Sima Bulls-siker a Boston ellen, extra volt a Portland

Elképesztő sztárcsatát hozott a Memphis-Brooklyn, a Jazz az első vereségét, a Sixers és a Rockets az első győzelmét jegyezte, visszavágott a Heatnek a Raptors, a Spurs pedig Minnesotában is szenzációs volt.

Philadelphia 76ers - Indiana Pacers 120-106

Megtört a jég. A 0-3-as rajt után ezúttal nyugodt tudott maradni a Sixers, a hazaiaknál hat játékos dobott triplát a tíz ponttal megnyert első negyedben, a másodikban szintén nagyon türelmesen és hatékonyan támadtak, így vezettek 19 egységgel, a folytatásban pedig már csak ezt kellett beosztaniuk - így is tettek, végig tisztes távolságban tartották a Pacerst és nem forgott veszélyben a sikerük. James Harden (29 pont, 9 lepattanó, 11 gólpassz, 5/10 tripla) tarthatatlan volt és kiválóan mozgatta csapatát, Joel Embiid is hatékonyan dolgozott a sok duplázás ellenére (28 perc, 26 pont, 8/13 mezőnyből, 9/9 büntető, 3 blokk), Tobias Harris 18 pontig, 8 lepattanóig és 4/10 tripláig jutott, megvolt a ritmusuk - ugyan Tyrese Maxey most kevesebb vizet zavart, de csapatszinten 19 hármast süllyesztettek el és kérdés nélkül arattak győzelmet. A Pacersnél négyen is 17-19 pontot dobtak, Tyrese Haliburton volt a főkolompos (19 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz), de nem voltak egy súlycsoportban ellenfelükkel - a második félidőben a remek támadópattanózásnak köszönhetően már nem nyílt tovább az olló, de jelentősen közelíteni sem tudtak. Ezzel ők elszenvedték harmadik vereségüket, a Sixers pedig végre megtörte a jeget és behúzta idei első sikerét.

A 76ers legjobb dobói: Harden 29/15, Embiid 26/3, Harris 18/12
A Pacers legjobb dobói: Haliburton 19/9, Hield 18/9, Smith 17/6, Mathurin 17/3

 

Miami Heat - Toronto Raptors 90-98

Visszavágott a Raptors. Két napja ugyanitt találkoztak a felek és akkor a Miami tudott nyerni, amire most is megvolt az esélye, de a negyedik negyedet ezúttal abszolút uralni tudta a Toronto. A kanadaiak kezdtek jobban, a nagyszünetben öt ponttal előrébb jártak, de a harmadik játékrészben a lovak közé csapott és fordított a Miami, volt nyolc egység is a floridaiak előnye. A záró etap viszont újabb fordulatot hozott: 27-14-re nyerte azt a Raptors, a Heat támadójátéka teljesen szétesett, a Toronto egy 15-2-es futással öt perccel a vége előtt visszavette a vezetést, ezt pedig már nem is adta ki a kezéből. Az utolsó percben Pascal Siakam, majd Gary Trent Jr. clutch dobása is kellett ahhoz, hogy ez így maradjon, utóbbi 22 másodpercnél bevert egy visszalépős triplát, amivel 90-96-ra módosította az állást, és ez volt a döntő ütés - a Miami erre már nem tudott válaszolni, Max Strus triplája kimaradt, így fontos győzelmet aratott a Scottie Barnest nélkülöző vendégcsapat. A negyedik negyed krónikájáhiz hozzátartozik, hogy olyan sokáig nem állt meg a játék és annyira nem volt elégethető időkérése Erik Spoelstrának, hogy hihetetlen módon percekig nem tudta visszacserélni a parkettre Jimmy Butlert, más erőfeszítést (faultot pl.) pedig nem követett el ennek érdekében - így viszont a meccsükbe kerülő játékrészben nem egészen négy percet játszott csak a Heat legjobb játékosa. A kanadaiak ezzel 2-2-re állnak úgy, hogy a Cavs, a Nets és kétszer a Heat volt eddig az ellenfelük, de azt is emeljük ki, hogy ez a nyolc pont volt az eddigi legnagyobb különbség a Raptors meccsein bármelyik irányba.

Triplák és leindítások. Ez a két faktor volt igazán döntő, a gyorsindításokból szerzett pontok terén 27-13-ra nyert a Toronto úgy, hogy ugyanannyi labdát adtak el a felek, egyszerűen figyelmetlen volt a Miami a lepattanók után, a vendégek pedig nagyon erőltették és jól is csinálták a lerohanást. Ezen felül a Toronto 14/32-vel (43,8%), a Heat pedig csak 8/34-gyel (23,5%) triplázott, a negyedik negyedben ötször köszönt be távolról Nick Nurse alakulata, ez is olyan szegmenssé vált, amelyben jelentős különbség alakult ki. Egyénileg Fred VanVleet (24 pont, 9 gólpassz, 4/6 tripla), Pascal Siakam (23-9-6), a 18 pontos Gary Trent Jr. és a padról beszállva pusztító munkát végző, 10 pontja mellett 22 lepattanót megszerző Precious Achiuwa is dicsérhető, míg a Heatnél Jimmy Butler (26-8-4) és Tyler Herro (22 pont, 15 lepattanó) emelhető ki - Kyle Lowry és a kispad viszon borzasztó volt, a csapatszintű 35%-os mezőnymutatóból pedig csak azért nem lett nagyobb verés, mert a Raptors is 40 alatt maradt.

A Heat legjobb dobói: Butler 26/6, Herro 22/6, Adebayo 14
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 24/12, Siakam 23/6, Trent Jr. 18/12

 

New York Knicks - Orlando Magic 115-102

Működik a New York. Tom Thibodeau egyik idei ötlete az, hogy a Knicksnek erőltetnie kell a tempót és sokkal gyorsabban kell játszania a tavalyinál, ez pedig egyelőre ül - a játékosok is élvezik a rohanást, hogy azonnal indulhatnak a lepattanók után, de türelmesen és önzetlenül fejezik be az akciókat. Emiatt a hivatalos fastbreak-pontoknál csak nyolcat tüntettek fel a nevük mellett, de ennél jóval több gyors, lendületes támadást vezettek, félpályán is sokkal kevesebb volt a toporgás, járt a labda, mindenki mozgott, működött a gépezet. A tripláik ugyan nem ültek (30% alatt maradtak), és egyelőre nem tisztult le teljesen a játékuk az idény harmadik meccsén, de az irány, a motiváció és a lelkesedés világos, a győzelmet pedig sikerült is kipipálniuk. Sokáig szoros volt a mérkőzés, de a harmadik negyedben volt egy 15-4-es futásuk, amellyel meg tudtak lépni és onnantól már beosztották az előnyüket - egyszer jött vissza hat pontra a Magic, de arra rögtön egy 2+1-gyel válaszolt Jalen Brunson, így stabilizálta a helyzetet. Az irányító egyébként 21 ponttal és 6 gólpasszal zárt, Julius Randle 25 ponttal és 12 lepattanóval dupla-duplázott, RJ Barrett egy 20-ast tett a közösbe, de Mitchell Robinsonra (6/7 mezőnyből, 5 támadópattanó, 3 blokk) sem lehetett panasz - eddig jól néznek ki, 2-1 a mérlegük, következőleg a Hornets ellen bizonyíthatnak.

Meg kell tanulni nyerni. Ezzel a vereséggel már 0-4-re áll idén a Magic, de eddig egyik meccsen sem játszott igazán alárendelt szerepet és nem volt esélytelen a gárda, fel-felcsillant a győzelem reménye - viszont nem tudott 48 percig koncentrált maradni a társaság, mindig jött egy olyan leolvadás, mint ami most is bekövetkezett a harmadik negyedben. Az 1/1-es újonc, Paolo Banchero most is remekelt (21 pont, 11 kiharcolt büntető, eddig mind a négy NBA-meccsén elérte a 20 pontos határt), Bol Bol 19 ponttal karriercsúcsot termelt, Wendell Carter Jr. 17 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplázott, de ezúttal a periméterről hiányzott némi plusz, a hátvédekben nem volt elég fantázia és tűzerő, így pocsék triplázással szenvedtek újabb vereséget. Banchero is elmondta, hogy nincsenek messze, de ki kell javítaniuk az apróságokat, következőleg szerdán Clevelandben próbálkozhatnak meg a bravúrral.

A Knicks legjobb dobói: Randle 25/6, Brunson 21/6, Barrett 20/9
A Magic legjobb dobói: Banchero 21, Bol 19/3, Carter Jr. 17/6

 

Chicago Bulls - Boston Celtics 120-102

A gigahullámok meccsét nyerte meg a Bulls. Úgy kezdődött a találkozó, hogy kiütéses bostoni győzelmet látunk majd, hiszen a vendégeknél Jayson Tatum szenzációsan nyitott és egymaga 15 pontot dobott az első negyedben, csapata pedig villámgyorsan 19 egységnyi előnybe került 35-16-nál. A Chicago azonban még ebben a játékrészben összeszedte magát, visszajött tízen belülre egy 14-4-gyel, a második negyedben pedig földbe döngölte ellenfelét: 35-15-re nyerte ezt a 12 percet a gárda, és 11 ponttal vezetett a nagyszünetben úgy, hogy volt már közte 16 is a javára. A harmadik játékrészben megint rohamozott a Celtics, egy még a szünet előtt elindított 17-4-gyel visszajött szinte egálra, de a Bulls válaszolni tudott és egy 15-2-vel végleg lerázta magáról ellenfelét. A Boston újonc vezetőedzője, Joe Mazzulla olyan hevesen reklamált ezen a ponton, hogy két technikaival kiállították, onnantól Damon Stoudamire meccselt, de többször nem tudtak már igazán közel kerülni - a két középső negyedet összességében 70-40-re nyerte meg a Chicago, így végül váratlanul sima győzelmet aratott, amivel 2-2-re javította a mérlegét, a Celtics pedig elszenvedte idei első vereségét.

Csak távolról működött a Boston. A vendégek 18 triplát bombáztak be a meccs során, de végül igazából ez volt az egyetlen fegyverük, amellyel veszélyt tudtak okoznI: a festékben simán kikaptak, a lepattanózást elvesztették, a jó triplázással együtt is csak 37%-kal céloztak mezőnyből és 29-12 volt a kiharcolt büntetők aránya a Chicago javára. A Bulls közben 48%-kal mezőnyözött, egyénileg pedig DeMar DeRozan (25 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), Ayo Dosunmu (22 pont, 9/10 mezőnyből, 4/4 tripla) és Nik Vucsevics (18 pont, 23 lepattanó, ebből 10 támadó, 5 gólpassz) mellett a 19 pontos Zach LaVine is tette a dolgát - a Bostonnál Jayson Tatum (26-8-5, 4/8 tripla) igyekezett, de csapatszinten most kicsit lefulladtak a parádés rajt után, pár nap pihenőt követően Clevelandben javíthatnak.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 25, Dosunmu 22/12, LaVine 19/9
A Celtics legjobb dobói: Tatum 26/12, Brown 21/6, Brogdon 12/6

 

Houston Rockets - Utah Jazz 114-108

Az első vereség. A 3-0-val kezdő Jazz egy back-to-back második felén, hosszabbításból érkezett meg erre a mérkőzésre, ezt pedig tökéletesen használta ki a Houston: folyamatos mozgással végig futtatták a vendégeket, akik nem is tudtak eredményesen védekezni faultok nélkül, rengeteg személyi hibát ütöttek és nem tudtak úrrá lenni a fáradtságukon. Will Hardy vezetőedző szerint le a kalappal a Rockets előtt a jól kitalált és végrehajtott stratégia miatt, a hazaiak játékosa, Kevin Porter Jr. be is vallotta, hogy az ellenfél elgyötörtségére alapoztak, ez pedig végül győzelmet is ért számukra. A Utah oldalán egyénileg nem volt senki, aki egy kis pluszt tett volna hozzá, az este nagy részében hátrányban voltak, és bár nem szakadtak le nagyon, de ez is sokat kivett belőlük. A végén azért az utolsó tartalékaikat is felégetve 108-108-nál, másfél perccel az órán kiegyenlítettek, de a Houston nyugodt tudott maradni, Eric Gordon azonnal válaszolt egy clutch dobással, majd az utolsó fél percben az 1/3-as újonc, Jabari Smith Jr. 4/4 büntetőt küldött a gyűrűbe: a Utah elszenvedte első vereségét, a Rockets pedig megszerezte idei első győzelmét.

Jó volt a Houston. A hazaiaknál Kevin Porter Jr. (26 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 10 pontos első negyed) és Jalen Green (25 pont, 4/8 tripla) egyszerre játszott jól, ami jó recept lehet a győzelmekre a későbbiekben, ráadásul most az említett Smith Jr. (21 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) is sokat tett hozzá. Ugyan a többiek egyénileg nem villogtak, de csapatként sikerült 32 büntetőt kiharcolniuk és 20 eladott labdába belekergetni a Jazzt, így végig vezettek, bár tíz pontnál nagyobb előnyük egyszer sem volt - a végén ráadásul azt is bizonyították, hogy nem pánikolnak az ellenfél nyomására, higgadtan meg tudták oldani a feladatot, lezárni a meccset és győzelemre váltani a munkát. Stephen Silas vezetőedző elégedetten értékelt, szerinte az első győzelem is kellett már, de még fontosabb az, hogy milyen érett játékkal szerezték azt meg, erre lehet építeni a folytatásban.

A Rockets legjobb dobói: Porter Jr. 26/3, Green 25/12, Smith Jr. 21/9
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 17/6, Markkanen 14, Olynyk 13/6, Vanderbilt 13, Fontecchio 13/9

 

Memphis Grizzlies - Brooklyn Nets 134-124

Amikor két 37 pontos teljesítmény csak a második helyre jó. Ha azt mondjuk, hogy Kevin Durant és Kyrie Irving is 37-37 pontot dob ugyanazon a meccsen, előbbi 14/20-as, utóbbi pedig 14/24-es mezőnymutatóval, tehát kiemelkedő hatékonysággal, ketten együtt bedobnak 15/17 büntetőt, leszednek 13 lepattanót, kiosztanak 9 gólpasszt és csak négy labdát adnak el, akkor jó eséllyel ennyi információból azt mondjuk, hogy biztosan nyert a Brooklyn, méghozzá valószínűleg simán. Most nem ez történt, a Memphis ugyanis hozta a maga sztárduóját, akik még ezt az egyébként elképesztő Durant-Irving párost is túlragyogták: Ja Morant és Desmond Bane 38-38 pontig jutott, Morant 12/22-t dobott mezőnyből, 4/6-ot távolról, 10/11-et a vonalról, leszedett 8 lepattanót és kiosztott 7 gólpasszt, míg Bane 14/21-es mezőnyözésébe 8/11 tripla fért bele és neki is kiesett a kezéből 7 assziszt. Ugyan a pontszerzésből más nem nagyon vette, vehette ki a részét egyik oldalon sem, de ez a dupla duett egészen elképesztő csatát eredményezett - amelyet ezúttal a Memphis nyert meg.

Több volt a Grizzliesben. Az első félidőben már látszott, hogy mindkét csapat komolyan veszi a helyzetet, több technikait is kiosztottak a játékvezetők, megvolt a rangadóhoz méltó feszültség, de ott egyik fél sem tudott kétszámjegyű előnyt kialakítani - az első negyed után a Grizzlies, a nagyszünetben pedig a Nets vezetett öt ponttal. A harmadik játékrészben aztán emelkedtek a tétek, a Memphis pedig az etap elején egy 17-2-es futással meglógott ellenfele elől és végül 45-28-ra nyerte meg ezt a negyedet. Ugyan a Brooklynnál Kevin Durant egymaga 17 egységet termelt ekkor, de ez még arra sem volt elég, hogy partiban maradjanak, itt úszott el a győzelmi esélyük, a Grizzlies Bane extrájával (19 pont ebben a negyedben) állva hagyta őket és a folytatásban már nem remegett meg, többször nem kerültek igazán veszélyes közelségbe a vendégek. Durant ugyan mérföldkőhöz ért, mert megelőzte Alex English-t és feljött az NBA örök pontlistájának 20. helyére, de így sem lehetett elégedett, egyelőre 1-2-vel állnak, Ben Simmons megint kipontozódott és megint majdnem annyi eladott labdája volt, mint pontja, van még min dolgozniuk.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 38/12, Bane 38/24, Aldama 17/6
A Nets legjobb dobói: Durant 37/3, Irving 37/6, Claxton 16

 

Minnesota Timberwolves - San Antonio Spurs 106-115

Megszépített kiütés. A végeredmény nem ezt mutatja, de a Spurs földbe döngölte ellenfelét és olyan simán lépett át rajta, amennyire simán csak lehet - a fáradtabb, back-to-backből érkező Minnesotának minimális esélye sem volt, az a csoda, hogy a negyedik negyedben a végeredményt vállalhatóra kozmetikázta a totális megsemmisítésből. A San Antonio már az első negyedet 11 ponttal nyerte, a másodikban vezetett kereken hússzal, a harmadik etapban pedig végleg átgázolt a Wolveson, így 35 pont is volt a felek között - ebből mentett 106-115-re a Minny, ezért jár a taps a hazaiaknak. Egyébként Gregg Popovich elégedetten dőlhetett hátra, mint mondta, csapata jó döntéseket hozva, kemény, agresszív, energikus játékot bemutatva nyert, hatan is kétszámjegyű ponttermést értek el náluk, Jakob Pöltl mély dupla-duplát szállított, Devin Vassell pedig 23-9-7-tel egy tripla-dupla felé közelített. A jó védekezés és a tudatos, kitalált játék meghozta a gyümölcsét, ugyan sokan tankcsapatnak tartották őket, de egyelőre 3-1 a mérlegük úgy, hogy öt meccsből négyszer is idegenben játszottak.

Nem kifogás. Karl-Anthony Towns szerint akár kihívás, akár nem, de a back-to-back nem lehet magyarázat erre az erőtlen, langyos teljesítményre - őket azért fizetik, hogy ilyen meccseken hozzanak eredményt, nem ők készítik a menetrendet, de nekik kell belőle kihozniuk a legtöbbet. Anthony Edwards magára vállalta a vereséget, szerinte ő volt abszolút erőtlen, és ez jelentette a fő gondot, Chris Finch vezetőedző pedig azt emelte ki, hogy nem gondolkodtak - az első és a harmadik negyed elején is volt egymás után 3-3 olyan labdabirtoklásuk, amikor egyet vagy egyet sem passzoltak, mindegyikből átrohant rajtuk a Spurs, ezek nem férhetnek bele. A felzárkózás ellenére természetesen abszolút elégedetlen volt a játékok végrehajtásával és a fegyelemmel, de két nap múlva jöhet a visszavágó ugyanígy a San Antonio ellen ugyanebben a csarnokban, ott javíthatnak.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 27/6, Russell 25/9, Nowell 13/3
A Spurs legjobb dobói: Vassell 23/15, Johnson 18/3, Sochan 14, Pöltl 14

 

Portland Trail Blazers - Denver Nuggets 135-110

Milyen back-to-back? A Blazers előző este még Los Angelesben nyert meg egy kiélezett végjátékot a Lakers ellen, de maximum a meccs elején érződött ebből bármi is, amikor az első negyedet még elbukta a csapat és 13 pontos hátrányt szedett össze. Ezt követően viszont felszívta magát és megsemmisítestte a Denvert: a harmadik negyedben 44 (!) pontot dobott Chauncey Billups alakulata, a teljes második félidőt pedig 80-49-re (!) nyerte meg. Damian Lillard ismét hozta magát (31 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 4/7 tripla), Anfernee Simons is felnőtt mellé (29 pont, 5 gólpassz, 7/12 tripla), de a 21 pontos Jerami Grant és a 13-12-6-ot hozó Jusuf Nurkic is dicséretet érdemel, illetve a kispadról is érkezett segítség. Az 58%-os mezőnymutató, a 46%-os triplázás és az alig 10 eladott labda így együtt különösen szép, ráadásul 31-14-re nyerték a kiharcolt büntetők csatáját is és 26 pontot dobtak leindításból - nem hogy nem voltak fáradtak, hanem bennük volt extra energia a második félidőben, míg a Nuggets atomjaira hullott. Egyébként az említett harmadik negyedben Simons egymaga 22 pontot és 6 triplát jegyzett, ő törte meg az ellenállást, így negyedik meccsét is megnyerte a gárda, 4-0-val pedig utoljára 1999-ben rajtolt. 

Ki látta Jokicsot? Egy félidő volt most a Denverben, addig tudta tartani a hamar megszerzett előnyét Michael Malone alakulata, a nagyszünet után viszont fel sem ismerhettük a gárdát. Ebben vastagon benne volt az is, hogy Nikola Jokics eltűnt: a center faultproblémákba ütközött, de dobni akkor sem nagyon tudott, amikor a pályán volt, végül négy mezőnykísérlettel, 9 ponttal, 9 lepattanóval és 9 gólpasszal zárta az estét, pedig nagyon kellettek volna az ő kosarai is. Jamal Murray sem tudott segíteni, ő 3/12-t szenvedett össze mezőnyből 1 gólpassz mellett, így pedig például Caldwell-Pope sem nagyon került jó helyzetbe - Aaron Gordon (26 pont, 12/16 mezőnyből) és Michael Porter Jr. (18 pont, 4/8 tripla) igyekezett, de egy ilyen Portland ellen ez most semmire sem volt elég. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/12, Simons 29/21, Grant 21/3
A Nuggets legjobb dobói: Gordon 26, Porter Jr. 18/12, Hyland 15/12

 

A tabella itt megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus