Nyugati rangadók az NBA újabb IST-fordulójában

Folytatódik az NBA Szezonközi Tornája, ahol kilenc mérkőzéssel jelentkezik a liga. Az alsóházi rangadók és az egyoldalúnak tűnő párosítások mellett rendeznek Mavs-Clippers, Suns-Lakers vagy Kings-Thunder rangadókat is, mutatjuk a programot.

Detroit Pistons – Philadelphia 76ers 01:00

Két totálisan más szintet képviselő csapat találkozik ma egymással, talán a forduló egyik legegyoldalúbb mérkőzését játszhatják a felek egymással a Szezonközi Torna keleti A csoportjában. A Pistons hiába kezdte két korai győzelemmel az idényt, szépen „lassan” lesüllyedt oda, ahova eleve várták a csapatot: Kelet utolsó helyére. A hazaiak zsinórban hat vereséget szenvedtek el, 2-7-es mérlegüknél rosszabbat csak a Memphis tud felmutatni, nem túl merész kijelentés tehát, hogy ma nem éppen vereségsorozatuk megszakítása a reális céljuk. Már csak azért sem, mert Monty Williamsnek nem sok kártyalap van a kezében: a tankoló csapatból Bogdanovic, Burks, Harris, Ivey, Livers és Morris is hiányozni fog, csoda ha 6-7 embert csatasorba tud állítani a Pistons – könnyen elképzelhető, hogy már a feldobás előtt eldől a győztes kilétes. A Sixers ezzel szemben parádésan kezdte a szezont, a szezonnyitó óta nem kapott ki, zsinórban hat győzelmet számlál és vezeti Keletet, jó eséllyel sikerszériájuk tovább folytatódik a jóval alacsonyabban rangsorolt Pistons ellen is. Különösen bíztató a vendégek számára, hogy az elmúlt meccseken többek között a Phoenix és a Boston ellen is győzni tudott, Joel Embiid és Tyrese Maxey talán a mezőny legjobb párosát alkotja, de az őket körülvevő mag is remekül teljesít Tobias Harris és Kelly Oubre Jr. vezetésével. Az esélyek egyértelműek, a Detroit még teljes csapattal is remegő lábakkal léphetne pályára ez ellen a 76ers ellen, a jelenleg bevethető mennyiségű játékost látva pedig legszívesebben kis túlzással talán ki sem állna a meccsre – a szezon csodája lenne, ha ezt a mérkőzést valahogyan akár csak szorossá is tudná tenni a hazai csapat.

 

Washington Wizards – Charlotte Hornets 01:30

A keleti B csoportban két egyértelműen alsóházi csapat játszik egymással: a Wizards és a Hornets is 2-5-ös mérleggel áll a konferencia utolsó helyeinek egyikén. A két csapat két napja találkozott egymással, akkor viszonylag simán tudtak győzni a fővárosiak, a Hornets nagyon gyengén és enerváltan mozgott, most jön a felek visszavágója. A Washington és a Charlotte is egyébként az elmúlt öt meccséből csupán egyet nyert meg: a hazaiak zsinórban négy zakó után tudtak szépíteni Ballék ellen legutóbb, míg a Hornets utoljára Indianában tudott győzni, azóta viszont mai ellenfelén kívül a Dallastól is kikapott. A vendégek helyzete nem túl rózsás, elég hosszú a hiányzók névsora: Rozier mellett Bouknight, Ntilikina és Martin sem lesz bevethető, Miles Bridgest pedig már nem is említjük. A hazai pálya és az egészségesebb keret a Wizards malmára hajthatja a vizet, a mérkőzés egészen biztosan nem a védekezésről fog szólni, hiszen mindkét fél a liga öt legrosszabb védőcsapatának egyike, így a középmezőnyben teljesítő támadójátékok akár még egy alacsonyabb színvonalú pontzuhatagot is hozhatnak – meglátjuk, hogy mit kapunk a felektől, ha Kuzma és/vagy Poole keze sül, akkor túl sok mindenbe nem kapaszkodhat a Hornets.

 

Boston Celtics – Brooklyn Nets 01:30

A Boston és a Nets a C jelű csoport egyik meccsét vívja ma, ahol az esélyek bár első ránézésre egyértelműnek tűnhetnek, de nem ennyire egyszerű azért a helyzet. A Celtics ugyanis azok után, hogy zsinórban öt győzelemmel kezdte a szezont, Minneapolisban és Philadelphiában is vereséget szenvedett, így botlott és egymás után két nehezebb meccsen szerzett vereség után javíthat most hazai pályán a Brooklyn ellen. A Nets nagyjából hozza azt a jó közepes teljesítményt, amit elvártunk tőlük a szezonban: 4-4-es mérlege egyelőre a keleti középmezőnybe elég, legutóbb viszont két vereséget követően a Hardennel átalakult és önmagát támadásban egyelőre csak kereső Clippers ellen ünnepelhetett győzelmet. A két csapat kevesebb, mint egy hete találkozott egymással, akkor Tatum és Cam Thomas dobópárbaját előbbi nyerte, most azonban utóbbi nem fog csapata rendelkezésére állni, ami könnyen lehet, hogy sokkal simábbá teheti a meccset. A Nets fiatal üdvöskéje páros lábbal rúgta be az ajtót az idei szezonban, 27 pontját közel 50%-kal süllyeszti el, volt már több 30+ pontos és egy 45 pontos produkciója is – most azonban bokasérülés miatt nem robbanthat támadásban, előreláthatólag két hétre kényszerült az oldalvonal mellé. Thomas mellett továbbra sem lehet ott a csapattal Nic Claxton sem, akinek a vártnál lassabban halad a felépülése, a centert a G-Ligás egyesülethez küldte a klub a rehabilitációja idejére, egyelőre nem tudni, mikor láthatjuk újra pályán. A Bostonnál a hírek szerint nincs hiányzó, így hiába az elmúlt két meccsen összeszedett vereség, nem kell túlságosan aggódnia Joe Mazzullának. A Netsnek egy komoly támadófegyverét kell nélkülöznie Thomas sérülésével, az ő pontjainak nagy részét elsősorban Mikal Bridges lesz hivatott pótolni, de természetesen nem várható el, hogy a Nets így is hozni tudja top 10 körüli támadójátékát – a Boston viszont igazolhatja, hogy joggal övé a legjobb NET-Rating eddig a mezőnyben, kudarc lenne, ha nem tudnák javítani korábbi vereségeiket Porzingisék.

 

Houston Rockets – New Orleans Pelicans 02:00

Az utóbbi egy hét történései során teljesen mást kaptunk a két csapattól, mint amit a szezon előtt vártunk volna tőlük. A Rockets gyakorlatilag a semmiből emelkedett fel és aratott nagyobbnál nagyobb győzelmeket, 0-3-as kezdése után most zsinórban négy (!) sikernél jár, ebben pedig az a legelképesztőbb hogy ezekből kétszer a Sacramentót, legutóbb pedig egy 34 pontos kiütéssel a Lakerst fektették két vállra – megpróbáltuk ezeknek az okait feltárni, de egyszerűen nem találtunk ésszerű magyarázatot a nyugati tankoló csapat feltámadására. A Pelicans ezzel szemben hiába kezdte jól a szezont, a legutóbbi három meccsén kivétel nélkül vereséget szenvedett: ezek a vereségek ráadásul komoly pofonok is voltak, az Atlanta ellen 17, a Denver ellen 28, a Minnesota ellen pedig 21 ponttal maradtak alul Williamsokék – igaz, hogy közben CJ McCollum kidőlt a sorból, és legutóbb már Zion Williamson is kiült egy meccset. Most a korábbi 1/1-es és Herbert Jones szereplése is hivatalosan kérdéses, McCollum mellett pedig Marshall, Murphy és Alvarado is biztosan kihagyja ezt a találkozót, nagyon úgy néz ki, hogy máris megbomlott a Pelicans egészsége rögtön a szezon elején. Nehéz megjósolni, hogy mit várhatunk ettől a meccstől, leginkább a Rockets játéka rejtély, az utóbbi három meccsén három igen komoly skalpot begyűjtő houstoniak akár a megtizedelt New Orleanst is meglephetik – a vendégeknek mindenképpen szükségük lenne Zion játékára, hogy magabiztosabbak legyenek az IST nyugati B csoportjának mérkőzésén.

 

San Antonio Spurs – Minnesota Timberwolves 02:00

A nyugati C csoportban a Spurs fogadja az egyre jobban festő Minnesota csapatát, az esélyek pedig a formák alapján egyértelműek. A hazaiak a Suns oda-vissza legyőzésével komoly vadat ejtettek, de azóta nem sikerült győzelmet szerezniük Wembanyamáéknak, a Raptors, a Pacers és a Knicks elleni zakókkal már hárommeccses nyeretlenségi sorozatban vannak. A Timberwolves ezzel szemben komolyan rákapcsolt, úgy tudott egymás után négy meccset is megnyerni, hogy ebben a sorozatban a Nuggets és a Celtics is szembejött – a csapat védekezése messze a legjobb a mezőnyben, és bár a támadások igaz, hogy akadoznak, de Anthony Edwards remek formája elég ahhoz, hogy egyre feljebb kússzon a gárda a tabellán. A Wolves most kötelező győzelem előtt áll, ha a vendégek megszerzik zsinórban ötödik sikerüket, akkor megerősítik a helyüket Nyugat élmezőnyében – az egyetlen dolog, ami a Wolves ellen szól, az az idegenbeli mérlege, idén még nem nyert meccset a csapat az otthonától távol, de ennek a sorozatnak a megszakítására most komoly esélye adódik.

 

Memphis Grizzlies – Utah Jazz 02:00

A Grizzlies a mezőny leggyengébb csapata egyelőre, talán senki sem gondolta, hogy ennyire beragad a csapat a rajtnál – még úgy is komolyan alulteljesítenek, hogy három-négy nagyon fontos játékosukat kell még hosszú ideig nélkülözniük. A Memphis a Blazers ellen szerezte első győzelmét az idényben, azóta viszont ismét begyűjtött egy vereséget, legutóbb a Miami Heat ellen kapituláltak Jackson Jr.-ék. A Utah szintén a nyugati mezőny alján foglal helyet, a vendégek most a Grizzlies ellen ragadnák meg az alkalmat és törnék meg négymeccses nyeretlenségi szériájukat. A Jazz most egy hosszabb idegenbeli túrát teljesít, egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel: Minneapolisban, Chicagóban és Indianában is alulmaradt a gárda, egyelőre még nem nyertek meccset Clarksonék idegenben – viszont az otthon még szintén nyeretlen Memphis ellen lehet esélyük ezen javítani. Túl magas színvonalra azért nem feltétlenül kell számítanunk a nyugati A csoportban: azon túl, hogy egyik csapat sem nyert még meccsen abban a környezetben, ahol ma pályára lép, a Memphis támadásban ligautolsó, a Jazz pedig védekezésben van a mezőny végén – utóbbit még inkább súlyosbítja, hogy ezt a meccset Walker Kesslernek is ki kell hagynia. Két alsóházi csapat meccsét mindig nehéz kiszámítani, ez erre a találkozóra különösen jellemző, ha a center hiányát képes lesz valahogyan kimozogni a Jazz, akkor lehet, hogy meg tudja törni a negatív sorozatát.

 

Dallas Mavericks – Los Angeles Clippers 02:30

A forduló egyik rangadója lesz a Mavs és a Clippers csatája, a Dallas 6-2-vel igyekszik Nyugat élmezőnyében maradni, a Clippers viszont az elmúlt meccseken besüllyedt 50% alá, ezt próbálja javítani most. A Clippersnél a közeljövő James Harden beépítéséről fog szólni, a veterán klasszis eddig két meccsen szerepelt új csapatában – mindkét meccsen úgy kapott ki a LAC, hogy a száz pontot sem érte el. Tyronn Lue-nak azért még nincs oka aggodalomra, valószínűleg előre kalkulált a csapat azzal, hogy a Westbrook-Harden-Leonard-George négyes összekovácsolása némi időt vesz majd igénybe – a vezetőedző láthatóan a létező összes variációt próbálgatta már a pályán a Knicks és a Nets ellen, ezek a meccsek elsősorban tanulópénznek voltak jók. A Dallas szintén a javítás reményében lép pályára, legutóbb ugyanis a Raptors ellen csúszott be egy váratlan vereség Doncicéknak. Maxi Kleber jó eséllyel még ma sem lehet ott a pályán, mint ahogyan Dereck Lively pályára lépése is bizonytalan – ha az újonc is kihagyja a meccset, akkor magasposzton nem lesz túl nagy merítési lehetősége Jason Kiddnek. Egy kétesélyes, kiélezett mérkőzés is benne van a pakliban, a Dallas támadójátékával, míg a Clippers védekezésével tűnik ki a szezonból eddig, kíváncsian várjuk, hogy mire megy egymással a két csapat, illetve hogy a Los Angeles-iek részéről hogyan alakul majd a sztárok szereposztása.

 

Phoenix Suns – Los Angeles Lakers 04:00 (ÉLŐ - Sport 1)

Ez is rangadó a javából, bár ez esetben sokkal inkább a potenciális lehetőségekről, mintsem az eddig elért eredményekről beszélhetünk a csapatokat illetően. A Suns azért nem áll rosszul, tekintve azt, hogy a nagy hármas még egy percet sem töltött együtt a pályán idén, a 4-4-es mérleg elfogadható. Legutóbb a Bulls ellen hosszabbításban kaparta ki a győzelmet a hazai csapat, akkor Bradley Beal hivatalosan is megkezdte a szezont új csapatában, bár 3/12-es dobásmutatóját nem teszi ki az ablakba. Míg a Suns két győzelem után fogadja a Lakerst, addig a vendégek zsinórban három vereség után győznének újra. A Lakers 3-5-tel áll, lassabban kezdi a szezont, mint ahogyan azt várta tőlük a többség, de komoly aggodalomra azért talán még itt sincs ok, mivel a szezon eleje óta számos kulcsjátékos van sérültlistán, legutóbb Anthony Davis is kihagyott egy meccset, de Vanderbilt, Vincent, Hayes és Hood-Schifino sem egészséges. Davis státusza hivatalosan kérdéses, lehet esély az ő játékára, nagy szükség is lesz rá, hiszen a Lakers nélküle legutóbb az elmúlt meccseken bár megtáltosodó, de összességében mégiscsak tankoló Rockets ellen nézett bele egy pokolian nagy pofonba. A hazaiak oldalán Beal játéka ismét valószínűsíthető, Devin Booker viszont egészen biztosan nem léphet pályára vádlisérülése miatt, így tovább kell várni a Durant-Booker-Beal trió egyesülésére. Jósolni itt leginkább csak akkor lehetne, ha Davis szerepléséről lenne biztos információnk, egyelőre ahogyan a magasember játéka, úgy a meccs kimenetele is kérdéses. Ha a vendégek sztárjának ezt a mérkőzést is ki kell hagynia, akkor a találkozó toronymagas esélyese a Phoenix, a Lakers egyelőre 0-5-tel áll idegenben és Davis nélkül nem látjuk, hogy Jamesék hogyan tudnák megállítani Kevin Durantet – ráadásul még csak arra sem támaszkodhatnak, hogy majd túldobják az ellenfelüket, mivel támadásban csak a 27. a mezőnyben az arany-lila-alakulat. Természetesen még nagyon kicsi a minta és az aktív rotáció több tagja is hiányzik, de a Lakersnek lassan érdemes lehet feljebb kapcsolni, ha nem szeretnének nagyon lemaradni az élmezőnytől – ehhez viszont nagy szükségük lesz Davis és Vanderbilt visszatérésére is.

 

Sacramento Kings – Oklahoma City Thunder 04:00

A nyugati B csoportban szintén egy rangadószerűség várja az NBA-kedvelőket, olyan csapatok között, akik eddigi formájuk alapján akár még egymás közvetlen riválisai is lehetnek a szezon folyamán. A Kings egyelőre viszont csak 50% alatt van, 3-4-es mérlege talán kicsit csalódás, főleg azok után, hogy az elmúlt napokban kétszer is kikapott a Houstontól – ezt azonban az elmúlt alkalommal a Blazers ellen sikerült javítania, igaz, ott is csak hosszabbításban sikerült megszerezniük a győzelmet Saboniséknak. Vannak aggasztó jelek tehát a hazaiak oldalán, viszont a visszafogottabb teljesítményt nagyjából nagyjából be lehet tudni De’Aaron Fox hiányzásának – a Kings irányítója zsinórban ötödik meccsét hagyja ma ki, egyelőre nem tudni, hogy mikor térhet vissza bokasérüléséből. A Thunder nyolc meccséből ötöt is megnyert, abszolút elégedett lehet az eddigi szereplésével. A csapatnak körülbelül egy hete volt egy kisebb hullámvölgye, akkor a Pelicans és a Warriors ellen egymás után kétszer is kikaptak SGA-ék, ezt követően viszont sikerült visszatalálniuk a győztes útra: az Atlantát és a Clevelandet is sikerült két vállra fektetniük. Érdemes megjegyezni, hogy az OKC most zsinórban hat hazai mérkőzés után utazik idegenbe, bizonyára a kedvező beosztás is nyomott a latba az eddigi sikereik terén, most Sacramentóban kell ismét bizonyítania a titkon talán playoffra áhítozó Thundernek. Erre minden esélyük meg is van, a Kings gépezete jelenleg láthatóan akadozik, Fox hiányát egyelőre nem igazán tudják ellensúlyozni a hazaiak, ráadásul Shai Gilgeous-Alexander egy 43 pontos estéből érkezik, kiváló formában van a vendégek sztárja, ő könnyen eldöntheti ezt a mérkőzést is, ha a túloldalon nem érkezik minőségi pótlás. Érdemes lesz majd odafigyelni a magasemberek csatájára is, Sabonis és Holmgren valószínűleg egy látványos, korántsem hagyományos játékot mutathat be, de ez összességében az egész meccsre igaz lehet, bármelyik irányba eldőlhet a mérleg nyelve.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus