Simán nyert Milwaukee-ban a Hawks, legyőzte a Lakerst a Kings

Hosszabbítás döntött Sacramentóban, Damian Lillard és a Bucks hazai pályán betlizett, nem hibázott a GSW és a Denver, simán verte a Spurst a Clippers, Joel Embiid extra teljesítménnyel vitte sikerre a Phillyt.

Houston Rockets - Golden State Warriors 95-106

A végén kellett a Warriorsnak Curry. Egy ideig úgy tűnt, hogy érvényesítheti a papírformát a GSW, a vendégek tíz ponttal vezettek a nagyszünetben, majd volt már tizenhat egység is az előnyük, kényelmes helyzetbe manőverezték magukat - elöl-hátul tették a dolgukat és irányították a meccset. Majd a harmadik negyed egy pontján valami megtört, elkezdtek jönni a hibák, a Rockets visszakapaszkodott, és a záró etap közepén meglepetésre fordítani is tudott a vendéglátó, Jalen Green kosarával kétpontos előnyhöz jutottak a texasiak. Itt váltott sebességet az addig visszafogott Steph Curry, aki nem egészen két perc alatt négy (!) triplát bombázott be, a Golden State egy 15-2-t rohant, ezzel pedig eldöntötte a küzdelmet a maga javára - három perccel az órán 100-89 volt az állás, onnan nem lehetett visszaút. Az irányító végül 24 ponttal és 6/14 hármassal zárt 7 lepattanó, valamint 6 gólpassz társaságában, Klay Thompson 19 pontot és 5/10 triplát tett a közösbe, rajtuk kívül pedig még Andrew Wiggins és a padról érkező Gary Payton II jutott tíz pont fölé. Megkezdte a szezont a sérülésből visszatérő Draymond Green, aki 21 percet játszott kezdőként, és saját bevallása szerint most még nehezen vette fel a ritmust, mindenesetre miatta megtörtént az, ami az NBA történetében még soha: Chis Paul csak a kispadról szállt be, 27 perc alatt 8 pontot, 5 lepattanót és 7 gólpasszt jegyzett.

Továbbra is nyeretlen a Rockets. Amíg a GSW a tavalyi betli után egyelőre 2-0-ra áll idegenben, addig a fiatal Houston szezonja nem indult túl biztatóan, ezzel a vereséggel 0-3 a csapat mérlege. Hiába nyertek a festékben 46-24-re a hazaiak, és hiába volt héttel kevesebb eladott labdájuk a Warriorsnál, ha kilenccel kevesebb triplát tudtak csak bedobni, elbukták a lepattanózást, és összességében is csak 37,8%-kal céloztak mezőnyből - egyszerűen nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy megverjék a GSW-t. Jalen Green (21 pont, 9 lepattanó) és Alperen Sengün (19 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) igyekezett, de Cam Whitmore nem került pályára, Fred VanVleet 2/13-at dobott, és valahogy senki nem tudta összefogni a csapatot támadásban - Jalen Smith Jr.-nak is voltak biztató megoldásai, de hiányzott valaki, aki a helyes irányba tereli a fiatalokat. Ezzel az estével egy hétmeccses hazai szériát kezdtek meg, és bár az ellenfelek nem ígérkeznek könnyűnek, de ebben a következő két hétben muszáj lenne győzelmeket csipegetniük, hogy kicsit elinduljanak felfelé.

A Rockets legjobb dobói: Ja. Green 21/3, Sengün 19/3, Smith Jr. 14/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 24/18, Thompson 19/15, Payton II 15/9

 

Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks 110-127

Simán nyert a Hawks. Az első két meccsét elbukó Atlanta lemosta a pályáról a Milwaukee-t: az első negyedet még csak hat ponttal nyerték meg a vendégek, aztán a másodikban szétkapták ellenfelüket, és már 23-mal is vezettek a nagyszünet előtt. Mivel a fordulás után sem tudott közelíteni a Bucks, és a kiegyensúlyozott Hawks könnyedén tartotta a 20 pont körüli, vagy afeletti előnyét és 21-gyel vezetett a záró etap elején, így végül nem kellett megszakadni a játékpercek terén sem, összességében meglepően sima, könnyed győzelmet zsebeltek be a vendégek. A georgiai alakulatnál nyolcan is kétszámjegyű pontterméssel zártak, a továbbra is pontatlanul dobó Trae Young 20 egységgel állt a társaság élére, csapatszinten 50%-os mezőnyözéssel és 40%-os triplázással zártak, volt 32 gólpasszuk és 25-7-re győztek a gyorsindításból szerzett pontok terén - ráadásul egy másodpercig sem voltak hátrányban, sőt egy ponton 30 fölé nőtt az előnyük. Quin Snyder vezetőedző természetesen elégedetten értékelt, de most ők is back-to-back folytathatják, hiszen ma este a Minnesotát fogadhatják.

Lillard: extra után betli. A 39 pontos, meccsdöntő dobásokkal megtűzdelt bemutatkozás után nagyon hamar átesett a ló túloldalára Damian Lillard, aki másodjára borzasztó teljesítményt nyújtott a Bucksnál: az első félidőben 0/7 dobást és hat eladott labdát (!) tudott felmutatni, és bár végül a fordulás után beesett két triplája, így hat ponttal zárt, de összességében pocsék meccset játszott. Ugyan Giannis Antetokounmpo (26 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) igyekezett, de ő is kevesebb dobást vállalt és végül 30 játékperc alatt maradt, mert eldőlt, hogy ezen az estén nincs esélyük a győzelemre. Khris Middleton egyébként is kihagyta a találkozót, a kispadról nem érkezett sok segítség, és kissé kínosra sikerült ez az este a Milwaukee számára - Adrian Griffinnek nem igazán volt terve arra, hogy a Hawks duplázta Lillardöt, folyamatosan megálltak és esetlegessé váltak a játékok, ezen pedig egyáltalán nem tudtak változtatni. A 23 eladott labda is beszédes, és bár elmondták, hogy még tanulniuk kell a megújult helyzetükben (új edző, új irányító), de tény, hogy ez nem nézett ki jól - most pedig back-to-back meccselnek a gyengén kezdő Miamival, meglátjuk, hogy Middletonnal megerősödve tudnak-e javítani.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 26, Beasley 18/12, Lopez 13/6
A Hawks legjobb dobói: Young 20/9, Bogdanovics 17/12, Hunter 15/6, Murray 15/3

 

Philadelphia 76ers - Portland Trail Blazers 126-98

Hozta a papírformát a Sixers. Az első negyedben is meglógott kicsit, de igazából a második félidőben tett pontot a meccsre a Philly, amely a nagyszünet után 60-38-ra verte meg ellenfelét, így összességében nagyon sima, könnyed győzelemmel debütált hazai pályán. Joel Embiid most már abszolút az MVP-önmagát adta, alig 29 játékperc alatt dobott 35 pontot, leszedett 15 lepattanót, kiosztott 7 gólpasszt, védekezésben pedig 6 blokkot (!) nyomott rá a portlandi játékosokra, de mellette Tyrese Maxey (26 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 4/6 tripla) és Tobias Harris (24 pont, 8/11 mezőnyből) sem viccelt - igaz, ők már 35-38 percet játszottak a sima győzelem ellenére. De'Anthony Melton 12 ponttal és 8 gólpasszal segített, a padról Kelly Oubre Jr. jutott tíz pont fölé, jól dobtak, jól védekeztek, kiharcoltak 40 büntetőt, tényleg nagyobb gond nélkül hozták a kötelezőt. Érdekesség, hogy James Harden a kispadról nézte végig az eseményeket, és láthatóan jól érezte magát, beszélgetett és nevetgélt a többiekkel, főleg PJ Tuckerrel.

Esélytelen Portland. Semmilyen szinten nem tudta felvenni a versenyt a Blazers, igazából az első félidőben sem volt sok köze a játékhoz a vendégcsapatnak, inkább a Sixersen múlt, hogy mi az állás. A magát DominAytonnak hívó DeAndre Ayton 7 pontot tudott hozzátenni Embiiddel szemben, az újonc Scoot Henderson alig 4 egységgel zárt, Robert Williams III 6-ig jutott - Sharpe és Brogdon próbált valami tartást adni, de nem jutottak sokra a hazaiak. A formálódó csapat még egyértelműen nem áll készen arra, hogy a Phillyvel csatázzon, és három mérkőzés után egyelőre várat magára az első győzelem is - most viszont utaznak tovább Torontóba, ott próbálkozhatnak újra.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 35/6, Maxey 26/12, Harris 24/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Sharpe 20/6, Brogdon 18/6, Grant 17/3

 

Sacramento Kings - Los Angeles Lakers 132-127 - hosszabbítás után

Rangadóhoz méltó meccs volt. Két jó csapat feszült egymásnak ezen a találkozón, de az első félidő még a Kingsről szólt: a hazaiak 41-28-ra nyerték a nyitó játékrészt, a Lakers gyengén dobott, sok labdát adott el, és lassabban kapta el a fonalat. Később viszont azért ez is megtörtént, felzárkóztak az arany-lilák, a negyedik negyedben a parádézó De'Aaron Fox átmenetileg kivált egy kisebb sérülés miatt, és rendkívül kiélezett lett a vége - az utolsó percben 113-109-ről egalizált a LAL, majd a visszatérő Fox két büntetőjére LeBron James válaszolt egy duplával 12 másodperccel az órán. A rendes játékidő legvégén Keegan Murray dobhatott a győzelemért, de ez a kísérlet kimaradt, így jöhetett a hosszabbítás, ahol előlépett az addig 4/13-at dobó Malik Monk: a hátvéd 4/4-gyel zárta a ráadás öt percét, és kiosztott egy clutch gólpasszt is Kevin Huerternek, aki az ebből bevágott triplával 130-125-re alakította az eredményt, és tulajdonképpen eldöntötte a mérkőzést. Fél perc maradt hátra, Jamesnek volt még egy duplája, de többre nem futotta a Los Angelestől, így a Sacto nyerte meg a rangadót egy kiélezett, izgalmas csata végén.

Fox volt a meccs legjobbja. A Kings vezére a kisebb sérülésével együtt is felfelé lógott ki, 37 pontot dobott, 14/24-gyel zárt mezőnyből, volt három triplája és kiosztott 8 gólpasszt is, a betöréseire, a sebességére egyáltalán nem volt válasza a Lakersnek, bárkit is próbált rátenni Darvin Ham, Fox sorozatosan meg tudta bontani a védekezést. Mellette az említett Monk 22 pontig jutott, a kipontozód Domantas Sabonis a szokásost hozta (12 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz) és Murray (17-8-5) is igyekezett - összességében kiegyensúlyozott és jó játékot mutattak be, amihez sokáig Fox, majd a ráadásban Monk tette hozzá az extrát. A Lakersnél Anthony Davis 30 pontot termelt 50%-os hatékonysággal, 16 lepattanóval, 2 labdaszerzéssel és 6 blokkal, James 27-15-8-ig jutott, de eladott 8 labdát és csak 2/6-tal büntetőzött, Taurean Prince egy 20-ast dobott, D'Angelo Russell 17 ponttal és 9 gólpasszal segített, Austin Reaves viszont 1/12-es mezőnyözéssel riogatott. Összességében egy-két jó játék hiányzott a sikerhez, egy-két jobb védekezés, vagy az első félidőben kevesebb eladott labda - egyelőre csak 1-2-vel állnak, most viszont a Magic elleni hazait nyerniük kellene.

A Kings legjobb dobói: Fox 37/9, Monk 22/12, Murray 17/9
A Lakers legjobb dobói: Davis 30/3, James 27/9, Prince 20/15

 

Oklahoma City Thunder – Denver Nuggets 95–128

Nem volt esélye a Thundernek. A veretlen csapatok találkozóján az Oklahoma City idénybeli első hazai mérkőzését játszotta abban a reményben, hogy a bajnoki címvédő ellen is folytatni tudja a jó sorozatát. Nem tudta. A meccs az első negyed feléig volt szoros, onnantól Nikola Jokics (28 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz), Michael Porter Jr. (20 pont, 9 lepattanó) és Jamal Murray (19 pont, 8 gólpassz) vezérletével uralta az összecsapást a Denver, amely a lepattanózásban (29–48) és az asszisztok (22–34) terén is felülmúlta ellenfelét. Shai Gilgeous-Alexander (7 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) nem tudta átmenteni az első két meccsen mutatott klasszis formáját, első kilenc dobása kimaradt, végül 2/16-tal zárt mezőnyből, de a többiek sem muzsikáltak sokkal jobban, a triplavonalon kívülről mindössze 18,8%-kal céloztak. Chet Holmgrent hatalmas üdvrivalgással fogadta a publikum, a fiatal magasember pedig csapata legjobbjaként, 19 ponttal hálálta meg a bizalmat. A találkozó üde színfoltja volt a Nuggets fiatal cserejátékosa, Peyton Watson (17 pont, 4 lepattanó), aki nem vesztegette az idejét, így mindössze 22 perc alatt szerzett nyolc mezőnykosarat.

A Thunder legjobb dobói: Holmgren 19/3, Williams 13, Mann 12/3
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 28/3, Porter Jr. 20/12, Murray 19/3

 

Los Angeles Clippers – San Antonio Spurs 123–83

Bedarálta ellenfelét a Clippers. A Jazz elleni váratlan vereség felpaprikázta a hazai csapatot, amely kőkemény védekezéssel kezdett öt perc alatt öt labdát szerezve, így hamar tízpontos előnyt épített fel, amely a félidőre már tizenkilencre hízott, a harmadik negyed derekán már harminc volt, a találkozó egy adott szakaszában pedig írd és mondd, negyvenegyre rúgott. A Los Angeles hét játékosa is eljutott legalább tíz dobott pontig, a prímet természetesen ezúttal is Kawhi Leonard (21 pont, 4 lepattanó) és Paul George (19 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés) kettőse vitte, de Russell Westbrook (19 pont, 8 lepattanó) is csipkedte magát. A vendégeknél a 2023-as draft első választottját, Victor Wembanyamát (11 pont, 5 lepattanó) övezte kiemelt figyelem, aki összességében ezúttal sem mozgott rosszul, bár Robert Covington megkínálta egy látványos blokkal. A Spurs legjobbja Devin Vassell (14 pont) lett, de igazából ő is csak a dobott pontjait tekintve nyújtott „kiemelkedőt”.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 21/9, Westbrook 19/9, George 19/6
A Spurs legjobb dobói: Vassell 14/3, Osman 12/6, Wembanyama 11

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus