Megint nyert, így 3-1-re vezet a Lakers és a Heat is

A kiesés szélére került a Warriors és a Knicks: mindkét gárda elbukta a második idegenbeli meccsét is, így egyetlen vereségre van attól, hogy véget érjen a szezonja.

Miami Heat - New York Knicks 109-101

Végigért a Miami. A Heat kezdte élesebben a mérkőzést, 15-9-cel nyitottak a hazaiak, majd a Knicks összekapta magát és visszajött egálra, sőt egy-egy pillanatra vezetett is még az első negyedben. A Miami azonban hamarosan újra feljebb tudott kapcsolni, a második játékrészben 49-39-nél tízpontos fórt alakított ki, innentől pedig ezt próbálta menedzselni: a New York extra dobóformával rohamozott, és egészen két egységig kapaszkodott fel, de a floridaiak jól időzített hármasokkal (Love, Strus, Lowry és Martin is betalált) stabilizálták magukat, és elöl tudtak maradni. A Knicks mindent megtett, nagy energiákat mozgósított, de a Heat sorra visszaszerezte a támadópattanókat, csak a negyedik negyedben hetet (!) szedett le, és ezekből rendre büntetni is tudott - így tartotta az előnyét, nagyon fontos pillanatokban tudott kosarakat szerezni, és mivel a New York igazán nem vadult meg támadásban, így a második negyedben megszerzett tízpontos előnnyel gyakorlatilag végig is ért Erik Spoelstra csapata. Végleg nagyjából csak az utolsó percben dőlt el az összecsapás (öt-nyolc pont körül mozgott a távolság), de az egész estére visszatekintve azt mondhatjuk, hogy többé-kevésbé kontrollálta a helyzetet a hazai alakulat - jó védekezéssel, jó lepattanózással, és fontos pillanatban eleresztett pontos dobásokkal tudott újra nyerni. Jimmy Butler (27 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk), valamint Bam Adebayo (23 pont, 13 lepattanó) is dupla-duplázott, a második vonalat a 15-16 pontos Lowry-Strus kettős jelentette, de Martin is elérte a tíz egységet, és Love is sokat tett hozzá - így az is belefért, hogy a Vincent-Robinson páros 2/15-ös mezőnymutatót és 2/12-es triplázást hozzon össze. A Miami így mindkét hazai meccsét behúzta, és 3-1-es előnybe került a párharcban, most három mérkőzése van lezárni a szériát és továbbjutni a keleti döntőbe.

Támadásban nem elég a New York. Jalen Brunson most ismét remekül játszott (32 pont, 11 gólpassz), Julius Randle-nek is voltak nagyszerű időszakai (a meccs elején ő kapta össze a csapatát, végül 20 ponttal és 9 lepattanóval zárt, bár volt 6 eladott labdája és ki is pontozódott), és RJ Barrett (24 pont, 3/5 tripla) is hozott egy egész jó szintet, mégis hiányzott az igazi átüterő a vendégekből. Tom Thibodeau alakulata eddig csak az egyetlen győzelme során tudott 101 pont fölé jutni a négy mérkőzés alatt, most is csak 32%-kal dobott be kilenc triplát, 21 gólpasszára 17 eladott labda jutott (a Heatnél 28-13 volt ez az arány), és 44-35-re elbukta a lepattanózást is - lassabban, döcögősebben játszik a társaság, ami egyelőre fekszik a Miaminak. A negyedik negyed elején 3/15-tel kezdett mezőnyből a Heat, megvolt a Knicks esélye a fordításra is (kilenc pont volt a hátrány), de folyamatosan hibázott a gárda, nem jutott el a megfelelő helyzetekig a megfelelő sebességgel, nem találta a ritmust, így ebből az időszakból csak három pontot tudott kivenni, a folytatásban pedig már összekapta magát a vendéglátó - ráadásul a hajrára Randle kipontozódott, onnantól tovább fogytak az opciók. Az idegenbeli kirándulás nem hozott sikert, most már a szakadék szélére kerültek, és valamin változtatniuk kell ahhoz, hogy elkerüljék a kiesést - otthon, az MSG közönsége előtt ennél több kell majd tőlük.

A Heat legjobb dobói: Butler 27/3, Adebayo 23, Strus 16/12
A Knicks legjobb dobói: Brunson 32/6, Barrett 24/9, Randle 20/3

A párharc állása: 3-1 a Heat javára.

 

Los Angeles Lakers - Golden State Warriors 104-101

Walker IV tette hozzá a pluszt. Szoros meccset vívtak a csapatok, egyik fél sem tudott igazán meglépni, hol egyik, hol másik rakott össze egy-két jobb percet, de csak a harmadik negyed közepén tűnt úgy egyszer, hogy elbillenhet a találkozó - ott a GSW vezetett 12 ponttal egy futás után, de a Lakers hamar reagált, még abban a játékrészben visszajött négy egységnyire, majd a záró etap második percében ki is egyenlített ismét. A hazaiak a James-Davis páros matchup-előnyeit igyekeztek kamatoztatni, és a kiosztásokból operálni, míg a Warriors erőltette a tempót, sok labda nélküli mozgással, rengeteg passzal, tulajdonképpen a saját stílusát hozva szerezte a pontjait. Steph Curry fontos villanásai és Klay Thompson triplái után 98-99-cel, egypontos GSW-fórral kezdődött az utolsó két perc, de ott megint jött a meccs hőse, Lonnie Walker IV: ő egymaga 15 pontot szerzett a 27-17-re megnyert negyedik negyedben (!), és itt is bevágott egy clutch tempót leütésből úgy, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne tőle egy PO-meccs végjátékában. Ezzel újra a Lakers vezetett, Thompson kihagyott egy dobást, James kiharcolt és bedobott két büntetőt, majd Curry szépített, és James hibája után a vezetésért dobhatott a tavalyi döntő MVP-je - azonban előbb egy kettest, majd Draymond Green támadópattanója után egy triplát is elrontott, így a kezében maradt a vendégsiker. A második hibája után természetesen Walker IV szedte le a lepattanót és dobta be a két büntetőt 15 másodperccel az órán, majd kilenc másodpercnél Anthony Davis elcsípte Draymond Green passzát, és ezzel gyakorlatilag lezárta az estét, pontot már nem is kellett szereznie a Lakersnek. Az arany-lilák ezzel 3-1-es előnybe kerültek a párharcban, mindkét hazai meccsüket behúzták, és egyetlen győzelemre vannak attól, hogy bejussanak a nyugati döntőbe.

Bajban a Warriors. Nem tudott igazi megoldással szolgálni a GSW, és az újabb idegenbeli vereség után a szakadék szélére került, háromból hármat kellene nyerni ahhoz, hogy elkerülje a kiesést. Steph Curry sokat vállalt és jól is játszott, de a dobószázaléka végül erősen visszaesett (31 pont, 10 lepattanó, 14 gólpassz, de csak 12/30 mezőnyből, 3/14 tripla) és a végén is fontos pillanatban hibázott, a problémát pedig az jelentette, hogy rajta kívül megint senki semmit nem tudott megoldani - Klay Thompson kilenc pontot szenvedett össze, Jordan Poole 0 ponttal (!) zárta tíz játékpercét, és bár Andrew Wiggins vagy a kezdőként hasznosnak bizonyuló Gary Payton II dobott 15-17 egységet, de főleg abból, amit mások kreáltak nekik, elsősorban azt is Curry. Alig 29%-kal tripláztak csapatszinten, ami így elfedte, hogy a Lakers is érvénytelen volt kintről, a büntetőzést továbbra sem tudták megoldani (11-gyel kevesebb pont innen), most is volt 16 eladott labdájuk, és kaptak is ezekből pontokat gazdagon - a végén így is volt esélyük a győzelemre, de egyszerűen elrontották a clutch végjátékot, ami könnyen a szezonjukba kerülhet...

A Lakers legjobb dobói: James 27/6, Davis 23, Reaves 21/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 31/9, Wiggins 17/6, Payton II 15/3

A párharc állása: 3-1 a Lakers javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus