Jayson Tatum 51 ponttal dobta keleti döntőbe a Bostont

A harmadik negyedben atomjaira hullott a Sixers, a Celtics végül kiütéssel nyerte a hetedik meccset, és ezúttal is eljutott a konferencia döntőjébe. 

Boston Celtics - Philadelphia 76ers 112-88

A harmadik negyedben beszakadt a meccs. Az első félidő még igazi hetedik mérkőzést hozott, a Celtics kezdett jobban, aztán reagált a Sixers, és egészen a nagyszünetig hullámzott a küzdelem: mindkét gárda vezetett már nyolc-kilenc egységgel, az első negyed után hattal ment a Philly, a második után viszont már hárommal a Boston. A hazaiaknál Jayson Tatum hozott extrát, szinte megállíthatatlannak bizonyult, és mellette Jaylen Brown hozta még a kosarakat, míg a többiek leginkább csak alájuk játszottak, a Sixersnél viszont éppen a két vezér betlizett: Harden katasztrofálisan játszott, míg Embiid a védekezést ugyan összerántotta és a nagyszünet előtti percekben támadásban is feljebb kapcsolt, de náluk Maxey, Harris és az üres saroktriplákat bedobáló Tucker húzta a szekeret. A fordulás után azonban varázsütésre megváltozott a helyzet: a Boston Tatum vezetésével elkezdte kialakítani és bedobálni a jó triplákat, a Sixers pedig bemutatta a totális összeomlást - a harmadik negyed 33-10-es eredményt (!) hozott, ami 1997 óta a legnagyobb különbség egy hetedik mérkőzés során. A Philly esélytelenül, ötlettelenül és reménytelenül kocogott, minden támadásba belehibázott, míg a Boston óriási energiával és koncentrációval robbantotta fel a csarnokot - amikor meglett a közte húsz, akkor már tombolt az aréna, egyértelmű volt, hogy mi lesz a vége. Az edzők becsületből fent hagyták a kezdőket, ameddig csak lehetett, alig pár perccel a vége előtt jöttek a cserék, de tulajdonképpen a harmadik negyedben eldőlt minden - a Philly 3-2-es előny után két elrontott meccsel ismét a második körben esett ki, a Celtics pedig zsinórban másodszor, és négy év alatt harmadszor találkozik a Heattel a keleti döntőben.

Tatum szenzációs volt, a Sixers-vezérek nehezen számolnak el ezzel. Minden idők legtöbb pontját dobta a hetedik meccsek történetében Jayson Tatum, akit sok kritika ért a sorozat alatt, főleg a meccskezdései, első félidői miatt, de ezen az estén az igazi vérbeli szupersztárt láttuk: 25 pont az első félidőben, további 17 (!) a döntőnek bizonyuló harmadik negyedben, és végül kereken 51 egység a találkozó végéig. A Boston vezére 17/28-at dobott mezőnyből, 6/10-et távolról és 11/14-et a vonalról, leszedett 13 lepattanót, kiosztott 5 gólpasszt és egyetlen labdát sem adott el, a mentalitása, hozzáállása pedig itt-ott már példaképét, Kobe Bryantet idézte: folyamatosan egy-egyezett, bárkit tettek rá, azt megverte, leszegett fejjel, de okosan oldotta meg a helyzeteit, mentek a betörései, a középtávolijai, a nehéz dobásai, foghatatlannak bizonyult. Nagyon kellett ő most a Bostonnak, mert a kiegészítők nem fogtak ki jó npaot, Jaylen Brown eljutott ugyan 25 pontig, de a harmadik legjobb dobó már Malcolm Brogdon lett 12 egységgel, Horford, Smart, White és Williams III sem az agresszív támadójátékával segített most. A Philly sztárjai viszont totális betlit és csődöt mutattak be, amivel nagyon nehéz lesz elszámolniuk: a széria során többször dicsért Harden a legutóbbi katasztrófa után ezúttal ismét botrányosan gyenge volt, rengeteg érthetetlen hiba, eladott labda, passzív megoldás jellemezte, és végül 3/11-es mezőnymutatóval szenvedett össze 9 pontot és 7 gólpasszt a mindent eldöntő meccsen, míg ugyan Joel Embiidnek volt öt jó perce a második negyed végén, de aztán 5/18-as mezőnymutatóval bohóckodott össze 15 pontot és 8 lepattanót. Ugyan Tobias Harris, Tyrese Maxey és PJ Tucker tette, amit tudott, de ez csak egy félidőre volt elég, utána már muszáj lett volna előlépniük azoknak, akiket ezért fizetnek - de mindketten egyszerre mondtak csütörtököt, innentől tehetetlennek bizonyultak a vendégek. A katasztrofális zárás megint felveti a kérdéseket, hogy mi lesz velük a továbbiakban, de Embiid és Doc Rivers vezetőedző is gyorsan elmondta, hogy szerintük ez a keret alkalmas akár a végső győzelemre is, csak most nem sikerült...

A Celtics legjobb dobói: Tatum 51/18, Brown 25/9, Brogdon 12/6
A 76ers legjobb dobói: Harris 19/3, Maxey 17/6, Embiid 15

A párharc végeredménye: 4-3 a Celtics javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus