Paul visszatérése sem segített a Clippersen a Spurs ellen

Az utolsó másfél negyed a Spursé volt - Lowry nélkül verte a Bostont a Toronto - nyert a Bulls és az OKC - szétszedte az Atlantát a Heat.

Hiába tért vissza Chris Paul, a fáradtabb Clippers a hajrában nem tudta tartani a lépést a Pau Gasollal megerősődő San Antonióval, így újabb rangadót  bukott el az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Sixers meglepetésre megverte a Washingtont, a Miami szétszedte az Atlantát, míg a Toronto Kyle Lowry nélkül húzta be a keleti rangadót a Boston ellen. Nyugaton győzött a Jazz és az OKC, hozta a kötelezőt a Denver, a Wolves pedig ki-ki meccset húzott be a Dallasszal szemben.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Philadelphia 76ers – Washington Wizards 120-112

Szenzációs Philadelphia. A hazaiak elcserélték Noelt és Ilyasovát, bejelentették, hogy Ben Simmons nem lép pályára egész szezonban, Joel Embiid pedig továbbra is sérült, mégis parádés játékkal verték meg 2017 egyik legjobb csapatát. A kezdőbe kerülő Saric remekelt (20 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz), Covington elöl-hátul villogott (25 pont, 5/9 tripla, 11 pattanó, 4 labdaszerzés), Gerald Henderson is elérte a húsz pontot, a McConnell-Rodriguez irányítópáros pedig 16 gólpasszt szét – ráadásul a cserecenterként dupla-duplázó és öt blokkot kiosztó Holmes is említést érdemel. A nagyszerűen működő gépezet a második negyedben, főleg a cserék révén lépett meg és már nem is adta ki a kezéből a vezetést, a találkozó nagy részében tíz pont feletti előnyben volt, így komoly bravúrt hajtott végre.

Váratlan pofon. Támadásban most is megvolt az alap a Wizardsnál, Bradley Beal 40 pontja mellett John Wall dupla-duplát hozott (29 pont, 14 gólpassz), de egyrészt az összjáték most kevésbé volt hatékony (csapatszinten 42,2% mezőnyből, 5/24 tripla), másrészt a védekezésük teljesen szétesett. Egy pillanatra sem tudták lelassítani a kintről-bentről büntető Philadelphiát, így nem tudtak fordítani a játék menetén – ugyan kétszer is nekiveselkedtek a felzárkózásnak, de nyolc egységnél közelebb nem jutottak. Elsőre az új igazolás Bogdanovic sem tett hozzá sokat, 18 perc alatt két pontot szerzett és a csapat legrosszabb +/- mutatójával zárt.

A 76ers legjobb dobói: Covington 25/15, Saric 20, Henderson 20/9
A Wizards legjobb dobói: Beal 40/6, Wall 29, Morris 14

Indiana Pacers – Memphis Grizzlies 102-92

Összekapta magát a Pacers. Az előző mérkőzések gyengélkedései és sorozatban hat vereség után most sokkal fegyelmezettebben, pontosabban kosárlabdáztak a hazaiak még akkor is, ha Paul George csak szenvedett (9 pont, 3/12 mezőnyből) támadásban – a cserehatáridő lejárta után végül maradó kiscsatárt egyébként hatalmas ovációval köszöntötte a publikum. Egyénileg nem nagyon lehet kiemelni senkit (az 5/9 triplás Milest, vagy a 10 pontos, 10 gólpasszos Teague-et talán), ezúttal csapatként voltak sokkal hatékonyabbak – mezőnyből 50% felett céloztak, 40% felett tripláztak és egyetlen büntetőt sem hibáztak el. Emellett nagy fegyverük volt az utóbbi időben hiányzó védekezés és keménység, 50-39-re megnyerték a lepattanózást és elszívták a levegőt a Memphis ászai elől, borzasztóan megnehezítették Gasol és Conley dolgát – ezen felül könyörtelenül büntették a Grizzlies hibáit, ugyan ők adtak el több labdát, mégis ők szereztek sokkal több pontot (29-et) ezekből.

A két középső negyedben nem volt partiban a Memphis. Az első tizenkét percet még hozta a Grizzlies, de aztán egy 16-5-ös rohammal meglépett az Indiana és innentől végig tisztes távolból figyelte az eseményeket a vendégcsapat. Félidőben 12, a harmadik negyed végén pedig már 21 pont volt a különbség, egyáltalán nem találtak megoldást Allenék támadásban, Conley megállt tíz pontnál, Marc Gasolnak 15 mezőnykísérletre volt szüksége a 12 egységhez, Parsons ezúttal is használhatatlannak bizonyult, Zach Randolph pedig szintén csak erőlködött. Védekezésben sem álltak a helyzet magaslatán és bár a hajrában kozmetikáztak, reális esélyük nem volt a győzelemre ezen az estén – fél meccsel előzik jelenleg az OKC-t.

A Pacers legjobb dobói: Miles 17/15, Ellis 16/6, Turner 12
A Grizzlies legjobb dobói: Daniels 13/12, Gasol 12, Allen 11/3, Randolph 11, Carter 11/6

Toronto Raptors – Boston Celtics 107-97

Lowry nélkül nyert rangadót a Toronto. Csuklósérülés miatt nem léphetett pályára a hazaiak karmestere, de ezúttal elbírta a hiányát a gárda, így is legyőzte legnagyobb riválisát. Amellett, hogy a két új igazolás rögtön remekelt (Ibaka kezdőként 15 pont, 7 pattanó, Tucker csereként 29 perc alatt 10 pattanó, 3 labdaszerzés) és Cory Joseph is jól helyettesítette Lowry-t védekezésben, nagy szükségük volt DeMar DeRozan karriercsúcsára is: a dobógép 28 mezőnykísérletéből 15-öt értékesített, 12/12 büntetővel zárt és végül 43 pontig jutott. Neki és a nagyszerű csapatvédekezésnek köszönhetően fokozatosan őrölte fel ellenfelét a hazai csapat, a gyenge első negyed után ledolgozták a hátrányt, átvették az irányítást, az utolsó negyedben pedig megszerezték a győzelmet – a záró percben DeRozan és Tucker fontos játékaival, büntetőivel végül behúzták a rangadót.

Elfogyott a Boston. Nagyszerűen kezdtek a vendégek, bőven 50% felett céloztak mezőnyből és ültek a tripláik is, de ahogy a Toronto elkapta a ritmust, úgy lassult le fokozatosan a játékuk – Thomas 6/17, Smart 6/15, Horford 3/5 mezőnykísérlettel zárt, a playmakereket parádésan védekezte le a Raptors. Ez a negyedik negyedben domborodott ki igazán, addigra elfáradtak Crowderék, Bradley és Green nélkül nem tudtak mit kezdeni DeRozan játékával, a palánk alatt is Ibakáék voltak fölényben, ráadásul most nem jött a Thomas-megőrülés sem, így végül nagyon fontos mérkőzést veszítettek el – az egymás elleni párharcot 3-1-re nyerte ezzel az alapszakaszban a Toronto.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 43/3, Ibaka 15/3, Joseph 11
A Celtics legjobb dobói: Thomas 20/9, Crowder 19/12, Smart 19/3

Chicago Bulls – Phoenix Suns 128-121 – hosszabbítás után

Ott volt a Suns kezében. Nagyon közel állt a győzelemhez a vendégcsapat, hiszen szűk öt perccel a vége előtt még tizenegy ponttal vezetett – ezúttal több megbízható fegyverük is volt támadásban és a védekezésük sem volt olyan reménytelen, mint ahogy azt sokszor láttuk már. Az előny azonban elfogyott, az utolsó percben Bledsoe hagyta el a labdát kulcshelyzetben és Butler öt pontjával fordított a Chicago, ám 1,5 másodperccel a vége előtt Bookernek esélye nyílt megnyerni a derbit – mínusz kettőnél faultolta őt Wade tripladobás közben. A hátvéd azonban elrontotta a harmadik büntetőt, így maradt az egál és a hosszabbítás, amit már nem bírtak el a vendégek – szétestek hátul, amelyet megbüntetett a Bulls, így újabb vereséget könyvelhettek el Warrenék.

Érdekes rotáció a Bullsnál. Gibson és McDermott távozásával két alapembert kell nélkülöznie a Chicagónak, akik helyére egyelőre nem volt kit beépíteni, hiszen a Morrow-Lauvergne-Payne trió még nem léphetett pályára. Így viszont Fred Hoiberg érdekesen keverte a kártyákat, a kezdőből Carter-Williams csak nyolc, Portis 16 percet kapott, a padról pedig a 20 pontos Mirotic, az 5/8 triplát elsüllyesztő Valentine, valamint Rondo is minimum félórát tölthetett parketten – előbbi kettő egyébként gyakorlatilag a gárda kinti tűzerejét jelentette, óriási szükség volt rájuk. A cseresornak mindenesetre nagy szerepe volt a győzelemben, de a 22 pontos, 9 gólpasszos Butler, valamint a hosszabbításban nagy játékokat bemutató, 23 pontos Wade is dicsérhető – ha nehezen is, de kiizzadta a győzelmet a Bulls, így készülhet a ma esti, Cleveland elleni összecsapásra.

A Bulls legjobb dobói: Wade 23, Butler 22/3, Mirotic 20/12
A Suns legjobb dobói: Booker 27/6, Bledsoe 17/6, Warren 17, Chriss 17/6

Milwaukee Bucks – Utah Jazz 95-109

Jobb volt a Jazz. A gyenge rajt (11-3-as Bucks-előny) után összekapták magukat a vendégek és Gordon Hayward vezetésével átvették az irányítást – a 29 pontos kiscsatárnak Antetokounmpo sem okozott gondot, mindent megcsinált, amit edzője kért tőle. Quin Snyder alakulata parádésan művelte a kettő-kettőket, ezekből folyamatosan jó helyzeteket alakított ki, de a Favors-Gobert páros egyébként is kihasználta fizikai fölényét a magasember nélkül kezdő és ezen a poszton nagyon vékony Milwaukee ellen. Ennek köszönhetően uralta a festéket a Utah és a félidőre kiépített 13 pontos előnyt megtartotta a folytatásban, kontrollálni tudta a találkozót a gárda, így ismét nyugati negyedik.

Nem talált megoldást Jason Kidd. Folyamatosan forgatta csapatát a Bucks trénere, igyekezett olyan ötöst találni, ami működik, de ezen az estén nem volt ilyen – pedig nyolcan kaptak legalább húsz percet és ebben a kezdőbe bekerülő Thon Maker nem is volt benne. A Dellavedova-Snell-Maker trió csődöt mondott az első ötösben, hárman együtt hat pontot tettek hozzá, de a padról sem érkezett megoldás – túlságosan Antetokounmpo (33 pont, 12 lepattanó, 5 labdaszerzés) és Beasley (22 pont, 6 pattanó) körül forgott a támadójáték, nem volt meg a kellő ritmus, nem léptek be a többiek. Semmivel sem tudták ellensúlyozni, hogy a festékben 52-34-re kikaptak, ezen az estén nem találtak ellenszert, így ismét utolérte őket a tabellán a Miami.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 33/6, Beasley 22, Middleton 9/3
A Jazz legjobb dobói: Hayward 29/3, Favors 19, Hill 19/9

Oklahoma City Thunder – Los Angeles Lakers 110-93

Nem dobtak jól, de kézben tartották a meccset a hazaiak. Két olyan játékos játszott igazán jól támadásban az OKC-nél, akitől ezt talán kevésbé vártuk, hiszen a 3/3 triplát és karriercsúcsot jelentő 19 pontot elsüllyesztő Roberson, valamint a sérült Oladipo helyén kezdő, szintén 19 pontos karriercsúcsot szállító Abrines volt megbízható opció. Rajtuk kívül a többiek nem dobtak jól, Russell Westbrook 4/18-at szenvedett össze mezőnyből, de 8/9 büntetővel, 18 lepattanóval és 17 gólpasszal így is bőven hozta szokásos tripla-dupláját, rá építve pedig azért csak megnyerte az összecsapást a Thunder – védekezésben megtették, amit lehetett, így kordában tartották a Lakerst. A kispadra visszatért kéztörése után Enes Kanter, de nagyon nem találta magát (2/12 mezőnyből) és egyelőre a két új igazolás, McDermott és Gibson sem váltotta meg a világot – használhatók voltak, de ők sem játszottak igazán jól.

Tűzerő nélküli Lakers. Hiába harcolt meglepően eredményesen a lepattanókért a Lakers, egyszerűen nem volt elég fegyverük támadásban, hogy tartsák a lépést még akkor sem, ha az OKC sem brillírozott – a vendégeknél nem volt Westbrook, aki 17 gólpasszal tudta kontrollálni a játékot és a mérkőzést. D’Angelo Russell sokat vállalt (29 pont, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés), de Nick Young terített betlit hozott (3 pont, 1/9 mezőnyből), Lou Williams elcserélésével pedig a kispad is messze elmaradt a várttól – Jordan Clarksonnak sem ment a játék, az új igazolás Brewer pedig mindössze négy percet töltött parketten. Így végül különösebb esélyük nem is volt a győzelemre, a harmadik negyedben eldőlt a meccs, egyre inkább leszakadnak a mezőnytől a tabellán.

A Thunder legjobb dobói: Roberson 19/9, Abrines 19/15, Westbrook 17/3
A Lakers legjobb dobói: Russell 29/9, Clarkson 14/6, Randle 13

Minnesota Timberwolves – Dallas Mavericks 97-84

Egy fecske kevés. Csapatként nagyon gyengén muzsikált most a Dallas, gyakorlatilag a játék minden elemében elmaradtak a várttól a vendégek – nem voltak elég agresszívek, nem voltak elég erősek fejben, nem voltak elég pontosak. Mindent elmond róluk, hogy a negyedik negyedben Dirk Nowitzki egy üres triplából még a gyűrűt sem találta el, Harrison Barnes nagyjából hozta a szokásost és csak Seth Curry 31 pontos karriercsúcsa miatt nem lett kiütéses a vereség – az ő dobóformája (13/17 mezőnyből) miatt maradtak látótávolságon belül, de Barnes szerint őt sem használták elég jól. A texasiak sorozatban harmadik vereségükkel kisebb lépéshátrányba kerültek a playoff-harcban, éppen a Minnesota előzte meg őket most.

Rubióra szükség van. A spanyol irányítót kis híján elcserélte a Wolves a határidő lejárta előtt Derrick Rose-ra, de végül nem adták oda a Knicksnek egy-egyben és Towns szerint ez így is van jól – szükségük van Rubióra, mert ő mentálisan is tartást tud adni a csapatnak. Ezúttal is ő volt a gárda vezére, 13 pontja mellett 14 gólpasszt, öt lepattanót és három labdaszerzést tett a közösbe, ráadásul védekezésben is hozta magát – mellette természetesen az említett Towns (26 pont, 18 lepattanó) és Wiggins (27 pont, 7 pattanó) emelhető ki, a befejezésekért ők feleltek. Tom Thibodeau elégedett lehet, nagyon fegyelmezetten védekezett csapata, nem voltak leolvadásaik, kihagyásaik, így stabilan meg tudtak verni egy közvetlen riválist – ebből kellene sokkal több és akkor lehet esélyük a rájátszásra.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 27/3, Towns 26, Rubio 13
A Mavericks legjobb dobói: Curry 31/9, Barnes 20/3, Nowitzki 8, Harris 8/6

Atlanta Hawks – Miami Heat 90-108

Hiányzott Schröder. Az Atlanta irányítója hazatért Németországba az All-Star szünetre, de nem érkezett vissza időben, így egymeccses eltiltást kapott – magával szúrt ki a Hawks, Schröder játéka nagyon hiányzott ezen az estén. Az együttes borzasztóan szenvedett a félpályás támadójátékkal, sem Delaney, sem Hardaway nem tudta ezt megoldani, így pedig az első negyed után nem tudták már tartani a lépést – még Millsapnek volt egy jobb szériája (sorozatban tíz pont), de aztán legyűrte őket a Miami. Mike Budenholzer érezte is, hogy nincs értelme ezt erőltetni, 13 (!) játékosa kapott legalább tíz percet és Millsap 28 minutuma volt a legtöbb – az új igazolás Ilyasova kilenc ponttal (3/7 mezőnyből) mutatkozott be, ő 16 percet játszott.

Triplaeső a Heatnél. Érdekes, hogy úgy nyert simán a Miami, hogy Dragic (5/16, 17 pont), Waiters (6/19, 14 pont, 10 gólpassz) és Whiteside (1/9, 2 pont) is elég gyengén dobott, de a jó védekezés és Tyler Johnson extrája (23 pont, 9/11 mezőnyből) megtette a hatását. Összességében elsősorban a kinti dobásokkal vették el a Hawks kedvét a játéktól, sok jó helyzetük volt, de a nehezeket is bedobták ezen az estén, végül szezoncsúcsot jelentő 17 hármast süllyesztettek el – a harmadik negyed végén 21 pont volt a különbség, itt végleg lezárult a találkozó érdemi része. A labda folyamatosan járt, kiosztottak harminc gólpasszt és bár a festékből közel sem voltak ilyen hatékonyak, így is újabb magabiztos győzelmet könyvelhettek el – a 11-30-as mérleg óta 15-2-t futottak és továbbra is üldözik a Detroitot a rájátszást érő nyolcadik helyért.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 21, Hardaway Jr. 11/9, Bazemore 10/6
A Heat legjobb dobói: T. Johnson 23/9, Dragic 17/6, Waiters 14/6

Denver Nuggets – Brooklyn Nets 129-109

Ujjgyakorlat a Denvernek. A back-to-back ellenére jól mozogtak a hazaiak, igaz, Nikola Jokics ezúttal is kissé érthetetlen módon passzív volt, csak 15 percet játszott és mindössze egyetlen egy mezőnykísérlettel zárt – a szünet előtt ligaelit szinten játszó center „az öltözőben ragadt” egyelőre az All-Star után. Ezúttal ez nem számított, nagyon egyoldalú volt a meccs, Gary Harris 25 pontos karriercsúcsot szórt, Wilson Chandler és Danilo Gallinari is kedvére hajigált, csapatszinten pedig végül 14 hármast süllyesztettek el – nem is erőltették meg magukat, a harmadik negyedben eldöntötték az összecsapást, majd pihenhettek a kulcsemberek. A hajrában pályára lépett a hetek óta sérült Mudiay is öt percre, az új igazolás Roy Hibbert viszont nem érkezett meg a meccsre, az utazással akadtak problémái.

Csak a szokásos. Nem történt meglepetés, védekezésben mintha pályán sem lett volna a Nets, ezt pedig az egyébként nem reménytelen támadójátékkal nem tudták ellensúlyozni Lopezék – ők sem játszatták túl a kezdőket, 27 percnél senki nem kapott többet. Ott volt az első ötösben Jeremy Lin és nem is mozgott rosszul (7 pont, 5 gólpassz, 15 perc), de hatása neki sem igazán volt a találkozóra – félidőben 11 pont volt még „csak” a különbség, a fordulás után viszont hamar elérte ez a szám a húszat. A Nuggets így hozta a kötelezőt, míg a Nets ma a Golden State-nél vendégeskedik, hiszen sorozatban nyolc összecsapást vív idegenben a gárda, mivel a Barclays Center cirkuszi előadásnak ad otthont – mondhatnánk, hogy amúgy is, csak most nem a Nets lép fel…

A Nuggets legjobb dobói: Harris 25/12, Chandler 24/6, Gallinari 20/9
A Nets legjobb dobói: Lopez 17/3, Booker 15, Hollis-Jefferson 15/3

Los Angeles Clippers – San Antonio Spurs 97-105

Chris Paul sem tudott segíteni. Hosszú szünet után léphetett ismét pályára a Clippers vezére és nem is játszott rosszul (17 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), de nem tudta győzelemre vezetni csapatát a Spurs ellen – a back-to-backet játszó LAC két nap alatt a liga két legjobbja ellen maradt alul. Blake Griffin villogott (29 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Austin Rivers is megszórta magát, de azt nem bírták el, hogy a Felton-Crawford páros pont nélkül (!) zárja az estét és ezúttal Speights sem tudta megtolni a szekeret, így a harmadik negyed második felétől komoly gödörbe kerültek – ott egy kicsit elfáradtak és a Spurs egy 22-5-ös rohammal átvette a vezetést, illetve az irányítást. A hiányzó tűzerő mellett a lepattanózást is simán elveszítették, a negyedik negyedben pedig már sem erejük, sem fegyverük nem volt a felzárkózáshoz, pláne a fordításhoz – ezzel ismét csak ötödikek Nyugaton, de CP3 visszatérésével így is fényesebben süt náluk a nap, mint eddig.

Mélyebb volt a Spurs. A texasiakhoz visszatért Pau Gasol, ám ezúttal a cserepadról beszállva szerzett 17 pontot és 11 lepattanót, közte 3/3 triplával – vele, a 14 pontos Millsszel, valamint a szintén remekül beszálló Ginobilivel nagyon sokat tett hozzá a meccshez a Spurs kispadja. Még azt is elbírták, hogy a 21 pontos, 6 gólpasszos Leonard faultgondokba kerüljön, annyival több lábon álltak, annyival frissebbek voltak, hogy ez a meccs hajrájában nagyon kijött – a sokkal jobb lepattanózás és a gyilkos kosarak mellett védekezésben megtették, amit kellett. A záró etap nagy részében már nyolc-tíz pontos előnyben játszhattak, de érdekesség, hogy az ezt megelőző, meccsfordító rohamukat Leonard nélkül vitték véghez – Ginobili a meccs után azt mondta erről, hogy nem nagyon talál rá magyarázatot, egyszerűen így alakult.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 29, Rivers 23/6, Paul 17/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 21, Parker 17/3, Gasol 17/9

Aktuális tabella itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus