Sixers-Heat és Bulls-Hawks meccsek a keleti playinben

Komoly rangadót játszik egymással a hetedik Sixers és a nyolcadik Heat azért, hogy elkerülje a Bostont az első körben, a Bulls és Hawks viszont éppen azért lép pályára egymás ellen, hogy esélye nyíljon a keleti első ellen meccselni. Mutatjuk, hogy mire lehet számítani a keleti palyin-mérkőzések során.

 

Philadelphia 76ers – Miami Heat 01:00 (ÉLŐ - Sport 1)

A Sixers hiába hajrázott óriásit és nyerte meg utolsó nyolc meccsét az alapszakaszban, a riválisok az utolsó fordulóban nem botlottak, így Embiidék nem tudtak egyenes ágon a rájátszásba jutni – meg kellett elégedniük a hetedik hellyel, ennek tudatában pedig vár rájuk egy playin-mérkőzés a nyolcadik Miami ellen. A Sixers Joel Embiid visszatérése óta a mezőny egyik legjobb formában lévő csapatává lépett elő az utóbbi hetekben, igaz, hogy a hazaiak menetrendje nem volt a legnehezebb, de a Memphis, a Spurs, a Pistons és a Nets ellen is ugyanúgy nyerniük kellett, mint ahogyan például korábban a Thunder, a Heat vagy éppen a Magic ellen.

A Miami szintén hasonlóan nagy lendületben fejezte be az alapszakaszt, Butlerék 7-3-mal teljesítették az utolsó tíz mérkőzésüket, de ez nem ért többet a nyolcadik helynél Keleten – a Pacers elleni kulcsmeccsen elszenvedett vereség egy héttel ezelőtt nem fért bele, ott duplán hátrányba került a Heat, de ezt követően kikapott az elképesztő formába lendülő Dallas ellen is, így hiába tudta az utolsó két mérkőzését megnyerni a csapat a Raptors ellen, sorsa nem a saját kezében volt és a riválisok végül nem tették meg azt a szívességet a floridaiaknak, hogy hibázzanak a hajrában.

Két jó formában lévő csapat találkozik tehát egymással, bár a hazai pálya és alapvetően az erősorrendben betöltött helyek is a Philly sikerét vetítik elő – de ha egy valamit megtanulhattunk az utóbbi években az az, hogy soha nem szabad alábecsülni a Miamit, Spoelstra gárdája tavaly ugyaninnen végül a döntőig menetelt, ahol meccset is nyert a Nuggets ellen. Bár a vendégek kerete megváltozott azóta, de összességében a „Heat-culture” továbbra is a csapat DNS-ében van, gyakorlatilag bárki dolgát megnehezíthetik, ez pedig a playoffban/playinben, nagy teher mellett fokozottan igaz a csapatra. A mérkőzés egyik pikantériáját Kyle Lowry személye adhatja, aki idén éppen Miamiból tette át a székhelyét Philadelphiába, valószínűleg azonban nem ő lesz a legnagyobb faktor ezen a mérkőzésen. Sokkal inkább érdemes lesz arra figyelni, hogy Bam Adebayo és a Heat védekezése mit tud majd kezdeni Joel Embiiddel, akinek játéka bár hivatalosan kérdéses, de szinte biztos, hogy vállalni fogja majd ezt a mérkőzést, még akkor is, ha a térde nem 100%-os. Hasonlóan nagy párharcra lehet számítani Jimmy Butler és Tyrese Maxey között, előbbi bár egy visszafogottabb alapszakaszon van túl, de ismerjük a playoff-arcát, utóbbi pedig az egész idény során franchise-playerként volt Embiid mellett a csapat másik szupersztárja. A túloldalon Terry Rozier biztos hiányzó lesz, de egyelőre Duncan Robinson szereplése sem biztos, kíváncsian várjuk, hogy milyen arcukat mutatják a csapatok. Alapvetően a Sixers esélyesebb hazai pályán, de a Heat pokoli rájátszás-teljesítményére már túl nagy a minta, efölött nem szabad elsiklani – egy biztos, hogy a győztes hetedik kiemeltként az első körben a New York Knicks ellen néz farkasszemet, míg a vesztesnek még lesz egy sansza a Bulls-Hawks derbi győztese ellen, hogy kiharcolja a nyolcadik helyet, hogy aztán szembenézzen a Bostonnal, akit valószínűleg mindketten igyekeznek elkerülni…

 

Chicago Bulls – Atlanta Hawks 03:30 (ÉLŐ - Sport 1)

Egy ideje már lehet tudni, hogy ez a két csapat vívja majd a 9-10. helyezettek playin-csatáját a keleti nyolcadik helyért, csak a helyszín volt sokáig kérdéses – azonban ez az utolsó fordulókra eldőlt, a Hawks hiába futott egész jó időszakot április elején és nyer meg hétből hat meccsét is, az utolsó hetekre elfogyott a csapat és zsinórban hat vereséget szedett össze, így lemondhatott arról, hogy hazai pályán játszhassa ezt a mérkőzést. A Bulls ugyan egy fokkal elfogadhatóbb teljesítménnyel zárta az alapszakaszt, de azért Chicagóban sem lehetnek elégedettek a szurkolók, DeRozanék tízből öt meccsüket tudták megnyerni az alapszakasz végén, de a hónap elején aratott Minnesota és a New York elleni bravúrgyőzelmeik végül elegendőek voltak ahhoz, hogy megőrizzék kilencedik helyüket a tabellán.

A felek három egymás elleni meccseiből kettőt nyert meg a Chicago idén, bár legutóbb két héttel ezelőtt éppen az Atlanta tudta megnyerni az egymás elleni derbit, ezzel tette még szorosabbá az utolsó heteket – hogy aztán teljesen összeomoljon és most pocsék lelkiállapotból várja ezt a rangadót. Nagy kérdés, hogy milyen szellemben lépnek pályára a csapatok, a Chicago bár (újra) egy csalódást keltő szezonon van túl, de azért aratott szép győzelmeket néha nagyobb ellenfelek ellen is az idény folyamán, most hazai pályán emiatt talán itt is feléjük billen a mérleg nyelve. Egyik csapatot sem vádolnánk meg azzal, hogy annyira kiegyensúlyozott teljesítményt hozott volna az alapszakasz során, mindkét gárda képes volt megrázni magát és akár több győzelmet is aratni zsinórban egy kedvező sorsolás alkalmával, de ugyanígy mindketten képesek voltak komoly leolvadásokra is, a Hawks például éppen egy ilyen negatív spirálban zárta az alapszakaszt. A legfrissebb hírek szerint Jalen Johnson bokasérülése komolyabbnak néz ki, így ő biztosan nem lesz ott a pályán ma, mint ahogyan Onyeka Okongwu sem – a hazaiaknál egyedül Andre Drummond sorsa kérdéses, bár szakmai szempontok alapján, ha játékra alkalmas állapotban van a center, akkor nagy szüksége lesz rá a Bullsnak a Capelával való harcban a palánk alatt. Érdekes módon hiába egy 9-10. párharcról beszélünk, mindkét csapat a top 10-ben végzett a szezon során a pálya valamelyik végén nyújtott teljesítményében: a Bulls az ötödik (!) legjobb védekezést hozta a szezon során, míg a Hawks a hetedik legjobbnak bizonyult idén támadásban – ezek nem néznek ki rosszul, bár az összképet árnyalja, hogy a pálya másik oldalán az Atlanta és a Chicago is csapnivaló teljesítményeket hozott. Nehéz jóslatokba bocsátkozni, két közel azonos szinten lévő csapat meccse lesz ez, ahol döntőek lehet az egyéni extrák, a hazaiak DeRozanra, White-ra és Vucsevicsre számítanak elsősorban, míg a vendégek egyértelműen a Young-Murray páros hatékony és agresszív játékában bízhatnak. Kérdés, hogy vajon melyik csapat szeretne esélyt kapni arra, hogy az első körben a mezőnyt gyakorlatilag végigverő Bostonnal kerüljön szembe…

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus