Visszajátszás: Történelmi pofont oszt ki a Houstonnak a GSW

Egy, két és három évvel ezelőtt is GSW-győzelemről számolhattunk be a május 20-ai játéknappal kapcsolatban - nézzük, hogy mi történt.

 

2019: Sorozatban ötödször döntőzik a Warriors

Tavaly ezen a napon rendezték a Warriors - Blazers nyugati döntő negyedik meccsét, ahol végül óriási csatában, hosszabbítás után, de megint a GSW győzött, így 4-0-val, söpréssel jutott be a nagydöntőbe. Nem volt azért egyszerű ez a párharc, az első meccs után minden este izzadnia kellett a címvédőnek, általában nagy hátrányból kellett felállni, ennek pedig igazából az volt az oka, hogy a Jusuf Nurkic nélkül és sérült Damian Lillarddel küzdő Portland nem tudott 48 percig jól játszani, általában scak félidők jutottak a gárdának, a Warriors pedig megbüntette az ilyen hibákat. Az előző két meccs 17 és 18 pontos fórjai után ezen az estén is meglépett 17 egységgel Terry Stotts alakulata, de ahogy a korábbi meccseken, úgy most sem tudta ezt győzelemre váltani. Igaz, ezúttal minden eddiginél közelebb álltak hozzá a hazaiak, csak bő négy perccel a vége előtt érte utol őket a Warriors, majd a rendes játékidő végén oda-vissza volt két-két dobásuk a feleknek, ám mindegyik kimaradt, úgyhogy hosszabbítás következett. Itt viszont már egyik csapat sem tudott stabilan pontokat szerezni, a küszködés jellemezte a játékot, a végén pedig elöl-hátul belehibázott a Blazers.

Meyers Leonard egyébként nagy szériát játszott, ő jelentette azt a pontot a Blazersnél, akire valamiért nem volt megoldás a Warriors részéről, most is egy félidő alatt beszórt 25 pontot, de a túloldalon a 37 egységig jutó Steph Curry, valamint az utolsó percben clutch triplával és meccsnyerő blokkal jelentkező,  tripla-duplázó Draymond Green vezérletével nem kegyelmezett a bajnok.

Hogy mi lesz a gárdával a nagydöntőben, azt itt nem nagyon lehetett még tudni, Kevin Durantről sem tudhattuk 100%-osan, hogy nem játszhat, Andre Iguodala ugyan kihagyta ezt a meccset, de neki nem volt nagy gondja és bár az utóbbi négy évvel ellentétben most pályahátrányban kellett játszaniuk, az utóbbi hat meccsen mutatott formájuk és mentális erejük alapján jó érzéssel nem sokan fogadtak volna ellenük.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2018: 41 pont lesz a két gigász között

Kimondva a Golden State-re készült egész évben a Houstont, így amikor a felek találkoztak a nyugati döntőben, dörzsölhettük a tenyerünket - a Rockets a második meccsen meg is mutatta, hogy komolan kell venni, elöl-hátul lebontotta ellenfelét és bár az első találkozón már elvesztette a pályaelőnyt, de joggal bizakodhatott a folytatásban. Egészen eddig: két éve ezen a napon rendezték a harmadik meccset, ahol földbe döngölte, kiütötte, megalázta, eltaposta riválisát a Warriors - nem találunk olyan szót, ami jól leírná a helyzetet.

Ugyanis bár a Houston alapvetően mindent megtett, az első félidőben megint jól védekezett, de a Warriors ennek ellenére, a nehéz helyzetekből is vezetett tíz pont körül, majd a harmadik negyedben jött az extra is: Steph Curry 7/7 jó dobással, 18 ponttal jelentkezett rövid idő alatt, végül 35-ig jutott, ugyan legutóbb őt levették a pályáról, de erre most nem adott esélyt a texasiaknak. A szétnyíló olló teljesen megtörte a Houstont, Hardenék a végén már csak kóvályogtak a pályán, így 126-85 lett az eredmény - ez a 41 pont az eddigi legnagyobb playoff-győzelem a Warriors és az eddigi legnagyobb playoff-vereség a Rockets történetében, sőt, sosem kapott még ki a rájátszásban ennyire olyan csapat, amely legalább 65 meccset nyert az alapszakaszban.

Curry amúgy picivel kevesebb, mint 35 perc alatt dobott 35 pontot, ez karrierje negyedik "kevesebb mint 35 perc, legalább 35 pont" estéje volt. Elsőre talán nem tűnik ez annyira különlegesnek, pedig nagyon is az: a támadóidő 1955-ös bevezetése óta háromnál több ilyen mérkőzést senki nem tudott felmutatni a liga történetében, hármat is csak Shaquille O'Neal. 

Még egy adalék: a Houston előszeretettel alkalmazta azt, hogy az az ember támad, akit Curry fog, de most ez nem igazán jött be: az első félidőben kilenc játéknál volt első számú védő az irányító, de csak 2/8-at dobtak róla, míg a túloldalon a GSW visszaadta a kölcsönt és James Hardent vette célba. Szakáll el is veszett ebben a feladatban, 16 játéknál volt első számú védő és 8 mezőnykosarat engedett, ebből 5 sima ziccert...

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2017: Eldől a nyugati finálé

Három éve ezen a napon került 3-0-s előnybe a nyugati döntőben a Warriors a Kawhi Leonard nélkül elveszettnek tűnő Spurs ellen - Steve Kerr alakulata San Antonióban is győzni tudott, továbbra is verhetetlenül, ellenállhatatlanul menetelt előre. Parker és Leonard mellett David Lee is megsérült, a Mills-Green-Simmons-Anderson-Aldridge sor volt a kezdő a Spursnél, amely igazából jól is játszott, de ezt a Warriorst ekkor nem lehetett megverni - úgy dobott 120 pontot a gárda, hogy igazából "észre sem vettük". Hiába jutott 21 pontig Manu Ginobili a hazaiaknál, a vendégeknél Kevin Durant egymaga 19-et vert be csak a harmadik negyedben, itt magabiztos előnybe hozta csapatát, innen pedig nem volt visszaút - 3-0, ezzel a párharc érdemi része eldőlt, már csak az a kérdés, hogy veretlenül jutnak-e el a döntőig Curryék, vagy szerez egy becsületgyőzelmet a Spurs.

Kiemelendő, hogy itt rengeteg kritika érte LaMarcus Aldridge-et, aki csapata legrosszabb +/- mutatóját hozta (-27), ő engedte a legtöbb pontot elsőszámú védőként (18-at) és mindössze öt lepattanót szerzett meg - ráadásul a 17 mezőnykísérletből összeizzadt 18 pontja sem túl acélos, még ha volt is egy remek időszaka. Aldridge pontosan addig volt jó ebben a párharcban, ameddig Leonard a pályán volt, hiszen az első mérkőzésen 28 egységet tett a közösbe és védekezésben is hasznos volt, de csapattársa kidőlése után már csak 3/11-et dobott mezőnyből és eladott öt labdát, nagy szerepe volt abban az emlékezetes leolvadásban. Azóta sem találja magát, legutóbb nyolc pontot dobott és most is elég felejthető estét hozott.

 

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus