Clippers-GSW a Sport Tv-n, a Kings a Denvert fogadja

Los Angelesbe látogat a Warriors, a Dallas ellen folytatná menetelését az OKC, javítaná korábbi botlásait a Suns és a Lakers, míg Sacramentóban két nyugati élcsapat rangadóját láthatjuk. Mutatjuk, hogy mi vár ránk az NBA következő fordulójának programjában.

Los Angeles Clippers – Golden State Warriors 22:00 (ÉLŐ - Sport 2)

Rögtön egy rangadóval indul a mai játéknap, viszont jelenleg nem olyan értelemben beszélhetünk derbiről, ahogyan azt előzetesen gondoltuk. A Clippers és Warriors is egyelőre alulteljesít a szezonban, mindkét fél felváltva szerzi a győzelmeket és a vereségeket az utóbbi időben, így nehéz bármit is jósolnunk ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban. A Clippers azért összességében kezd magához térni a Harden-csere utáni őrületből, nyolcból öt győzelemnél járnak, viszont egyelőre nem sikerült komolyabb veretlenségi sorozatot kialakítaniuk Leonardéknak, hullámzó a teljesítményük. A Warriorsnál még nem beszélhetünk arról, hogy kimásztak volna a gödörből, az elmúlt tizenegy meccséből csak hármat nyert meg a csapat, de az utóbbi napokban már láthattunk szép eredményeket is. A csapatok két napja már összecsaptak egymással, azt a derbit hazai pályán a Golden State nyerte meg, most Los Angelesben jön a visszavágó, de egyértelmű esélyese most sincs a mérkőzésnek, bármelyik irányba elbillenhet a mérleg nyelve. A hazai pálya és az egészségesebb keret talán a Clippers malmára hajthatja a vizet, a vendégeknél ugyanis nincs Paul és Payton sem, ráadásul Wiggins játéka is bizonytalan – más kérdés, hogy ha ők elérhetőek lennének, vajon megnőnének-e a Warriors győzelmi esélyei…

 

Charlotte Hornets – Minnesota Timberwolves 23:00

Itt elég egyértelműek az erőiszonyok, a Wolves remek formában van és vezeti Nyugatot, míg a Hornets bár kezd életjeleket mutatni, de összességében még mindig ezer sebből vérzik és minden tekintetben a mezőny végén foglal helyet. A Charlotte-nál érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt bő egy hétben ötből három meccset is megnyertek, különösen nagy meglepetés volt a keleti listavezető Boston legyőzése – azóta viszont a csapat hosszabb időre elveszítette LaMelo Ballt, így mielőtt lejárt volt Bridges eltiltása és felépültek volna a sérültek, ismét foghíjas lett az alapcsapat. A Wolvesnál is van fontos hiányzó, Anthony Edwards már az előző mérkőzést is kihagyta, csípősérülése miatt pedig most is kétséges, hogy ott lesz-e a pályán. A vendégeknek ennek ellenére kötelező lenne behúzniuk a győzelmet, a liga legjobb védekezése a papírforma szerint nem kaphat(na) ki a játék minden elemében alsó szintet képviselő csapat ellen.

 

Detroit Pistons – Cleveland Cavaliers 01:00

Ez is egy hasonlóan egyoldalú összecsapás lehet, mint az előző, a Pistons franchise-rekordot döntött az egymás után elszenvedett vereségek számát tekintve, jelenleg tizenhatnál jár a hazai csapat, míg a Cavs ha még a vártnál lassabban is, de zárkózik az előtte lévő mezőnyre. A vendégek természetesen még mindig nem tartanak ott sem játékban, sem eredményekben, amit előzetesen vártak volna maguktól, legutóbb például a tankoló Portland ellen csúszott be egy kellemetlen pofon, ezt a még alacsonyabb szintet képviselő Detroit ellen egy magabiztos győzelemmel feledtetnék Mitchellék. A hazaiak részéről az egyetlen releváns információ az lehet, hogy a hírek szerint Bojan Bogdanovic felépült és megkezdheti a szezont, a vendégeknél viszont Caris LeVert hiányzik az aktív rotációból. Bár tudjuk, hogy akármilyen hosszú is legyen, előbb-utóbb minden negatív sorozat megszakad egyszer, de egyszerűen senki ellen nem látunk reális esélyt arra, hogy a hazaiak megtörik a jeget, a kérdés csak az, hogy melyik csapat lesz az, aki ellen végre újra becsúszik egy győzelem: a Cavaliers valószínűleg most nem szeretne ez a csapat lenni.

 

Brooklyn Nets – Orlando Magic 01:00

A Magic az idei szezon legnagyobb sikersztorija, a floridaiak zsinórban kilenc győzelemnél járnak és elképesztő formában vannak, ennek köszönhetően szorosan tartják a lépést a keleti listavezető Bostonnal. A Nets már sokkal inkább azt nyújtja, amit vártunk tőlük a szezont megelőzően, folyamatosan 50% körül mozognak, most épp 9-9-es mérleggel állnak a tabella tizedik helyén. A hazaiak egyébként nincsenek rossz formában, az utóbbi öt meccsükből hármat is megnyertek, de legutóbb a Hornets ellen kaptak ki váratlanul, ezzel megszakadt hárommeccses veretlenségük. A Magicre nehéz szavakat találni, Fultz és Carter személyében két fontos játékosát nélkülözve sem téveszt lépést, menetelésük során legyőzték már a Milwaukee-t, a Denvert és a Bostont is, legutóbb pedig a Washington verték oda-vissza – ez elmúlt meccsüket alig egy napja játszották, így a fáradtság azért most faktor lehet részükről. Ennek ellenére nem tudjuk esélyesként kihozni a Brooklyn-t, a Magic nagyon egyben van és ész érvek nem szólnak Wagnerék ellen, egyedül a fáradtság szólhat ellenük. A Netsnél azért viszonylag hosszú a sérültek névsora, bár legutóbb Cam Thomas már visszatérhetett, de például Lonnie Walker IV most csatlakozott a hiányzókhoz. A Magic a liga jelenlegi legélesebb csapata, meglátjuk, hogy a hazaiak a frissességüket ki tudják-e használni ellenük.

 

Chicago Bulls – New Orleans Pelicans 02:00

A Chicagónál áll a bál, a csapat teljesen szétesett, nem képes az elvárásoknak megfelelni és már karnyújtásnyira került az újjáépítés is, ezek alapján pedig a magára találó Pelicans ellen nem sok esélyük mutatkozik hazai pályán sem a győzelemre – még annak ellenére sem, hogy legutóbb csodával határos módon DeRozan és LaVine nélkül le tudta győzni a jóval nagyobb erőt képviselő Bucks csapatát. A Pelicansnál nem néznek ki rosszul az elmúlt hetek eredményei, tízből hét siker a mérlegük, ezalatt legyőzték a Dallast, a Denvert, a Clipperst, kétszer a Sacramentót és a Sixerst is, tegnap pedig a Spurs ellen érvényesítették a papírformát. Most idegenben, pihenőnap nélkül kell a Bulls ellen bizonyítaniuk Williamsonéknak, és a fáradtság ellenére minden esélyük meg is van erre: jó formában vannak, a sztárok is hatékonyan működnek együtt, visszakapták sérültjeik nagy részét, minden adott a felzárkózáshoz. A Bullsnál LaVine dőlt ki egy hétre, de DeMar DeRozan játéka sem biztos – ha utóbbi sem lép pályára, akkor kevés esélyét látjuk annak, hogy ismét csodát tesz a csapat sztárjai nélkül, és egyébként is: jelenleg semmi sem indokolja azt, hogy a Bulls ezeket a meccseket megnyerje…

 

Miami Heat – Indiana Pacers 02:00

A két csapatot a playin-vonal felső része választja el egymástól a tabellán, a Heat a hatodik, a Pacers a hetedik helyen áll Keleten, így ez egy fontos mérkőzés lesz majd mindkét fél számára. Már csak amiatt is ezt feltételezzük, mert a felek két napja már egyszer találkoztak egymással, akkor egy pontzáporos mérkőzésen végül a Miami diadalmaskodott, most itt a lehetőség az Indiana számára, hogy visszavágjon ellenfelének. A Heat remek formája egy kicsit behorpadt az elmúlt napokban, a Pacers elleni sikerrel három mérkőzés után tudtak újra nyerni, de összességében még így is a keleti felsőházba sorolhatjuk őket. A Pacers is ennek a társaságnak az ajtaján kopogtat, Tyrese Haliburton vezetésével egyelőre meglepően jól veszi az akadályokat a csapat, elsősorban elképesztően elit támadójátékukkal tudnak ellenfeleik fölé kerekedni – bár a vendégek az utóbbi öt meccsükön háromszor is vereséget szenvedtek. A lehetőség most viszont adott a javításra, a Heatnél ugyanis Tyler Herro mellett Bam Adebayo is sérültlistán van, bár a tapasztalatok alapján tudhatjuk, hogy a kulcsemberek kiesése semmit nem jelent a Heat számára, a kiegészítők mindig készen állnak a bevetésre, most éppen Jaime Jaquez Jr. bizonyítja rátermettségét. Az utóbbi egymás elleni derbi pontzuhatagot hozott, Butler 36, Haliburton pedig 44 pontig jutott – talán azt nem várhatjuk el a hazaiaktól, hogy ismét 140 pont fölé jussanak, de így is egy playoff-hangulatú meccsre számíthatunk, ami abszolút kétesélyes.

 

Milwaukee Bucks – Atlanta Hawks 02:00

Ez egy izgalmas mérkőzés lehet, a Bucks most már stabilan jó formában van, míg a Hawks jó úton van afelé, hogy egy gyengébb időszakot tudhasson maga mögött. A hazaiak tízből nyolc meccsüket megnyerték az utóbbi időszakban, bár legutóbb a Chicago ellen egy váratlan és kellemetlen vereség csúszott be, ráadásul úgy, hogy a Bulls legjobbjai nem is voltak pályán, most ezt a botlást kellene valahogyan javítaniuk Gianniséknak. Az Atlanta most egy ötmeccses idegenbeli túra utolsó állomásához érkezik, ebben a programban a könnyebb ellenfelek (Washington, Spurs) ellen tudta hozni a kötelezőt Quin Snyder csapata, de a nehezebb ellenfelek (Boston, Cleveland) otthonában rendre alulmaradt, ráadásul most sem ígérkezik könnyűnek az előttük álló mérkőzés. A hosszabb távú jobb forma és a hazai pálya az otthon eddig kilencből nyolcat megnyerő Bucks malmára hajtja a vizet, de ne írjuk le Hawks-ot sem, ahol Trae Young lendült elképesztő formába az utóbbi meccseken. Már csak amiatt is érdekes és látványos mérkőzésre számíthatunk, mert mindkét csapat a legjobb öt támadócsapat egyike, védekezni viszont egyikük sem igazán tud – a kérdés az, hogy a sztárok milyen napot fognak ki és ki tudja túldobni a másikat.

 

Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder 03:00

Ez akár egy rangadó is lehetne, de egyelőre nem merészkedünk odáig, hogy a Dallas mostani formáját elnézve ilyen kijelentést tegyünk. A hazaiak jó kezdeti formája azért az utóbbi időben erősen visszaesett, a szezon eleji könnyebb sorsolás alatt megszerzett győzelmek mellé egyre sűrűbben érkeznek nehezebb ellenfelek ellen elszenvedett vereségek is. Most ráadásul a texasiak back-to-back lépnek pályára, az előző játéknap nagyon kínos véget ért számukra, miután a teljesen a mezőny végén kullogó Memphistől kapott ki a csapat – enyhítő körülmény, hogy Luka Doncic családi okok miatt kihagyta azt a meccset, de vezére nélkül is magabiztos győzelmet kellett volna aratnia a hazai csapatnak. A Thunder ellen már nem ők lesznek az esélyesebek, az OKC ugyanis a legélesebb csapatok egyike, Gilgeous-Alexanderék tízből hét sikernél járnak, legutóbb pedig a Lakerst is legyőzték. Doncic játéka most sem biztos, könnyen lehet, hogy a frissen apai örömök elé néző sztár még ezen a mérkőzésen sem tud segíteni csapatának, amennyiben ez így lesz, akkor minden szem Kyrie Irvingre fog szegeződni. A szlovénon kívül fontos hiányzó lesz még Tim Hardaway Jr. és Maxi Kleber is, már csak emiatt is a találkozó esélyese egyértelműen a vendégcsapat. A Thunder remek kosárlabdát játszik, védekezésben és támadásban is a mezőny legszűkebb elitjében teljesít, bárkinek komoly kihívást tudnak jelenteni, ráadásul teljesen egészségesek is – Doncic státusza bizonytalanságot jelent, de könnyen lehet, hogy még Lukával kiegészülve is kevés lenne a Dallas ez ellen a frissebb és összességében jobb Thunder ellen, meglátjuk, hogy mit hoz a nyugati harmadik és negyedik helyezett csatája.

 

Phoenix Suns – Memphis Grizzlies 03:00

Mindkét csapat back-to-back lép pályára, a Suns a Denver elleni rangadót bukta el, míg a Memphis legutóbb a Dallast tudta meglepni, furcsa módon tehát így a hazaiak kétmeccses nyeretlenségi, a vendégek pedig kétmeccses veretlenségi sorozatban vannak. Az utóbbi meccsek formája persze nem lehet releváns, a Grizzlies számos sebből vérzik, Morant eltiltása és a rengeteg sérülés miatt egyszerűen nem tud a pályára küldeni egy NBA-szintű csapatot, így gyakorlatilag minden győzelem ajándék Taylor Jenkis csapatának. A Suns elsősorban sérülései miatt tévesztett lépést, Bradley Beal még nem egészséges, Devin Booker pedig már megint nem bevethető, a Phoenix sztárjának a Nuggets elleni derbit ki is kellett hagynia és játéka most sem valószínű. Ennek ellenére viszont ezt a meccset így is magabiztosan hoznia kellene a hazaiaknak, Kevin Durant MVP-formában kosárlabdázik, ami már önmagában elég lehet ezeken a könnyebb meccseken, a kérdés csak az, hogy a Grizzliesből vagy a Suns kiegészítőiből vett ki többet a tegnap esti mérkőzés. Összességében azért nagyon meglepődnénk azon, ha a hazaiak negatív sorozata hárommeccsesre bővülne és ezzel együtt a vendégek zsinórban harmadjára ünnepelnének győzelmet.

 

Utah Jazz – Portland Trail Blazers 03:30

Két héten belül harmadjára láthatjuk ezt a nyugati alsóházi rangadót, eddig egyet-egyet nyertek a csapatok az egymás ellenik közül. A két csapat elmúlt napokban mutatott formája éppen ellenkezőleg hat, a Jazz Clarkson sérülésével még kevésbé szakad meg a győzelmekért, míg a Blazers az utóbbi négy pályára lépése alkalmával háromszor is győztesen hagyta el a pályát – ebből persze semmilyen következtetést nem érdemes levonnunk, hiszen a két csapat így is a tankmezőnyben foglal helyet. A hazaiak számára talán a legkínosabb vereség a Grizzlies ellen elszenvedett zakó volt, az egy hozható meccs lett volna a mormonok szintjén, a legutóbbi Wolves elleni vereség viszont előre borítékolható volt. A Blazers rengeteg sérüléssel nézett szembe már a szezont első hónapjában is, de előbb Brogdon, majd Henderson is visszatért a pályára, igaz, utóbbi egyelőre csak a kispadról segíti (?) a társakat. A vendégek az elmúlt időszakban ötből háromszor is nyerni tudtak, a Utah mellett legutóbb az Indianát és a Clevelandet is felülmúlta Billups csapata, ezek azért meglepetésgyőzelmek voltak részükről. A Portland továbbra is várja Anfernee Simons felépülését, a hazaiaknál pedig Markkanen és Clarkson a legfontosabb hiányzók, de Olynyk játéka is kérdéses egyelőre – per pillanat a vendégek jobban állnak egészség és forma terén is, de egy ilyen alsóházi, kvázi tét nélküli meccsen nehéz készpénznek venni bármit is.

 

Sacramento Kings – Denver Nuggets 04:00

Nyugati stabil playoff-csapatok rangadóját játssza egymással a Kings és a Nuggets. A Denver a második, a Sacramento az ötödik helyen áll a konferenciában, bár a csapatok formáit tekintve azért van különbség a felek között: a Nuggetsnek egy komolyabb hullámvölgy után sikerült magára találnia, hétből öt vereség után most zsinórban négyszer ünnepeltek győzelmet Jokicsék, a Kings viszont éppen süllyedőben van, hatmeccses győzelmi sorozatukat követően Foxék csak ötből két győzelmet tudtak begyűjteni az elmúlt időszakban – ettől függetlenül persze két topcsapat meccse mindig rangadónak számít. A Nuggetsnek Aaron Gordon sérülésével kell megküzdenie, de a nemrég tizenegy meccs után visszatérő Murray-nek a legutóbbi mérkőzést ismét ki kellett hagynia, a szereplése pedig ma is bizonytalan – két kezdőjátékosa nélkül már akár gondba is kerülhet a Kings otthonában a címvédő, főleg úgy, hogy a hazaiak részéről nincs az aktív rotációnak fontosabb sérültje. Nehéz bármit is jósolni a lehetséges esélyekről, Jamal Murray szereplése kulcsfontosságú lesz a vendégek számára, ha ő nincs, akkor hiába a Kings haloványabb időszaka, nem biztos, hogy idegenben esélyesebbek lesznek Jokicsék. De’Aaron Fox kimagasló formában van, már csak emiatt is szükség volna a Nuggets sztárjára, de döntő faktor lehet még az európai centerek párharca is, Sabonistól viszont biztosan többre lesz szükség annál, mint amit az elmúlt meccseken láttunk tőle, ha fel akarja venni a versenyt Nikola Jokiccsal.

 

Los Angeles Lakers – Houston Rockets 04:30

A csapatok egyelőre még egymás közvetlen riválisai a tabellán, a Lakers 11-9-cel a nyolcadik, a Rockets 8-8-cal a kilencedik helyen áll Nyugaton, viszont mégis leginkább a hazaiaknak lenne fontosabb ez a győzelem, a Lakers egyértelműen feljebb szeretne lépdelni a mezőnyben. A hazaiak legutóbb back-to-back léptek pályára az OKC ellen, ott várható volt, hogy a frissebb és egyébként is jobb formában lévő Thunder ellen nem ők lesznek az esélyesek, végül sima vereséget is szenvedtek Jamesék. Most viszont egyértelműen a javítás reményében lépnek pályára a hazaiak, a Rockets pazar menetelése úgy tűnik, hogy véget ért, de azért még így is komoly fejtörést tudnak okozni a nagycsapatok számára is. A Lakers számára jó hír, hogy megkezdheti a szezont a védekezés egyik alapembere, Jarred Vanderbilt, illetve Rui Hachimura is visszatérhet orrtörése után a pályára, így már egy bővebb, sokoldalúbb Lakerst láthatunk, így a bennük rejlő potenciál is csak ezt követően válik majd igazán láthatóvá. A csapatoknak ez lesz a harmadik egymás elleni mérkőzése, az első alkalommal a Houston tudott nyerni, Sengünék akkor a liga egyik legjobb formában lévő csapata voltak, legutóbb viszont egy szoros meccsen vissza tudott vágni a Lakers. A hazaiak most sem számíthatnak könnyű estére, a Rockets bárki dolgát képes megnehezíteni, de a visszatérő játékosokkal, bővebb rotációval a győzelem az elvárás a hazai pályán remekül teljesítő Lakerstől, főleg annak fényében, hogy a Houston még mindig nyeretlen idegenben.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus