Legyőzte a Clipperst a Milwaukee, kikapott a Lakerstől az OKC

Ismét a Minnesota vezeti Nyugatot, otthon bukott a Chicagóval szemben a Kings, nyert a Memphis és a Jazz: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Milwaukee Bucks - Los Angeles Clippers 113-106

Fordított, és Giannis nélkül is nyert a Bucks. Achilles-problémák miatt nem tudta vállalni a rangadót Giannis Antetokounmpo, aki még csak a harmadik meccsét hagyta ki idén, de a Milwaukee végül vezére nélkül is meg tudta verni a nyugati első helyeken csatázó Clipperst. Az első negyed még nem így alakult, azt a vendégek nyerték tíz ponttal, volt közte tizenöt is a javukra, de aztán a Bucks visszajött, és a negyedik negyedben dominált: 40-25-re húzta be a meccs legfontosabb periódusát, így végül fordítani tudott, és meg is nyerte a derbit. A záró etap derekán egy 16-3-as (!) futást rakott össze Doc Rivers alakulata, 96-96-nál érte utol ellenfelét, majd azzal a lendülettel át is vette a vezetést, és itt már nem volt megállás - 88-93 után már 112-100 is volt az állás a hajrában, az utolsó fél negyedben földbe döngölte a Clipperst a Milwaukee. Az élen Damian Lillard járt, aki 41 pontos meccset rakott össze 4 lepattanóval és 4 gólpasszal, 12/22 jó mezőnydobása mellé bedobott 13/13 büntetőt is, de mellette Bobby Portis (28 pont, 16 lepattanó) is nagyon élt Giannis nélkül, a sorsdöntő futásból pedig Patrick Beverley vagy éppen AJ Green is kivette a részét. Mivel Khris Middleton már sorozatban 11. alkalommal nem állt rendelkezésre, ezért ez így összességében nagy győzelmnek számít, ráadásul zsinórban hatodszor nyert a gárda - a Rivers-éra döcögősebb rajtja óta elkapták a fonalat, rangadókat is nyertek, és immár újra másodikak Keleten.

Fáradt volt a Clippers. A korábbi remek forma a múlté, az utóbbi öt meccsből harmadszor és tizenegyből hatodszor kapott ki a Los Angeles, igaz most back-to-back érkezett a társaság, előző este egy nagyon fizikális, kemény mérkőzést nyert meg a közvetlen riválisnak számító Minnesota otthonában. A b2b második felére végül nem is maradt elég erő, három és fél negyeden keresztül azért nagyrészt vezettek, ám a negyedik játékrész második felére elfogyott az erő elöl-hátul - Tyronn Lue vezetőedző szerint a Bucks zónavédekezése után estek össze, bonyolultabbá váltak a játékaik, többet kellett volna dolgozni és gondolkodni a megoldásokon, ehelyett a könnyebb utat választották, és eldobálgatták a tempókat. Közben védekezésben is elfáradtak, nagyon hamar bónuszba kerültek, úgyhogy minden rosszul alakult számukra - Paul George (29 pont, 6/10 tripla) és James Harden (29 pont, 8 gólpassz, 5/10 tripla) jó számai ellenére így megint kikaptak, most mennek Houstonba, de jövő héten visszavághatnak a Bucksnak hazai pályán.

A Bucks legjobb dobói: Lillard 41/12, Portis 28/6, Beverley 12/9
A Clippers legjobb dobói: George 29/18, Harden 29/15, Leonard 16/6

 

Minnesota Timberwolves - Portland Trail Blazers 119-114

Javított és újra vezet a Minnesota. Előző este, a Clippers elleni vereséggel elvesztette a nyugati első helyet a Timberwolves, most azonban a back-to-back második felén visszaszerezte azt - nagy nehezen hozta a kötelezőt a Portland ellen, míg az OKC kikapott a Lakerstől, úgyhogy újfent Chris Finch csapata vezeti Nyugatot. Ez a kötelező most tényleg eléggé fogcsikorgatva jött össze, hét nap alatt ötödször léptek pályára, mindenük fájt, tompák voltak, a Portland pedig végig kapaszkodni tudott, és szorossá tette a küzdelmet. Végül Rudy Gobert (25 pont, 16 lepattanó, 3 blokk, 9/10 mezőnyből, 7/7 büntető) extrájával és Mike Conley (19 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés) fontos játékaival megoldották a feladatot, és egy olyan hiba is belefért, hogy Anthony Edwards nem ért fel a pályára a feldobásig, és végül az első sípszóig állt az oldalvonal mellett, csak akkor tudott csatlakozni. A nyolc játékosát is nélkülöző Blazersnél Andernee Simons (34 pont, 14 gólpassz) és Duop Reath (26 pont, 5/6 tripla) is megtett mindent, és partiban is voltak egészen a végéig (sőt, vezettek is hét ponttal), de a negyedik negyedben már csak visszakapaszkodni tudtak, komoly nyomást gyakorolni nem - ott 15 ponttal is meglógott már a Timberwolves, abból kozmetikázta a végeredményt az utolsó 1-2 percben a vendégcsapat. 

A Timberwolves legjobb dobói: Gobert 25, Conley 19/6, Towns 14
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 34/15, Reath 26/15, Banton 18/3

 

Sacramento Kings - Chicago Bulls 109-113

DeRozan és a Bulls pusztított az utolsó negyedben. Derrick White 37 pontos karriercsúcsa is Ayo Dosunmu 20 egysége is nagyon kellett ehhez a bravúrhoz a Chicagónak, de mindez még kevés lett volna, ha nem vadul meg a negyedik negyedre DeMar DeRozan. A vendégek vezére ugyanis a 33 pontjából 19-et is ebben az etapban jegyzett, a Bulls pedig egy 14 ponttal elvesztett első negyedből, és összességében 22 pontos hátrányból állt fel: a záró etapot 36-18-ra nyerte meg a társaság, vagyis DeRozan egymaga túldobta a teljes Sacramentót a legfontosabb periódusban. A meccsnyerő két büntetőt is ő süllyesztette el 3,5 másodperccel az órán, és abszolút tarthatatlannak bizonyult azok után, hogy a teljes első félidőben összesen egy mezőnykísérletbe állt bele, hagyta érvényesülni a többieket - óriási performanszt rakott le az asztalra a végén, így a Chicago sorozatban négy Kings elleni vereség után tudott nyerni. Billy Donovan vezetőedző szerint az akarat és a motiváció diadala volt ez, és tovább tudták erősíteni a playin-résztvevő pozíciójukat - sikerrel kezdték a nehéznek ígérkező nyugati túrájukat.

Nem játszott jól a Sacramento. Ezt Mike Brown, a hazaiak vezetőedzője mondta, aki szerint nem volt meg a ritmusuk, nem jöttek ki a játékaik, de nagyon kapartak, amit a 20-7-re megnyert támadópattanózás is bizonyít - de nyolccal több labdát adtak el, és 12-vel több pontot kaptak ilyenből, mint a Bulls, ami végül visszaütött. Több futása is volt mindkét csapatnak, a negyedik negyedben a rossz oldalára kerültek ennek, Domantas Sabonis a hajrában kipontozódott, és ő sem tudott segíteni, Brown szerint pedig ez most így elég fájdalmas vereség, mert a kezükben volt - nem játszottak jól, de így is bőven a nyerhető kategóriába tartozott. A nyugati közelharcban pedig minden ilyennek súlya van, ezzel a pofonnal most éppen visszacsúsztak a Suns mögé a hetedik, már "csak" playint érő helyre...

A Kings legjobb dobói: Fox 20/6, Sabonis 18, Huerter 12/6
A Bulls legjobb dobói: White 37/15, DeRozan 33/6, Dosunmu 20/6

 

Los Angeles Lakers - Oklahoma City Thunder 116-104

Simán nyert a Lakers. Akkora különbség volt a csapatok között, hogy LeBron James az utolsó hat percet, Anthony Davis pedig a teljes negyedik negyedet kiülhette, volt idő pihentetni is a Lakersnél - a frissebb, energikusabb hazai alakulat a második-harmadik játékrész során lejátszotta ellenfelét, és 89-72-es előnyből kezdhette meg a negyedik felvonást. Volt már közte 25 pont is a vendéglátó javára, amelynél D'Angelo Russell (26 pont, 5/11 tripla) járt az élen, de Davis, James és Austin Reaves (4/5 hármas) is kitett magáért - 40%-os mezőnymutató alatt tartották az OKC-t, simán nyerték a lepattanózást, és a 20 eladott labda ellenére hatékony támadójátékot mutattak be. Mivel a fáradt Thundernek erre nem volt válasza, így a harmadik negyedben eldöntötték a küzdelmet, és szép játékkal szolgálták ki közönségüket azok után, hogy az első félidőben azért náluk is akadozott a gépezet. A Los Angeles ezzel tízből hetedszer nyert, és ismét a GSW előtt van a tabellán, de a playoff-vonal fölé nehéz lesz emelkedni...

Fáradt OKC. A Suns elleni győzelem másnapján, ráadásul egy sűrű és fárasztó idegenbeli túra során kellett pályára lépnie a Thundernek, amely egyszerűen nem tudta befejezni a támadásait, érezhető volt a tompaság - ahogy arra Mark Daigneault rá is mutatott, szerinte meg sem közelítették a megszokott élességüket. Az első félidőben negatív szezoncsúcsot jelentő 30%-kal dobtak mezőnyből, és a másodikban is csak annyit javultak, hogy nem lett kiütés a vége, de közben védekezésben is sokat hibáztak, a labdaszerzéseiket leszámítva nem állították nagy feladat elé a Lakerst. Jalen Williams hét pontnál állt meg kilenc dobásból, és sem Chet Holmgren, sem Shai Gilgeous-Alexander nem váltotta meg a világot, úgyhogy egyetlen napig vezették Nyugatot, ezzel a vereséggel visszacsúsztak a második helyre, holtversenyben a Denverrel. Az pedig ugyan nem számít, hogy az egymás elleni mérleget 3-1-re elbukták a Lakersszel szemben, de azért érdemes rögzíteni...

A Lakers legjobb dobói: Russell 26/15, Davis 24, James 19/3
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 20/3, Holmgren 15/6, Dort 15/15

 

Brooklyn Nets – Memphis Grizzlies 102–106

Megszakadt a Grizzlies nyeretlenségi sorozata. Legutóbbi négy meccséből hármat is sikerrel hozott le a Brooklyn, ám ez nem változtat azon a tényen, hogy személyében az egyik keleti alsóházi csapatot tisztelhetjük. A Memphis ellenben teljesen szétesett, Taylor Jenkins gárdája sorozatban öt vereséggel a háta mögött érkezett a Barclays Centerbe. Sokáig fej-fej mellett haladtak a felek, hazai oldalon Nic Claxton (21 pont, 6 lepattanó), Cameron Johnson (18 pont, 5 lepattanó) és Miles Bridges (14 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) triója vitte a prímet, míg a vendégeknél Jaron Jackson Jr. távollétében, a szezoncsúcsig jutó Luke Kennard (25 pont, 7 gólpassz, 6/9 tripla), valamint Jake LaRavia (14 pont, 10 lepattanó) állt a Grizzlies élére. A záró tizenkét perc derekán aztán 88–88-as állásnál Lamar Stevens (13 pont, 6 lepattanó) lépett elő, gyors egymásutánban két kosarat is szerezve, majd Vince Williams Jr. (11 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) és Kennard is a gyűrűbe talált, erre pedig már nem volt válasza a vendéglátónak.

A Nets legjobb dobói: Claxton 21, Johnson 18/9, Bridges 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Kennard 25/18, LaRavia 14, Stevens 13


Utah Jazz – Washington Wizards 127–115

Az utolsó negyed döntött. Egy nyugati és egy keleti alsóházi csapat futott össze Salt Lake Cityben. A Jazz még úgy is sokkal jobb formát mutat a fővárosi egyletnél, hogy legutóbbi tíz összecsapásából mindössze kettőt tudott megnyerni, hiszen a Wizards zsinórban tizennégy zakónál jár, ezzel lassan felkínálva a lehetőséget az előzésre a Detroitnak. A Washington kezdett jobban, az ezúttal is a kispadról beszálló Jordan Poole (32 pont, 6/10 tripla) mellett Kyle Kuzma (23 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) és Tyus Jones (21 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) párosa is elemében volt, ám a második negyedben már a házigazda kontrollált. A fordulást követően egy darabig még tartotta magát a vendég egylet, ám a Jordan Clarkson (38 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz), Collin Sexton (29 pont, 7 gólpassz) alkotta kettőssel nem nagyon tudott már ekkor mit kezdeni a Wizards védelme, így a záró tizenkét percet 25–14-re nyerte meg a Utah, ezzel a mérkőzés végkimenetelét is eldöntve.

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 38/12, Sexton 29/12, Collins 17/3
A Wizards legjobb dobói: Poole 32/18, Kuzma 23/6, Jones 21/15

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus