Vége - Milwaukee-ban megszakadt a GSW sorozata!

A Bucks kapta el először a bajnokot - a Boston megtörte a Hornetst - Spurs-gála Atlantában - a Detroit kiütötte a Pacerst - nyert a Bulls

Elszenvedte idei első vereségét a címvédő Golden State Warriors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután idegenbeli túrája utolsó állomásán kikapott a remekül játszó Milwaukee Bucks otthonában. A nagy formában lévő Charlotte otthon bukott a Boston ellen, a Detroit nagyon simán verte meg a Pacerst, a Spurs védekezése megfojtotta az Atlantát is, Bradley Beal nélkül győzött a Wizards Dallasban, a Pelicans viszont Chicagóban is kikapott. Kobe Bryant idei talán legjobb meccse ellenére nagy verést kapott a Lakers Houstonban, a Clippers Brooklynban törte meg negatív szériáját, a New York pedig Carmelo Anthony 37 pontos estéjével győztesen távozott Portlandből. 

Visszajátszás: lépéshiba, fault vagy semmi?

Brooklyn Nets – Los Angeles Clippers 100-105

Megtört a negatív sorozat. Jó támadásbeli ritmussal kezdett a vendég alakulat, mely első 15 dobásából 11-et értékesített, mégis a második negyedben mutatott 10-0-s roham után tudtak csak ellépni Paulék ellenfelüktől. A mély dupla-duplát (15 pont, 14 gólpassz) szállító irányító vezetésével biztosan őrizte előnyét a csapat, egészen a negyedik negyed derekáig. A találkozó végéhez közeledve megtorpant támadásban a Clippers, s úgy festett, hogy egyenlíteni tud a Nets, viszont érkezett Griffin (10/19 mezőnyből, 9 lepattanó), aki két magabiztosan értékesített középtávolival biztosította a vendégek győzelmét. 2007. december 11-e óta először győzött a Nets otthonában a Clippers.

Későn hajráztak a hazaiak. Minden jel arra mutatott, hogy a már közel húsz pontos hátrányban játszó hazaiak, akiknél a cserepadról is jól kevesebb pont érkezett (22-36) csak asszisztálnak a vendégek játékához. De egy hárompontosokra alapuló utolsó rohamba kezdtek a hazaiak a záró játékrészben, s egy 24-8-as etappal felzárkóztak. Azonban a védekezésben Paul és Griffin megoldhatatlan feladatot jelentett Youngék számára, így hiábavaló volt a nagy feltámadás, kikapott a Nets.

A Nets legjobb dobói: Young 18, Jack 16/3, Bogdanovic - Johnson 15/6-15/6
A Clippers legjobb dobói: Redick 21/12, Griffin 21, Paul 15

Charlotte Hornets – Boston Celtics 93-98

Győzelmet hozó duó. Thomas (8/16 mezőnyből, 13 gólpassz, 2 eladott labda) és Bradley (9/17, 4/6 tripla, 0 eladott labda) agilis, s egyben pontos játékkal rukkoltak elő, hiába kezdett 35%-os mezőnypontossággal két negyed alatt a Boston, ők meccsben tartották együttesüket. Az első félidőben a hárompontosokkal csak szenvedő vendégek a fordulás után megtalálták a jó dobóformájukat, 10-ből 7 triplát küldtek a hazai gyűrűbe, s tíz pontos előnyre tettek szert. Az utolsó percekben újfent Thomas és Bradley villanásai készítették elő a Celtics sikerét, melyet előbbi magabiztos büntetőzése teljesített be. A Boston hiába maradt alul a lepattanózásban (42-52), mindössze 5(!) eladott labdát vétettek játékosai a találkozó folyamán.

Elúszott a végjáték. Támadásban hazai pályán gyengének számító (mezőnyből 40%) napot fogott ki a Hornets, mellyel még nem is lett volna baj, de szinte esélyük sem volt Batuméknak a könnyű kosarakra. Gyorsindításból nem született náluk pont, hiszen csak 1(!) szerzett labdát jegyeztek, emellett 7 támadólepattanót gyűjtöttek be. A harmadik negyedbeli megtorpanás után visszajöttek a hazai a meccsbe és győzelmi esélyekkel játszottak. Az utolsó percen belül egy vendég támadás elején nagy nyomást helyeztek Thomas-ra, de nem ítéltek feldobáshelyzetet a játékvezetők, Batum pedig alaposan elmérte az egyenlítésért eleresztett triplát. Négy győztesen megvívott találkozó után kapott ki a Hornets.

A Hornets legjobb dobói: Batum 21/6, Walker 16/6, Lin 14
A Celtics legjobb dobói: Bradley 23/12, Thomas 21/6, Crowder 16/9

Detroit Pistons – Indiana Pacers 118-96

Remekül játszott a Detroit. Az első negyedben még tartotta a lépést a Pacers, ám a második játékrésztől kezdve egyértelmű fölénybe kerültek a hazaiak és a nagyszünetig nyolc  hármast emeltek be. A fordulás után aztán végleg eldöntötték a mérkőzés sorsát, kiegyensúlyozott támadójátékuknak köszönhetően az előnyük bőven húsz pont fölé nőtt – méghozzá úgy, hogy Andre Drummond kimondottan visszafogott volt (8 pont, 11 pattanó). Ellenben Jackson és Caldwell-Pope együtt 39 pontot és 17 gólpasszt jegyzett, velük egyáltalán nem tudott mit kezdeni az Indiana, így a Detroit az utóbbi nyolc meccséből a hatodikat nyerte meg.

Gödörben a Pacers? Ugyan a Miami ellen legutóbb minden remekül működött, összességében öt meccsből négyet elveszített az Indiana, ráadásul ezúttal is a védekezés csődölt be – a periméteren azt csinált a Pistons, amit akart. Emellett most elöl is lelassult a gárda, Marcus Morris nagy munkát végzett Paul George-on, aki 16 dobásból 13 pontot tudott hozzátenni a meccshez, ezt pedig nem bírta el Frank Vogel együttese.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 21/6, Ilyasova 20/6, Caldwell-Pope 18/6
A Pacers legjobb dobói: G. Hill 14, George 13, Ellis 11/3

Atlanta Hawks –San Antonio Spurs 78-103

Könnyedén. A San Antonio ismét bizonyította, hogy jelenleg a legjobban védekező együttes az NBA-ben, ezzel gyakorlatilag másfél negyed alatt el is döntötte a találkozó sorsát. Kawhi Leonardék parádés munkájának (és annak, hogy már az üres dobásokat is elrontották a hazaiak) köszönhetően a nagyszünetig 25 (!) pontot tudott szerezni a Hawks, ami az idei szezon negatív csúcsa. Ekkorra már húsz pont feletti előnyt építettek ki a vendégek, a fordulás után pedig ezt kényelmesen megtartották – érdekesség, hogy a tükörsima győzelem ellenére Tim Duncan harminc percet töltött parketten és a padról csak Patty Mills kapott húsz percnél többet.

Esélytelenül. Mike Budenholzer még soha nem tudta legyőzni Gregg Popovich-ot és ezúttal is hamar eldőlt, hogy csapata esélytelen korábbi mesterével szemben. A 78 dobott pont szörnyű, ráadásul ezt már a gyengébb második félidőben tornázta fel idáig a gárda, Paul Millsap 22 pontján kívül senki nem érte el a tízet és a 49-33-ra elbukott lepattanózás is óriási különbséget mutat. Az Atlanta ezzel a vereséggel jelenleg kiszorult a keleti playoff-helyekről…

A Hawks legjobb dobói: Millsap 22/6, Horford 9, Bazemore 9
A Spurs legjobb dobói: Leonard 22/3, Ginobili 17/9, Aldridge 13

Chicago Bulls – New Orleans Pelicans 98-94

Most Brooks volt a nyerőember. Ezúttal a csereirányító lépett fel a negyedik negyedben és szórt be egymaga 15 pontot, az ő vezérletével dolgozta le komolyabb hátrányát a Chicago. Az utolsó percekben is ő szórta a kosarakat, 94-94 után egy szép kettessel juttatta újfent előnyhöz csapatát, ám az utolsó szót végül Derrick Rose mondta ki egy középtávolival 11 mp-cel a vége előtt – erre már nem tudott válaszolni a New Orleans. Rose egyébként alapvetően nem játszott jól, sőt, Jimmy Butlernek sem ment igazán a játék, ellenben a magasok (Gasol, Mirotic, Noah) elöl-hátul remekeltek – melléjük lépett fel Brooks, ami a jó védekezéssel együtt elég volt a sikerhez.

Leadta az előnyt a Pelicans. Már 14 ponttal is vezetett a vendégcsapat azok után, hogy az első negyedet nyolc egységgel megnyerte – a fordulás után azonban fokozatosan fogyott az előny, a negyedik negyed elején pedig át is vette a vezetést a Chicago. A hajrában ezúttal hiányzott egy megbízható vezér, Anthony Davisnek nem ment a dobás (22 pont, 8/24) és bár Tyreke Evans jól játszott (22 pont, 8 gólpassz), a végén ő sem tudott már segíteni – a negyedik negyedben a Bulls akarata érvényesült, így a Pelicans 1-11-re áll idegenben és 0-7-re a back-to-backek második felén.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 18, Brooks 17/9, Butler 15
A Pelicans legjobb dobói: Davis 22, Evans 22/6, Gordon 14/6

Houston Rockets – Los Angeles Lakers 126-97

Újra 50%-on. Könnyed győzelemmel javította 12-12-re mérlegét a Houston, mivel már a második negyedben tíz pont feletti előnyt épített ki. Ugyan a Lakers nem adta olcsón magát és egészen a negyedik játékrészig tartotta nagyjából ezt a különbséget, ott még egyszer sebességet váltottak a hazaiak és végül kiütésessé tették sikerüket. James Harden kereken harminc pontig jutott, de most csapatszinten hozta a meccset a hazai gárda, hiszen 52%-kal dobtak mezőnyből, 45%-kal tripláztak és szétosztottak 32 gólpasszt – az utóbbi tíz meccsből a hetediket nyerték meg a texasiak, elindulnak felfelé?

Kobe most hatékony volt. Az utóbbi mérkőzéseken jó irányba indult el a Lakers búcsúzó legendája és ezen a találkozón idei talán legkomplettebb teljesítményét hozta. 25 pontot szórt 9/16-os mezőnymutatóval, 4/9 triplával, emellé leszedett hét lepattanót, kiosztott hat gólpasszt és ellopott három labdát – úgy, hogy nem adott el egyet sem. Ezúttal egyértelműen ő volt csapata vezére, de támadásban sem volt az igazi a Lakers, védekezésben pedig egyenesen katasztrófa – ebben nagy szerepe volt a sokszor hardeni magasságokban védekező Russellnek, aki emellett most elöl sem találta a ritmust.

A Rockets legjobb dobói: Harden 30/9, Howard 18, Thornton 18/12
A Lakers legjobb dobói: Bryant 25/12, Williams 15/3, Young 13/9

Dallas Mavericks – Washington Wizards 111-114

Beal nélkül is jött a siker. Bradley Beal alighanem hosszabb időre kidőlt a sorból a Washingtonnál és bár a helyére bekerülő Temple sokat nem tudott hozzátenni, erre nem is volt szükség: támadásban John Wall és Otto Porter hozták, amit kellett. Az irányító 26 pontja mellé 16 gólpasszt osztott szét, a kiscsatár-erőcsatár-néha center pedig 28 egységgel karriercsúcsot hintett – Wall ráadásul 13 pontot a negyedik negyedben szerzett, ez pedig kulcsfontosságú volt a sikerhez. Ugyan a végén majdnem kiadta a kezéből a győzelmet a Washington, Nowitzkit az utolsó pillanatban is jól fogták, ahogy a teljes meccsen (3/9 mezőnyből), a német klasszis pedig elrontotta az egyenlítőnek szánt hármast.

Williams nem játszott, Matthews megint villogott. Wesley Matthews ezúttal is remekelt a Washington ellen, 28 ponttal csapata legeredményesebb játékosaként zárt, beszórt 6/11 triplát és ha ő pályán volt, tíz pontot vert ellenfelére a Mavs. Chandler Parsons azonban sok hasznosat nem tudott hozzátenni, ezért és mert Deron Williams nem tudta vállalni a játékot, sokszor két irányítóval játszott a hazai csapat – Felton tripla-duplázott, Barea 21 pontot szórt 5/6 triplával, Harris pedig „csak” tíz egységig jutott. Nem is itt volt igazán gondja az együttesnek, hanem védekezésben, hiszen a Washington 50% felett dobott, a periméterről szétszedte a Dallast és bár ennek ellenére megvolt az esélyük Nowitzkiéknek, utóbbi tíz meccsükből már a hatodikat veszítették el.

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 28/18, Barea 21/15, Nowitzki 13/3
A Wizards legjobb dobói: Porter 28/12, Wall 26/9, Sessions 17/6

Milwaukee Bucks – Golden State Warriors 108-95

Vége a szériá(k)nak. Idei első vereségét szenvedte el a Golden State, sorozatban 28 győztes mérkőzés után kaptak ki újra Steph Curry-ék, de egyértelműen elfáradt már a bajnok. A tegnapi dupla hosszabbítás Bostonban és a sorozatban hetedik idegenbeli találkozó a Milwaukee remek védekezésével együtt már sok volt a vendégeknek, akik idén először maradtak száz pont alatt, csak 40%-kal dobtak és összesen hat triplát süllyesztettek el – Steph Curry egy átlagos napon egymaga szokott ennyit. Az MVP nem játszott rosszul (28 pont, 10/21), Draymond Green is hozta magát (24 pont, 11 pattanó, 5 gólpassz), de hiába tért vissza Klay Thompson, ő sem tudott segíteni csapatán.

Megérdemelte a Milwaukee. Nagy akarattal és játékkedvvel lépett pályára a Bucks ezen a találkozón, már az első negyedben meglépett tíz ponttal és bár egy nagy futással innen még visszajött, sőt fordított a GSW, hamar visszaszerezte az előnyt a hazai csapat. A negyedik negyedben végig menekült előre a gárda, de a jó védekezés mellett folyamatosan csinálták meg a 2+1-es játékokat és bár ha valakit, akkor ezt a Warriorst nem lehet leírni soha, négy-öt perccel a vége előtt már érezni lehetett, hogy megcsinálja a Bucks. A tarthatatlan Monroe mellett Parker, Mayo és Carter-Williams is remekelt, Antetokounmpo karrierje első tripla-dupláját hozta, csapatszinten pedig 31 gólpasszt osztottak szét – azonban ahogy Jason Kidd is megfogalmazta: az egész a védekezéssel kezdődött. Persze a történelem alapján egyértelmű volt, hogy mi következik ma…

A Bucks legjobb dobói: Monroe 28, Parker 19, Mayo 18/12
A Warriors legjobb dobói: Curry 28/6, Green 24/3, Ezeli 13

Portland Trail Blazers – New York Knicks 110-112

Ez kell Anthony-tól. A New York kiscsatára idén nagyon gyenge formában játszik, egy-egy meccstől eltekintve borzasztóan dob és egyáltalán nem lehet rá számítani – ma viszont nagyon kijött neki a lépés. Már a nagyszünetig beszórt húsz pontot, végül 37-ig jutott 13/21-es mezőnymutatóval és clutch büntetőkkel – az utolsó fél percben 6/6 egypontost küldött a helyére, amivel megnyerte a mérkőzést csapatának. A negyedik negyed elején egy 12-2-es futással tüntette el hátrányát a Knicks, majd pár ponttal át is vette a vezetést, ám a Blazers végig tapadt ellenfelére, így csak Melo büntetőivel tudta hozni a nagyon értékes győzelmet a vendégcsapat.

Ott volt Lillard kezében. A Portland irányítója 29 pontig jutott, igaz, hatékonysága most messze volt a jótól – 28 dobásából csak 11-et értékesített. Ezzel együtt ő volt csapata vezére, ám amellett, hogy védekezésben (különösen a negyedik negyedben) nagyon harmatos volt a gárda és nem tudtak mit kezdeni Anthony-val, Lillard utolsó triplája is lejött a dudaszó pillanatában – ezzel pontzáporos, de fájó vereséget szenvedett a gárda.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 29/6, McCollum 22/6, Crabbe 17
A Knicks legjobb dobói: Anthony 37/6, Afflalo 15/6, O’Quinn 14, Lopez 14

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus