Doncicék túldobták a Lakerst, Greent és Jokicsot is kiállították

Továbbra is veretlen otthon a Boston, nem adott esélyt a Sacramentónak a Clippers, harmadszor is legyőzte a Warriorst a Suns: ez történt hajnalban.

Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 120-113

Boston bevehetetlen. Ezzel a sikerrel már 11-0-ra áll hazai pályán a Celtics és továbbra is a liga egyetlen veretlen hazai csapataként beszélhetünk róla, bár a back-to-backet játszó Cavs azért megnehezítette a keleti éllovas dolgát. Az ohióiak jó ritmusban kezdtek és tíz ponttal nyerték az első negyedet, a Bostonnak onnan kellett visszajönnie, és bár támadásban magára talált Joe Mazzulla együttese, de védekezésben most nem állt a helyzet magaslatán az este nagyobb részében. Így szorosan alakult a küzdelem, majd a negyedik negyedre sikerült bekeményíteni hátul is, az volt az egyetlen játékrész, amikor sikerült levédekezni a Clevelandet, ez pedig meghozta a sikert: közel három percig nem kaptak pontot a kulcsfontosságú időszakban, itt sikerült meglógni, ez pedig elégnek bizonyult az újabb győzelemhez. A kissé talán el is fáradó Cavaliers ekkor már nem tudott válaszolni, úgyhogy a Celtics lebirkózta ellenfelét - így Keletet másfél meccsel vezeti, összességében pedig a Minnesotával holtversenyben első az egész NBA-ben.

Hússzal több büntető. Ez volt az egyik kulcsfaktor ezen a találkozón, ugyanis a hazaiak 26/26 büntetőt dobtak be, a Cleveland pedig csak 6/9-et: alig értek oda a vonalra, ráadásul a Celtics könyörtelennek bizonyult onnan. Emellett a lepattanózást is uralták Kristaps Porzingisék, és bár közelről nem dobtak jól, de a tripláik természetesen most is ültek, 18 hármast süllyesztettek el 44 kísérletből, de ebben a Cavs is tartotta a lépést, az ohióiak 19/45-tel zártak. Egyénileg az említett Porzingis (21 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) mellett Jayson Tatum (25 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), Jaylen Brown (25 pont, 4 gólpassz) és Derrick White (17 pont, 4 gólpassz, 5/8 tripla) is igyekezett, 9 labdaszerzésük mellett 9 blokkot is kiosztottak, úgyhogy összességében azért sokat tettek a sikerért. A Cavsnél Donovan Mitchell (29 pont), Darius Garland (26 pont, 7 gólpassz), Max Strus =17 pont, 9 lepattanó, 5/11 hármas) és Jarrett Allen (14-5-5, 3 labdaszerzés, 2 blokk) is dicsérhető, de a back-to-back végül beütött a negyedik negyedre, úgyhogy elmaradt a bravúr - csütörtökön viszont újra találkoznak a felek ugyanitt.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 25/6, Brown 25/3, Porzingis 21/6
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 29/15, Garland 26/12, Strus 17/15

 

Dallas Mavericks - Los Angeles Lakers 127-125

Doncic mindent megtesz, de a társak is igyekeznek. A back-to-back második felén sem pihent Luka Doncic, a szlovén zseni előző este a teljes második félidőt végigjátszotta, most pedig az első félidő 24 percéből 23-at töltött a parketten - végül a tegnapi 44 játékperc után 43-mal zárt, és összességében egymás után harmadszor kellett elérnie a 40-es határt, amire a 2021-es playoffja óta nem volt példa. Doncic meg is tett mindent, 33 pontja mellett 17 gólpasszt osztott szét, a negyedik negyedben 8 pontot és 6 gólpasszt jegyzett, de a Lakers legyőzéséhez kellettek a többiek is: Tim Hardaway Jr. 32 pontot szórt 5/10 triplával, Dante Exum 26 egységig jutott 7/9 hármassal és parádés (5/7 jó dobás) negyedik negyeddel, de a visszatérő Grant Williams is kitett magáért 19 ponttal, illetve 5/7 triplával. Így végül belefért az is, hogy Irving, Kleber, Jones Jr. és Green hiánya mellett a meccs közben Seth Curry is kidőlt egy bokasérüléssel, a végén éppen elég kosarat szereztek ahhoz, hogy megőrizzék az előnyüket, úgyhogy sorozatban negyedik győzelmükkel ott vannak a nyugati harmadik helyen.

Megszakadt a Lakers szériája. Négy győzelem és a megnyert Szezonközi Torna után lépet pályára a Los Angeles, de Darvin Ham alakulata ezúttal végig csak futott az eredmény után: már a meccs közben volt 15 pontos hátrányban is, onnan szívta fel magát, és nagy erőket mozgósítva szorossá tette a hajrát, de a Dallas és Doncic megoldotta a feladatot a b2b ellenére, így ezúttal kikaptak az arany-lilák. LeBron James (33 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) és Anthony Davis (37 pont, 11 lepattanó, 2 blokk, 15/21 mezőnyből) is klasszisteljesítményt nyújtott, Austin Reaves is kiegészítette őket támadásban (22 pont, 8 gólpassz), elöl hozták is a "kupaformát", védekezésben viszont csak nyomozták a labdát és a Mavs-játékosokat, és idegenben még pihentebben sem tudták megnyerni a dobópárbajt. A záró etapban tényleg próbáltak nyomást gyakorolni a texasiakra, 108-108-nál még egálban voltak, de aztán Doncic és Exum villanásaival ismét meglógott a Dallas, és innentől már csak "bekísérte" a célig ellenfelét a LAL - az idegenbeli 4-8-as mérleg nem túl biztató, de következőleg a Spurs ellen kötelező lesz javítani.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 33/9, Hardaway Jr. 32/15, Exum 26/21
A Lakers legjobb dobói: Davis 37/3, James 33/9, Reaves 22/12

 

Chicago Bulls - Denver Nuggets 106-114

Jokics kiállítása is belefért. Jamal Murray már alapvetően is kihagyta a találkozót, Kentavious Caldwell-Pope agyrázkódást szenvedett a mérkőzés közben és a második félidőben már nem számíthatott rá a Denver, ráadásul Nikola Jokicsot is elveszítette a címvédő még a második negyedben, 16 játékperc után. A vendégek vezére egy kihagyott ziccernél érezte úgy, hogy faultolták, az elmaradó fújás miatt pedig odaszólt a játékvezetőnek, aki kiállította - Jokics nem részletezte, hogy mi hagyta el a száját, és a játékvezető, Mark Lindsay sem ment bele a részletekbe, de a játékos elismerte, hogy "átlépte a határt", Lindsay pedig annyit mondott, hogy a használt nyelvezet elérte azt a kritériumot, ami kiállítást ér. A Nuggets viszont ilyen tartalékos felállásban sem hibázott, előlépett Reggie Jackson (25 pont, 6 gólpassz, 5/8 tripla), a Porter-Gordon párosnak pedig besegített a padról Braun és Strawther is, a védekezésük végig harapott, főleg DeMar DeRozant radírozták le a pályáról, így az elmúlt heteiket látva rendkívül értékes idegenbeli győzelmet arattak.

Nem volt elég erő a Bullsban. Előző este hosszabbításban kapott ki a Buckstól a Chicago, így alaposan leharcolt állapotban lépett most pályára, ráadásul LaVine és Caruso sem állt rendelkezésre, a fáradtság pedig DeRozanen is meglátszott: a 41 pontos meccse után most 3/13-at dobott mezőnyből, megszenvedett Aaron Gordonék védekezésével. Ez utóbbi pedig végül döntő faktornak bizonyult, a Nuggets fizikálisan, agresszíven védekezett, és egyszerűen felőrölte fáradt ellenfelét, hiába villogott Coby White és Nik Vucevic, egyszerűen nem volt alattuk elég láb, nem volt bennük elég fizikalitás és erő ahhoz, hogy a motiváltan, pattogósan játszó vendégekre ráerőltessék az akaratukat. Ezzel a vereséggel megint távolabb kerültek a playintől, és a szezonjuk továbbra sem alakul jól - a héten még játszanak kettőt Miamiban, jövő héten Philadelphiába látogatnak és a Lakerst fogadják, úgyhogy nem várnak rájuk könnyű meccsek sem...

A Bulls legjobb dobói: White 27/15, Vucevic 26/3, DeRozan 14/3
A Nuggets legjobb dobói: Jackson 25/15, Porter Jr. 17/6, Strawther 16/6

 

Phoenix Suns - Golden State Warriors 119-116

Jobb volt a Suns. Szorosan alakult a mérkőzés, és bár jó ideig tudott vezetni a Warriors is, de a negyedik negyed a Phoenixé lett: a hazaiak már a harmadik játékrész végén előnybe kerültek, majd a záró etapban egy 12-0-s futással hagyták állva riválisukat. A GSW innen még egyszer visszajött és 115-114-ig zárkózott 15 másodperccel az órán, de Devin Booker és Bradley Beal 2-2 büntetője szállította a vendéglátó győzelmét, miközben Steph Curry kulcsfontosságú triplát hagyott ki. A Sunsnál Booker 32 pontot szórt 7 gólpasszal, Jusuf Nurkic 17-13-7-tel villogott, Beal pedig a sérüléséből visszatérve 27 perc alatt 16 pontot tett hozzá - összesen hatan dobtak náluk kétszámjegyűt, de a fontos pillanatokban a védekezésük is a helyén volt. Így Kevin Durant nélkül arattak újabb értékes győzelmet, a Warriorst pedig háromból harmadszor győzték le idén - ma KD másik korábbi csapatával, a Brooklynnal találkoznak majd.

Greent kiállították. A harmadik negyed elején Jusuf Nurkiccsal akadt össze Draymond Green, a GSW balhéfelelőse pedig ezúttal sem tudott uralkodni magán, és a pozícióharc közben egy hatalmas pofont osztott ki Nurkicnak, aki elterült a földön - 65-60-as Warriors-vezetésnél a játékvezetők végül flagrant 2-vel kiállították Greent, akit alig egy hónapja tiltottak el öt meccsre a Rudy Gobert elleni megmozdulása miatt. A Golden State-nél egyébként a kispad hozta a szoros meccset, a cserék közül öten is 12-20 pont között dobtak, a cseresor összesen 80 pontot tett a közösbe, de a kezdők betliztek: Green mellett Thompson 2/10-et, Wiggins 1/7-et dobott, Looney dobást sem vállalt (!), és bár Steph Curry eljutott 24 pontig, de neki is 24 dobásra volt ehhez szüksége. A GSW már a playin-zónától is 2,5 meccsre van, Greenre újabb eltiltás vár, karácsonyhoz közeledve kezd melegedni a helyzet Steve Kerr csapatánál...

A Suns legjobb dobói: Booker 32/9, Nurkic 17/3, Beal 16/3, Goodwin 16/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 24/12, Podziemski 20/6, Kuminga 16/3

 

Los Angeles Clippers - Sacramento Kings 119-99

Nem adott esélyt a Clippers. Mindkét csapat back-to-back lépett pályára egy győzelem után, de a Los Angelesben volt több erő ehhez a meccshez, amit elég hamar érvényesített is a hazai alakulat: a nagyszünetben már 70-48 állt az eredményjelzőn, addigra eldőlt a küzdelem, de volt köztük 33 pontos különbség is a vendéglátó javára. A Kings valamiért teljesen szétesett csapatként kolbászolt a pályán, Fox 5/16-ot, Murray 6/14-et dobott mezőnyből, Huerter és Barnes egy-egy kosarat, Monk nyolc pontot tett hozzá, így pedig egyszerűen nem lehetett esélyük, a negyedik negyedben azért is hajrázniuk kellett, hogy csak húsz ponttal kapjanak ki. A Clippersnél folytatódott Kawhi Leonard parádés formája, aki 31 perc alatt dobott most 31 pontot 11/14-es mezőnymutatóval, James Harden (15-6-7) is igyekezett, Paul George-tól viszont kilenc pont is elég volt a sima győzelemhez - a LAC így már sorozatban ötöt nyert, és fél meccsre megközelítette a nyugati ötödik Sacramentót.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 31/6, Harden 15, Powell 15/6
A Kings legjobb dobói: Murray 17, Sabonis 15, Fox 14/9

 

Az alapszakasz tabellája itt tekinthető meg!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus