Levédekezte a Warriorst a Sixers, tovább remekel a Jazz és a Cavs

A Philly megállította Steph Curryt és a GSW-t, a Miami a Chicagón is átlépett, visszavágott a Denver, legyőzte a Houstont a Memphis, egylabdás végjátékot nyert a Clippers. 

 

Los Angeles Clippers - Orlando Magic 106-104

Jackson dobása döntött. Paul George, Nic Batum és Serge Ibaka nélkül nem volt könnyű dolga a Clippersnek, a hazaiak nehezen szereztek kosarakat még a liga egyik leggyengébb csapatával szemben is, illetve bár Mann (16 pont, 9 lepattanó, 4/4 hármas) és Kennard (23 pont, 5 gólpassz, 7/11 tripla) révén nagyon veszélyesek voltak kintről, de kereken hússzal (!) kevesebb büntetőt harcoltak ki, mint a Magic, amit nehéz volt ellensúlyozni. A hét ponttal elvesztett első negyed után tizenkettővel nyerték a másodikat, majd a fordulás után ismét közelített az Orlando és az egész mérkőzés során egyszer sem alakult ki kilenc pontnál nagyobb különbség, így éles helyzetben érkeztünk meg a hajrához is, három perccel a vége előtt 96-96 állt az eredményjelzőn. Itt azonban jött Reggie Jackson és eldöntötte a meccset: egymaga kilenc pontot dobott ebben az időszakban, 96-96 után clutch dobásokkal tolta meg a Los Angeles szekerét, majd kiosztott egy gólpasszt Kennardnak és bár 103-98-ról 104-104-re egyenlített a Magic, de a végén Jacksonban volt még egy töltény - két másodperccel a vége előtt egy "sehova sem vezető" játék után beverte a meccset eldöntő visszalépős tempót. Ennek köszönhetően ha nehezen is, de valahogy kiszenvedték a kötelezőt a hazaiak, sorozatban harmadszor nyertek és talán stabilizálták magukat, de azért legalább George-ra nagy szükségük lenne a folytatásban.

Partiban volt a Magic. A vendégeknél Cole Anthony (23 pont, 5/8 tripla), Terrence Ross (22 pont, 13/13 büntető) és Franz Wagner (20 pont, 8/10 mezőnyből) is komoly veszélyt jelentett támadásban, ez pedig elég volt ahhoz, hogy felnőjenek a Clippers visszafogott tűzerejéhez és végig partiban tudjanak lenni. Az utolsó percben Ross három büntetőjével és Anthony ötödik triplájával ki is egyenlítettek, Jamahl Mosley, a vendégek vezetőedzője pedig azt mondta, hogy neki ez már elég is volt - ha idegenben dobásuk van az egyenlítéshez a végén, az azt jelenti, hogy jó meccset játszottak, hogy az bemegy vagy sem, az már más kérdés. Nos, nem ment be, Ross hármasa kimaradt, így kikaptak, ami természetesen jól jön nekik a tankolásról szóló szezonjukban...

A Clippers legjobb dobói: Jackson 25/9, Kennard 23/21, Mann 16/12
A Magic legjobb dobói: Anthony 23/15, Ross 22/3, F. Wagner 20/6

 

Washington Wizards - Utah Jazz 98-123

A második félidőben nem adott esélyt a Jazz. A nagyszünetig szoros volt ez a mérkőzés, addig tudta vállalható szinten tartani a védekezését a Washington, aztán a harmadik negyedben egy 13-4-es futással már meglógott a Jazz és végül 12 pontos előnnyel zárta a játékrészt, majd a záró etapban megroppantotta ellenfelét a vendégcsapat: 42-29-re nyerték ezt a periódust Mike Conley-ék, így összességében nagyon magabiztos, 25 pontos győzelemmel távoztak. Ehhez kellett az, hogy centerposzton szinte alig hibázzanak, a Gobert-Whiteside páros 17/19-et (!) dobott mezőnyből, 25 lepattanót szedett le és 5 blokkot osztott ki, ők adták meg az alapot, de a 28 pontos, 4/8 triplás Donovan Mitchell is remekül játszott és a többiek is hozták, amit ezen a mérkőzésen kellett. A második félidei gálájukat jól jellemzi, hogy kilenc alley-oop zsákolást hajtottak végre, nagyon könnyen szedték ízekre a Wizards védekezését, így 4-0-val zárták idegenbeli túrájukat, összességében pedig már sorozatban hét győzelemnél tartanak, így két mérkőzésre közelítették meg a Golden State-et.

Nem tudott javítani a Washington. A fővárosiak tényleg bő egy félidőn keresztül érezhették úgy, hogy van keresnivalójuk, aztán az utolsó másfél negyedben ledominálta őket a Utah - 51%-kal dobott ellenük a vendégcsapat, a lepattanózást is elvesztették, a festékben is kikaptak, összesen nyolc triplát tudtak a gyűrűbe küldeni csapatként, eléggé tele lett a kezük a végére. Kyle Kuzma az egészségügyi protokoll alá került a meccs előtt, így rá nem számíthattak, Montrezl Harrell elveszett Gobert-ék ellen, Caldwell-Pope 0 ponttal zárt, Dinwiddie is csak szenvedett és az extrát Beal sem tudta hozni - egyszerűen (legalább) egy szinttel ellenfelük alatt voltak most és nem adódott reális esélyük a bravúrra. Ezzel az utóbbi hét meccsükből már ötödször kaptak ki és a remek szezonrajt után jelenleg csak hetedikek Keleten, folyamatosan esnek vissza - ráadásul most egy hatmeccses idegenbeli túrára indulnak karácsonyig.

A Wizards legjobb dobói: Beal 21/3, Gafford 14, Neto 13/3
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 28/12, Gobert 20, Whiteside 18

 

Cleveland Cavaliers - Sacramento Kings 117-103

Megállíthatatlan Cleveland. A hazaiak elképesztő első félidőt produkáltak és 81 pontot dobtak a nagyszünetig, amellyel beállították a vonatkozó franchise-rekordjukat, a második negyedben 45 egységet szereztek, ami egy ponttal kevesebb a klubcsúcsnál és két játékrészt követően 61%-os mezőnymutatóval álltak - feltörölték a padlót a Sacramentóval, folyamatosan átrohantak ellenfelükön, leindításból büntették Hieldéket és szinte mindent jól csináltak. Cedi Osman egymaga 13 pontot szerzett a második negyedben és ebből nyolc egység ötven másodpercen belül érkezett, mindenki bombaformában volt, a harmadik negyedet pedig 29 pontos előnnyel kezdhették, ennyire volt ez sima - viszont az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fordulás után visszavettek, sőt, a Kings egy 18-2-vel (!) nyitotta a negyedik negyedet és itt hirtelen látótávolságon belülre került a vendégcsapat. Mielőtt azonban ténylegesen megijedhettek volna a hazaiak, jött Ricky Rubio, bevert két triplát és onnantól megint nem volt miről beszélni, ennél jobban nem inogtak meg - az újonc Evan Mobley 15 pontot és személyes csúcsot jelentő 15 lepattanót jegyzett, Darius Garland 13 gólpasszal döntött egyéni rekordot, most tényleg minden szép és minden jó a Cavsnél...

Legalább a kiütést elkerülte a Kings. Alvin Gentry, a vendégek vezetőedzője szerint nagyon csúnya volt az első félidő, ott elment a meccsük, de az ő csapata egy harcos és azt megígérheti, hogy mindig küzdeni fognak a végéig - ezt bizonyították most, hiszen a teljesen reménytelen helyzetből jöttek vissza 103-96-ig, vagyis már-már nyílttá tették a találkozót. Hogy ennél tovább nem jutottak, az egy dolog, a nagy felzárkózásért és a totális, reménytelen kiütés elkerüléséért jár nekik némi dicséret, de azt persze ne feledjük, hogy mennyire megsemmisítette őket a Cavs addig és hogy végül azért csak simán kikaptak. Három győzelem után most back-to-back vereségeket szenvedtek, ráadásul ezen a mostanin érdemes elgondolkodniuk, mielőtt holnap pályára lépnek Torontóban.

A Cavaliers legjobb dobói: Okoro 20/6, Allen 19, Osman 18/12
A Kings legjobb dobói: Hield 21/12, Mitchell 14/6, Fox 13

 

Miami Heat - Chicago Bulls 118-92

Meggyőző Heat-siker. Jimmy Butler és Bam Adebayo nélkül is magára talált a Miami, a két meghatározó játékos hiányában legutóbb a Milwaukee-t verték meg magabiztosan a floridaiak, most pedig a Chicagót lépték át könnyedén úgy, hogy igazából esélyt sem adtak riválisuknak. A 39-25-re megnyert első negyed után végig kontrollálták a találkozót és bár eldönteni csak a negyedik játékrészben tudták a találkozót, de érdemi veszélyben nem forgott a sikerük, az történt a pályán, amit ők akartak. Duncan Robinson 26 pontos szezoncsúccsal és 5/9 triplával villogott, Kyle Lowry 16 ponttal, 14 gólpasszal és 4/5 hármassal mozgatta csapatát, Dewayne Dedmon 20 ponttal és 12 lepattanóval dupla-duplázott, de a 17 pontos Herro, a 8 gólpasszos Vincent, vagy az elöl-hátul remeklő Tucker is említést érdemel - az 50%-os mezőnymutató és a 44%-kal bedobott 19 tripla mellett a 37 (!) gólpassz az, ami igazán kiemelkedő. Erik Spoelstra vezetőedző azt mondta, hogy neki nagyon tetszett játékosai mentalitása, ahogy kisegítették egymást és amennyire meg akarták nyerni ezt a meccset, úgyhogy elégedett - a hullámvölgy után úgy tűnik, hogy a két húzóember nélkül is összeszedték magukat, igaz, következőleg Clevelandben ennél nehezebb dolguk lesz.

Tartalékos Chicago. Ugyan Alex Caruso visszatért a Bullsnál, de DeMar DeRozan továbbra sem állt rendelkezésre, a kispadról pedig jó páran hiányoztak most: White és Jones Jr. mellett Green, Thomas, Dosunmu és Stanley Johnson sem léphetett pályára. Billy Donovan szerint ez a helyzet leginkább a hangulaton érződik most, folyamatosan veszítik a játékosokat, ami nem teszi nyugodttá a többieket, ráadásul most a Heat olyan pofont osztott ki nekik a meccs elején, amely végképp elvette a kedvüket - később azért próbálkoztak, néha közelebb is zárkóztak, de komoly esélyük most nem volt a győzelemre. Zach LaVine 33 pontját és 7/11 tripláját ki kell emelnünk, de az előző bekezdésben részletezett remek Miami-statisztikák mellé egy 37%-os mezőnymutatót tudtak odatenni csapatként, ez nem lehetett elég - sorozatban kétszer kaptak ki nagy különbséggel, következőleg a Detroit ellen viszont ezzel a kerettel is nyerniük kellene. 

A Heat legjobb dobói: Robinson 26/15, Dedmon 20/6, Herro 17/9
A Bulls legjobb dobói: LaVine 33/21, Ball 15/12, Brown Jr. 10, Vucsevics 10/3

 

Memphis Grizzlies - Houston Rockets 113-106

Fontos Memphis-győzelem. Ja Morant és Jaren Jackson Jr. nélkül tudott nyerni a Grizzlies, méghozzá egy olyan csapat ellen, amely az utóbbi hetekben a liga egyik fő szenzációjának számított. A hazaiak főleg a meccs elején pörögtek magas fordulatszámon, ott igyekeztek megtörni a fáradtan érkező Houstont, az első negyedben rögrön dobtak 40 pontot, a nagyszünetben pedig 16-tal vezettek, de a Rockets nem tört meg és a fordulás után szorossá tette a küzdelmet. A Memphisben azonban volt elég tartás ahhoz, hogy kezelje a helyzetet, Dillon Brooks (25 pont, 9/10 büntető) mellett további négyen dobtak legalább 12 pontot, csapatszinten 50%-os mezőnymutatóval zártak és bár ez főleg az első félidőnek köszönhető, de amikor igazán kellett, akkor a másodikban is össze tudtak rakni egymás után két-három fontos játékot. Taylor Jenkins vezetőedző elégedett volt csapata hozzáállásával, szerinte hűek maradtak a stílusukhoz, de dicsérte a Houstont is, mert úgy látja, hogy a texasiak most nagyon jó kosárlabdát játszanak, ezért tartja értékesnek ezt a sikert - most ők voltak jobbak, főleg a meccs elején, holnap a Sixers ellen folytatják.

Most sem volt rossz a Rockets. A back-to-back második felén, Gordon, Green és Porter Jr. nélkül érkező vendégek az első félidőben csak kapkodták a fejüket az extra, 60% körüli memphisi dobóformát látva, de látótávolságon belül maradtak annyira, hogy a fordulás után vissza tudjanak jönni és aránylag szoros meccset játszani. Stephen Silas vezetőedző szerint a fáradtság érezhető volt játékosain, de ezt a rotációval próbálta kezelni, felrakott "új" ötösöket is, a fordulás után pedig már működött is a csapat, amikor a Grizzlies dobásai kevésbé őrült százalékban estek be. Christian Wood (22 pont, 11 lepattanó, de 7 kihagyott büntető), Armoni Brooks (18 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Alperen Sengün (15 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz. 3 blokk) is igyekezett. végől ők is 49%-os mezőnymutatóval zártak, Silas pedig elégedetten értékelt - a végét nem tudták összerakni, így kikaptak, de nagyot harcoltak és mivel a játékosokon érezte a tüzet még a meccs után is, tudja, hogy jó irányba haladnak,

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 25/6, Bene 19/9, Anderson 16
A Rockets legjobb dobói: Wood 22/3, Brooks 18/12, Sengün 15

 

Philadelphia 76ers - Golden State Warriors 102-93

Óriásit védekezett a Philly. Ha támadásban nem is parádéztak a hazaiak, de hátul hatalmas munkát végeztek el Doc Rivers játékosai, akiknek az eddigi ligaelső legyőzése lett ezért a jutalom. Külön ki kell emelnünk a külön ezért kezdőbe kerülő Matisse Thybulle-t, aki félelmetesen nagyot védekezett Steph Curryn, ő lett a liga történetének első játékosa, aki egy meccsen két Curry-triplát is blokkolni tudott és szinte levegőhöz sem jutott mellette a Warriors MVP-jelöltje - a Sixers sokszor játszotta azt, hogy Thybulle egy az egyben tapadjon Curryre, a többiek pedig "négy a négy ellen" védekezzenek, ez pedig most nagyon működött, Steve Kerr is külön megdicsérte a hazaiak védőspecialistáját. Emellett is nagyot mentek hátul, elöl pedig Joel Embiid (26 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 11/11 büntető) volt az, aki hozzátette a szükséges pluszt - három szoros negyed után a negyedikben tudtak meglépni, azt 32-20-ra nyerték és ott döntötték el a küzdelmet. Embiid az utolsó öt percben kilenc pontot dobott, a végén már felharsant neki az MVP-MVP rigmus is a lelátóról és bár támadásban más extrát nem tudunk kiemelni mellette, de a győzelmük kulcsa úgyis az volt, hogy a szezon során másodszor 100 pont alatt maradt (miattuk) a GSW - ez most nagyon kellett nekik a karácsonyig lejátszandó jó pár ki-ki meccsük előtt.

Túlságosan Curry tripláiról szólt a Warriors. Nagyon nagyot kellett volna játszania Steph Currynek ahhoz, hogy már ezen a meccsen megdöntse Ray Allen triplarekordját, de valamiért az amerikai média egész nap erről szólt, minden kérdés erre irányult és az irányító talán kicsit elerőlködte a dolgot - 6/20-at dobott mezőnyből, 3/14-et távolról 18 pontért, Thybulle szorításában nagyon nem találta a ritmust. Most az egész Warriors megakadt kissé, csapatszinten csak 40%-os mezőnymutatót, 25%-os triplázást és 21 gólpasszt hoztak össze, kikaptak a festékben és bár a meccs korábbi szakaszában így is vezettek 13 ponttal, de igazából nem az ő akaratuk érvényesült. Egy szoros, brusztolós, védekezős meccsen a negyedik negyedben alulmaradtak, mert ott Embiid és a Sixers a hazai közönség támogatásával talált némi pluszt, de a hiba nem ez, inkább a támadójáték kicsit rossz irányba elvitt felfogása - így most 21-5-re állnak és másodikak a tabellán a Suns mögött. 

A 76ers legjobb dobói: Embiid 26/3, Harris 16/3, Maxey 14/6
A Warriors legjobb dobói: Poole 23/12, Wiggins 20/9, Curry 18/9

 

San Antonio Spurs - Denver Nuggets 112-127

Visszavágott a Denver. Két napja nagyon simán kapott ki ebben a csarnokban az akkor holtfáradt Nuggets, most viszont ebből a szempontból egyenlőbb feltételekkel mentek neki a meccsnek a felek és a két középső negyed parádéjának köszönhetően ezúttal vissza tudott vágni Michael Malone alakulata. A vendégek már az elejétől kezdve érezhetően energikusabbak voltak, jobban járatták a labdát, koncentráltabbak voltak a befejezéseknél és amit kellett, azt védekezésben is megcsinálták, de az első negyedet még egálra hozta a Spurs, a henger utána indult be: a második játékrészt 44-27-re, a harmadikat 31-18-ra nyerte meg a Nuggets és 32 ponttal vezetett, mielőtt a záró etapban ennek több mint a felét "visszaadta". Nikola Jokics újabb nagy meccse (35 pont, 17 lepattanó, 8 gólpassz, 15/24 mezőnyből, 4/6 tripla) ismét MVP-hez méltó teljesítmény volt, de ezúttal az egész csapat felnőtt a feladathoz, Barton, Hyland és Gordon is 16-19 pontokat dobált, Marcus Howard 21-gyel szezoncsúcsot hintett, az 50%-os mezőnymutató mellett pedig a 33 gólpasszt és a 20 bedobott hármast is érdemes megemlíteni. Malone szerint Gregg Popovich odament hozzá a meccs után és gratulált a munkájához, mert szerinte pontosan így kell reagálni egy vereség után - a Denver ezzel 4-3-mal zárta hétmeccses idegenbeli túráját és holnap már a Washingtont fogadja.

Most elveszett a Spurs. A legutóbbi tudatos, energikus, agresszív játékból semmit sem láttunk a San Antoniónál, a hazaiak kezdőötöse egészen pocsék meccset hozott - végül csak Keldon Johnson jutott innen tíz pont fölé, Dejounte Murray megállt hatnál, Jakob Pöltl használhatatlannak bizonyult és Doug McDermott is terített betlit szállított ezen az estén. A kispad valamit javított a helyzeten a negyedik negyedben, de sem az ő számaik, sem a végeredmény nem mutatja meg jól, hogy mennyire esélytelenek voltak, Popovich szerint tankönyvbe illő példát szolgáltattak arra, hogy mit nem szabad csinálni egy győzelem után. Most back-to-back fogadják a New Orleanst, így nagyjából egy fejmosásra van idő, hamar rendezniük kell a soraikat.

A Spurs legjobb dobói: Walker IV 16/3, Vassell 15/6, Forbes 14/9, Johnson 14/9
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 35/12, Howard 21/18, Morris 19/12

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus