James Harden 61 pontja döntötte el a Rockets-Spurs rangadót

Antetokounmpo visszatért, simán nyert a Bucks - visszavágott a Torontónak az OKC - könnyen hozta a kötelezőt a Denver - győzött a Clippers, a Magic és a Nets is.

James Harden 61 ponttal beállította karriercsúcsát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának hajnali rangadóján, a Houston pedig az ő parádéjával le is győzte a San Antoniót. Giannis Antetokounmpo visszatérésével nyerni tudott a Bucks, visszavágott a Torontónak az OKC, hozta a kötelezőt a Nuggets és győzött a Clippers-Magic-Nets trió is.

Visszajátszás: JaVale McGee végleg leadta a Shaqtin MVP-címét - videók

Orlando Magic - Memphis Grizzlies 123-119 - hosszabbítás után

Ez egy másik meccs volt. Az elmúlt három mérkőzését a kiváló védekezéssel nyerte meg a Magic úgy, hogy mindháromszor száz pont alatt tartotta aktuális ellenfelét, a könnyedén játszó Memphist azonban kicsit sem tudták lelassítani a hazaiak - már három negyed alatt kaptak közel száz egységet és a harmadik játékrészben 17-tel voltak lemaradva. A záró etapra aztán megérkezett a védekezés és ennek köszönhetően megmenekültek, ebben a 12 percben 28%-os mezőnymutatón tartották a Grizzliest, miközben a nagy egyéni teljesítményekre (Terrence Ross 31 ponttal és 8/12 triplával zárt, Evan Fournier 27-8-6-ot, DJ Augustin 20-6-8-at hozott, Nik Vucsevics pedig 25 egységet termelt) építve sikerült felkapaszkodniuk - a rendes játékidő végén, 18 másodperccel az órán kiegyenlítettek, jöhetett a hosszabbítás. Itt is nagyon meg kellett harcolniuk a győzelemért, de a végén ők kerekedtek felül, Fournier és Vucsevics clutch dobásai törték meg a Memphist, úgyhogy óriási csatában, az utóbbi meccsekhez képest teljesen más forgatókönyv szerint, de hozni tudták az újabb nagyon fontos győzelmet, így fél mérkőzésre megközelítették a keleti nyolcadik Miamit.

Teher nélkül játszott a Grizzlies. A vendégek mindenféle nyomás nélkül, magabiztosan léptek pályára ismét, ez pedig nagyon meglátszott a teljesítményükön, főleg ha számításba vesszük, hogy az alap kezdőből Jaren Jackson Jr. és Kyle Anderson mellett Avery Bradley és Mike Conley, a fontos cserék közül pedig Joakim Noah is hiányzott. A "maradékból" viszont Justin Holiday (22 pont, 4/9 tripla), Delon Wright (12 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) és a padról beszálló Chandler Parsons (17 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) is jól játszott, Jonas Valanciunas (23 pont, 24 lepattanó, 4 blokk) és Tyler Dorsey (31 pont, 9 gólpassz) pedig egyenesen parádézott, úgyhogy három negyeden keresztül közel hatvan százalékkal dobtak és kontrollálták az eseményeket. Ez a forma aztán nem tartott ki a végéig és úgy alakult, hogy a kulcsjátékokból ők jöttek ki rosszul, így végül mégis vereséget szenvedtek, de a mutatott teljesítmény miatt nem lehetnek csalódottak.

A Magic legjobb dobói: Ross 31/24, Fournier 27/9, Vucsevics 25
A Grizzlies legjobb dobói: Dorsey 29/15, Valanciunas 23/3, Holiday 22/12

Cleveland Cavaliers - Los Angeles Clippers 108-110

Nem volt egyszerű. Elmaradt a gála a Clippers részéről, már az első negyedben kapott egy méretes pofont a vendégcsapat és az ott beszedett 40-25-ös hátrányból pokoli nehéz volt felállni - fokozatosan dolgozták ugyan le a különbséget, de csak a harmadik játékrészben tudták átvenni a vezetést. Lou Williams gyengébb teljesítménye (15 pont 16 mezőnykísérletből) kis híján megbosszulta magát, mert ugyan a fordítás sikerült, sőt, a záró etapban már tizenegy egységgel megléptek, de a végjátékot elrontották, büntetőket hibáztak, kimaradtak a dobásaik, rossz döntéseket hoztak, a veterán hatodik ember jó játéka eléggé hiányzott nekik - így pedig kis híján ki is kaptak a hajrában. Patrick Beverley kihagyott büntetője után a Cavsnek volt még egy dobása a legvégén, amely kimaradt, így megúszták, de Doc Rivers azt mondta, hogy faultolniuk kellett volna, aztán visszatámadni, de mégsem ezt tették, úgyhogy szerencsések, hogy Jordan Clarkson dobása lejött a gyűrűről - Danilo Gallinari (27 pont, 11/15 mezőnyből) azért dicsérhető és ha a csapat összességében nem is brillírozott, azért csak behúzta zsinórban negyedik győzelmét.

Csak a szokásos Cleveland. A hazaiak ismét hozták azt, amivel az utóbbi időben nagycsapatokat is elkaptak hazai pályán, megvolt a lendület, az energia, az önbizalom, egyénileg pedig Kevin Love (22 pont, 8 lepattanó, 4/7 tripla), Collin Sexton (20 pont, 9/15 mezőnyből) és a szintén húsz pontig jutó Jordan Clarkson húzta a szekeret - 48%-kal dobtak mezőnyből, 39%-kal tripláztak és a védekezésre is próbáltak figyelni. Az erős kezdés után azért érvényesült a papírforma, de a negyedik negyed második felében összeszedték magukat, főleg hátul és Clarkson konkrétan a győzelemért dobhatott az utolsó pillanatban - ezt viszont most kiköpte a gyűrű, ezen múlt az újabb bravúr. "Én azt hittem, hogy bement, de van ilyen, része a játéknak ez is. Üresen voltam, úgyhogy dobtam" - mondta minderről Clarkson.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 22/12, Sexton 20/6, Clarkson 20/6
A Clippers legjobb dobói: Gallinari 27/3, Gilgeous-Alexander 16/3, Williams 15

New York Knicks - Denver Nuggets 93-111

Már hatnál jár a Denver. A liga holtversenyben leghosszabb győzelmi szériájával rendelkezik a Nuggets, amely sorozata a mostani meccs után már hat sikerre rúg, úgyhogy kiváló formában száguld előre és van továbbra is egálban a Golden State-tel. Ezúttal a back-to-back ellenére pillanatok alatt eldöntötte a győztes kilétét a vendég alakulat, az első negyedet 37-18-ra nyerte az együttes, úgyhogy megszakadni innentől nem kellett, bár azért a 42%-os mezőnymutatón kicsit meglátszott, hogy nem most a legfrissebbek és legkoncentráltabbak Nikola Jokicsék. A Denvernél egyébként erről a meccsről szinte senki sem beszélt az interjúknál, csak az esetleges első kiemelés és a playoff volt terítéken, úgyhogy abszolút jó hangulatban, a nagyobb célra koncentrálva érkeznek meg keleti túrájuk utolsó állomására, Indianába.

Semmi izgalmas. Ezúttal is csak a szokásosat írhatjuk le a Knicksről, a győzelemre esélye sem volt annak ellenére, hogy a harmadik negyedben egyszer visszajött hét-nyolc pontra, az utóbbi három meccsét átlagosan 25 ponttal bukta el és most is csak egy-két biztató egyéni statisztikát tudunk pozitívumként kiemelni. Mitchell Robinson megint hozta magát a kispadról beszállva (23 perc, 16 pont, 10 lepattanó, 3 blokk), az ex-denveri Emmanuel Mudiay és az újonc Kevin Knox pedig közösen negyven pontot tett fel a táblára - itt vége is a listának, továbbra is tökutolsók és jelenleg talán az egyetlenek, akiknek abszolút érdekesség nélkül zajlanak a meccseik.

A Knicks legjobb dobói: Mudiay 21/6, Knox 19/9, Robinson 16
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 21/3, Murray 18/3, Harris 14/12

Toronto Raptors - Oklahoma City Thunder 109-116

Visszavágott az OKC. Két nappal korábban Oklahoma Cityben kikapott a Torontótól a Thunder és összességében is elég mélyen volt mostanában, ezúttal viszont össze tudta szedni magát elöl-hátul és bravúrgyőzelmet aratott Kanadában. Most is tíz pont feletti hátrányba került a gárda a harmadik negyedben, de aztán egy 20-4-es rohammal nagyon hamar fordítani tudott, majd a záró etapban egy újabb 12-1-es futással tetemes előnyt épített fel - az utolsó másfél játékrész már a vendégekről szólt, maximálisan ráerőltették akaratukat ellenfelükre. A védekezésük ebben az időszakban már olyan volt, mint amilyet korábban többször is megmutattak és ami a nyugati dobogón tartotta őket egy ideig, ráadásul a legutóbbi 13 helyett most kereken 20 triplájuk esett be ugyanúgy 43 kísérletből - Paul George (28 pont, 5/10 hármas) és Russell Westbrook (18 pont, 12 lepattanó, 13 gólpassz) mellett 19 ponttal és 5/8 triplával jelentkezett Jerami Grant, a padról pedig 24 ponttal szállt be Dennis Schröder. A német irányító szerint egyébként a győzelem csak egy dolog, az igazán fontos most az, hogy végre ismét úgy játszottak, ahogy korábban, visszataláltak a legjobb önmagukhoz és így is kell folytatniuk - rögtön előre is ugrottak az ötödik helyre, ennyit jelentett ez a siker.

Nem tud stabil maradni a Raptors. Február 23-a óta egy nagyjából 50%-os csapat a Toronto, kettőnél több meccset nem nyert még zsinórban, úgyhogy ez a hónapja egyáltalán nem alakul jól a sérülések és Ibaka eltiltása miatt - ezúttal Kyle Lowry hiányzott, nélküle kellett megoldaniuk a feladatot. Egy ideig úgy tűnt, hogy meg is oldják, Kawhi Leonard parádézott (37 pont, 12/23 mezőnyből), Pascal Siakam is jól játszott (25 pont, 9/14 mezőnyből) és a 6/11 triplás Danny Green is sokat tett hozzá, de a második félidőben annyira nem tudtak mit kezdeni a Thunder védekezésével, hogy az végül a meccsbe került számukra - ezt tetézte, hogy amikor elkapták a fonalat George-ék, akkor a hazaiak hátul sem tudtak reagálni, ebből jöttek össze az OKC nagy futásai. Végül aztán a Leonard-Siakam páros is túl sok hibát vétett, ketten együtt tizenöt labdát adtak el, miközben a kezdő center, Marc Gasol a meccs utolsó két percében vállalta el első (!) mezőnykísérletét - nem játszottak igazán jól, úgyhogy egy újabb hazai vereséggel kerültek egy lépéssel távolabb a Milwaukee-tól.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 37/12, Siakam 25/6, Green 19/18
A Thunder legjobb dobói: George 28/15, Schröder 26/12, Grant 19/15

Houston Rockets - San Antonio Spurs 111-105

Mit írjunk megint James Hardenről? Úgy fest, hogy a Rockets MVP-je megindította "címvédő kampányát", legutóbb 57 pontot szórt, most pedig 61-gyel beállította karriercsúcsát, értelmezhetetlen teljesítményt nyújtott ismét - 19/34 mezőnykísérlete beesett, közte 9/13 triplával, bár az tény, hogy a csapatjátékot nem nagyon erőltette (1 gólpassz) ezen az estén. Már az első negyedben érezhettük, hogy valami különlegeset láthatunk megint, mert már itt kiharcolt 12 büntetőt és 27 pontot szórt, de a nagyszünetet követően jött egy hullámvölgy a Houston számára, átvette a vezetést a Spurs és négy perccel a mérkőzés vége előtt még mindig hat ponttal égtek a hazaiak. Itt aztán ismét őrült üzemmódba kapcsolt Harden, bevágott egymás után három triplát, mindezt megkoronázta két nagyon nehéz duplával és egymaga futott egy 13-2-t, amellyel megfordította az eredményt, megtörte az ellenfelet és megnyerte a meccset csapatának - idén nyolcadszor érte el az 50 pontos határt, míg az egész liga többi része összesen tízszer, ez is sokat elárul róla. A hátvédről természetesen szuperlatívuszokban beszélt mindenki az összecsapás után, Mike D'Antoni pedig büszkén elmondta, hogy ő a legjobb védő Hardenre, mert csak ő tudja megállítani a ligában - azzal, hogy lecseréli és a padra ülteti...

Hiába lett okosabb a Spurs. "Millió pontot kaptunk az első negyedben, aztán a harmadikban nulla büntetőt engedélyeztünk nekik. A szívünkkel, de a füleink között játszunk, szóval okosabbak és keményebbek lettünk a fordulás után, de egy Houston ellen 48 perc ilyenre van szükség, főleg, hogy a végén James MVP-teljesítményt nyújtott" - értékelt meglehetősen pontosan Gregg Popovich, a San Antonio vezetőedzője. A félidei 15 pontos hátrányukat valóban sokkal okosabb, agresszívebb, pontosabb játékkal dolgozták le a fordulást követően, nem is jártak messze a győzelemtől, de a DeRozan-Aldridge páros továbbra is elég gyengén (12/32 mezőnyből) dobott és a hajrában nem volt ellenszerük Hardenre, nagyjából ezen múlt a sikerük - a kilences sikerszériájuk után most sorozatban másodszor szenvedtek vereséget, így hirtelen ismét visszacsúsztak a nyugati nyolcadik helyre.

A Rockets legjobb dobói: Harden 61/27, Paul 18, Gordon 12/9
A Spurs legjobb dobói: Forbes 20/9, White 18/3, DeRozan 16

Milwaukee Bucks - Miami Heat 116-87

Antetokounmpo visszatért, javított a Bucks. Visszakapta görög MVP-jelöltjét a listavezető, plusz Ersan Ilyasova is vállalni tudta a játékot, ez pedig a szoros első negyed után elég volt ahhoz, hogy sima győzelmet arasson a társaság - a nagyszünetben már 12 pont volt közte, a harmadik negyedet pedig 25 pontos hazai előny zárta. Ennek kulcsa elsősorban az volt, hogy a Milwaukee számára egészen kellemes matchup a Heat, a vendégek folyamatosan támadták (volna) a festéket, de a Bucks ezt előszeretettel szedi ízekre és így történt most is, míg a túloldalon Antetokounmpo (28 perc, 27 pont, 12/19 mezőnyből, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk) betörés-kiosztásai kellően összekuszálták a rendszert - a Bucks 50%-kal dobott mezőnyből és 50%-kal süllyesztett el 17 triplát is, mindezt 33 gólpasszal toldotta meg, úgyhogy nem nagyon lehetett kérdés. Mike Budenholzer alakulata így rövid idén belül másodszor is simán verte a Miamit, ezzel a győzelemmel pedig visszaépítette hárommeccses előnyét a Torontóval szemben.

Ebbe beletört a Heat bicskája. Dwyane Wade szerint egyelőre "nem fejtették meg a kódot" a Bucks játéka ellen, nagyon nem fekszik nekik az, amit a Milwaukee csinál és most egyáltalán nem teljesítettek jól - szűk 38%-kal dobtak mezőnyből és nem egészen 30%-kal tripláztak, ráadásul a büntetőiket is csak 60%-kal értékesítették. Az utóbbi időben oktató Goran Dragic 0 ponttal és 0/9-es mezőnymutatóval zárt, ez is sok mindent elárul, úgyhogy bár az első negyedet még csak egy ponttal vesztették el, utána asszisztáltak a hazai sikerhez. Ez persze belefért számukra, mostanában egyébként is voltak váratlan bravúrjaik, de csak fél meccs az előnyük a keleti nyolcadik helyen, úgyhogy holnap Washingtonban és főleg utána a Magic ellen muszáj lenne nyerniük, hogy megőrizzék a playoff-tagságukat.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27/3, Middleton 18/6, Ilyasova 13/9
A Heat legjobb dobói: Whiteside 14, Olynyk 13/9, Adebayo 12, Wade 12/3

Los Angeles Lakers - Brooklyn Nets 106-111

Most már hivatalos. Az már korábban eldőlt, hogy a Lakers nem lesz ott az idei rájátszásban, ezzel a vereséggel viszont most már hivatalosan is kijelenthető mindez, hiszen 10,5 meccs a gárda hátránya a nyugati nyolcadik helyhez képest, a célkeresztben lévő Spurs pedig már csak kilenc összecsapást játszik. Az este sztárja a hazaiaknál most JaVale McGee volt, a center 33 ponttal és 20 lepattanóval kétszeresen is karriercsúcsot szállított, mindezt megtoldotta hat kiosztott blokkal is, a festékben tíz alkalommal dobott kosarat LeBron James gólpasszából, úgyhogy nagyon élt a Nets védekezése ellen - hiába, a folyamatosan hullámzó meccs (23-szor változott a vezető kiléte) hajrájában a LAL volt pontatlanabb, James kétszer is hibázott, ez pedig a győzelmükbe került. A tankoló üzemmód így folytatódott, az utóbbi tizenegy meccsből ez volt a tizedik vereségük, úgyhogy abszolút "beálltak a sorba" a nyugati alsóházban.

Újabb fontos Nets-győzelem. A Brooklyn sorsolása borzasztóan nehéz a szezon hajrájában, de úgy fest, hogy megoldhatja a feladatot a társaság, mert a 0-3-mal kezdett idegenbeli túrán ez volt sorozatban a második győzelme, úgyhogy jelenleg 2,5 meccs előnye van a keleti kilencedikkel szemben - igaz, nem nagyon látni olyan mérkőzést most már D'Angelo Russellék számára, amelyen nekik állna a zászló. Ez éppen egy ilyen összecsapás volt és ha nem is könnyen, de sikerült is behúzniuk, Joe Harris (26 pont, 6/8 tripla) parádézott, az említett Russell (21 pont, 13 gólpassz) is hozta magát és rajtuk kívül még öten jutottak náluk tíz pont fölé, az utolsó két-három percben pedig éppen elég clutch játékot hajtottak végre ahhoz, hogy szállítsák a fontos győzelmet. Most mennek tovább Portlandbe, aztán Philadelphiába, de hogy mennyire lesznek "bravúrkényszerben", az most már leginkább a Magicen és a Heaten múlik.

A Lakers legjobb dobói: McGee 33, James 25/3, Kuzma 18/9
A Nets legjobb dobói: Harris 26/18, Russell 21/12, Dinwiddie 19/6

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus