Megizzadt a Lakers és a Celtics, megint kikapott a Sixers

Az utolsó pillanatban szenvedte ki a kötelező győzelmet a keleti és a nyugati listavezető is - a Jazzt is meglepte a Memphis - Harden és Beal 44 pontja elég volt a Houstonnak és a Washingtonnak - Orlandóban is kikapott a Spurs, Oklahoma Cityben is megfázott a Philly - dudaszós kosárral nyert a Charlotte. 

Az utolsó pillanatban szenvedte ki a kötelező győzelmet a keleti és a nyugati listavezető is az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján. A Jazzt is meglepte a Memphis, James Harden és Bradley Beal 44 pontja elég volt a Houstonnak és a Washingtonnak, Orlandóban is kikapott a Spurs, Oklahoma Cityben is megfázott a Philly, dudaszós kosárral nyert a Charlotte. 

Charlotte Hornets - Detroit Pistons 109-106

Monk triplája döntött. Lassan kezdte a meccset a Hornets, az első hét dobásukból hatot elrontottak a hazaiak, 11-2-es hátrányba kerültek, az első negyed végén tíz, a nagyszünetben pedig tizennégy ponttal voltak lemaradva. A fordulás után azonban begyújtották a rakétákat és a harmadik negyed alatt a teljes hátrányukat eltüntették, a záró etap egálról indult, a kiélezett küzdelmet pedig végül Malik Monk dobása döntötte el - Terry Rozier és Devonte' Graham is aktív volt, de ezúttal Monk jelentette a mérleg nyelvét. A fiatal dobógép egy másodperccel az órán, az időkérés során megkérte James Borrego vezetőedzőt, hogy rá rajzolja fel a mindent eldöntő figurát, a tréner belement ebbe, Monk kijött a zárásból, majd az oldalbedobást követően megkapta a labdát és könyörtelenül bebombázta a meccsnyerő triplát - a dudaszó pillanatában vágódott a gyűrűbe, felrobbant a csarnok. Monk egyébként is jobban játszik idén, mint korábban, Borrego szerint sokkal agresszívebb, ezen az estén is megcsinált olyan betöréseket, amiket eddig nem, ezért is merte neki adni az utolsó dobást - jó döntésnek bizonyult. 

Rose kezében maradt a detroiti siker. 106-106-nál a Detroit támadhatott a győzelemért, Derrick Rose meg is csinálta a betörést, ám rossz helyre passzolt a végén - a figura szerint a sarokba kellett volna kilőnie a labdát, de ehelyett oldalra dobta, ahol természetesen senki sem állt, így egy másodperccel az órán eladott labda lett belőle. Rose magára vállalta a vereséget, Dwane Casey vezetőedző csak annyit mondott, hogy nem hibáztatja játékosát, egyszerűen rosszkor hozott rossz döntést, egyébként viszont 6/7 dobással szórt 16 pontot, nem csak rajta múlt a végkifejlet. Andre Drummond (8/16 mezőnyből, 16 pont, 20 lepattanó) és Blake Griffin (19 pont, 6/19 mezőnyből, 1/8 tripla, 3 lepattanó, 6 gólpassz) mellett a 32 pontos, 7/11 triplás Langston Galloway is jól játszott a vendégeknél, de a remek első félidő után jött egy hullámvölgyük, a végén pedig fél perc alatt a hárompontos előnyükből hárompontos hátrány lett - közel jártak a sikerhez, de végül megint kikaptak, sorozatban már negyedszer. 

A Hornets legjobb dobói: Rozier 19/6, Monk 19/6, Graham 18/6
A Pistons legjobb dobói: Galloway 32/21, Griffin 19/3, Drummond 16, Rose 16/6

Orlando Magic - San Antonio Spurs 111-109

Elkapta a fonalat az Orlando. Négyből harmadszor és sorozatban másodszor tudott nyerni a Magic, ez utóbbi pedig először fordult elő a társasággal a szezon folyamán, ahogy az is, hogy egymás után kétszer 110 dobott pont fölé jusson, úgyhogy egyértelműen összeszedték magukat. Pedig az első félidő még nem így nézett ki, a nagyszünetben kilenc ponttal égtek, de aztán feljebb kapcsoltak, a fordulás után összesen 64 pontot süllyesztettek el és túldobták a Spurst - a negyedik negyedben több clutch dobást is berámoltak, ezért pedig elsősorban Evan Fournier és Terrence Ross volt most a felelős. Fournier összesen 26 pontos szezoncsúcsig és 5/6 tripláig jutott, ő volt csapata legjobbja, a hajrában pedig több nagyon fontos hármast is a gyűrűbe küldött, míg Ross a 20 pontjából 10-et ebben a játékrészben szerzett - Fournier utolsó hármasa (bő egy perccel a vége előtt) után már nem is adták ki a kezükből a vezetést és megnyerték a meccset. Ehhez a legvégén azért az is kellett, hogy DeMar DeRozan faultját flagrantnek minősítsék 14 másodperccel az órán 107-106-nál, de megoldották a helyzetet és újabb fontos győzelmet arattak - annak ellenére, hogy Jonathan Isaac nem játszhatott, mert egy mezbemutatón megsérült a bokája...

Ennyit tud a Spurs? Zsinórban negyedszer is elbukott Gregg Popovich csapata, ezek során átlagban 122 pontot kapott és bár most ez alatt maradt, a második félidő már megint úgy nézett ki, hogy képtelenek voltak megállítani ellenfelüket - a nagyszünetig még rendben voltak és mivel ők remekül dobtak, így 16 (!) ponttal is vezettek, de védekezés nélkül nem voltak olyan stabilak, hogy ezt meg is tudják tartani. A 21 ponttal csapata legeredményesebbjeként záró DeRozan szerint a támadópattanók jelentették a döntő faktort, ebben 14-8-ra kaptak ki, de azért az sem semmi, hogy ők 10 büntetőt harcoltak ki, míg a Magic 34-et, egy egydobásos meccsen ez óriási különbség. A gondjaikat mindenesetre nem oldották meg, most back-to-back fogadják a Portlandet, azon a meccsen viszont Dejounte Murray nem léphet pályára.

A Magic legjobb dobói: Fournier 26/15, Ross 20/9, Gordon 14/3
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 21, Gay 14/6, Aldridge 13/6, Mills 13/3

Houston Rockets - Indiana Pacers 111-102

Harden és a védekezés repíti a Houstont. Az sem állította meg a nagy szériában lévő hazai csapatot, hogy három alapember, Eric Gordon, Clint Capela és Danuel House sem tudott pályára lépni, hiszen James Hardent ilyen dolgok általában nem zavarják - most is tette a dolgát és már szinte fel sem húzzuk a szemöldökünket a teljesítménye láttán. Pedig nap mint nap elképesztő meccset produkál, most is beszórt 44 pontot 50%-os mezőnymutatóval, 6/14 triplával, 8 lepattanóval, 5 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel, abban a nyolc percben, amikor nem volt a pályán, 27 ponttal kaptak ki - természetesen az sem meglepő, hogy a meccset eldöntő futást is ő vezényelte le. A negyedik negyedben ugyanis az Indy vezetett az addig ide-oda hullámzó meccsen, ám jött egy 14-0-s roham a hazaiaktól, amelyből Harden egymaga 12 pontot vállalt, igaz, nagyon kellett hozzá a parádés csapatvédekezés is - ez az, amire csak mostanában találtak rá és ez az, amihez most nagyon sokat tett hozzá a Capela helyén kezdő és a régiből valamit előhúzó (25 perc, +24-es +/-) Tyson Chandler. A Houston jól játszva hozta sorozatban hatodik győzelmét is, igaz, most egy nehéz back-to-backre utazik a tartalékos kerettel, hiszen a Minnesotához látogat. Még egy adalék Hardenhez: sorozatban ötödször dobott legalább 36 pontot, ez erős összefüggésben áll csapata győzelmi szériájával...

Brogdon is megsérült. Nem elég, hogy eddig is több alapember kidőlt már a Pacersnél, most alig kilenc perc játék után a csapat esze, Malcolm Brogdon is megsérült - a dereka fájt, lecserélték és nem is tért már vissza. Ebből a szempontból mindenképpen extra teljesítmény, hogy az említett 14-0-s rohamig partiban voltak, sőt, sokszor vezettek is Houstonban, de csapatszinten megoldották a gondjaik nagy részét, hatan érték el a tízpontos határt, Domantas Sabonis és Doug McDermott remekelt, irányítóként pedig TJ McConnellnek kellett előlépni, de végül ez kevésnek bizonyult Harden ellen - a 14-0 során hét dobást hibáztak el és eladtak két labdát, közben a túloldalon Szakáll szórta a kosarakat, ebből pedig nem tudtak már visszajönni. A saját sikerszériájuk így megszakadt, Brogdon elvesztése is fájó, most ráadásul back-to-backet játszanak a Milwaukee-val, igaz, a hírek szerint legalább Myles Turner már visszatérhet. 

A Rockets legjobb dobói: Harden 44/18, McLemore 21/12, Westbrook 17/3
A Pacers legjobb dobói: McDermott 18/9, Sabonis 18, Holiday 12/6, Leaf 12, McConnell 12

Oklahoma City Thunder - Philadelphia 76ers 127-119 - hosszabbítás után

Gallinari javított. A rendes játékidőben is jól játszott a Thunder, Chris Paul (27 pont, 7/13 mezőnyből, 8 lepattanó, 5 gólpassz) nagyon pörgött, Shai Gilgeous-Alexander (24 pont, 9/19 mezőnyből) és Terrance Ferguson (19 pont, 5/7 tripla) is remekelt, Danilo Gallinari pedig 28 ponttal, 7/11-es mezőnymutatóval állt a csapat élére - 54%-kal dobtak mezőnyből, 40% felett tripláztak és 41 büntetőt harcoltak ki a Philly 22-jével szemben. A gyengébb harmadik negyed után azonban mégsem tudták elsőre megnyerni a meccset, sőt, a negyedik negyedben kilencpontos hátrányból álltak fel, de aztán a végén Paul, valamint Joel Embiid hibája után volt még egy dobásuk a győzelemért - Gallinari beleállt egy jónak tűnő hármasba, de elrontotta, így jöhetett a hosszabbítás. Az olasz dobógép aztán itt már javított, egymaga hét pontot szerzett a túlórában, volt egy nagyon fontos pillanatban érkező triplája, csapata pedig 5/7-et dobott mezőnyből és 8/8-at a vonalról ebben az időszakban - ez elégnek bizonyult a győzelemhez, ami alaposan feltüzelte a csarnokot, hiszen a Russell Westbrookot és Paul George-ot is elvesztő franchise-nak ez volt az idei legnagyobb sikere eddig.

Nem megy a Phillynek. Ezúttal mindenki pályára léphetett a Sixersnél, a kezdőben jöttek is a jó teljesítmények, hiszen Joel Embiid (31 pont, 12 lepattanó, 4/8 tripla), Josh Richardson (28 pont, 10/15 mezőnyből) és Tobias Harris (21 pont, 6 lepattanó, 3/4 tripla) különösen jól játszott, de Ben Simmons (16 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz) és Al Horford sem volt rossz, mégis vereséget szenvedtek - az erősségüknek számító védekezést most nem csinálták jól, a kispadról pedig összesen tizenegy pont érkezett, ez nem férhetett bele. Ráadásul rengeteget faultoltak és nagyon sok büntetőt dobattak a Thunderrel, Simmons és Harris a végére ki is pontozódott, úgyhogy hiába céloztak 50%-kal mezőnyből, ez sem volt elég, pedig a rendes játékidő végén minden esélyük megvolt a győzelemre, egy jó dobás hiányzott hozzá. A remek szezonkezdet óta egyre mélyebbre süllyednek, az utóbbi hét meccsükből ötödször kaptak ki, idegenben zsinórban ötödször szenvedtek vereséget, nagyon rossz irányba haladnak. 

A Thunder legjobb dobói: Gallinari 28/9, Paul 27/3, Gilgeous-Alexander 24/3
A 76ers legjobb dobói: Embiid 31/12, Richardson 28/9, Harris 21/9

Memphis Grizzlies - Utah Jazz 107-106

Újabb szoros győzelem. Kissé váratlan sikerszériát épített fel a Grizzlies, mert zsinórban harmadik meccsét is megnyerte a gárda, méghozzá úgy, hogy négy, kettő és egy ponttal volt jobb ellenfeleinél - ezúttal is egy kiélezett végjátékból jött ki jól elöl-hátul clutch játékokat bemutatva. A meccs utolsó kosarát ismét Ja Morant szerezte, a Grizzlies újonc irányítója sok látványos dolgot produkált és a meccs talán legjobbjaként tündökölt, dobott 25 pontot, kiosztott 8 gólpasszt, majd másfél perccel a vége előtt, 105-105-nél feltett egy közeli kettest, ezzel ismét előnyhöz juttatta csapatát. Innentől pedig oda-vissza jöttek a hibák, a Jazz egyenlíthetett volna, de Rudy Gobert kettőből csak egy büntetőt értékesített, mindkét csapat elrontotta az utolsó három támadását, így maradt a 107-106-os memphisi siker. A csarnokban köszöntötték egyébként a Grizzliestől idén Utah-ba kerülő Mike Conley-t, de a korábbi kedvencnek nem igazán ment a játék, 15 pontjához 19 dobásra volt szüksége és csak három gólpasszt osztott ki, a "sztorin" kívül nem róla szólt az este. 

Mitchell faultért kiált. A Jazz utolsó játékánál Solomon Hill nyúlt oda Donovan Mitchellnek és elütötte a labdát, ezzel állította meg a mindent eldöntő akciót és szállította a győzelmet a Memphisnek, Mitchell szerint viszont ez egyértelmű fault volt, nem érti, hogy miért maradt néma a síp. "Jól védekeztek, de megütötte a karom. Ez már harmadszor történt meg a meccs végén és nem jött a fújás, ami elég nevetséges. Faultoltak, ennyi" - mondta erről a Utah 29 pontig jutó hátvédje. Quin Snyder vezetőedző szerint ő nem látta jól az esetet, de mivel nem történt ítélet, ezért nem is tudott volna mit challengelni - négy győzelem után kaptak ki újra, így 8-4-gyel a nyugati negyedik helyről folytathatják. 

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 25/6, Brooks 20/9, Anderson 13/3
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 29/3, Gobert 23, Bogdanovic 20/9

Minnesota Timberwolves - Washington Wizards 116-137

Most kapott segítséget Bradley Beal. Saját edzője is elfelejtette megemlíteni a mérkőzés végi értékelésnél és a győzelem okainak felsorolásánál Bradley Beal extráját, majd mikor emlékeztették rá, azt mondta hogy "ja igen, tőle ezt már megszoktuk" - pedig a hátvéd hatalmas meccset hozott, 44 pontot szórt 15/22-es mezőnymutatóval és kiosztott 10 gólpasszt, "hardeni" magasságokba emelkedett. Az ő klasszisa mellett viszont most másra is lehetett számítani, hiszen Mo Wagner valószínűtlenül nagy estét produkált, 30 ponttal és 15 lepattanóval egyaránt karriercsúcsot hozott, bevert 4/4 triplát, ilyen számokat a cserepadról pedig ő szállított először az NBA történetében. Emellett a második félidőben végre a védekezésük is feljavult, összesen 43 pontot kaptak a nagyszünet után, annyit mint előtte csak a második negyedben, több támadófaultot is kiharcoltak, odaértek a gyűrű alá, sokkal jobban néztek ki, sokkal több energiával mozogtak, mint addig. Ez most elégnek is bizonyult egy meglepő, ráadásul nagyarányú idegenbeli győzelemhez, ami talán ad nekik egy lökést a folytatásra, következőleg Orlandóban lépnek pályára. 

Wiggins nélkül nem megy. Személyes okok miatt kihagyta a meccset a Timberwolves sztárduójának egyik tagja, aki az utóbbi hat meccsen 31,6 pontot átlagolt, ez pedig annyira megborította a csapatot, hogy nem is tudták magukat összeszedni - hiába volt jó Karl-Anthony Towns (36 pont, 10 lepattanó, 13/18 mezőnyből, 7 eladott labda), hiába próbált fellépni Jeff Teague (13 pont, 11 gólpassz) és Robert Covington (20 pont, 4/6 tripla), most ez sem volt elég. A festékben borzasztóan üresek voltak, a Wizards 76 pontos szezoncsúcsot szórt onnan, 27 pontot kaptak az eladott labdáikból, a gyalázatos védekezésük mellé pedig a második félidőben már támadásban is elfogytak, így nem tudtak dobópárbajt nyerni - több jó meccs után most jött egy fájdalmas hazai vereség, aztán egy back-to-back következik a Houstonnal, de Wigginsre valószínűleg még ott sem számíthatnak. 

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 36/12, Covington 20/12, Teague 13
A Wizards legjobb dobói: Beal 44/3, Wagner 30/12, Bryant 12

Golden State Warriors - Boston Celtics 100-105

Nagyon megizzadt a Celtics. A vártnál jóval nagyobb csatára kényszerítette a ligautolsó Warriors a listavezető Bostont, a vendégek egyáltalán nem tudtak dominálni, sőt, annak örülhettek, hogy a kilenc ponttal elvesztett első negyed után a nagyszünetig visszajöttek egálra. A második félidő abszolút kiegyenlített küzdelmet hozott, majd a végjáték is izgalmasra sikerült, két és fél perccel a vége előtt még öt ponttal vezetett a Golden State, ám itt már megrázta magát Brad Stevens alakulata: Kemba Walker bevert egy clutch triplát, Jayson Tatum zsákolt, majd dobott egy nagyon fontos tempót is, az utolsó szót pedig 19 másodperccel a vége előt megint Walker mondta ki egy kettessel - ebben az utolsó két és fél percben egyetlen kosarat kaptak, azt is akkor, amikor már eldőlt a küzdelem. Walker egyébként addig nem játszott jól, a clutch időszakban lépett csak elő, Tatum sem dobott igazán pontosan, végig dicsérhettük viszont Jaylen Brown (22 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3/3 tripla) és Marcus Smart (15 pont, 4 gólpassz, 5/9 tripla) játékát - a Boston 40%-os mezőnymutatóval is ki tudta izzadni a győzelmet, ezzel sorozatban tizedszer is nyert és továbbra is őrzi első helyét a tabellán. 

Russell is megsérült. Az egyébként is ezer sebből vérző Warriors újabb pofont kapott a harmadik negyedben, amikor megsérült D'Angelo Russell hüvelykujja és az irányító már nem is tudott visszatérni a pályára - Eric Paschall is kivált egy időre, de ő visszajött, vele nincs olyan komoly gond. Az ő játéka nagyon kellett is ahhoz, hogy partiban legyenek a legvégéig, mellette a 20 pontos Alec Burks említhető, de összességében a kollektív csapatvédekezés volt az, ami meccsben tartotta őket - sőt, a hajrában nagyon közel álltak a bravúrgyőzelemhez is, egy, esetleg két nagy dobásra voltak ettől. Ezek azonban elmaradtak, nem volt, aki megcsinálja őket, 97-92 után sorozatban négy dobást hibáztak, volt egy eladott labdájuk és egy engedett támadópattanójuk, közben pedig a védekezésük is szétcsúszott - a tartásukra büszkék lehetnek, de a győzelmet nem sikerült kicsikarniuk.

A Warriors legjobb dobói: Burks 20/3, Paschall 16/3, Russell 12/3
A Celtics legjobb dobói: Tatum 24/6, Brown 22/9, Walker 20/9

Los Angeles Lakers - Sacramento Kings 99-97

Szenvedve, de behúzta a Lakers. Nagyon akadozott a hazaiak gépezete, egyedül LeBron James (29 pont, 11 gólpassz) tudott alkotni, Anthony Davist (17 pont, 5 lepattanó, 4 blokk) is kordában tartotta a Kings, illetve a kinti dobók sem tudtak érvényesülni, úgyhogy nem igazán jöttek a kosarak, gyengén dobtak kintről-bentről, abszolút nem volt meg a ritmusos, gördülékeny támadójáték. A végén azonban mégis találtak módot a győzelemre, a folyamatosan stabil védekezés mellé Caldwell-Pope feljavult a negyedik negyedre (16 pontjából 12-t ekkor dobott), James osztogatott, majd maga is hozzászólt, Bogdanovics egyenlítő dobása után pedig két clutch villanással eldöntötték a küzdelmet: 5,5 másodperccel az órán James kiharcolt és hidegvérrel bedobott két büntetőt 97-97-nél, majd a Kings ellentámadásánál Davis blokkolta Harrison Barnes dobását - ezzel ért véget az összecsapás, a Los Angeles száz dobott pont alatt maradva, szenvedve, de behúzta idei tizedik győzelmét és továbbra is vezeti Nyugatot. 

Nem tudta végigcsinálni a Kings. Az első félidőben tíz hármast bombázott be és 13 ponttal is vezetett már a Fox, valamint Ariza nélkül játszó Sacramento, de jött egy 14-0-s Lakers-futás, a második félidőben pedig többször nem jutott már ilyen messzire a vendégcsapat - tették a dolgukat becsülettel, közel jártak a győzelemhez, de egy-két clutch hiba végül ellenük döntött. Pedig a védekezésük végig nagyon éles volt, elöl Buddy Hield hat hármast küldött a gyűrűbe, a 18 pontos Bogdanovics kétszer is villant a végén, megnyerték a lepattanózást, de a 22-9-es büntetőarány és a James-Davis páros egy-egy megmozdulása miatt mégsem tudtak győzni. Fox nélkül így is felülteljesítették a várakozásokat, most otthon, a Boston ellen bizonyíthatnak ismét. 

A Lakers legjobb dobói: James 29/6, Davis 17, Caldwell-Pope 16/9
A Kings legjobb dobói: Hield 21/18, Bogdanovics 18/9, Holmes 17

A tabella ezen a linken található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus