Túlóra döntött a Boston-Minnesotán, tovább süllyed a Philly

Kikapott a Denver Salt Lake Cityben, kiütötte a GSW-t a New Orleans, Miamiban győzött az OKC, jó meccset vívott a Clippers és a Raptors, tripla-duplázott Wembanyama: ez történt hajnalban az NBA-ben.

Boston Celtics - Minnesota Timberwolves 127-120 - hosszabbítás után

Tatum klasszisa döntött. Sokáig jó helyzetben volt a Minnesota, a nagyszünetben csak egy pont volt a hátránya, aztán a harmadik játékrészben fordítani tudott, és a back-to-back ellenére megvolt a kellő ereje ahhoz, hogy próbára tegye az otthon még veretlen Bostont. Azonban pont a rendes játékidő végén, a negyedik negyedben tudott rátenni még egy lapáttal a Celtics, a hajrában egy 14-3-as futással jött vissza a hátrányából és fordította meg a küzdelmet, ám az utolsó másodpercekben Anthony Edwards büntetőivel végül hosszabbításra küldte a meccset a Minny. Ott is a vendégek kezdtek jobban Karl-Anthony Towns kosaraival, bő másfél perccel a vége előtt még ők vezettek (118-120), ezt követően azonban jött Jayson Tatum, két büntetővel egyenlített, egy clutch duplával megszerezte a vezetést, bevágott egy hatalmas triplát 51 másodpercnél, majd végül még két büntetővel beállította a végeredményt - az utolsó másfél percben egymaga hozott egy 9-0-s futást, amivel lezárta a mérkőzést. Összességében 14 pontot dobott a negyedik negyedben és 12-t a hosszabbításban, a meccset pedig 45 pontos performansszal hozta le úgy, hogy a legfontosabb pillanatokban mindig lehetett rá számítani, egyértelműen ő volt a találkozó hőse. Mellette azért Jaylen Brownt (35 pont, 11 lepattanó, 13/13 büntető) is emeljük ki, mert ő is nagyot játszott, úgyhogy bár Kristaps Porzingis kiülte a találkozót, de így is megnyerték a kiemelt rangadót a nyugati listavezető ellen - ezzel már 18-0-ra állnak a szezon során saját csarnokukban.

Bostonban nem lehet. Elképesztő, de 2005-ben nyert utoljára a Celtics vendégeként a Wolves, amikor még Kevin Garnett volt a Minny centere, és bár most elég közel álltak ahhoz, hogy megtörjék ezt az átkot, de végül egy hajszállal rövidebbnek bizonyultak. Fontos hiányzójuk volt Rudy Gobert, nélküle azért ez a védekezés nem ugyanaz a védekezés, de Towns, Anthony Edwards, Reid és Kyle Anderson is kitett magáért, csapatszinten nagyon összekapták magukat a francia center nélkül, és bár egy idegenbeli back-to-back második felén, egy hosszabbításos meccsen érdemben hét embert forgattak (plusz ketten játszottak még pár percet), de egészen a hajráig minden esélyük megvolt a sikerre. Végül Tatum clutch játéka döntött ellenük, és az, hogy 120-118-as vezetésük után 0/5 dobással és két eladott labdával zárták a hosszabbítást, és már a negyedik negyed hajrájában is volt egy leolvadásuk - a liga legjobb csapatának otthonában ezek nem férnek bele. Így már csak fél meccs az előnyük Nyugat élén, következőleg viszont kötelező lesz megverniük a Portlandet.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 45/18, Brown 35/12, Holiday 12/6
A TImberwolves legjobb dobói: Edwards 29/9, Towns 25/6, Reid 19/9

 

Utah Jazz - Denver Nuggets 124-111

Jobb volt a Jazz. Hiába érkezett teljes kerettel a címvédő, az utóbbi hetekben bombaformába lendülő Utah egyszerűen jobbnak bizonyult a Denvernél: az első félidőben elöl-hátul az történt, amit a vendéglátó akart, úgyhogy a nagyszünetben 71-54-re, magabiztosan vezetett a gárda, és ezt a fórt a folytatásban is be tudta osztani. Volt már közte 23 is, onnan ugyan egy futással visszajött 13-ra a Nuggets, de még időben megálljt parancsolt ellenfelének a Jazz, amely öt nap alatt megverte a Sixerst és a Milwaukee-t idegenben, majd most a Denvert otthon, ezzel egyértelműen jelezte, hogy igényt tart egy playoff-pozícióra. A kispad megint 50 pont fölé jutott Jordan Clarkson (27 pont, 9 gólpassz) vezetésével, és a kezdőknél is jöttek a jó teljesítmények: Lauri Markkanen (26 pont, 12 lepattanó) és Collin Sexton (22 pont alig 21 perc alatt) is csillogott, de Collins, Olynyk vagy éppen Kessler játéka is kiemelendő. 55%-kal dobtak mezőnyből, 39%-kal tripláztak, a festékben a Denver fölé nőttek, és összességében végig kontrollálták az eseményeket a bajnok ellen, úgyhogy jelenleg a liga legforróbb csapataként kell őket kezelnünk.

Tehetetlen volt a Denver. Sorozatban hat idegenbeli győzelem után kapott ki újra a Nuggets annak ellenére, hogy Nikola Jokics dobóformája nem romlott: a center 27 pontot és 11 lepattanót jegyzett 8/9-es mezőnyözéssel és 10/12 büntetővel, bár hat gólpasszára most jutott hat eladott labda is, a passzjátékát sokkal jobban limitálták Markkanenék. Jokics nem is volt túl higgadt, egy kapott kosár után -20-nál földhöz vágta a labdát, de nem nagyon tudtak mit tenni, egyszerűen nem volt meg a kellő sebesség és pontosság támadásban, védekezésben pedig csak nyomozták a labdát, a Jazz intenzitása egyszerűen sok volt most nekik. A festékben 54-40-re kaptak ki, és igazából egész este nem volt semmilyen válaszuk, úgyhogy nem tudták kihasználni a Minnesota vereségét.

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 27/9, Markkanen 26/6, Sexton 22/6
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 27/3, Murray 17/3, Gordon 12/6, Caldwell-Pope 12/6

 

Miami Heat - Oklahoma City Thunder 120-128

Két futás döntötte el. A Butler, Lowry és Martin nélküli Miami egészen jól tartotta magát, sőt vezetett is az első félidő nagy részében, de a harmadik negyed elején egy 13-0-s rohammal fordított az OKC: ott 0/5-öt dobott a Heat és ezt büntették meg a vendégek. Az igazi döntő ütés aztán a negyed végén indult, és a záró etap elejére is átcsúszott: ott sorozatban tíz dobást hibáztak el a floridaiak, a Thunder pedig egy 17-0-s rohammal lépett meg, úgyhogy 16 pontos előnybe került, és innen már nem volt visszaút a Miami számára. Az utolsó percekben már kontrollálni tudta az eseményeket az OKC, és bár egy percnél 120-126-ig kapaszkodott vissza a Heat, de Chet Holmgren zsákolása végleg lezárta a meccset, és hozta a vendégcsapat újabb győzelmét. A Miami oldalán Bam Adebayo (25 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) volt a vezér, de Haywood Highsmith (19 pont, 5/7 tripla) és az újonc Jaime Jaquez Jr. (21 pont, 3/5 tripla) is kitett magáért, a két leolvadás során viszont nagyon hiányzott valaki, aki kicsit átlendíti a csapat támadójátékát a holtponton. A hiányzó Butler és Lowry lehetett volna ez az ember, nélkülük Tyler Herrónak kellett volna megoldani, de ő ma csak 7/21-et dobott mezőnyből, és az sem segített, hogy Duncan Robinson 1/8 dobást tett hozzá a kispadról beszállva. Ezzel csak hetedik-nyolcadikak Keleten, de most jön az Orlando elleni ki-ki meccsük, ráadásul hazai pályán.

Újra irányban az OKC. Az utóbbi meccsek kicsit nehezebben alakultak a Thunder számára, a védekezésük nem állt a helyzet magaslatán, most viszont amikor kellett, akkor rátolták a reteszt, és éppen elegendő védekezést mutattak be ahhoz, hogy fontos idegenbeli győzelmet arassanak. Ezzel a sikerükkel talán újra jó felé haladnak, és fél meccsre megközelítették a nyugati éllovas Minnesotát, ráadásul övék a konferencia legjobb netratingje, úgyhogy a kisebb hiányosságok ellenére abszolút lendületben vannak. Shai Gilgeous-Alexander (28 pont, 8 gólpassz), Chet Holmgren (23 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) és Jalen Williams (19 pont, 9 lepattanó, 12 gólpassz) hármasa most is parádésan működött, a többiek szépen kiegészítették az ő játékukat, ez a trió pedig egyelőre borzasztóan sokat ér Nyugaton akkor is, ha szemtelenül fiatalok - következőleg a Blazerst, majd az Orlandót fogadják, aztán jön egy nyolcból hét idegenbeli meccset tartalmazó időszakuk.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 25, Jaquez Jr. 21/6, Highsmith 19/15
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 28/6, Holmgren 23/3, Jal. Williams 19/3

 

Los Angeles Clippers - Toronto Raptors 126-120

A vége a Clippersé lett. A Pascal Siakam nélkül, a Lakers elleni fájdalmas vereség másnapján, back-to-back érkező Raptors a harmadik negyed hajrájáig jól játszott, Immanuel Quickley (26 pont, 6 gólpassz) és RJ Barrett (24 pont, 4/6 tripla) vezetésével, valamint Dennis Schröder (22 pont, 4 gólpassz) segítségével nemcsak partiban voltak, de vezettek is. Azonban a harmadik játékrész utolsó stádiuában elindított egy 22-9-es rohamot a Los Angeles, amellyel fordított és meg is lógott a záró etap elején - alig öt perc kellett ehhez a futáshoz, és onnantól már a vendéglátó diktált. Paul George 15 pontot szerzett csak a negyedik negyedben, és bár a Toronto az utolsó percben még visszajött 121-118-ra, de ott szintén PG vállalt egy clutch triplát, majd James Harden két büntetője állította be a végeredményt, és zárta le a küzdelmet. A Raptors megint jól tartotta magát, megint elégedett lehet a játékával, de a vége megint nem sikerült, George (29 pont, 6 gólpassz), Kawhi Leonard (29 pont, 7 gólpassz, 2 blokk) és Harden (14 pont, 11 gólpassz) vezetésével a Clippers tudott nyerni, és december 1-je óta 16-3-ban van, ami az NBA legjobb mérlege ebben az időszakban...

A Clippers legjobb dobói: Leonard 29/6, George 29/15, Harden 14/6
A Raptors legjobb dobói: Quickley 25/6, Barrett 24/12, Schröder 22/3

 

Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 139–132 h.u

Jobban akarta a győzelmet a Hawks. Végig kiélezett volt az összecsapás, egyik csapat sem tudott a másik felé kerekedni, a legtöbb statisztikai mutatóban is hasonló mérleggel zártak a felek, ám a hazaiak rotációja egyértelműen mélyebb volt. Trae Young (28 pont, 11 gólpassz) mellett Jalen Johnson (25 pont, 16 lepattanó, 7 gólpassz) és Dejounte Murray (25 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) is elérte a húsz dobott pontot, sőt rajtuk kívül még három további játékos is eljutott minimum tizenötig. Az utolsó percre ötpontos Philly előnnyel fordultak a felek, ám Johnson betörésénél beütött egy buta faultot Kelly Oubre Jr., majd a következő támadását is elpuskázta Nick Nurse csapata, így két sikeres büntetővel kiharcolta a ráadást a házigazda. A hosszabbításban ismét Johnson villant, aki előbb egy fontos duplát, majd egy triplát küldött a helyére, amire már nem volt válasza a Philadelphiának.

Sokat hibázott a Philly. Joel Embiid hiánya eléggé megviseli a 76erst, amely legutóbbi két meccsét elveszítette, s habár a Hawks is két zakót követően lépett pályára, ám ez náluk már megszokott, hiszen ebben az idényben hihetetlenül lyukas a védekezésük. A játéknap talán legjobb, leglátványosabb meccsét hozta a két gárda találkája. Az Atlanta kezdett lendületesebben, ám hamar magára talált a Philly, melyben Tyrese Maxey (35 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés) mellett Tobias Harris (32 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) is kitett magáért, miközben az első két játékrészben Marcus Morris Sr. (17 pont, 4 lepattanó) is megszórta magát. Megtörnie azonban nem sikerült az ellenfelét a vendég egyletnek, s mivel a végén sok volt az egyéni hiba, így végül hosszabbításba torkollott a mérkőzés, melyben ráadásul Maxey kipontozódott, a vendéglátó pedig lezárta a találkozót.

A Hawks legjobb dobói: Young 28/6, Murray 25/15, Johnson 25/9
A 76ers legjobb dobói: Maxey 35/12, Harris 32/3, Morris Sr. 17/9

 

Charlotte Hornets – Sacramento Kings 98–123

Hozta a kötelezőt a Kings. Habár back-to-backen lépett pályára a Sacramento és a csapat formája sem éppen a legjobb, de a Charlotte ellenében még így is kötelező volt a győzelem, hiszen a vendéglátó továbbra is ezer sebből vérzik, éppen ezért egymás után gyűjtögeti a vereségeket. Az első negyedben még úgy ahogy tartotta magát a Hornets – hét ponttal is vezetett –, elsősorban Miles Bridges (24 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Terry Rozier (22 pont, 4 lepattanó) jó játéka révén, ám a második játékrésztől már a vendégek akarata érvényesült. Keegan Murray (25 pont, 6 lepattanó), Domantas Sabonis (24 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz), Malik Monk (20 pont) és De'Aaron Fox (19 pont) is elemében volt, erre pedig nem volt válasza a házigazdának. A találkozó egy adott szakaszában már közel harminc pont volt a felek közötti differencia, miközben a festékben azt csinált a Kings amit akart, így végül magabiztosan meg is nyerte a találkozót.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 24/12, Rozier 22/9, Miller 15/12
A Kings legjobb dobói: Murray 25/9, Sabonis 24/3, Monk 20/3

 

Detroit Pistons – San Antonio Spurs 108–130

A Spurs nyerte az alsóházi rangadót. A liga két legrosszabb csapata találkozott Detroitban, ráadásul a hazaiak back-to-backen léptek pályára és az sem könnyítette meg a dolgukat, hogy Cade Cunningham sérülés miatt nem volt hadra fogható. A 2023-as draft első választottja, Victor Wembanyama (16 pont, 12 lepattanó, 10 gólpassz) miatt azért mindenféleképpen érdekes volt ez a meccs, a francia csodatini pedig tett is róla, hogy a hírekbe kerüljön, hiszen első tripla-dupláját hozta össze a ligában – ehhez pedig mindössze 21 percre volt szüksége. A Spurs 31–19-el nyitott, Wembanyama mellett Keldon Johnson (17 pont) és Devin Vassell (16 pont, 5 gólpassz) párosa is iparkodott, miközben a Pistons láthatatlan maradt. Hazai oldalon Jalen Duren (21 pont, 12 lepattanó) játéka volt dicsérhető, de Cunningham nélkül eléggé kilátástalan volt az autóvárosiak helyzete, így sorozatban a hatodik vereség is odakerült a nevük mellé.

A Pistons legjobb dobói: Duren 21, Bogdanovic 19/9, Ivey 19/6
A Spurs legjobb dobói: Johnson 17/3, Vassell 16/3, Wembanyama 16

 

Indiana Pacers – Washington Wizards 112–104

Haliburton nélkül is győzött a Pacers. Az elmúlt időszakban kiváló formát mutat az Indiana, csakhogy Tyrese Haliburton megsérült, így most azt nézhettük meg, hogy miként is játszik nélküle a csapat. A Washington ehhez tökéletes ellenfél volt, hiszen a fővárosiak már réges-rég elengedték ezt a szezont. Az első két negyedben még akadozott a gépezet, mivel Jordan Poole (28 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) ezúttal a jobbik cipőjét találta meg, de Cory Kispert (15 pont) is be-be talált, míg Daniel Gafford (12 pont, 8 lepattanó, 6 blokk) a palánkok alatt keménykedett. A nagyszünetet követően azonban kijött a két keret közötti minőségbeli különbség, egy 10–0-ás futással lényegében pontot is tett a mérkőzés végére a Pacers, melynek színeiben Myles Turner (18 pont, 13 lepattanó), Bruce Brown (16 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) és a padról beszálló Bennedict Mathurin (16 pont, 7 lepattanó) is remekelt, de összességében elmondható, hogy csapatként lépett elő Rick Carlisle gárdája, amely így teljesen megérdemelten hagyhatta el győztesen a játékteret.

A Pacers legjobb dobói: Turner 18/3, Brown 16/3, Mathurin 16
A Wizards legjobb dobói: Poole 28/6, Kispert 15/9, Avdija 15/3

 

Chicago Bulls – Houston Rockets 124–119 h.u

Nüanszok döntöttek. Legutóbbi tíz meccséből hatot is megnyert a Chicago, ellenben a Houston idegenben továbbra is súlytalan, így előzetesen talán a hazaiak várhatták jobb előjelekkel ezt a mérkőzést. Ezt igazolva hamar felépített egy stabil előnyt a Bulls, amely a második negyedben a periméteren kívülről szórta meg magát, így hiába dominált a festéken belül a Rockets, nem tudta átvenni a meccs irányítását. A hatszoros bajnoknál Coby White (30 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz) sziporkázott, de Zach LaVine (25 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz) és DeMar DeRozan (19 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) duója is kitett magáért. Mindezek ellenére nem sikerült a rendes játékidőben lezárni a találkozót, mivel az utolsó percekben beindult Alperen Sengün (25 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz), aki megállíthatatlanul szórta a duplákat, ezzel kiharcolva a hosszabbítást. A ráadásban Sengün újabb két kosarával úgy tűnt, hogy meg is nyerheti az összecsapást a texasi gárda, ám előbb LaVine, majd White dobott egy-egy triplát, innen pedig már nem tudott visszajönni a Houston.

A Bulls legjobb dobói: White 30/18, LaVine 25/12, DeRozan 19/9
A Rockets legjobb dobói: Sengün 25, VanVleet 20/9, Smith Jr. 18/12, Ja. Green 18/6

 

Golden State Warriors – New Orleans Pelicans 105–141

Gálázott a Pelicans. Koránt sem volt mindegy, hogy ki nyeri ezt a mérkőzést, hiszen a Warriors olyannyira rossz formát mutat, hogy minden győzelemre égető szüksége van, míg a Pelicans szerette volna továbbépíteni az idegenbeli pozitív mérlegét. Hamar eldőlt! Egy 22–9-es futással nyitott a New Orleans, amely kihasználva a Golden State pocsék védekezését, 46–27-re nyerte meg az első felvonást, ezzel pontot téve a kérdések végére. Miközben a vendégeknél nyolcan is átlépték a tíz dobott pontos határt – Jonas Valanciunas (21 pont, 9 lepattanó), Zion Williamson (19 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) és Trey Murphy III. (16 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) hármasa járt az élen –, addig Steve Kerr keretéből a padról érkező Moses Moody (21 pont), valamint Trayce Jackson-Davis (19 pont, 5 lepattanó, 9/11 mezőnyből) kettőse emelhető ki, miközben Stephen Curry (15 pont, 6 gólpassz) 4/13-at, míg Brandin Podziemski (2 pont, 9 lepattanó) 1/6-ot dobott. Magabiztos volt a Pels, egyre nagyobb gödörben a Warriors.

A Warriors legjobb dobói: Moody 21/12, Jackson-Davis 19, Curry 15/9
A Pelicans legjobb dobói: Valanciunas 21/6, Williamson 19, Murphy III. 16/12

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus