Évforduló: Leonard bedobja a PO-történet egyik legnagyobb tempóját

Egy éve ezen a napon ért véget a Raptors-Sixers párharc - nagy kérdés volt, hogy kitart-e LeBron James formája - John Wall dobása meccset nyert és párharcot mentett a Washingtonnak.

2019: A döbbenetes Leonard-dobás

Pontosan egy éve, 2019. május 12-én zárult le a Toronto Raptors és a Philadelphia 76ers párharca azzal a bizonyos óriási (és mázlista) Kawhi Leonard-dobással. A felek egy elképesztő párharc végéhez értek a hetedik meccsel, mindkét gárda volt már a mennyben és a pokolban is ezekben a napokban, utoljára a Sixers menekült meg azzal, hogy otthon megnyerte a hatodik meccset, így még egyszer visszautazhatott Torontóba. Itt aztán egy végletekig kiélezett csatát vívtak a csapatok, elképesztő nagyot védekezett mindkét gárda, végig szorosan alakult a küzdelem és egállal érkezhettünk el az utolsó másodpercekig - ahol aztán jött Kawhi Leonard és a pályáról szinte kiesve, a dudaszó pillanatában bevert egy nagyon nehéz középtávolit úgy, hogy a labda négyet is pattant a gyűrűn. Ezzel ért véget a széria, ez volt mindenidők egyik legnagyobb dobása, hiszen az NBA rájátszásának gazdag történelmében még soha egyetlen hetedik meccsen sem született győztes dudaszós kosár, ez volt az első. Ötmeccses szériában, ötödik meccsen már előfordult buzzer győztes kosár, egyetlen egyszer - Michael Jordan 1989-es "The Shotja" a Cavaliers elleni elsőkörös párharcban.

34,7 pont, 9,9 lepattanó, 4 gólpassz, 54% mezőnyből, 31% tripla, 87% büntető - ezek voltak Leonard átlagai ebben a szériában, két meccset konkrétan az ő győztes dobásával nyertek meg, egyet a 45 pontos teljesítményével, itt erősödtek fel azok a hangok, hogy trónfosztás történik az NBA-ben és már nem LeBron James a liga legjobb játékosa, hanem Leonard.

A Philly megint búcsúzott, megint a második körben és ez azért elég vegyes érzéseket hagyhatott a csapatnál - egyrészt egy ilyen csapat ellen így kikapni azért nem szégyen, másrészt viszont ez a brutális keret abszolút bajnokesélyesnek tűnt, mégsem jutott el még a keleti döntőig sem. A kérdések jöttek Brett Brown, Jimmy Butler, JJ Redick és Tobias Harris sorsával kapcsolatban is, de itt nem gondoltuk, hogy Butler és Redick is távozni fog, ellenben Harrist kitömik pénzzel...

Teljesen háttérbe szorult, de ezen a napon ért véget a kör másik elképesztő párharca, a Denver - Portland is. Ez a csata is hét meccsig ment, itt is hatalmas mérkőzéseket, óriási fordulatokat láthattunk, de itt végül a vendégek győztek, nem is akárhogy: Damian Lillard keze megremegett, 3/17-et dobott mezőnyből, a Blazers 17 pontos hátrányban is volt már, de innen is volt visszaút és a 37 pontos, 0 eladott labdás CJ McCollum vezérletével fordítani tudott. A végén is ő volt a vezér, volt egy clutch blokkja és több döntő jelentőségű tempója, 12 másodperccel az órán is ő talált be 96-95-nél - a Denver bánkódhatott, hiszen második kiemeltként, hatalmas szezon végén esett ki hazai pályán, de volt mit tanulni ebből a párharcból.

Nikola Jokics magára vállalta a vereséget, de a többiek azért adósak maradtak a hetedik meccshez illő teljesítménnyel, Jamal Murray csúnyákat hibázott, de itt még legyinthettünk erre, mondván hogy fiatalok, megtanulják - az idei PO lehetne az, amikor felmondják a leckét, kérdés, hogy lesz-e erre lehetőségük.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2018: Kitart-e LeBron James formája?

Két évvel ezelőtt nem rendeztek mérkőzéseket ezen a napon, még tartott a második kör és a konferenciadöntők közötti szünet. Keleten már készülhettünk a Cleveland - Boston párharcra, egy nappal jártunk az első, bostoni meccs előtt - a párharc legnagyobb kérdése az volt, hogy LeBron James földöntúli formája meddig tart ki, illetve ha kitart, akkor mire lesz elég a csapatként sokkal jobbnak tűnő Bostonnal szemben.

Érdemes beleolvasni a párharcfelvezetőnkbe, hogy mi is volt a helyzet akkoriban - ez ide kattintva megtekinthető!

 

2017: Életben marad a Washington

Hazai pályán menekült meg a playoff második körében a Washington Wizards, a fővárosiak egy nem túl színvonalas, de meglehetősen izgalmas végjátékban, 92-91-re tudták legyűrni a Boston Celticset. A párharc ezzel úgy áll 3-3-ra, hogy mindkét gárda a hazai meccseit hozta, úgyhogy a vereség ellenére a Celtics áll jobban, hiszen a hetedik találkozóra a TD Gardenben kerül majd sor.

Ezen az estén egyik fél sem játszott túl jól, viszont végig szorosan alakult az eredmény - ilyen volt a hajrá is, ahol szintén felváltva érkeztek a nagy kosarak. Ebből végül a Wizards jött ki jobban, Isaiah Thomas hiába pörgött fel a negyedik negyedre, a túloldalon Bradley Beal többször is válaszolni tudott és bár hét másodperccel a vége előtt úgy tűnt, hogy megnyerheti a meccset a Celtics (Horford kettesével 91-89-re vezettek), jött John Wall és három másodperccel az órán elsüllyesztette a győztes triplát. Minden esélye megvolt a Celticsnek arra, hogy lezárja a párharcot ezen az estén, de bő egy perccel a vége előtt hiába vezetett öt ponttal a társaság, Thomas eladta a labdát, kaptak belőle egy triplát, majd szintén Thomas kapott egy blokkot Walltól, ebből pedig kiegyenlített a Wizards. Így is egy jó védekezésre voltak a sikertől, de Wall triplája beesett - pedig azt a játékot nem is rá rajzolta fel Scott Brooks vezetőedző, az irányító mentette meg a helyzetet és süllyesztette el a távolit Bradley felett.

Egyébként így két olyan kosár is született az utolsó tíz másodpercben, amellyel vezetéshez jutott valamelyik csapat - ilyenre utoljára a 2015-ös rájátszásban volt példa.

Mindkét együttes az utolsó tartalékait mozgósította, izgalmas csatára készülhettünk Bostonban, de az eddigi sorminta alapján azért inkább a Celticset kezelhettük esélyesnek.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus