Memphisben bukott a Warriors, ismét egyedül vezeti a ligát a Suns

Kiélezett végjátékban nyert a Wizards, a Pelicans és a Clippers is, míg a Bulls gálázott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján.

Washington Wizards - Oklahoma City Thunder 122-118

Caldwell-Pope triplája döntött. A hazaiaktól nem sokkal a meccs kezdete előtt Bradley Beal bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá, így nélküle kellett kiállniuk, és a hiányában nem is tudták hamarabb eldönteni a találkozót, csak az utolsó percben. Végül Kentavious Caldwell-Pope 30,8 másodperccel a vége előtt dobott palánkos triplája adta meg a kegyelemdöfést a Thundernek, Luguentz Dort válasza kimaradt, és az is belefért, hogy Kyle Kuzma 13,3 másodperccel a vége előtt csak 1/2 büntetőt dobott be. Beal hiányában egyébként is a mostanában remek formát futó Kuzma állt a csapata élére, 12/17 dobásból elért 29 pontot, míg mellette Spencer Dinwiddie (22 pont, 10 gólpassz) dupla-duplázott, de Caldwell-Pope is beszórt 16 pontot, sztárjuk nélkül is megvoltak most támadásban. A Wizards ezzel egymást követő második győzelmét aratta, legközelebb a Magic ellen duzzaszthatják tovább jó szériájukat.

Védekezésben kellett volna kicsit több a Thundertől. Támadásban a vendégek is rendben voltak, Shai Gilgeous-Alexander (32 pont, 8 gólpassz) vezérletével elértek 118 pontot 48%-os mezőnymutatóval, mellette Josh Giddey (18 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) is hozta magát, és a kispad is 42-37-re felül tudott kerekedni az ellenfél cseresorán. Az viszont már nem fért bele, hogy a Wizardsnak 54%-os mezőnymutatót engedélyeztek, és különösen a triplavonalon belül okozott a Thunder számára lassítani az ellenfelét, ahonnan 66,67%-kal dobtak a fővárosiak, és ezt az sem tudta kompenzálni, hogy a Thunder játékosai 11 dobással többet ereszthettek el. Végül hiába adták csak el ötször a labdát a vendégek, sorozatban ötödször is vereséget szenvedtek, legközelebb pedig a Nets otthonába látogatnak.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 29/3, Dinwiddie 22/3, Caldwell-Pope 16/9
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 32/3, Giddey 18/6, Dort 17/6

 

Toronto Raptors - Phoenix Suns 95-99

Megizzadt a Suns. Nem játszott különösebben jól ezen az estén a Suns, 22 támadólepattanót engedtek ellenfelüknek, illetve 20 alkalommal eladták a labdát is, így a Raptorsnak 15-tel több dobása volt, ugyanakkor a nehézségeik ellenére is meccsben tudtak maradni. Az utolsó bő egy percben Devin Booker (16 pont, 5 lepattanó) és Chris Paul (15 pont, 12 gólpassz, 5 labdaszerzés) is elsüllyesztett egy-egy clutch dobást, majd 14,1 másodperccel a vége előtt OG Anunoby kettesével 92-93-ra alakult az eredmény, ezt követően pedig jöhettek a büntetődobások, ahol a Suns is szándékosan faultolta ellenfelét kétszer is, nehogy triplát tudjanak dobni – a végén Fred VanVleet szándékosan ki is hagyott egy büntetőt, de a legfontosabb pillanatban a vendégek nem engedtek támadólepattanót, Deandre Ayton gyűjtötte be a lecsorgót, majd állította be a végeredményt két büntetővel, így javítani tudtak a legutóbbi, Heat elleni vereségük után.

Megszakadt a Raptors sorozata. Hat nyertes meccs után kapott ki ismét a kanadai csapat, és ebben leginkább a 40,4%-os mezőnymutatójuk játszott szerepet, de az egyaránt sérült Scottie Barnes és Gary Trent Jr. hiánya sem jött nekik jól. A jó egyéni teljesítmények így is megvoltak náluk, OG Anunoby 25 ponttal jelentkezett, bár csak 4/13 tripláját süllyesztette el, Pascal Siakam (22 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) megtöltötte a statisztikai lapot, mielőtt kipontozódott volna, Fred VanVleet is betett a közösbe 21 pontot 5 gólpasszal, míg a kispadról Chris Boucher (13 pont, 16 lepattanó, 3 blokk) hozott masszív dupla-duplát, de ez sem bizonyult elegendőnek. A Sunsnál sokkal jobban eloszlottak a terhek, a kezdőjükből mindenki kétszámjegyű termést ért el, Jae Crowder 19 ponttal és 5/11 triplával húzta az övéit, és egyedül a 4/13-as mezőnymutatóval záró, de így is kulcsfontosságú kosarat jegyző Booker hatékonyságára lehetett panasz, de ez is belefért a nyugati listavezetőnek.

A Raptors legjobb dobói: Anunoby 25/12, Siakam 22, VanVleet 21/12
A Suns legjobb dobói: Crowder 19/15, Paul 16/6, Ayton 16

 

Memphis Grizzlies - Golden State Warriors 116-108

A végén robbantott a Grizzlies. Az első félidőt követően a hazaiak jártak nyolc ponttal előrébb, ezt követően viszont jött a Warriors hagyományosan jó harmadik negyede, fordítani tudtak és hárompontos előnyt alakítottak ki, viszont a záró 12 percben robbantott a Grizzlies, köszönhetően az ismét feljavuló védekezésüknek, és egy 29-18-as játékrésszel fejezték be a találkozót. A győzelmükben nagy szerepet töltött be Ja Morant (29 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz), ugyanakkor a negyedik negyedben Jaren Jackson Jr. (13 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) előlépésére is szükség volt, 8 ponttal, 8 lepattanóval és 2 blokkal jelentkezett ekkor, sokat tett azért, hogy ismét összefogja csapata széthullni látszó védekezését. Kiemelendő még Ziaire Williams is, aki 17 ponttal pótolta a kezdőben a hosszabb időre kieső Dillon Brookst, míg a kispadról Tyus Jones (17 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 5/5 tripla) és Brandon Clarke (14 pont, 9 lepattanó) is jól szállt be, sok lábon állt a Grizzlies, ennek is köszönhették sorozatban 10. sikerüket.

Curry tripla-duplája sem volt elég. Draymond Green hiányában Stephen Curryre nagyobb teher hárult, és ezt játékszervezésben, illetve lepattanózásban is magára tudta vállalni, a 27 pontja mellett 10-10 gólpasszt és lepattanót is jegyzett, ugyanakkor a triplái most sem ültek eléggé, megállt 2/9-nél. Ezúttal a társak sem dobtak jól, Klay Thompson 5/13 dobásból ért el 14 pontot, Andrew Wiggins 5/12-ből 13 egységet, míg a kispadról beszálló Jordan Poole 3/11-et szenvedett össze, de a büntetőinek köszönhetően így is eljutott 12 pontig. A kiegészítők közül egyedül Gary Payton II érdemel dicséretet, aki a 13 pontja és 5 lepattanója mellett most is hozta a jó védekezését, ami 3 szerzett labda képében a statisztikai lapján is megjelent, ráadásul a negyedik negyedben csak ő tudott eredményesen játszani, 3/4 dobásból 7 pontot szerzett ebben a játékrészben, míg körülötte a többiek 3/19-cel céloztak ekkor.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 29/3, Jones 17/15, Williams 17/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 27/6, Thompson 14/6, Wiggins 13/9, Payton II 13/3

 

New Orleans Pelicans - Minnesota Timberwolves 128-125

Ingram megőrülése döntött. A Pelicans All-Star játékosa elképesztő hajrát produkált, az utolsó 73 másodpercben három triplát is elsüllyesztett, az elsőt ráadásul faulttal együtt, míg a harmadikat 1,3 másodperccel a vége előtt, amivel beállította a végeredményt. Szükség is volt tőle az extrára, mert a túloldalon Anthony Edwards, Malik Beasley és D’Angelo Russell is nagy kosarakat szállított, de Ingram állta a sarat, és végül 33 ponttal, 9 gólpasszal és 6/7 bedobott triplával vezette győzelemre a Pelicanst. Mellette Josh Hart (21 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Jonas Valanciunas (13 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) tette a legtöbbet a győzelmükért, de Herbert Jones, Devonte’ Graham és Jaxson Hayes is kétszámjegyű termést ért el, csapatszinten 55,3%-kal dobtak, elsüllyesztettek 16/33 triplát, illetve 37 alkalommal odaállhattak a büntetővonalra is, így végül ők jöttek ki jobban ebből a meccsből.

Pontatlanabb volt a Timberwolves. Támadásban a hazaiak sem teljesítettek rosszul, 48,8%-kal céloztak mezőnyből, bedobtak 18/39 hármast, és ők is odaállhattak 31 alkalommal a büntetővonalra, ugyanakkor mindenhonnan kicsit pontatlanabbak voltak az ellenfelüknél, és ezt végül az sem tudta ellensúlyozni, hogy nyolccal kevesebb labdát adtak el. A jó egyéni teljesítmények náluk is megvoltak, Anthony Edwards 28, Karl-Anthony Towns 26 pontot szórt be, mindketten kiosztottak 5-5 gólpasszt is, de mellettük D’Angelo Russell (18 pont, 10 gólpassz) és a kispadról beszálló Malik Beasley (18 pont, 6/8 tripla) is hozta a tőle elvárhatót. Támadásban nem volt gond a Timberwolvesszal, és egy kicsivel jobb védekezéssel a győzelem is meglehetett volna nekik, ez viszont hiányzott náluk, a végén ugyanakkor Ingram megőrülésével nem sok mindent lehetett kezdeni, így négy nyert meccs után kaptak ki.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 33/18, Hart 21/3, Jones 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 28/12, Towns 26/3, Beasley 18/18, Russell 18/12

 

Chicago Bulls - Detroit Pistons 133-87

Hozta a kötelezőt a Bulls. Legutóbb a Mavericks ellen megszakadt a Bulls kilencmeccses győzelmi sorozata, viszont ezen az estén a Pistonsnál jobb ellenfelet nem is találhattak volna maguknak, hogy javítsanak és kitombolják magukat. A vendégek az első félidőben még tartották magukat, viszont a 36-14-es eredményt hozó harmadik negyedben eldőlt a találkozó, így az is belefért, hogy Zach LaVine (10 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) 29 percénél senki se töltsön náluk több időt a parketten. Ezúttal is DeMar DeRozan állt a csapat élére, 20 ponttal, 12 lepattanóval és 7 gólpasszal vezette az övéit, de Nikola Vucsevics (22 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Lonzo Ball (18 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is felnőtt mellé, csapatszinten pedig 54,3%-kal dobtak mezőnyből, elsüllyesztettek 18/34 triplát, kiosztottak 33 gólpasszt, míg a lepattanózást 61-41-re húzták be.

A másik végletét is megmutatta a Pistons. Az elmúlt hat meccséből négyet is megnyert a Pistons, a Bucks és a Jazz skalpját is be tudták gyűjteni, egyértelműen túlteljesítettek az elmúlt időszakban, ezen az estén viszont a másik végletre kerültek, mert a tabellán elfoglalt helyüktől függetlenül nem alkotnak annyira rossz csapatot, mint amilyennek a képét mutatták ezen az estén. Egy feltüzelt Bulls jött velük szembe, akik 33,7%-on tartották őket mezőnyből, és a Pistons játékosai a triplavonalon kívülről is csak 6/35 dobást tudtak elsüllyeszteni, egyénileg pedig csak Josh Jackson (16 pont) és Isaiah Stewart (11 pont, 7 lepattanó, 4 blokk) tudott elfogadható hatékonyságot hozni támadásban, esélyük sem volt a szoros első negyedet követően.

A Bulls legjobb dobói: Vucsevics 22/6, DeRozan 20, Ball 18/12
A Pistons legjobb dobói: J. Jackson 16/3, Bey 14/6, Stewart 11

 

Los Angeles Clippers - Denver Nuggets 87-85

Csúnya meccset nyert meg a Clippers. Egyik csapat sem dobott jól, a Clippers és a Nuggets is épphogy elérte a 40%-os mezőnymutatót, viszont a hazai triplák legalább helyenként beestek, míg a Nuggets 4/33 kinti dobással zárt. A tartalékos Clippers élére a Hawks elleni legutóbbi meccshez hasonlóan ismételten Amir Coffey állt, ezúttal 18 ponttal, 5 lepattanóval, 7 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel jelentkezett, de dicséretet érdemel Eric Bledsoe (11 pont, 9 gólpassz) is, akinek a beszállásával sokkal jobban működött a csapat játéka, vele +28-ban voltak ezen az estén. A kispadok párharcából összességében is a hazaiak jöttek ki jobban, 36-19-re múlták felül a Nuggets cseréit, és ez végül döntőnek bizonyult.

Összeomlott a Nuggets. A jobb egyéni teljesítmények a vendégektől érkeztek, Aaron Gordon (30 pont, 12 lepattanó) az egész mezőnyből kitűnt, ráadásul 11/16 jó dobással zárt, és mellette Nikola Jokics (21 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz) is felfelé lógott ki, ráadásul ő is 9/14-es mezőnymutatóval zárt. Az utolsó pillanatokban ugyanakkor megremegett a regnáló MVP keze, 2,5 másodperccel a vége előtt nem túl ideális körülmények között kellett vállalnia, és hibázott is, majd Gordon pöcije sem ért célba, így elmaradt a hosszabbítás. A Nuggetsnek ugyanakkor nem is kellett volna idáig eljutnia, a harmadik negyed közepén 25 pontos előnyben voltak, de ezt követően egyre többet hibáztak, végül 20 labdát adtak el a Clippers kilencével szemben, 56-31-re elbukták a lepattanózást is, valami nagyon félrement náluk az utolsó 19 percben, így elbukták ezt a rangadót.

A Clippers legjobb dobói: Coffey 18/9, Mann 13/6, Jackson 13/3
A Nuggets legjobb dobói: Gordon 30/3, Jokics 21/3, Je. Green 12

 

A tabella ezen a linken megtekinthető.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus