Dallasban nyert a Memphis, nagy meccset húzott be a Lakers

Orlandóban javított a Minnesota, hozta a kötelezőt a Knicks, 20 pontos hátrányból fordított a Kings: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Dallas Mavericks - Memphis Grizzlies 103-120

Nem vett vissza a Memphis. Ja Morant egész évre kidőlt, Jaren Jackson Jr. sem tudott most pályára lépni, a második félidőben pedig Marcus Smartot is ismét elveszítette a Grizzlies, amely ebben a formában az esélytelenek nyugalmával meccselhetett a Dallasszal, de komoly meglepetést okozva sima idegenbeli sikert aratott. A vendégek sokkal magasabb fordulatszámon pörögtek, sokkal nagyobb intenzitással játszottak, mint ellenfelük, védekezésben fizikálisnak bizonyultak, elöl pedig egyrészt járt a labda, másrészt a dobásaik is ültek, úgyhogy szinte mindent jól csináltak. Smart a sérülése előtt 21 perc alatt 23 pontot és 4/8 hármast dobott be, összességében Desmond Bane volt a vezér (32 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz), de Luke Kennard, Xavi Tillmam és Ziaire Williams is eljutott 14-14 pontig, sőt még Roddy is dobott 11-et, mindenki hozzátette a magáét. A kemény védekezésük mellett a 18 megszerzett támadópattanóval is sokat tettek a sikerükért, a kissé totyogós-csoszogós Mavs ellen pedig összességében három kiváló negyedet produkáltak: a nagyszünetben 15 ponttal vezettek, a fordulás után pedig tovább nyílt az olló, és 22 is volt már közte. A záró etapra elfogyott az erő, ott összesen 17 pontot tudtak a gyűrűbe szenvedni, megállt a játékuk, de a Dallas nem tudott felpörögni, így a tetemes előny kitartott, és váratlan bravúrgyőzelmet arattak - kérdés, hogy ezek a meccseik (legutóbb is volt egy hasonlójuk) mire elegendőek, mert reálisan nézve a sérüléseikkel a playoffra nincs reális esélyük.

Dallasi betli. Luka Doncic (31 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Kyrie Irving (33 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) is figyelt a box score-számokra, ketten együtt hét labdát szereztek (!), és összesen 20/25 büntetővel zártak, de mezőnyből csak 20/46-ot dobtak, távolról pedig 4/15-tel zárták az estét. Ami pedig ennél is fontosabb: kettejük játékán kívül a világon semmit nem mutatott a Dallas, a többiek nem tudtak hozzátenni, nem tudtak érvényesülni, közben pedig a csapatvédekezés is nagyon ingatag lábakon állt, a tartalékos Memphis könnyedén meg tudta mozgatni Powelléket, és jó helyzeteket tudott kialakítani. Nem segített az sem, hogy csapatként összesen kilenc triplát tudtak a gyűrűbe gyömöszölni, így nehéz volt elkapni a fonalat, amikor a Grizzlies adott volna erre esélyt, akkor is kimaradtak a dobások, de a fő gondot az jelentette, hogy védekezésben csak az utolsó negyedben volt stabil a társaság, ez pedig nem fért bele. Egy komoly csapat számára kínos betli ilyen pofont kapni otthon a jelenlegi, keretszinten szétesőben lévő Memphistől, de a pályán látottak abszolút tükrözik a számszerű végeredményt, úgyhogy három győzelem után visszatértek a földre, és következőleg a Knicks ellen ennél sokkal többet kell tenniük a sikerért. 

A Mavericks legjobb dobói: Irving 33/6, Doncic 31/6, Jones Jr. 11
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 32/6, Smart 23/12, Kennard 14/9, Tillman 14, Z. Williams 14/6

 

Los Angeles Lakers - Toronto Raptors 132-131

Nagy meccset nyert meg a Lakers Davis extrájával. Színvonalas, érdekes, izgalmas összecsapást játszottak a felek, ez volt a játéknap csúcspontja, és ebből az ütközetből egy kiváló második félidőt, valamint egy még annál is jobb negyedik negyedet követően végül a Lakers jött ki jobban. Az utolsó felvonást 44-42-re nyerte meg a vendéglátó, sorra jöttek a szebbnél szebb kosarak, és ez az etap már Anthony Davisről szólt, aki egymaga kereken 20 pontot termelt a legfontosabb időszakban - ráadásul ebből 10 az utolsó 61 másodpercben (!) érkezett 8/8 jó büntetővel, amihez egy clutch blokkot is hozzátett Scottie Barneson. Ezekkel a villanásaival szállította a győzelmet a Los Angelesnek, mert bő egy percnél még a Raptors vezetett, de ott jött AD kosara, blokkja, majd két büntetője, a hátralévő időben pedig "csak" be kellett dobnia az egypontosokat - ezt meg is tette, és végül 41 pontos, 11 lepattanós, 6 gólpasszos estével, 13/17 mezőnykosárral vezette sikerre csapatát. Mellette LeBron James 22 pontig és 12 gólpasszig jutott, a támadójáték csapatként is működött, de a hajrában Davis extrája kellett ahhoz, hogy legyűrjék a remek formában érkező Raptorst, és egy hónap után először tudjanak egymás után két mérkőzést is megnyerni.

Egy hajszál hiányzott a Raptorsnak. Támadásban a Toronto is elégedett lehet, 56%-kal tüzeltek a vendégek, 49%-kal tripláztak, 34 gólpasszt osztottak ki, és négy játékosuk is 20 pont fölé jutott - tényleg remekeltek elöl, nem ezen múlt a győzelmük. A védekezésük nem állt igazán össze, de még ez is belefért volna, ha az utolsó percben egy játék kicsit másképp alakul, igazából ennyi, egy hajszál hiányzott az újabb idegenbeli sikerükhöz. Azt azért megemlíthetjük, hogy a Lakers 23-mal több büntetőt harcolt ki, de ebben erősen benne volt az is, hogy Pöltl nélkül nem nagyon tudtak jól védekezni a festékben, amit Davis folyamatosan büntetett - a torontói zóna átmenetileg hatott, de ebből is sok fault érkezett a meccs során. Búslakodniuk nem kell, jó meccset játszottak, most egy ponttal rövidebbnek bizonyultak a végén, de már koncentrálhatnak a mai back-to-backre, amit a Clippers ellen vívnak majd meg.

A Lakers legjobb dobói: Davis 41/6, James 22/6, Wood 14/6
A Raptors legjobb dobói: Barnes 26/9, Siakam 25/9, Barrett 23/3

 

Orlando Magic - Minnesota Timberwolves 92-113

Egy félidő alatt lerendezte a Minnesota. A botladozó Wolves ezúttal nem bízott semmit a véletlenre, az utóbbi meccsek ingadozó formáját követően most a nagyszünetig eldöntötte az érdemi kérdéseket, utána már csak arra figyelt, hogy a lehető leggazdaságosabb módon menedzselje az előnyét. A 33-16-ra nyert első negyed után a félidőben már 67-37-re, kereken 30 ponttal vezettek a vendégek, és az is belefért nekik, hogy Anthony Edwards összesen hat pontot és három gólpasszt tegyen hozzá a meccshez, nem volt szükségük többre. Az orlandói támadójáték Franz Wagner és több más hiányzó nélkül betlizett, 36%-kal dobtak mezőnyből a hazaiak, a kezdőben Paolo Banchero 8/22-t, Caleb Houstan 3/12-t, a Wagner helyén kezdő Chuma Okeke pedig 1/10-et szenvedett össze, úgyhogy a 36% már a cserék által kozmetikázott adat. A Minnynél közben Towns és Gobert is villogott, Conley 10 gólpasszt osztott szét, úgyhogy pihenősen, könnyedén hozták a fontos idegenbeli győzelmet, most viszont Bostonba utaznak a liga kiemelt rangadójára, ahol ennél sokkal többre lesz szükség tőlük.

A Magic legjobb dobói: M. Wagner 21/3, Suggs 20/12, Banchero 18/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 28/15, Gobert 21, McDaniels 15/6

 

New York Knicks - Portland Trail Blazers 112-84

Nem kérdezett a New York. A hazaiak könnyedén hozták a kötelezőt, már az első negyedet 38-22-re nyerték meg, az ott kialakított magabiztos előnyt pedig csak tovább hízott a folytatásban: volt közte 39 pont is az este folyamán, és a negyedik negyedet már lepihenhettékj. Egyéni extrára nem volt szükség, Jalen Brunson például három mezőnykosárnál állt meg, és bár OG Anunoby ismét villogott (23 pont, 4/8 tripla), de a meccs sokkal inkább a Portland érvénytelen játékáról szólt. A vendégek 38%-kal mezőnyöztek és 20%-kal tripláztak, a második-harmadik negyedben nem jöttek ki a 20 pontból és 23-nál egyszer sem dobtak többet, semmilyen veszélyt nem jelentettek ellenfelükre, egy pillanatig sem volt kérdés, hogy mi lesz a vége. A Knicks elégedett lehet, zsinórban ötödik sikerével pedig negyedik a keleti tabellán, és alig két meccs a lemaradása a Sixersszel szemben.

A Knicks legjobb dobói: Anunoby 23/12, Randle 20/6, Grimes 17/12
A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 21/3, Simons 12/6, Murray 9, Sharpe 9

 

Detroit Pistons - Sacramento Kings 110-131

Kaparnia kellett érte a Kingsnek. A végeredményből arra következtethetnénk, hogy a Sacto könnyedén érvényesítette a papírformát, de a Pistons megdolgoztatta érte a vendégcsapatot: a hazaiak ugyanis 47 (!) pontot dobtak az első negyedben, 15/18-cal kezdtek mezőnyből, és kereken 20 egységgel vezettek már a találkozó elején. A felocsúdó Kings aztán rendezte a sorait, és a második játékrészben átvette az irányítást, nagy rohamot intézve kiegyenlített, sőt 11/12 jó dobással fordított is a nagyszünetig, de a pihenő után nem maradt meg ez a lendület, a Detroit újra magára talált, és szorosan alakult a küzdelem. A harmadik negyedben egált hoztak a felek, de még 101-101-nél is döntetlen volt az állás, majd jött a Kings újabb rohama, a Pistons pedig behorpadt: az utolsó bő kilenc percet 30-9-re nyerték meg a vendégek, és végül az eredményt tekintve magabiztossá tették a sikerüket. Ezért Domantas Sabonis 37 pontot, 10 lepattanót, 13 gólpasszt és 16/21 dobást, abszolút extraklasszis teljesítményt tett a közösbe, Keegan Murray 32 ponttal és 5/9 triplával támogatta a projektet, De'Aaron Fox 26 pontot és 4/9 triplát jegyzett, a 101-101 után sorozatban hét pontot dobó Malik Monk pedig 20 egységgel és 9 gólpasszal zárta az estét a kispadról beszállva. Nagyon kellett ez a siker a Sactónak, de az első negyed után azért távolinak tűnt...

A Pistons legjobb dobói: Bogdanovic 26/12, Ivey 22/6, Duren 16, Burks 16/9
A Kings legjobb dobói: Sabonis 37/3, Murray 32/15, Fox 26/12

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus