volna jobbkor a hazaiak tartaléklángra váltása, a kérdés csak az, hogy le tudják-e küzdeni idegenbeli démonaikat, ha igen, akkor minden bizonnyal egyenes ágon juthatnak be a playoffba. 

 

Los Angeles Lakers – Phoenix Suns 04:30


Ez a találkozó a játéknap egyik legizgalmasabb párharcának ígérkezik, a Lakers egy újabb sorsdöntő mérkőzés előtt áll, azt a Phoenixet fogadja, amely az előző játéknapon hivatalosan is bebiztosította a pályaelőnyt jelentő negyedik helyét a tabellán. A hazaiak annak ellenére remek formában vannak, hogy az elmúlt alkalommal a városi rivális Clippers elleni egy kulcsfontosságú rangadót buktak el, ott nem bírták szuflával Jamesék a Jazz elleni hosszabbításos győzelem utáni back-to-back mérkőzést. Most azonban éppen a Suns érkezik pihenőnap nélkül, Duranték az előző fordulóban a teljesen felforgatott csapattal pályára lépő Denver ellen arattak győzelmet, ezzel zsinórban hetedik sikerüket ünnepelhették, így végeztek biztosan Nyugat negyedik helyén. Bár hivatalos megerősítést egyelőre nem olvashattunk erről, de a pletykák szerint a vendégek sztárjátékosai perclimitet kaphatnak a mai meccsen, aminek természetesen nagyon örülne az a Lakers, aki még mindig foggal-körömmel kapaszkodna a hatodik helybe. Hivatalosan tehát nincs hiányzója a Sunsnak, meglátjuk, hogy a Durant-Booker-Paul-Ayton tandem mennyi szerepet kap a stábtól, a Lakersnél pedig Mo Bamba felépülésével szintén minden játékos hadra fogható. Kifejezetten jó mérkőzésre számíthatunk, ahol természetesen a legfőbb tényező az lesz, hogy hogyan dönt a Suns a sztárjai játékát illetően. A Lakersnek a Clippers elleni vereség után gyakorlatilag kötelező a győzelem, ha ez nem sikerül, akkor szinte biztos, hogy a playinből kell beverekednie magát a rájátszásba, kíváncsian várjuk, hogy mit hoz ez találkozó.

update: A Phoenix Suns nagy négyese (Kevin Durant, Devin Booker, Chris Paul és DeAndre Ayton) nem lép pályára a Lakers elleni back-to-back második felén.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus