Magabiztos Miami, villogó Hawks-hátvédpár

Több nagyon sima meccset is hozott az NBA-előszezon legutóbbi játéknapja. 

Atlanta Hawks - Milwaukee Bucks 123-113

Aprított a Young-Murray páros. Szenzációsan működött együtt az Atlanta új hátvédduója az első meccsen, Trae Young és a Spurstől megszerzett Dejounte Murray. Kaptak is 30-31 percet, már-már alapszakasz-szintű terhelésben volt részük, de Young dobott is 22 pontot 3 gólpasszal, Murray pedig még őt is túlragyogta: 25 ponttal, 8 lepattanóval, 9 gólpasszal és 9/13 jó dobással az este legjobbjaként tündökölt. Kettejük remeklése meg is adta az alapot, a Hawks a második negyedtől kezdve egy árnyalattal jobb volt a Bucksnál, a hátvédek mellett John Collins (16 pont, 7/10 mezőnyből), De'Andre Hunter (17 pont, 7 lepattanó) és Aaron Holiday (16 pont 50%-kal) is kitett magáért, csapatszinten 55%-kal céloztak mezőnyből és csak hét labdát adtak el. Az olajozott és lelkes játék meghozta a gyümölcsét, vezettek már 14 ponttal is, folyamatosan büntették a Milwaukee hibáit és rengeteg pontot dobtak a festék és a triplavonal közül - abszolút elégedettek lehetnek, Murray pedig nagyon hamar megtalálta a helyét a rendszerben.

Túl sokat hibázott a Bucks. Ugyan Mike Budenholzer csapata kétszer annyi triplát dobott be, mint ellenfele és 17-3-ra nyerte a támadópattanózást, de a kétszer annyi eladott labda mindent lenullázott: 25 pontot kaptak ezekből és csak kilencet szereztek, büntetőből is kevesebbet értékesítettek és mezőnyből összességében 12%-kal céloztak gyengébben. A kezdők sem voltak túl hatékonyak, ugyan 21-23 percet kaptak és Brook Lopezt leszámítva mindegyikük elérte a tízpontos határt (Antetokounmpo 19-ig jutott 7 lepattanóval), de ők is sok dobást rontottak és velük is mínuszban volt a társaság. Jevon Carter 5/6 triplája és Serge Ibaka 15 pontos, 4 támadópattanós meccse biztató volt a kispadról, de ez most nem lett elég - most maradnak még Abu Dhabiban és ugyanitt jöhet a visszavágó a Hawks ellen.

A Hawks legjobb dobói: Murray 25, Young 22, Hunter 17/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 19, Carter 17/15, Ibaka 15/3


Brooklyn Nets - Miami Heat 80-109

Jobb volt a Miami. Mindkét oldalon bőven voltak hiányzók, a Heatnél például Herro, Oladipo, Vincent, Yürtseven és Martin sem volt ott a parketten, mégis nyolcan jutottak el legalább tíz pontig a floridaiaknál. Bam Adebayo most is jól mozgott és 17 pontot szórt az öt kihagyott büntető ellenére, Kyle Lowry is összeszedte magát (15 pont 9 dobásból), de inkább a cseresort érdemes kiemelni: Duncan Robinson 12-5-4-et hozott, Dru Smith és Jamaree Bouyea is 12-12 pontot tett a közösbe, az újonc Nikola Jovics a legutóbbi semmi után mutatott valamit (10 pont, 5 gólpassz, 2/4 tripla 16 perc alatt), a legváratlanabb extrát pedig a draftolatlan újonc Jamal Cain szállította: 15 pont, 11 lepattanó (ebből 6 támadó) és 5 labdaszerzés került a statisztikai lapjára. A sok jó teljesítmény sima győzelmet eredményezett, a nagyszünetben már 18 egységgel vezettek és volt közte 30 is az este folyamán, nem adtak esélyt a Brooklynnak - ugyan Jimmy Butler csak kardiózni jött (egy kosara és egy gólpassza volt), de így is elégedettek lehetnek Erik Spoelstráék.

Csak Durant dicsérhető. Kyrie Irving, Joe Harris, Seth Curry és TJ Warren sem állt Steve Nash rendelkezésére, de a pályára lépő Nets-játékosok sem igazán szakadtak meg. Egyedül Kevin Durant emelhető ki, aki 22 ponttal, 4 lepattanóval, 8/12 jó dobásával hozta, ami tőle várható, de rajta kívül csak Markieff Morris (10 pont, 4 támadópattanó) és Cam Thomas (13 pont) produkált értékelhető dolgokat, a többiek felejthető estét hoztak. Ben Simmons 25 perc alatt 2/3 mezőnykísérlettel zárt, 4 pontot, 10 lepattanót, 4 gólpasszt és 6 eladott labdát jegyzett, nem igazán találta a ritmust, de akkor sem volt jobb a helyzet, amikor Patty Mills irányított - most egyáltalán nem működött a játék, a csapatszinten bedobott öt tripla és 26 eladott labda is jelzi, hogy nem álltak a helyzet magaslatán. 

A Nets legjobb dobói: Durant 22/3, Thomas 13/3, Morris 10
A Heat legjobb dobói: Adebayo 17, Lowry 15/6, Cain 15/6


Oklahoma City Thunder - Adelaide 131-98

Szétdobta ellenfelét a Thunder. Az OKC nem esett abba a hibába, amibe nemrég a Suns és tükörsimán győzte le az ausztrál Adelaide 36ers csapatát - már az első negyedet 35-16-ra nyerte az NBA-együttes, a nagyszünetben 73-43 állt az eredményjelzőn és volt kereken 40 pont is a különbség az este folyamán. A Thunder könnyedén, lazán, jó ritmusban kosarazott és végül húsz triplát küldött a gyűrűbe 50%-os hatékonysággal, valósággal szétlőtte az Adelaide periméterét: Tre Mann egymaga 8/10-et vállalt ebből, míg Lindy Waters III 6/9-et tett mellé. Az egész gárda nagy kedvvel mozgott és élvezte a játékot, nagy ellenállásba pedig nem ütközött - az Adelaide is igyekezett támadásban, de ez a tempó nagyon sok volt az ausztráloknak, nem tudták azt tartani. Az OKC-nél az említetteken felül is szinte mindenki hozta, amit kell, úgyhogy várhatják a következő meccset, ahol szintén NBA-n kívüli csapattal, a Maccabival találkoznak.

A Thunder legjobb dobói: Mann 26/24, Waters III 23/18, Omoruyi 19/3
Az Adelaide legjobb dobói: Randall 27/15, Franks 20/3, Cleveland 19/3


San Antonio Spurs - Orlando Magic 99-102

Hullámzó meccs végén nyert a Magic. Nagyon bekezdett a Spurs és 33-19-re nyerte az első negyedet, sőt már 19 ponttal is vezetett, majd jött a Magic válasza és fordított a gárda - a záró etapban aztán ismét a San Antonio járt előrébb, de 91-82 után elfogytak a texasiak és a cseresorok csatájából végül az Orlando jött ki jobban. Az utolsó percre fordulva Jordan Hall vétett clutch labdaeladást 95-96-nál, majd Mo Wagner kapaszkodott bele egy támadópattanóba, amelyből Devin Cannady triplát dobott, ezzel pedig nagyjából eldőlt a küzdelem - a meccs nagyobb részében a San Antonio tűnt jobb csapatnak, de a hullámzás végén mégis a Magic neve mellé került a W.

Banchero még nem az igazi. Nem tett csodát az 1/1-es Paolo Banchero, volt ugyan egy látványos zsákolása, de egyébként 22 perc alatt 9 pontot, 5 lepattanót, 3 gólpasszt és 3 labdaszerzést jegyzett - nem volt rossz, de nem is igazán irányította magára a figyelmet. Az Orlandónál Wendell Carter Jr. (20 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) emelkedett ki, míg a Spursnél a 4/4 triplás, a jelek szerint kezdőként számon tartott Keita Bates-Diop, valamint a kezdő irányítónak számító Tre Jones (11 pont, 4/4 mezőnyből, 5 lepattanó, 4 gólpassz) játékát volt érdemes figyelni - Doug McDermott lett a legjobb dobó 14 egységgel, ő elsősorban a labda nélküli bemozgásaiból volt eredményes. Egyik csapat sem hozott különösebben magas színvonalat, egyikük sem tudott stabil, olajozott játékot bemutatni és nincsenek meg azok az egyéniségeik sem, akik ennek ellenére felpörgetnék a dolgokat, így egy kissé langyos összecsapást láthattunk.

A Spurs legjobb dobói: McDermott 14/3, Bates-Diop 12/12, Jones 11/3, Vassell 11/3
A Magic legjobb dobói: Carter Jr. 20/3, F. Wagner 12/3, M. Wagner 10/3


Portland Trail Blazers - Ra'anana 138-85

A Blazers B is simán nyert. Lillard, Nurkic, Simons, Hart, Grant, Winslow és Payton II sem lépett pályára a Portlandnél, abszolút a B keret futott ki a meccsre, de így sem volt esélye az izraeli együttesnek. Ugyan az NBA-ből is ismert Norris Cole dobott 19 pontot, de a Blazers már az első negyedet 39-22-re nyerte, a második félidőt pedig összességében 75-37-re húzta be, egyáltalán nem voltak egy súlycsoportban a felek. A portlandieknél az idei 1/7-es Shaedon Sharpe volt a legjobb, ő 27 pontot dobott 10/13-as mezőnymutatóval, 3 labdaszerzéssel és 2 blokkal, de Keon Johnson (18 pont, 11 gólpassz, 4/5 tripla) is kitett magáért - többet nem nagyon tudunk elmondani a találkozóról, a Ra'anana nem tudott érdemi ellenállást kifejteni még egy ilyen összetételű Blazersszel szemben sem.

A Trail Blazers legjobb dobói: Sharpe 27/3, Johnson 18/12, Williams 14/6
A Ra'anana legjobb dobói: Cole 19/9, Morse 13, Weber 13/6


Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves 99-114

Gobert bemutatkozott. Első meccsét játszotta a Minnesota mezében Rudy Gobert, aki 17 percet kapott, ez idő alatt 5 pontot, 12 lepattanót, 3 gólpasszt és 2 labdaszerzést tett a közösbe - nem kapott sok labdát és egyelőre Karl-Anthony Towns nélkül nézhettük csak meg, de már belekóstolhatott a Timberwolves játékába. D'Angelo Russell is megkezdte az előszezont, ő 13 pontot jegyzett, de igazából eléggé takaréklángon dolgozott a gárda: a Lakers B ellen nyilván nyerni tudott, de az első negyedet még elvesztette, majd utána összeszedte magát, de a meccs végén ismét kissé leeresztett. Összességében azért természetesen nem fogott veszélyben az együttes sikere, de nem tudunk nagy dolgokról beszámolni: a tartalékos Los Angelesnél jobbak voltak, egyébként egyénileg nem voltak kiemelkedő teljesítményeik, ez a meccs inkább arról szólt náluk, hogy pályára küldtek 17 játékost, akik közül mindenki kapott legalább kilenc percet. 

Tartalékos Lakers. James, Davis, Westbrook, Nunn és Beverley sem volt ott a Los Angelesnél, akiknél így leginkább egy játékost tudunk kiemelni: Scotty Pippen Jr. kezdőként 14 pontot, 4 lepattanót, 7 gólpasszt, 3 labdaszerzést és 2 blokkot kapart össze, ő volt a legjobbjuk. Thomas Bryant eljutott még 18 pontig és 10 kiharcolt büntetőig, de Cole Swider már elég sokat vállalt és hibázott, Lonnie Walker IV pláne rengeteget lőtt mellé, a csapatszintű 34%-os mezőnymutató jelzi, hogy mi volt a probléma. A jó kezdés és a 27-24-re megnyert első negyed után elfogytak és később voltak már 26 pontos hátrányban is, ezt sikerült valamelyest kozmetikázniuk a hajrában. 

A Lakers legjobb dobói: Bryant 18, Swider 17/9, Pippen Jr. 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 13/3, Russell 13/3, Nowell 13/3

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus