Visszajátszás: Ráerőlteti akaratát a Warriorsra a Houston

Két éve ezen a napon egyértelműen kiderült, hogy a Houston megverheti a címvédőt - három éve történelmi tettet hajtott végre a GSW - tavaly ilyenkor a Bucks-Raptors ötödik meccsére készültünk.

 

2019: Jön az ötödik meccs

Tavaly ezen a napon nem rendeztek meccset, a nyugati döntő már véget ért, Keleten készülhettünk arra, hogy mire megy egymással a Milwaukee és a Toronto. A Bucks a 2-0-s előnyét már leadta idegenben és 2-2-vel térhettek vissza a felek az első kiemelt csarnokába, azt vártuk, hogy vajon válaszolni tudnak-e Giannis Antetokounmpóék, vagy a maguk javára billenti a párharcot a feltámadó Kawhi Leonardék. A fő kérdés persze Leonard sérülése volt, hiszen egyre rosszabb állapotba került a szupersztár, ez tökéletesen látszott a harmadik és a negyedik meccsen, utóbbin már a teljesítménye is visszaesett, de ott egy borzasztó hatékony csapatmunkával, rengeteg jó teljesítménnyel ezt simán ellensúlyozták - csak ugye kérdés, hogy huzamosabb ideig működhet-e ez a felállás, vagy egy húzósabb meccsen, főleg idegenben mennyire fog hiányozni Leonard extrája.

 

2018: Visszaveszi a pályaelőnyt a Rockets

Két éve ezen a napon komoly fordulatokat és óriási csatát hozott a nyugati döntő negyedik meccse, amelyből végül a nagyot védekező Houston jött ki jobban - James Hardenék 92 ponton tartották az Andre Iguodalát nélkülöző Warriorst, visszavették a pályaelőnyt és kiegyenlítették a párharcot. A hullámzó meccs végjátékában most a Rockets volt élesebb, mindklt félnek voltak nagy rohamai, de a hajrában a texasiak voltak pontosabbak, míg a GSW hibázgatott - úgy nyert Mike D'Antoni csapata idegenben a bajnok ellen, hogy 40% alatt dobott mezőnyből, a tréner itt kijelentette, hogy eddigi legjobb védekezésüket rakták össze. Nem utolsósorban a mentális erejüket is megmutatták, mert amúgy is 1-2-vel léptek pályára, volt egy ötperces pont nélküli időszakuk, a harmadik negyedben Steph Curry megsorozta őket, de még egyszer felálltak a tízpontos hátrányból és rendkívül értékes győzelmet arattak - itt már tényleg arról beszélhettünk, hogy ennek a Houstonnak van "megoldókulcsa" a GSW ellen, főleg ha nincs Iguodala.

Duranték az első meccsnek úgy mentek neki, hogy "mutassuk meg, kik vagyunk", nyertek is, a másodiknak már úgy, hogy "megvan, amiért jöttünk", ki is kaptak - aztán hazajöttek és megint jött tőlük egy statement game otthon, hogy aztán ismét gyengébbek legyenek a negyedik összecsapáson. Ezúttal is jól kezdtek, illetve a harmadik negyedben is elhitték Curry nagy sorozatánál, hogy az ellenfél tehetetlen, de nem volt az, a hajrában pedig már csak erőlködtek, eltűnt az a fölény, ami addig többször is látható volt, így komoly pofonba szaladtak bele. Az utolsó negyed borzalmán érződött a kapkodás is, Durant 1/5-öt (ő végig nagyon rosszul választott dobást), Curry 1/8-at dobott mezőnyből ebben a periódusban és a hajrában folyamatosan dobálták el az előkészítetlen hármasokat, türelmetlennek bizonyultak - az utolsó támadásnál nem kértek időt és Thompson elerőlködött egy rossz dobást, ez is bizonyította, hogy nem voltak elég élesek.

Amúgy eddigre finoman szólva elfogyott a két, egyébként mélynek nevezhető kispad, mindkét edző maximálisan ragaszkodott az első ötöséhez, egy-egy változtatással - igaz, Steve Kerr dolgát nyilvánvalóan nehezítette Andre Iguodala kiesése, nélküle más ez a csapat, mint vele. Ezzel együtt a hazaiaknál Draymond Green 45, Durant 43 percet játszott, Curry és Thompson 39-39-et kapott úgy, hogy utóbbi egyszer meg is sérült egy rövid időre, egyedül Kevon Looney maradt 30 alatt a kezdők közül - a padról összesen hárman szálltak be, plusz Cook kapott még két percet. Mike D'Antoni ennél is szűkebbre vette a rotációt, 41-44 percet játszott a Harden-Paul-Ariza-Tucker sor, egyedül Clint Capela maradt 30 alatt, a helyére viszont inkább felküldte Eric Gordont és alacsonyabb szerkezetet választott - a cserehátvéd 35 percet kapott, rajta kívül pedig egyedül Gerald Green 12 percét jegyezhettük fel, más pályára sem került. 

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2017: Söpréssel, veretlenül jut nagydöntőbe a GSW

Három éve ezen a napon söpörte ki a San Antoniót és jutott be a döntőbe a Warriors - méghozzá egészen döbbenetes, 12-0-s mutatóval. A Spurs ugyan az első meccsen kis híján megfogta a gárdát, de aztán Kawhi Leonard sérülése után az az este és az egész párharc egyoldalúvá vált - ezen a mérkőzésen Steph Curry 36 pontig (14/24 mezőnyből) jutott, Kevin Durant is beszórt 29-et (10/13 mezőnyből, 12 lepattanó), a Golden State pedig különösebb probléma nélkül, 129-115-ös győzelemmel zárta le a párharcot.

Még soha senki nem kezdett 12-0-lal egy rájátszást, és senki nem jutott 12-0-s mérleggel a nagydöntőbe az NBA története során, utóbbi viszont csak azért van, mert korábban nem négy győzelemig tartott az első kör - utoljára a 2001-es Los Angeles Lakers járt a fináléban három söpréssel, 11-0-s mérleggel, ehhez lehet mérni ezt a GSW-t. Ezen felül is a Lakers nyomdokaiba léptek Curryék, Nyugaton ugyanis eddig csak az arany-lilák voltak képesek három egymást követő alkalommal is a nagydöntőig jutni.

Amúgy a Warriors ebben a rájátszásban nem csak hogy nem veszített még mérkőzést, de átlagosan 16,3 ponttal aratta a tizenkét győzelmét, ez pedig NBA-rekordnak számít - az eddigi, döntőig vezető csúcsot a 2001-es Lakers tartotta 15,5-del. Az első ötben ott van még az 1971-es Bucks (15,4), az 1987-es Lakers (15,0) és az 1996-os Bulls (13,9) - jelzésértékű, hogy mindegyikük bajnok lett a végén...

A GSW itt jóval frissebbnek, energikusabbnak tűnt, mint egy évvel korábban és bár a túloldalon a Cleveland is hasonlóan domináns teljesítményt nyújtott, azért reálisan nézve ez a Warriors verhetetlen volt - ugyan Klay Thompson eddig csak szenvedett (a Spurs ellen 11 pontot és 32,7%-os mezőnymutatót átlagolt), de így is ők számítottak a liga legjobbjának.

Ami a Spurst illeti, LaMarcus Aldridge vesszőfutásáról lehetett leginkább beszélni (Leonard sérülése mellett), a Memphis ellen egyszer érte el a húsz pontot, de egyszer sem tudott kiemelkedőt hozni, a Houston ellen két remek teljesítményt rakott le az asztalra, a GSW ellen viszont becsődölt - addig volt hasznos, amíg Leonard a pályán volt, onnantól közel értékelhetetlen volt a produkciója.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus