Végletekig kiélezett meccsen gyűrte le a Lakerst a GSW

Hosszabbítás döntött Los Angelesben - könnyedén nyert a Rockets és a Pistons - Aldridge 41 pontot szórt - Davist kiállították. 

Sok érdekességet hozott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakasza hajnalban, kezdve azzal, hogy óriási csatában, hosszabbításban tudta csak legyőzni a Los Angeles Lakerst a címvédő Warriors. A Pistons és a Rockets nem igazán izzadt meg, dobhatott viszont 64 büntetőt a Sixers, Porzingis nélkül is oktatott a Knicks, Aldridge 41 pontjával nyert a Spurs, Orlandóban is kikapott a Thunder, Anthony Davis pedig karrierje első kiállítását könyvelhette el - nézzük, hogy mi történt!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt érhető el!

Detroit Pistons - Phoenix Suns 131-107

Komolyan vette a Detroit. Stan Van Gundy kicsit tartott tőle, hogy játékosai nem pörögnek fel eléggé erre a mérkőzésre, de csapata hamar megnyugtatta: az első negyed végén 17, félidőben 28 pont volt a különbség, közben járt ez már harminc felett is. A hazai alakulat gyakorlatilag negyedóra alatt lerendezte a találkozót, majd kényelmesen és könnyedén megtartotta az előnyt, pihenhetett a kezdő - ezzel a sikerrel 8-2-re állnak otthon, valamint 7-1-re Nyugat ellen Reggie Jacksonék és három meccsre megközelítették a Bostont. Érdemes még megemlíteni Andre Drummondot, aki egyrészt hét gólpasszával beállította a karriercsúcsát, másrészt 3/3 büntetőt értékesített, azaz egyáltalán nem hibázott a vonalról - nyilván segített a kevés kísérlet, de ez azért sokszor még nem fordult elő vele pályafutása során...

Josh Jacksonnak örülhetettek a Sunsnál. Túl sok pozitívumot nem találhattak ebben a meccsben a vendégek, a back-to-back miatt rendkívül tompák voltak Bookerék, védekezésben képtelenek voltak tartani a lépést, de támadásban sem ültek úgy a dolgok, ahogy kellett volna - ráadásul mivel hamar el is dőlt a találkozó, nem is volt értelme erőlködniük. Ki kell viszont emelni a húsz ponttal karriercsúcsot szóró újoncot, Josh Jacksont, aki idei talán legjobb meccsét játszotta, ráadásul éppen Detroitban, ahol a Little Caesars Arena közelében járt középiskolába. Érdekesség, hogy a Phoenixnél előző este még Chandler és Bender volt a két kezdő magas, most viszont Monroe és Chriss került be az első ötösbe, Chandler pedig pályára sem lépett. 

A Pistons legjobb dobói: Jackson 23/6, Harris 20/6, Bradley 20/6
A Suns legjobb dobói: Booker 22/6, J. Jackson 20, Monroe 14

Orlando Magic - Oklahoma City Thunder 121-108

Három hét után nyert az Orlando. Sorozatban kilenc vereség után ünnepelhetett ismét győzelmet a Magic, köszönhetően nagyrészt a megállíthatatlan Aaron Gordonnak: a hazaiak erőcsatára kereken 40 pontig (13/23 mezőnyből, 6/12 tripla) és 15 lepattanóig jutott, ráadásul négy gólpassza és négy labdaszerzése mellett csak egyszer veszítette el a játékszert. Az ő extrája mellett Elfrid Payton kiválóan mozgatta a társaságot és tömte labdával, akit kellett, végül 59,2%-os, félelmetes mezőnymutatóval zárt az együttes - az első félidő még szorosan alakult, a harmadik negyed végén azonban állva hagyta ellenfelét az Orlando, onnantól pedig végig magabiztos előnyben játszhatott. Ez az a támadójáték volt, amellyel a szezon első részében hozták a győzelmeket, de most védekezésben is elég aktívak voltak Simmonsék - talán rátaláltak valamire, ami kihúzhatja őket a gödörből.

Hiába Westbrook extrája. A harmadik negyed végén került igazán bajba az OKC, bő öt percig nem dobott mezőnykosarat a gárda, majd a záró etap elején három és fél percig egyáltalán nem szerzett pontot - ebben az időszakban 28-5-re kapott ki, itt elúszott számára a mérkőzés. Innentől még felszívta magát Russell Westbrook (37 pont, 11/23 mezőnyből, 7/10 tripla) és a "ha nem ment csapatban, majd megoldom én" elvet követve beszórt egymaga húsz pontot, közte öt triplát, de már ő sem segíthetett - 109-99-nél közelebb nem tudtak zárkózni a vendégek, hiába próbáltak bármit. Ezúttal a pálya mindkét oldalán csődöt mondtak, védekezésben senki nem tudta lelassítani Gordont, támadásban pedig 40% alatt dobtak, így sorozatban hetedszer kaptak ki idegenben és az utóbbi hat meccsből ötödször maradtak alul - közeleg az edzőváltás?

A Magic legjobb dobói: Gordon 40/18, Payton 19, Fournier 16/9
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 37/21, George 22/6, Anthony 16/9

Philadelphia 76ers - Washington Wizards 118-113

Simmons legyőzte a hackelést. Uralta az első félidőt a Philly, a Simmons-Embiid párosra építve ízekre szedte ellenfelét lepattanózásban a hazai gárda, sorra hozta a pontokat, miközben remekül levédekezte a John Wallt nélkülöző Wizards játékát - a nagyszünetben 18 ponttal vezetett a Sixers, nem volt kérdés. A negyedik negyedben azonban elkezdett felzárkózni a vendégcsapat, majd amikor kellően közel ért, akkor többször is szándékosan faultolta Ben Simmonst: a Philly újonca csak 56,6%-kal célzott a vonalról a találkozó előtt, ezen az estén pedig sokáig még gyengébben. A hackelés azonban mintha átlendítette volna őt ezen a dolgon, az utolsó nyolc büntetőjéből hatot értékesített, végül 15/29-cel (!) zárt a vonalról, így bár rengeteg pont maradt a kezében, amikor nagyon kellett, lehetett rá számítani - végül 31 egységgel és 18 lepattanóval zárt irányítóként, csapata pedig megnyerte a mérkőzést. Mellette Joel Embiidet (25 pont, 18 lepattanó, 4 blokk, 13/18 büntető) is ki kell emelni, a társaság végül összesen 41/64 (!) büntetővel, valamint 64-35-re megnyert lepattanózással zárt, ami mellett az is belefért, hogy a kinti dobásuk gyakorlatilag nem létezett.

Energia nélkül. Támadásban még csak-csak volt fantázia a Washingtonban, Wall nélkül előlépett a padról Tomas Satoransky (12 pont, 8 gólpassz), valamint Kelly Oubre Jr., Beal és Meeks hozta a kinti tűzerőt, de a saját palánkjuk alatt annyira enerváltak voltak, hogy sokáig így sem volt reális esélyük a győzelemre. A 21 engedett támadópattanó és az embertelenül sok büntető nem férhetett bele, szabályosan gyakorlatilag képtelenek voltak megállítani a Philly ászait, ezért is adta magát a hackelés, főleg amikor Bealék elkapták a ritmust támadásban. Vissza is jöttek a húsz pont feletti hátrányból három egységre a végjátékban, de vagy Simmons dobálta be a büntetőket a legjobbkor, vagy más megoldáshoz nyúltak a hazaiak - 97-100 után 12/16-ot hajítottak a vonalról, ez pedig elégnek bizonyult a sikerhez. A Washington ezzel Kelet 7-8-9. helyén áll és következőleg a Detroitot fogadja.

A 76ers legjobb dobói: Simmons 31, Embiid 25, Saric 24/3
A Wizards legjobb dobói: Oubre 22/3, Beal 21/12, Meeks 21/9

New York Knicks - Miami Heat 115-86

Porzingis nélkül oktatott a New York. Még három perc sem telt el a meccsből, amikor kifordult a Knicks klasszisának bokája, el kellett hagynia a parkettet, de szerencsére nincs komoly baj, a röntgen negatív lett - akár vissza is állhatott volna a második félidőben, de nem volt szükég a játékára. A sérülésből visszatérő Enes Kanter (22 pont, 14 lepattanó, 7/9 mezőnyből) vezetésével ugyanis esélyt sem adott ellenfelének a New York: 60,3%-kal tüzeltek mezőnyből McDermotték, 52-31-re nyerték a lepattanózást és a nagyszünetben már 21 ponttal vezettek. A fordulás után lehetett pihenni, a Heatben nem volt annyi erő ezen az estén, hogy komoly veszélyt jelentsen, így a Knicks három vereség után tudott újra nyerni úgy is, hogy Frank Ntilikina nem lépett pályára.

Megint gondban a Heat. Hassan Whiteside nem tudta vállalni a játékot a vendégcsapatnál és bár a helyén kezdő Bam Adebayo nem mozgott rosszul, védekezésben azért nem ugyanaz a két center, márpedig most nagy szükség lett volna Whiteside-ra Kanterrel szemben. Goran Dragic szerint egyszerűen erőtlenül kosárlabdáztak ismét és úgy érezte, hogy védekezésben mintha pályán sem lettek volna, pedig ez lenne az ő erősségük - ezt tetézték a vállalhatatlan támadójátékkal, maga Dragic is megállt hat pontnál, ezúttal senkinek nem sikerült semmi a részükről. Két vereség után a Charlotte-ot fogadják szombat hajnalban, ott már javítaniuk kell, mert közben ismét 50% alá süllyedtek.

A Knicks legjobb dobói: Kanter 22, Lee 17/6, Hardaway Jr. 12/3, McDermott 12
A Heat legjobb dobói: Olynyk 18/9, T. Johnson 13/3, Richardson 13/6

Toronto Raptors - Charlotte Hornets 126-113

A hátvédpár intézte. Kyle Lowry és DeMar DeRozan is azt csinált a Hornets védekezésével, amit csak akart, pontosan azokat a helyzeteket vállalhatta el ez a duó, amiket a legjobban szeret, ennek pedig az lett a vége, hogy előbbi 36, utóbbi 30 pontot szórt - Lowry kintről (4/7 dupla, 8/11 tripla), DeRozan bentről (12/20 dupla, 0/2 tripla) parádézott, nem volt rájuk ellenszer. Az első félidőben ennek megfelelően 19 pontos előnyhöz jutottak a hazaiak, de a fordulás után kicsit megtorpantak és elvesztették a fonalat - mielőtt azonban igazán bajba kerültek volna, megint érkeztek a vezérek és megoldották a helyzetet. Végül szorosabb lett, mint ahogy az első félidő alapján várhattuk, de hozta újabb hazai meccsét a Raptors, ezzel 7-1-re áll saját közönsége előtt és tapad a Pistons-Cavaliers párosra, következőleg a Pacerst fogadja.

Walker nélkül is visszajött a Hornets. Steve Cliffordot saját bevallása szerint sokkolta az a játék, amit csapata bemutatott az első félidőben, játékosai figyelmetlenek és enerváltak voltak, rendkívül dühös volt rájuk. A fordulás után aztán sikerült összekapniuk magukat és visszajönniük a meccsbe, egészen három pontra zárkóztak fel, de Kemba Walker nélkül végül mégis kikaptak - magas posztokon a Howard-Kaminsky duó szórt be negyven pontot, a periméteren pedig többen is próbáltak playmakerré előlépni, de az irányító játéka azért hiányzott a negyedik negyedben. Hiába a 35 kiharcolt büntető, az első félidő gyengélkedését nem tudták teljesen kijavítani, így 1-9-es idegenbeli mérleggel utazhatnak tovább Miamiba.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 36/24, DeRozan 30, Valanciunas 12
A Hornets legjobb dobói: Howard 22, Kaminsky 18/6, Lamb 18/6

Houston Rockets - Indiana Pacers 118-97

Lassan indult be, de aztán felpörgött a Rockets. Az első negyedben még kissé akadozott a hazaiak gépezete, volt egy bő háromperces pontcsendjük is, így hátrányban voltak tizenkét percet követően, de innentől 26 pontot vertek ellenfelükre - amint elérték az "üzemi hőfokot", nem volt kérdés a győztes kiléte. James Harden (29 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) villogott, Chris Paul akkor tehermentesítette, amikor kellett, a két irányító 17 gólpasszára összesen három eladott labda jutott és a fegyverek is hozták, amit kellett: az Anderson-Ariza páros 9/14 triplával, Clint Capela pedig 22 ponttal és 13 lepattanóval szólt hozzá. Az utolsó játékrészre már el is dőlt a küzdelem, a nyugati listavezető 18/40 hármast bombázott be, 12-1-gyel zárta novembert és újabb győzelmével fél meccsre megközelítette a ligaelső Bostont.

Becsülettel küzdött a Pacers. Egy pillanatig sem adták fel a vendégek, akik a harmadik és a negyedik negyedben is megpróbálták eltüntetni a különbséget és ez hellyel-közzel sikerült is nekik mindkét esetben - ám ez annyit kivett belőlük, hogy mindkét alkalommal könnyedén tudott válaszolni a Houston. A térdsérüléssel együtt pályára lépő Victor Oladipo sokat vállalt magára elöl-hátul, a magasemberek (Young 23 ponttal, 11/15-ös mezőnymutatóval, Turner 15 ponttal, 10 lepattanóval és 4 blokkal segített) is megtették a magukét, de túl sokat hibázott a gárda: túl azon, hogy 25%-kal tripláztak Bogdanovicék és hogy csapatszinten csak hat büntetőt harcoltak ki, fontos helyzetekben követtek el támadóhibát, vagy fújtak rájuk három másodpercet. Ezek a Rockets ellen nem férnek bele, így másodszor is húsz pont feletti vereséget szenvedtek el Hardenékkel szemben - elsőre 118-95-re, most 118-97-re kaptak ki.

A Rockets legjobb dobói: Harden 29/12, Capela 22, Anderson 19/15
A Pacers legjobb dobói: Young 23/3, Oladipo 19/3, Bogdanovic 15/9, Turner 15

New Orleans Pelicans - Minnesota Timberwolves 102-120

Davis kiállítása döntőnek bizonyult. Ez egy egál meccs volt a második negyed közepéig, akkor azonban néhány másodperc alatt megpecsételődött a Pelicans sorsa. Anthony Davis előbb kapott egy technikait, majd tizenöt másodperccel később még egyet, így karrierje során először a kiállítás sorsára jutott - innentől 17-6-ra nyerte a félidőt a Minnesota és a fordulás után végig masszív előnyben volt. A New Orleansnál DeMarcus Cousinst most meg tudták fékezni a vendégek, hiába vállalt többet Jrue Holiday, fejben nem álltak a helyzet magaslatán Alvin Gentry tanítványai, akik a második félidőben már nem is jöttek vissza kilenc pontnál közelebb, védekezésben nem tudtak feljebb kapcsolni. Az újabb vereség után a Jazz ellen mindenképpen javítaniuk kell, főleg hátul, mert az elmúlt tizenegy meccsből kilencszer is száz pont felett kaptak.

Most rendben volt a Minnesota. Tom Thibodeau ezúttal elégedett volt csapata hozzáállásával és fegyelmezettségével, ami azért nem volt így minden mérkőzésen az utóbbi időben - most viszont harcos és pontos játékkal használták ki a Pelicans gyengeségeit, ráadásul a negyedik negyedben is végig koncentráltak maradtak. Az is belefért, hogy Karl-Anthony Towns ne legyen komoly faktor (négy kosár, hat eladott labda, faultgondok), a nagyot küzdő Gibson mellett extrát hozott a padról beszálló Dieng magas posztokon, Andrew Wiggins 28 pontot szórt, Jimmy Butler is jól bontotta a védelmet és az sem okozott gondot, hogy Jeff Teague továbbra sem tudott pályára lépni - fontos győzelmet aratott a Minny, amely idén már másodszor nyomta le riválisát.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 27/15, Cousins 17/3, Davis 17
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 28/9, Butler 19/3, Dieng 19/3

Dallas Mavericks - Brooklyn Nets 104-109

Elrontotta a Dallas. Rick Carlisle magára vállalta a felelősséget a Mavs veresége után, szerinte rosszul menedzselte ezt a mérkőzést - igaz, nem rajta múlt, hogy rengeteg 50-50-es labdát elveszített csapata és hogy az utolsó tíz másodpercben két engedett támadópattanóval megverte saját magát. A harmadik negyed hajrájától kezdve végig hátrányban voltak Barnesék, de 106-104-nél úgy tűnt, hogy még lehet keresnivalójuk, főleg hogy pocsékul büntetőzött a Nets - egymás után kétszer is elvesztették azonban a lepattanót a vendégek kihagyott egypontosa után, ez pedig végül a meccsbe került számukra. Ugyan nem dobtak rosszul, de egyetlen igazán megbízható fegyverük sem akadt támadásban, hátul pedig csak az első negyedben működtek megfelelően, egyszerűen nem játszottak elég jól - hiába a utóbbi mérkőzéseken megszerzett momentum és pozitív töltet, ez most egy fájó hazai vereség számukra.

Már idegenben is megy. Vendégként 2-7-tel kezdte meg jelenlegi túráját a Brooklyn, de ezalatt nyert már két meccset és Houstonban is csak dicsérni lehetett a gárdát, úgy fest, hogy sikerült saját pályájuktól távol is rátalálniuk valamire. A fordulatos első félidő után DeMarre Carroll vette kézbe a dolgokat és 5/6-os mezőnymutatóval beszórt tizenöt pontot a harmadik negyedben, ezzel előnyhöz juttatta csapatát és bár azt nehéz lenne állítani, hogy higgadtan lehozta a végjátékot, de végül kiharcolta a győzelmet a társaság. Bookerékben továbbra is van tartás, 8-13-mal jelenleg a Magic és a Hornets szintjén állnak úgy, hogy még mindig meglehetősen sok a sérültjük.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 17, Kleber 16/6, Powell 14/3
A Nets legjobb dobói: Carroll 22/12, Dinwiddie 19/6, Booker 16

San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies 104-95

Aldridge csúcsformában. A Spurs magasembere első hét dobásából hatot beszórt, csapata első 19 pontjából 17-et vállalt magára, és a későbbiekben is lehetett rá számítani: végül 17/24-gyel zárt mezőnyből, és mindössze három ponttal maradt el egyéni csúcsától. A hazaiak annak is örülhettek, hogy Tony Parker már 18 percet bírt, a nyúlfarknyi idő alatt pedig 10 ponttal és 5 gólpasszal jelentkezett. Mellettük jól játszott a 4 labdát szerző Kyle Anderson, a kispadról pedig a Mills-Ginobili páros adta a ritmust 9 assziszttal, összességében végig kontrollálta az eseményeket a Spurs, zsinórban harmadszor nyertek, a nyugati harmadik helyen állnak - és nagyon várják, hogy Kawhi Leonard is megkezdhesse a szezont…

Az akarattal nem volt gond. Dave Fizdale menesztése után JB Bickerstaff első meccsére készülődhetett a Grizzlies vezetőedzőjeként, és bár nyerni nem sikerült a liga egyik legjobb hazai pályáját birtokló Spurs-szel szemben, mindent kiadtak magukból. Az előző, „edzőbuktató” meccshez képest két helyen változott a kezdőötös, Tyreke Evans és Ben McLemore bekerült, Chalmers és Parsons kikerült, Marc Gasolt jó és mozgékony kinti dobókkal igyekeztek körbe venni, és ez működött is. A kezdőötös nyolc triplát vert be jó százalékkal, Evans 22 egységig jutott, a kispadról Ennis és Harrison is kiválóan szállt be – mondhatni, hogy mindenki remekül reagált a változásokra, kivéve Marc Gasolt, aki nem nagyon tudott mit kezdeni Aldridge ihletett napjával. A spanyol így is eljutott 10 pontig, 6 pattanóig és 7 gólpasszig, ha javul, akkor lassan véget ér a november 7-e óta tartó vereségszéria…

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 41/9, Mills 13/6, Parker, Anderson 10-10.
A Grizzlies legjobb dobói: Evans 22/9, Ennis 15/3, Harrison 13/6.

 

Los Angeles Lakers - Golden State Warriors 123-127 - hosszabbítás után

Stephen Curry a végén elintézte. Egész meccsen szenvedett a Lakers kisemberei ellen a GSW irányítója, de a ráadásban villámgyorsan berámolt két triplát, összesen 13 pontot szórt a plusz öt percben, ezzel győzelmi pályára állította a vendégeket. Addig persze történt egy s más, a visszatérő Durant és Curry mellett a komplett kezdőötös jól mutatott a vendégeknél – támadásban, mert védekezésben bizony akadtak gondok, amit a lelkes második sor nem tudott teljesen megoldani, így maradt a dobópárbaj. Ebben is majdnem alulmaradt a Warriors, mert a rendes játékidő végén imádkozhattak Ingram közelijénél – a dobás kimaradt, a ráadásban már nem ismertek kegyelmet, de (elismerve a Lakers érdemeit) játékban messze vannak a csúcsformától. 

Lonzo Ball potenciált villantott. Ezúttal 43 percig nyugodt szívvel fent hagyhatta irányítóját Luke Walton, mert Ball stabilan dobott (15 pont, 5/12 mezőnyből, 3/7 tripla), kiosztott 10 gólpasszt, és védekezésben is jól mozgott. A pontszerzés dandárját négyen intézték: a kezdőben Ingram felnőtt Durant mellé (32 pont, 5 pattanó, 3-3 assziszt és szerzett labda), bár a hét eladott labda sokba került a végén, és Caldwell-Pope is profitált a Ball által kreált üres helyekből. Mellettük a padról Clarkson újfent Év Hatodik Embere- formában tolta (21 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz), nem beszélve Randle-ről, aki 20 pontot szórt. A negyedik negyed végén a győztes dobást Ingram ugyan kihagyta, de az összképet tekintve nagyon komoly produkciót tettek le az asztalra, ráadásul a bombaformában kosarazó újonc, Kyle Kuzma hátfájdalmak miatt nem is játszhatott…

A Lakers legjobb dobói: Ingram 32/6, Clarkson, Caldwell-Pope 21/6-21/6.
A Warriors legjobb dobói: Durant 29/9, Curry 28/9, Thompson 20/12.

A tabella ide kattintva megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus