Idegenben is legyőzte a Clipperst a Brooklyn, remekelt a Raptors

5-0-val hozta le nyugati túráját a nagy formában lévő Brooklyn, míg a szintén belendülő Raptors a keleti éllovas Sixerst is levédekezte. A Boston hosszabbítást bukott New Orleansban, a Denver Atlantában kapott ki, nyert viszont a Milwaukee, a New York, az Orlando és az OKC.

 

New Orleans Pelicans - Boston Celtics 120-115 - hosszabbítás után

24 pontos hátrányból nyert a Pelicans. Az első negyedben még nem voltak rosszak a hazaiak, de utána átrohant rajtuk a Boston, a második játékrészt nagyon elbukta a gárda, majd a harmadik negyed során még inkább szétnyílt az olló - 79-55-nél nem úgy tűnt, hogy lehet még esélye a New Orleansnak. Stan Van Gundy csapata azonban másképp gondolta, még azt a negyedet egy 19-8-as futással zárta, az utolsó etapban tovább folytatta a felzárkózást és a 24 pontos hátrányt négy perccel a rendes játékidő vége előtt eltüntette, 98-98-nál utolérte ellenfelét. Ott Zion Williamson 2+1-ével félig már meg is nyerte a meccset a gárda, de akkor még Jayson Tatum utolsó pillanatos dobása megmentette a Bostont és hosszabbításra küldte a feleket - ahol aztán 34 másodperccel az órán Brandon Ingram vert be egy nagy hármast egál állásnál, amire már nem tudott válaszolni a Celtics. Williamson az első félidei 4 pontja után 28 egységig jutott, leszedett 10 lepattanót, kiosztott 4 gólpasszt, Ingram 33 ponttal és 5/12 triplával zárt, de Josh Hart (17 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) és Lonzo Ball is jól mozgott - Williamson szerint ez a meccs fordulópont lehet számukra, most olyan egységesek voltak, amilyenre eddig nem nagyon volt példa.

Elrontotta a Boston. Brad Stevens, a vendégek vezetőedzője szerint nagyon dühítő ez a vereség, mert 100%-ig nekik állt a zászló, ezt a meccset meg kellett volna nyerniük - a harmadik negyedben valamiért elfelejtették, amit addig jól csináltak, nem védekeztek, elöl pedig nem járatták a labdát, amit megbüntetett a New Orleans. Jayson Tatum (32 pont, 9 lepattanó) és Jaylen Brown (25 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) most sem volt rossz, de Kemba Walker 5/21-es mezőnymutatója és 1/12-es triplázása már nem kerül fel a dicsőségfalra, csapatszinten 40% alatt maradtak mezőnyből, 30% alatt távolról, ráadásul végül a lepattanózást is elvesztették. Bő egy félidőn keresztül lejátszották ellenfelet, aztán teljesen másik arcukat mutatva lebontották a saját játékukat és bár Tatum egyszer még megmentette őket, de végül ismét kikaptak - 15-15-tel már csak hatodikak Keleten.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 33/15, Williamson 28, Hart 17/6
A Celtics legjobb dobói: Tatum 32/9, Brown 25/9, Thompson 14, Walker 14/3

Cleveland Cavaliers - Oklahoma City Thunder 101-117

Jobb volt a Thunder. Ugyan a vendégek sem voltak igazán jó formában a meccs előtt, de a jelenlegi Clevelandnél mindenképpen előrébb tartanak, ezt pedig a pályán is megmutatták - különösebb kérdés nélkül, magabiztosan hozták a győzelmet. A nagyszünetben már tíz pont felett járt a különbség, később volt az kereken húsz is és bár az elején még voltak gondok, de összességében egyértelműek voltak az erőviszonyok. Az OKC-nél Shai Gilgeous-Alexander megint nagyot játszott (31 pont, 9 gólpassz, 3/3 tripla), ezzel kapcsolatban pedig edzői és társai is elmondták, hogy szerintük All-Star szezonja van - csapatként 54%-kal dobtak mezőnyből és 46%-kal tripláztak, megtörték a vereségsorozatukat, következőleg pedig a Heat ellen bizonyíthatnak ismét.

Nincs kiút. A Cavs sorozatban tizedik alkalommal kapott ki, utoljára február 1-jén tudott mérkőzést nyerni J.B. Bickerstaff legénysége, azóta elvesztette a fonalat. Most jól kezdett, 20-10-re vezetett az első negyed derekán, de ezzel el is lőtte minden puskaporát, a folytatásban nem igazán tudta megnehezíteni a Thunder dolgát és végül igazából sima vereséget szenvedett. Jarrett Allen (26 pont, 17 lepattanó, 3 blokk, 11/11 mezőnyből) extra számait azért érdemes kiemelni, Collin Sexton (27 pont 50%-kal) és Darius Garland (21 pont, 8 gólpassz) is jól játszott, de egyrészt védekezésben puhák, erőtlenek voltak, másrészt a három említett játékos körül eléggé "üres" volt a csapat. Bickerstaff szerint jóval fizikálisabbá, agresszívebbé kell válniuk, különben nem lesz változás - kíváncsiak várjuk, hogy ez mikor történik meg.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 27/3, Allen 26, Garland 21/6
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 31/9, Horford 16/6, Diallo 15

Orlando Magic - Detroit Pistons 105-96

Vucsevics és Fournier jelentette a különbséget. A várakozásoknak megfelelően egyik csapatban sem volt túl sok pont, nem volt átütőerő, támadásban erősen limitált együttesekről beszélünk - azonban az Orlandónál volt két játékos, aki egyénileg hozzá tudta tenni a szükséges extrát. Nik Vucsevics 37 ponttal és 12 lepattanóval dominált belül, 14/27 dobása a gyűrűben landolt, míg a periméterről Evan Fournier büntetett, aki 29 ponttal, 7 lepattanóval és 7 gólpasszal próbálta összefogni csapatát - hozzájuk jött a 17 pontos Terrence Ross, ez a tűzerő pedig már elégnek bizonyult a sikerhez. Persze említsük meg, hogy Vucsevics sikerében az is szerepet játszott, hogy Mason Plumlee kivált a negyedik negyedben, így gyakorlatilag ellenfél nélkül maradt centerposzton és dobott is egymaga 15 pontot ekkor - mindenesetre zsinórban harmadszor nyertek, ami a 4-0-s rajtjuk óta a leghosszabb sikerszériájuknak számít.

Támadásban javulni kell. Voltak remek meccsei mostanában is a Detroitnak, de az utóbbi egy-kettőn nem találta a ritmust támadásban a csapat és így volt ez most is: 37,4%-kal céloztak mezőnyből és 27,5%-kal tripláztak, így azért még Orlandóban is elég nehéz nyerni. Nagyon hiányzott nekik Delon Wright, mert így gyakorlatilag nem volt érdemi irányítójuk, ami még jobban megfojtotta a játékukat és bár Jerami Grant így is dobott 24 pontot, de nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy győzni tudjanak - két nap múlva ugyanitt tehetnek még egy próbát.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 37/6, Fournier 29/9, Ross 17/9
A Pistons legjobb dobói: Grant 24/6, Jackson 17, Lee 12

Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 110-103

Újabb nagy védekezés, újabb nagy győzelem. Nick Nurse rátalált valamire az utóbbi meccseken, a Milwaukee elleni két siker során bemutatott védekezést öröm volt nézni, most pedig megfogták a keleti listavezetőt is. Limitálták, de legalábbis emberi számokon tartották az MVP-formában lévő Joel Embiidet, elvették a Sixers kinti dobásait, gyenge meccsbe kergették Tobias Harrist és különösen a találkozó vége felé tudták ráerőltetni akaratukat ellenfelükre: az utolsó negyedben már csak 19 pontot kaptak, az addig egál mérkőzést ott döntötték el a maguk javára. Utoljára 91-92-nél voltak hátrányban, itt viszont egy 7-0-s futással a kezükbe vették a dolgokat és onnan már végig ők jártak előrébb, négy perccel a vége előtt volt tízpontos előnyük is és a hajrában már igazából nem kellett izgulniuk, nem forgott veszélyben a győzelmük. Egyénileg Pascal Siakam (23 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz), Fred VanVleet (23 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz, 5/10 tripla) és Chris Boucher (5/6 tripla, 3 blokk, vele a pályán +32-ben volt a Raps) emelhető ki igazán, de összességében megint a remek csapatmunkával tudtak nyerni - tegyük hozzá, hogy korábban voltak ők 14 pontos hátrányban is, de a védekezésük végül meghozta nekik az újabb sikert.

Idegenben nem megy. Akármilyen jó szezont fut a Sixers, vendégként sorozatban negyedik mérkőzését veszítette el Doc Rivers alakulata. Pedig jól kezdtek, a visszatérő Ben Simmons kiemelkedően játszott (28 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 9/11 mezőnyből), vezettek 14 ponttal, megnyerték az első félidőt, de igazán belendülni akkor sem tudtak támadásban: Joel Embiid 25 pontos, 17 lepattanós meccséhez 6/20-as mezőnymutató és sok fájó hiba társult, Tobias Harris pedig 17 dobásból szedte össze a 13 pontját. Csapatként 40% alá csúsztak mezőnyből és 30% alá távolról, az utolsó negyedben pedig mindössze 5/21 dobásuk akadt be - közben jött Boucher extrája, aki hat perc alatt öt triplát dobott, illetve Aron Baynes, aki kiválóan védekezett Embiiden. Rivers szerint megvoltak a helyzeteik, csak nem tudták őket értékesíteni, de azért annak van valami oka, hogy idegenben kezdenek a korábbi években látott önmagukra emlékeztetni - fél meccsre csökkent az előnyük a Brooklynnal szemben, össze kell szedniük magukat. 

A Raptors legjobb dobói: Siakam 23/3, VanVleet 23/15, Boucher 17/15
A 76ers legjobb dobói: Simmons 28, Embiid 25/3, Harris 13/3

New York Knicks - Minnesota Timberwolves 103-99

Majdnem elszórakozta a New York. A hazaiak remekeltek nagyjából három negyeden keresztül, teljességgel levédekezték a Minnesotát, elöl pedig Julius Randle (25 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz) és RJ Barrett (21 pont 50%-kal) vezetésével szépen meglógtak: az első negyedet már 12 ponttal nyerték, később pedig 21-gyel is vezettek. Egy kissé érthetetlen összeomlás miatt azonban majdnem mégis elbuktak egy olyan meccset, amit nagyobb részt kézben tartottak: az utolsó negyedre teljesen szétestek és szűk három perccel a vége előtt már hátrányba kerültek. Végül azért megoldották, Barrettnek volt egy fontos dobása, majd fél perccel az órán Randle süllyesztett el két büntetőt, amellyel visszavették a vezetést, aztán egy jó védekezés után Alec Burks is pontosnak bizonyult a vonalról - négyből négyet dobott be clutch helyzetben, így végül mégis megnyerték a simából kis híján drámaivá váló meccset. Ezzel a győzelemmel Tom Thibodeau behúzta az első találkozóját korábbi csapata, a Minnesota ellen, egyúttal megbuktatta utódját: az akkoriban az ő segédedzőjeként dolgozó Ryan Saunderstől a találkozó után elköszönt a Wolves.

Edzőváltás. Ezúttal sem volt jó a Minny, ugyan Karl-Anthony Towns (27 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) és Ricky Rubio (18 pont, 6 gólpassz, 3/5 tripla) számai rendben voltak, de csapatként megint nem voltak sehol, bár a Knicks összeomlását kihasználva fájóbbá tették maguknak a vereséget, de ennyi volt tőlük a maximum. Sok sérülés és a koronavírus is sújtotta a csapatot eddig a szezon során, de a vezetőség most már megelégelte ezt a sehova sem vezető projektet: bő két év után kirúgta Ryan Saunders vezetőedzőt, aki anno Thibodeau után vette át a csapatot. Saunders 43-94-es mérleggel távozik a posztjáról és a hírek szerint a helyére a Toronto Raptors jelenlegi segédedzője, Chris Finch érkezik.

A Knicks legjobb dobói: Randle 25/6, Barrett 21/3, Burks 13/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 27/9, Rubio 18/9, Edwards 12/9

Atlanta Hawks - Denver Nuggets 123-115

Atlantai bravúr. Váratlanul jól nézett ki ezen a mérkőzésen a Hawks és bár az első negyedben még voltak lyukak a védekezésen, de később egyszerűen ráerőltették akaratukat a Denverre - a nagyszünetben már ők vezettek nyolc ponttal, a harmadik negyedben simán tíz fölé növelték a különbséget, majd volt közte 22 is, igazából egyértelmű volt a helyzet. Trae Young abszolút tarthatatlan volt (35 pont, 6 lepattanó, 15 gólpassz), Clint Capela elöl-hátul villogott (22 pont, 10 lepattanó, 8/9 mezőnyből, remek védekezés Jokicson), de összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé, működött a rendszer - lepattanózásban is simán nyertek, a védekezésük sem volt rossz, úgyhogy bár gyenge formában voltak a meccs előtt, most viszont abszolút az történt, amit ők akartak, jár nekik a dicséret.

Fáradt Denver. Lassúnak, tompának, leharcoltnak tűnt a hat nap alatt negyedik meccsét játszó és ebből a négyből hármat is elveszítő Nuggets, amely idegenben már hatodszor kapott ki az utóbbi hét összecsapásából. Ami igazán feltűnő volt, az Nikola Jokics teljesítménye, aki csak erőlködött Capela mellett, a 15 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz tőle nagyon kevés most már és nem is bírta el csapata - igaz, támadásban Jamal Murray 30 pontjával és a jó triplázással még ellensúlyozták a dolgokat, de összességében nem volt bennük elég erő és tartás ahhoz, hogy nyerjenek. A jó kezdés (MIchael Porter Jr. 10 pontot dobott az első negyedben, utána semmit) után fokozatosan szétestek és nem tudtak komolyabb akadályt gördítani a Hawks elé, a végeredményen a hajrában kozmetikáztak csak, az utolsó percre jöttek vissza tíz ponton belülre. Murray mondjuk elég ingerülten reagált az újságírói kérdésekre, szerinte elég volt már abból, hogy vajon miért kapnak ki - hosszú a szezon, meg tudják verni, akiket meg kell, ott lesznek a playoffban, néha kikapnak, ez van. Azt mondjuk nem részletezte, hogy nyugati hetedikként, 50% környéki csapatként mennyire elégedett eddig...

A Hawks legjobb dobói: Young 35/12, Capela 22, Collins 12, Gallinari 12/3, Snell 12/12
A Nuggets legjobb dobói: Murray 30/9, Campazzo 16/12, Morris 15/3, Jokics 15/6, Barton 15/9

Los Angeles Clippers - Brooklyn Nets 108-112

Egyre ijesztőbb a Brooklyn. Az utóbbi mérkőzéseken nagyon elkapta a fonalat a Nets, a gárda Kevin Durant nélkül nyeri a rangadókat, egyre jobban néz ki a védekezése és Steve Nash is rátesz egy lapáttal: az utóbbi meccseken egyre hatékonyabb a small-ball úgy, hogy Jeff Green a center, most már ő a kezdő is DeAndre Jordan helyett, míg ezúttal a padról összesen három játékos lépett pályára, playoff-rotációt láthattunk. Ez pedig nagyon jól működött, a szoros első negyed után kilenccel nyerték a másodikat a vendégek és onnantól végig ők vezettek egészen az utolsó fél percig - ott érte utol őket ismét a Clippers és egyenlített 108-108-nál. A Brooklyn azonban nem remegett meg és bár Kyrie Irving kihagyta a cluth dobást 11 másodpercnél, de a Clippers korábbi centere, Jordan leszedte a támadópattanót és vissza is tette azt a gyűrűbe, majd a következő játéknál Kawhi Leonardre támadóhibát fújtak - James Harden értékesítette is a büntetőket, ezzel pedig megnyerte a meccset a Nets. Harden amúgy is parádézott, 37 ponttal, 11 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, Irving 28 pontig, valamint 8 gólpasszig jutott eladott labda nélkül, a Brooklyn pedig úgy nyert, hogy 30% alatt maradt a triplavonalon túlról - remek védekezéssel, clutch játékokkal, szinte végig vezetve. Az, hogy Durant hiányában is nyertek a Suns, a Lakers, majd most a Clippers otthonában, így 5-0-val hozták le nyugati túrájukat, az nagyon komoly fegyvertény, zsinórban hat sikert könyvelhettek el és a győzelmek számát tekintve utolérték a keleti éllovas Sixerst - most három fogható hazai meccsel zárják februárt, egyre inkább érdemes odafigyelni rájuk...

Nem tudott visszavágni a Clippers. A hónap elején egyszer már kikapott a Brooklyntól a Los Angeles, azt Paul George elég nehezen viselte és most mindent meg is tett azért, hogy visszavágjanak: 34 pontjával csapata legeredményesebb játékosaként zárt, 12/19-et dobott mezőnyből, leszedett 6 lepattanót, kiosztott 7 gólpasszt, rá nem lehetett panasz. Mellette Kawhi Leonard (29 pont, 13 lepattanó, 5/9 tripla) is igyekezett, de a visszavágás mégsem sikerült: gyakorlatilag végig futottak az eredmény után, majd amikor a hajrában "utolérték", akkor két clutch hibával lábon lőtték magukat és kikaptak. Alapvetően két fő problémájuk volt, egyrészt ők 17 labdát adtak el, míg a Nets mindössze hatot (az ezekből kapott pontok aránya 27-5 volt...), másrészt small-ball ide vagy oda, a festékből 60-38-ra kaptak ki Greenéktől - ezzel a vereséggel visszacsúsztak a Lakers mögé a nyugati harmadik helyre, következőleg a Wizards ellen javíthatnak. 

A Clippers legjobb dobói: George 34/12, Leonard 29/15, Zubac 13
A Nets legjobb dobói: Harden 37/12, Irving 28/6, Harris 13/9, Brown 13, Jordan 13

Milwaukee Bucks - Sacramento Kings 128-115

A Bucks sztárjaira nem volt ellenszer. Rendkívül agresszíven támadta a gyűrűt Giannis Antetokounmpo és Khris Middleton is, a Milwaukee két vezére olyan energiával játszotta le a meccset, hogy arra nem lehetett válasza a Kingsnek, így a hazaiak nemes egyszerűséggel túldobták ellenfelüket. Giannis karriercsúcsot jelentő 24 (!) büntetőt harcolt ki, ezekből 19-et a gyűrűbe is küldött és végül 38 ponttal, valamint 18 lepattanóval dupla-duplázott, míg Middleton 32 pontig, 8 lepattanóig, 6 gólpasszig, 4 labdaszerzésig és 2 blokkig jutott - kettejük 70 pontja olyan fórt jelentett, amely elég volt a győzelemhez. A gárda a nagyszünetben már 14 egységgel vezetett, ezt pedig tovább növelte a folytatásban, volt közte 23 is, majd a végén kicsit javított ezen a Kings, de összességében nem volt kérdés a győztes kiléte - Mike Budenholzer, a Bucks vezetőedzője is elégedett volt csapatával, szerinte ez az agresszivitás az, amire szükségük van a folytatásban is. 

A hetedik. Zsinórban hetedszer is kikapott a Sacramento, bár ez most a vállalható kategóriába esik, hiszen egy ilyen formában játszó Milwaukee-val kevés csapat tud mit kezdeni. Luke Walton vezetőedző szerint egyébként a terv része volt az, hogy Giannist faultolják a gyűrű körül, mert mint mondta, 60-64% körüli büntetőzőnek kell lennie, azzal pedig együtt tudnak élni a ziccerek, zsákolások helyett - ebből lett az, hogy a dobásait sem tudták tőle elvenni, plusz még a büntetőket is sokkal jobban dobta a vártnál. Összességében túl sok keresnivalójuk most nem volt, az újonc Tyrese Haliburton (23 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) teljesítményének ugyan örülhetnek, de nagyjából itt véget is érnek a pozitívumok - a Fox-Hield páros meglehetősen gyengén játszott, kíváncsian várjuk, hogy összeszedik-e magukat, bár következőleg a Netshez utaznak...

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 38/3, Middleton 32/9, DiVincenzo 16/3
A Kings legjobb dobói: Haliburton 23/9, Jeffries 18/6, Fox 13/6, Hield 13/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus