Playoff-hangulat az Indiana-Torontón, dúl a csata Keleten

Kemény védekezés, hosszabbítás, Raptors-győzelem - a Spurs a Portlanden is átlépett - kulcsmeccset nyert a Charlotte Miamiban

Kőkemény védekezést és hosszabbítást hozott az Indiana és a Toronto összecsapása az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, melyből végül a nagyobb tűzerővel bíró vendégek jöttek ki győztesen. A San Antoniónak a Portland sem okozott nehézséget, a Charlotte kulcsmeccset nyert Miamiban, simán győzött az Atlanta és a Chicago, majdnem elrontotta a Washington, gálázott a Jazz, a Milwaukee-nak pedig a cseresora hozta meg az áttörést.

Indiana Pacers – Toronto Raptors 94-101 – hosszabbítás után

Nagy torontói győzelem. A mérkőzésen playoff-hangulatot idéző védekezést és keménységet láthattunk mindkét csapat részéről, ennek köszönhetően meglehetősen gyengén dobtak mezőnyből a felek. A Torontónál Kyle Lowry igyekezett diktálni a tempót és Bismack Biyombo pótolta a kimaradt dobásokat: franchise-rekordot jelentő 25 lepattanót kaparintott meg. A hajrában aztán DeRozan is megtalálta a ritmust, a végig szenvedő dobógép a negyedik negyedben és a hosszabbításban 14 pontot szerzett, erre pedig már nem tudott válaszolni az Indiana.

Elfáradt a Pacers. Hat pontnál nagyobb előnyben egyszer sem voltak a hazaiak, de a fizikális küzdelem láthatóan sokat vett ki belőlük és a negyedik negyed végén már érezhető volt rajtuk a fáradtság. A hosszabbításban nem is tudtak mit kezdeni a Lowry-DeRozan-Biyombo trióval, ráadásul rengeteg faultot ütöttek be – a vendégek 15-tel több büntetőt dobhattak és pontosabban is céloztak a vonalról. A támadásban nagyon szenvedő Pacers így fájó vereséget szenvedett és a hosszabbításos meccseket tekintve csak 1-7-re áll.

A Pacers legjobb dobói: George 18/3, G. Hill 18/9, Miles 13/9
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28, Lowry 28/12, Biyombo 16

Philadelphia 76ers – Washington Wizards 94-99

Majdnem elrontotta a Washington. Az első félidőben hozta az elvárt szintet a fővárosi csapat és a nagyszünetben a húsz pontot közelítette a különbség, John Wall és Markieff Morris nagyon érezte egymást. A harmadik negyedben aztán „elengedte” a meccset a Wizards, egyre kevésbé figyeltek védekezésben, a Philly pedig felzárkózott, sőt, Morrist flagrant 2-vel ki is állították a játékvezetők. Az utolsó perceknek egálról mentek neki a felek, de Wall nem bízta a véletlenre a dolgot, elöl-hátul clutch játékokat mutatott be, az utolsó 15 másodpercben nyolc büntetőt értékesített és végül tripla-duplázott – kiizzadta a győzelmet a Washington.

Csak a szokásos. Ahogy azt már megszokhattuk a Philadelphia meccseivel kapcsolatban: korán beszedett nagy hátrány, harcos játék, felzárkózás és végül vereség. A gárda 40% alatt dobott mezőnyből és 6/33 triplát tudott elsüllyeszteni, reális esélye pedig csak akkor volt, amikor a Washington „sétáló üzemmódba” kapcsolt – ezzel együtt közel jártak a sikerhez a végén. Ki kell emelnünk Nerlens Noelt, a center 14 ponttal, 16 lepattanóval és hét (!) labdaszerzéssel igyekezett húzni övéit.

A 76ers legjobb dobói: Smith 20/6, Canaan 15/3, Thompson 15/9
A Wizards legjobb dobói: Thornton 18/6, Wall 16, Gortat 16

Miami Heat – Charlotte Hornets 106-109

Száguld a Hornets. Az All-Star szünet óta csak a GSW-nek és a Spursnek van jobb mérlege a Hornetsnél, Kemba Walkerék most pedig közvetlen riválisuk otthonában arattak nagyon értékes győzelmet. A Heat vezetett tizenöt ponttal is, de a második negyedben bemutatott nagy futás után már főleg a vendégek akarata érvényesült és bár Wade-ék visszakapaszkodtak a hajrában, Batum, illetve Jefferson kosaraival tartotta előnyét a Charlotte. Az utolsó pillanatban Wade hármasa kimaradt, így a Hornets az utóbbi 18 meccséből a 15. győzelmét aratta és utolérte a Miamit a tabellán – negatívum viszont, hogy Zeller a második félidőben már nem tudott pályára lépni térdsérülés miatt.

Richardson az új találmány. A Miami újonca 15,6 pontot átlagol 66%-os mezőnyhatékonysággal az utóbbi öt meccsén, ez idő alatt pedig 15/21 triplát süllyesztett el – most is berámolt 18 egységet (7/9 mezőnyből, 3/4 tripla), közte két nagy játékkal a negyedik negyedben. A Heat egyébként Wade gyengélkedése ellenére nem is játszott rosszul, de nagyobb tűzerő volt a Hornetsben és a hazaiak hattal több labdát szórtak el – így is volt esélyük a hosszabbításra, de végül nagyon fájó vereséget szenvedtek.

A Heat legjobb dobói: Deng 22/6, Richardson 18/9, Whiteside 17
A Hornets legjobb dobói: Walker 21/12, Jefferson 21, Batum 19/6

Atlanta Hawks – Denver Nuggets 116-98

Harmadik az Atlanta. A keleti közelharc egészen brutális, jelenleg a 3-6. hely között összesen fél meccs a különbség, de sorozatban negyedik győzelmének köszönhetően most a Hawks áll a „dobogón”. Bazemore nem lépett pályára, helyette Hardaway Jr. kezdett és rögtön berámolt 21 pontot, a gárda pedig magabiztosan nyerte is az első negyedet – ez megadta az alaphangot, bár később zárkózott a Nuggets, a fordulás után egy 12-0-s futással eldöntötték a meccset a hazaiak. Ennek oka most a parádés támadójáték volt, a pálya minden pontjáról remekül dobtak Korverék és jól járt a labda, hátul pedig a Millsap-Horford páros hét blokkját érdemes kiemelni.

Gyenge volt a tartalékos denveri kezdő. A továbbra is sérült Danilo Gallinari mellett most a nem teljesen egészséges Kenneth Faried is kimaradt a csapatból, a Nuggets kezdőötöse pedig borzalmasan teljesített: az első és a harmadik negyedben is ők szedtek össze komolyabb hátrányt. A padról Lauvergne, Augustin és Nurkic is jól szállt be, de ezúttal hiányzott a tűzerő és a stabilitás a gárdából, nem volt reális esélyük a győzelemre.

A Hawks legjobb dobói: Hardaway Jr. 21/6, Millsap 16/6, Teague 16/6
A Nuggets legjobb dobói: Augustin 17/6, Lauvergne 16, Harris 15/3

Chicago Bulls – Brooklyn Nets 118-102

Egy negyed volt a Netsben. Az első félidőben a vendégek csak asszisztáltak a Bulls játékához, de a fordulás után belendült Bojan Bogdanovic, az ő 26 pontjának köszönhetően felzárkóztak és szorossá tették a meccset. A záró etapban azonban ismét elkapták a fonalat a Chicago dobógépei, a Brooklynnál pedig nagyon hiányoztak Brook Lopez pontjai – a center keveset vállalt és végül megállt kilenc egységnél. Ezzel nem tudták tartani a Bulls tempóját, így a hajrában már nem volt esélyük a győzelemre.

Butler és a kispad elintézte. Pau Gasol továbbra sem bevethető a Chicagónál, de ezúttal sem tűnt fel a hiánya: Jimmy Butler (22 pont, 7/12 mezőnyből) nagyon hatékonyan dolgozott, a kispad pedig minden hiányzó pontot pótolni tudott. Doug McDermott ismét parádézott (25 pont, 5/8 tripla), de Portis vagy éppen Brooks is hozzátette a magáét, a gárda összességében gyorsan és pontosan játszott, a harmadik negyedbeli megingást leszámítva végig kézben tartotta a találkozót.

A Bulls legjobb dobói: McDermott 25/15, Butler 22, Gibson 12, Portis 12, Rose 12/3, Brooks 12/6
A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 26/6, Young 16, Sloan 13/3

Milwaukee Bucks – Memphis Grizzlies 96-86

A cserék hozták a meccset. Három negyeden keresztül szenvedett a Milwaukee, Jason Kidd pedig úgy döntött, hogy teljes kezdőcsapatát leülteti és a negyedik negyedet a cserékkel játssza le – ez bejött, a gárda 28-13-ra nyerte ezt a játékrészt és megfordította a meccset. Amellett, hogy a gárda sokkal agresszívebb és szervezettebb lett védekezésben, Tyler Ennis tarthatatlan volt elöl, egymaga 13 pontot szórt ebben a negyedben – itt volt némi kakaskodás a felek között és Hensont, valamint Barnest is kiállították. Érdemes kiemelni, hogy a Bucks-játékosok 17 (!) blokkot osztottak ki, amely hazai franchise-rekordnak számít – idegenben jutottak már el 18-ig 36 évvel ezelőtt.

Ezt tudja a Memphis. Jelen állapotában erre számíthatunk a Grizzliestől, szoros, brusztolós, „verekedős” meccsre, amelynek végén vereséget szenvednek, ha ezen felül tud emelkedni az ellenfél. Ezúttal Lance Stephenson játszott irányítót, Matt Barnes volt a fő pontszerző opció, de utóbbi már csak két egységet tudott hozzátenni a fordulás után és a gárda csak a 17 támadópattanónak köszönhetően volt partiban – az utolsó negyedben aztán átrohant rajtuk a Milwaukee.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 15, Monroe 14, Ennis 13
A Grizzlies legjobb dobói: Barnes 20/9, Stephenson 19, Allen 13

San Antonio Spurs – Portland Trail Blazers 118-110

Egy negyedig vezetett a Portland. A vendégek jól kezdtek, nyolc játékosuk szerzett pontot az első 12 percben, minden szépnek tűnt – aztán beindult a hazai henger, Diaw és az ex-portlandi Aldridge vezetésével szétszedték a Blazerst a palánkok közelében, majd Leonard és Mills extrájával a periméteren is alkottak. A 4. negyednek már 17 pontos hátrányban ment neki a Portland, és bár Lillard és McCollum vezetésével próbálkoztak, nem volt reális esélyük a felzárkózásra. Vereségük azt jelenti, hogy a nyugati 6-8. helyen nekik, illetve a Dallasnak és a Rocketsnak is 34 veresége van, és mögöttük nagyon jön fel a Jazz…

Zsinórban 34. Továbbra is hibátlan otthon a San Antonio, és úgy is gond nélkül verték egyik potenciális első körös ellenfelüket, hogy a nemrég igazolt Kevin Martin több, mint 21 percet kapott arra, hogy élesben is minél hamarabb beépüljön a rotációba. A fentebb már említett négyes mellett nem hagyhatjuk szó nélkül Tony Parker 16 gólpasszát, Tim Duncan 5/6-os mezőnymutatóját, illetve a 11 kiosztott blokkot sem, amiből a két swingman, Leonard és Green 3-3-at vállalt. Bár 14 támadópattanót engedélyeztek az ellenfelüknek, ez volt ma a Spurs egyetlen gyenge pontja, két negyednyi jó játék elég volt a sima sikerhez egy masszív középcsapat ellen.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 22/12, Aldridge 22, Parker 18.
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 26/12, Lillard 23/9, Plumlee, Kaman 12-12.

Utah Jazz – Phoenix Suns 103-69

Ujjgyakorlat. Bár legjobb dobója, Gordon Hayward továbbra is talpsérülésével bajlódik, a Jazz nem esett össze, és zsinórban harmadik győzelmét imponáló magabiztossággal húzta be. A hazaiak védekezésére nem véletlenül a „retesz” a jó kifejezés, gyakorlatilag csírájában, még a periméteren mindent megtettek, hogy elfojtsák a Suns támadásait - amikor ez nem sikerült, akkor jött Rudy Gobert, a francia óriás 30 perc alatt 16 pattanóig és 3 blokkig jutott. Az alig egy hónapja igazolt Shelvin Mack egyre jobb megoldásnak tűnik irányítóposzton (15 pont, 10 gólpassz, 8 pattanó), a Hayward helyén kezdő Ingles, valamint a kispadról Lyles, Neto és Booker is remekül dobott - az újabb győzelem pedig azt jelenti, hogy egyetlen meccsnyire kerültek a playoff-helyektől. Tavaly az alapszakasz harmadik harmadában nagyszerűen játszott a Utah, és most is elkezdték a menetelést…

Ez nem a fiatalok estéje volt. Bár a túloldalon sincsenek sokkal idősebb húzóemberek, a játékrendszerek közötti minőségbeli különbség a rutintalan ifjoncok teljesítményén látszott leginkább: Alex Len 4/15-ös, Devin Booker 3/14-es mezőnymutatóval riogatott. Persze nem lehet az ő nyakukba varrni az idei legkevesebb Suns-pontot hozó vereséget, Brandon Knight sem találta a fonalat, a csapatszinten kiosztott 14 gólpassz jól jelzi, mennyire nem volt játéka a csapatnak. A Suns már gyakorlatilag csak a minél jobb drafthely eléréséért megy, ebből az egy szempontból volt hasznos a mai meccs.

A Jazz legjobb dobói: Lyles 17/9, Ingles 15/9, Mack 15/3.
A Suns legjobb dobói: Knight 17/9, Leuer 14/3, Len 10.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus