Végig vezetve nyert Los Angelesben a Denver, Aldridge jól debütált

James Harden nélkül is simán verte a Charlotte-ot a Brooklyn, a kispad remeklése hozta meg a Sixers magabiztos sikerét, New Orleansban egy, San Antonióban két hosszabbítás döntött, a Miami pedig a GSW-t is felülmúlta.

 

Cleveland Cavaliers - Philadelphia 76ers 94-114

A második félidő a Sixersé volt. A nagyszünetig még szorosan alakult a mérkőzés, addig tartani tudta a lépést a Cavs és két negyed után csak két pont volt a Philly előnye, a fordulást követően viszont a gázra léptek a vendégek és fokozatosan állva hagyták ellenfelüket. Ezúttal az is belefért, hogy Ben Simmons összesen öt, Tobias Harris pedig 12 pontot (15 perc alatt) tegyen hozzá, mindketten háttérbe húzódhattak, mert a kiegészítők hozták a győzelmet: Shake Milton 27 ponttal és 5/7 triplával szállt be a kispadról, Seth Curry 5/10 hármast süllyesztett el, Dwight Howard pedig 18 pontot és 15 lepattanót tett hozzá - a cseresor összességében 65-26-ra győzte le a Cavs kispadját, ez volt a döntő faktor. A nagyszünet után hamar elkezdett nyílni az olló, a harmadik negyedben már tíz pont fölé nőtt a távolság, majd a záró etapban egyértelművé tette győzelmét a Sixers, amelynél extra pihenőt kaptak a kezdők és amely 7-3-at ment Joel Embiid sérülése óta - a hírek szerint pedig ezen a hétvégén már vissza is kaphatja MVP-jelölt centerét.

Részsikerek a Cavsnél. A hazaiaknál olyanoknak lehetett örülni, mint hogy ismét pályára léphetett Kevin Love, aki az első negyedben gyorsan be is szórt 10 pontot, vagy hogy Collin Sexton 24 ponttal zárt, esetleg hogy a közönségkedvenc Matthew Dellavedova a szezon során először volt bevethető. Mindez azonban egy félidőre volt elég, addig tudtak szoros meccset játszani, aztán a folytatásban érvényesült a papírforma és ezzel a támadójátékkal (42,5% mezőnyből, 28,6% tripla, 55-40-re elvesztett lepattanózás, 18 eladott labda) nem lehetett érdemi esélyük a győzelemre. Így maradtak nekik az említett részsikerek, következőleg pedig Miamiban javíthatnak.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 24/3, Wade 16/9, Love 13/9
A 76ers legjobb dobói: Milton 27/15, Curry 19/15, Howard 18

Detroit Pistons - Washington Wizards 120-91

Ritkán látni ilyen sima Pistons-győzelmet. A hazaiak nem véletlenül utolsók Keleten, nem a kiütéses győzelem számít a specialitásuknak, ezúttal viszont igazából esélyt sem adtak a Washingtonnak és végig nagy fölényben játszottak. A Detroit már az első negyedben tízpontos előnyt épített fel, a nagyszünetig pedig ezt meg tudta duplázni, így tulajdonképpen már egy félidő alatt el is dőlt a küzdelem, a folytatásban csak a végeredmény volt kérdéses, de a Pistons a záró etapban még egy lapáttal rátett, hogy a közte harminc is meglegyen. Egyénileg Josh Jackson emelkedett ki, aki 31 ponttal, 4/7 triplával jelentkezett, ő lett csapata legjobbja, de összességében heten is kétszámjegyű pontterméssel zártak, illetve csapatszinten 30 gólpassz fölé jutottak, úgyhogy nagyon működött a gépezet. A Detroit ezzel a sikerrel közelített a mezőnyhöz és a hét folyamán már másodszor nyert, meglátjuk, hogy ténylegesen megmozdult-e náluk valami.

Szörnyű volt a Wizards. Bradley Beal ezúttal sem léphetett még pályára a Washingtonnál, de a fővárosiak teljesítményére ez sem lehet elég magyarázat, hiszen a konferencia legrosszabb csapata ellen kaptak ki úgy, hogy egy másodpercnyi reális esélyük sem volt. Russell Westbrook ezúttal egy értéktelen tripla-duplát szállított (16 pont 16 dobásból és 1/6 büntetővel, 11 lepattanó, 12 gólpassz 9 eladott labdával), a többiekben pedig még ennyi tűz sem volt, a szörnyű támadójátékukat csak a botrányos védekezésük múlta alul - nincs értelme playoffról, playinről beszélgetni velük kapcsolatban, ha lenne, akkor az ilyen mérkőzések fordított szereposztásban történnének meg...

A Pistons legjobb dobói: J. Jackson 31/12, Plumlee 13, F. Jackson 13/6
A Wizards legjobb dobói: Westbrook 16/3, Lopez 16, Len 14

Brooklyn Nets - Charlotte Hornets 111-89

Magabiztos Nets, jól debütáló Aldridge. A hazaiaknál végül James Harden, DeAndre Jordan és Blake Griffin sem lépett pályára Kevin Durant mellett, ott volt viszont a kezdőben a csapatban most debütáló LaMarcus Aldridge, akinek jól is sikerült az első Brooklyn-meccse. LMA dobott saroktriplát, dobott szép kosarat pozícióból, onnan ki is tudott osztogatni a triplavonalra, úgyhogy végül 11 ponttal, 9 lepattanóval, valamint 6 gólpasszal zárt, védekezésben is hozzá tudott tenni centerként, a társaknak is tetszett a produkció. A Nets pedig összességében nagyon simán nyerte meg ezt a meccset, pedig a hiányzók és a back-to-back miatt ez azért minimum kérdéses volt előtte - azonban már az első negyedben húsz pont feletti (!) előnyt építettek ki a hazaiak, a védekezésük teljesen szétszedte a Charlotte játékát, elöl pedig 20 triplát bombáztak be, melyből 15-öt a Green-Shamet-Tyler Johnson trió vállalt magára. A kiütéses sikerrel a gárda megőrizte első helyét Keleten, vasárnap este pedig már Chicagóban lesz jelenése.

Most szétesett a Hornets. A vendégek remek formában érkeztek meg erre a találkozóra, mérkőzések óta meggyőzően játszottak, sok lábon álltak, volt tartásuk, ezúttal viszont semmi esélyük nem akadt a sikerre. James Borrego vezetőedző sem tudta megmagyarázni, hogy mi történt, csak annyit mondott, hogy valamiért nem találták a ritmust támadásban - nos igen, a 35% alatti mezőnymutató és a 89 dobott pont valóban erre utal. Volt egy extra második negyedük, amikor 37 egységet tettek fel a táblára, de már addigra is elúszott a meccsük, a folytatásban pedig megint szétestek - ezt az estét gyorsan el kell felejteniük, mert már jön is a Pacers elleni fontos derbijük.

A Nets legjobb dobói: Green 21/15, Shamet 17/15, Irving 15/3, T. Johnson 15/15
A Hornets legjobb dobói: Graham 13/6, Hayward 13/3, Rozier 12/6

Miami Heat - Golden State Warriors 116-109

Jobb volt a Miami. Az utóbbi meccsek szenvedése után ezúttal jóval ponterősebbnek bizonyult a Heat, a hazaiaknál ugyan most is voltak komoly hullámvölgyek a támadójátékot tekintve, de összességében mégis sokkal veszélyesebben játszottak, mint eddig. Jimmy Butler (22 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés), Duncan Robinson (21 pont, 8/15 mezőnyből) és Tyler Herro (20 pont, 8/13 mezőnyből) is kitett magáért, Bam Adebayo is villogott, úgyhogy ezúttal elbírták azt, hogy Goran Dragic nem lépett pályára, de a támadójátékukhoz most is nagyon kellett a védekezésük: húsz labdavesztésbe kergették bele ellenfelüket és 27 pontot dobtak ezekből, ez mindenképpen kulcsfaktornak számított. Meglógni a harmadik negyed hajrájában, egy 9-0-s rohammal tudtak a floridaiak, majd a záró etapban a GSW válasza után még egy futást össze tudtak rakni, amelyben az ekkor tíz pontot szerző Andre Iguodala volt a főkolompos - a hajrában már végig ők jártak előrébb és nem engedték, hogy igazán megszorítsa őket a Warriors. A sorozatban harmadik győzelem mellett annak is örülhetnek, hogy végre debütált náluk Victor Oladipo, bár egyelőre 2/8-as mezőnymutatóját, 2/5 büntetőjét, 3 labdavesztését és 23 perc alatt beütött 5 faultját nem teszi ki a kirakatba.

Hiába Curry 36 pontja. Steph Curryre nem lehetett panasz a vendégeknél, a GSW vezére 36 ponttal, 11 lepattanóval, 5/11 triplával és 13/13 büntetővel húzta csapatát, ő megtette, amit lehetett, ráadásul segítsége is akadt: Andrew Wiggins (23 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk, 5/11 tripla) és Draymond Green (16 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) is jó meccset játszott, mégsem tudtak nyerni. A lepattanózást uralni tudták, de egyszerűen túl óvatlanok voltak a labdával, Steve Kerr szerint továbbra sem jók a szokásaik és nagyon sok rossz döntést hoztak, amiket a Miami könyörtelenül megbüntetett, főleg az utolsó másfél negyedben - rengeteg kosarat kaptak a saját hibájukból, ami nem fért bele. A vége így bosszantó vereség lett, már csak tizedikek Nyugaton és jön mögöttük a Sacramento, úgyhogy nagyon kapaszkodniuk kell azért is, hogy egyáltalán playint érő helyen maradjanak.

A Heat legjobb dobói: Butler 22/3, Robinson 21/12, Herro 20/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 36/15, Wiggins 23/15, Green 16/3

New Orleans Pelicans - Orlando Magic 110-115 - hosszabbítás után

Újra bizonyított a Magic. Váratlanul jó csapatként szerepel az utóbbi mérkőzéseken a "szétcserélt" Orlando, volt győzelme, volt szoros veresége, pedig ebben a felállásban nem ez lenne az elvárás. Mindezt most ismét megfejelte a gárda azzal, hogy megverte a New Orleanst, Wendell Carter Jr. (21 pont, 12 lepattanó) és Terrence Ross (19 pont, 5 gólpassz) vezetésével végig szoros meccset játszottak, hét pontnál nagyobb hátrányuk sosem volt, a végjátékban pedig ők villogtak igazán. Másfél perccel a rendes játékidő vége előtt még öt ponttal vezettek is és bár azt még akkor elrontották, de a hosszabbítás hajrájában egy 6-0-s futással a kezükbe vették a dolgokat és onnan már nem hibáztak. Ross két clutch duplával, Carter Jr. pedig az utolsó 17 másodpercben 4/4 jó büntetővel segítette övéit, úgyhogy újabb meglepő sikert könyvelhettek el, bár tény, hogy a Pels mai kerete ellen ez talán kevésbé nagy bravúr...

Tartalékos volt a New Orleans. Lonzo Ball után Zion Williamson és Brandon Ingram sem állt rendelkezésre a hazaiaknál sérülés miatt, úgyhogy a vezérek nélkül, meglehetősen tartalékos kerettel tudtak csak kiállni. Így is volt esélyük nyerni, Nick Alexander-Walker nagyon élvezte a nagyobb szerepkört és a rendes játékidő végén az ő dobásaival mentettek hosszabbításra, ám a túlórában ő követte el a legfontosabb hibákat is a kihagyott kettesével és főleg a kihagyott büntetőjével, ezeknek köszönhetően tudott előnybe kerülni és nyerni a Magic. A hátvéd végül 31 ponttal, 8 lepattanóval és 13/24-es mezőnymutatóval zárt, Josh Hart 14 ponttal és 17 lepattanóval dupla-duplázott, a Williamson helyén kezdő James Johnson 17 pontot szórt, de a győzelmet nem tudták összekaparni, így továbbra is lépéshátrányban vannak a nyugati playinért zajló csatában.

A Pelicans legjobb dobói: Alexander-Walker 31/12, Johnson 17/9, Bledsoe 14/9, Hart 14/3
A Magic legjobb dobói: Carter Jr. 21, Ross 19/3, Randle 15/9

San Antonio Spurs - Atlanta Hawks 129-134 - két hosszabbítás után

Dupla hosszabbítás kellett. A végig szorosan alakuló találkozó csak harmadik próbálkozásra dőlt el: a rendes játékidő végén a Spurs menekült meg, miután Trae Young kihagyott büntetőjének és DeMar DeRozan két másodperccel az órán elsüllyesztett dobásának köszönhetően visszajött a hatpontos hátrányából és egyenlített, majd az első ráadásban az oda-vissza potyogó kosarak közül megint a San Antonio dobta az utolsót. A második hosszabbítás kosárváltással indult, de aztán megint meglépett kicsit a Hawks és összességében egy 9-2-es futással eldöntötte a győztes kilétét - a Spurs azért még egyszer visszajött 130-129-re, de 11 másodperccel az órán Danilo Gallinari triplája végle lezárta a küzdelmet, úgyhogy kiharcolta a fontos sikert az Atlanta. 

Mindkét oldalon voltak remeklő játékosok. A Spursnél DeMar DeRozan igyekezte a hátára venni a csapatot és győzelemre vezetni a texasiakat, 36 pontot dobott 50% feletti hatékonysággal és 9 gólpasszal kiegészítve, de mellette Derrick White (29 pont, 7/13 tripla) is kitett magáért, hogy a hasznosan játszó Gay-Pöltl-Murray trióról már ne is beszéljünk. Az Atlantánál Trae Young (28 pont, 12 gólpassz, 7 eladott labda), Clint Capela (28 pont, 17 lepattanó, 5 blokk, 10/10 büntető) és Bogdan Bogdanovics (28 pont, 5 gólpassz, 4/5 tripla) remekül teljesítő hármasa mellett a már említett Gallinari is dupla-duplát tett hozzá, úgyhogy ezúttal John Collins nélkül arattak nagyon értékes idegenbeli győzelmet. Csapatszinten sokkal-sokkal pontosabban dobtak a vendégek, 50%-os mezőnymutatójuk mellé 54%-os triplázás társult, de kétszer annyi labdát adtak el, mint a Spurs és ezekből kaptak 19 pontot, míg ők csak hármat dobtak, ez a faktor pedig sok mindent ellensúlyozott. Összességében megérdemelten nyertek, ezzel jelenleg hatodik-hetedikek Keleten, fél meccsel a negyedik-ötödik Hornets-Heat páros mögött, míg a Spurs továbbra is a nyugati nyolcadik helyet foglalja el. 

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 36, White 29/21, Gay 18/9
A Hawks legjobb dobói: Capela 28, Young 28/6, Bogdanovics 28/12

Los Angeles Clippers - Denver Nuggets 94-101

Végig a Denver irányított. A Nuggets nagyon tudatos, nagyon higgadt, nagyon fizikális játékot mutatott be ezen a rangadón, amelynek köszönhetően végig kézben is tartotta a dolgokat annak ellenére, hogy Nikola Jokics csak árnyéka volt önmagának - a 7 lepattanója és 7 gólpassza mellett mindössze 14 pontot dobott úgy, hogy egészen a hajráig tíz alatt maradt. Most viszont ez is belefért, a center is hozzátette a magáét, a pontokat pedig hozta helyette Jamal Murray (23 pont 50%-kal) és a továbbra is remeklő Michael Porter Jr. (20 pont, 7/11 mezőnyből) - a kezdőben mindenki eljutott legalább 14 egységig és bár a kispad elég üresnek bizonyult, de most ez is elég lett a sikerhez. Az első negyedet rögtön megnyerték 31-20-ra és onnantól folyamatosan ők diktáltak, a nagyszünetben 13-mal, nem sokkal később 18-cal vezettek, egy másodpercig sem voltak hátrányban az este folyamán és bár a végére közelített a Clippers, de igazán nagy nyomás alá nem tudta helyezni a Denvert. Michael Malone vezetőedző érthetően elégedett volt, szerinte nagyon biztató, hogy az elejétől a végéig kézben tartották ezt a meccset úgy, ahogy legutóbb a Sixers ellenit is - ezzel a sikerrel utolérték a nyugati negyedik Lakerst, de a Clipperst is megközelítették egyetlen mérkőzésre. Ha így haladnak felfelé, akkor valóban Jokics lehet az MVP-cím fő várományosa...

Nem tudta eléggé felszívni magát a LAC. A hazaiaknál Paul George és Marcus Morris is bevethető volt a rangadón, bár egyikük sem volt 100%-os állapotban és a Beverley-Ibaka-Rondo trióra még mindig nem számíthattak. Talán emiatt voltak ilyen erőtlenek támadásban, ráadásul a nagyszünetig 62 pontot kaptak, ott a védekezésük is elég lyukasnak bizonyult, amin később azért jelentősen szigorítottak - onnantól szorosabb lett a meccs, de mivel elöl nem volt bennük elég tűzerő, így nem nagyon tudtak közelíteni. A záró etapban aztán egy nagy futást összeraktak, egy 13-3-mal visszajöttek egyetlen pontra, ám ezzel el is lőtték minden puskaporukat, a Nuggets hamar válaszolt és onnantól már nem jutott többször ilyen közelségbe a hazai együttes. Kawhi Leonard ugyan dupla-duplázott (24 pont, 12 lepattanó), a visszatérő George is igyekezett (17-8-5-tel zárt), a padról Terance Mann dobott 18 pontot, de a 41%-os mezőnymutató és a 30%-os triplázás nem lett elég az üdvösséghez - következőleg a tartalékos Lakers ellen javíthatnak, majd fogadják a Portlandet és a Sunst.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 24/6, Mann 18/3, George 17/6
A Nuggets legjobb dobói: Murray 23/9, Porter Jr. 20/3, Barton 19/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus