GM-hírek: Danny Ferry intézheti a Davis-cserét, hosszabbítás Denverben

Danny Ferry személyében egy korábban bizonyított és a gárdát jól ismerő átmeneti GM-et nevezett ki a Pelicans, a Nuggets pedig idő előtt hosszabbít a menedzsmenttel.

A Denver az All-Star szünetben a nyugati második helyen áll és a rengeteg sérülés megmutatta, hogy mennyire mély keretet rakott össze Tim Connelly, a kosárlabdáért felelős elnök vezérletével a menedzsment, nem is marad el a jutalmuk: Connellyt, a GM Arturas Karnisovast és a többi munkatársat is több évre lekötötte Stan Kroenke tulajdonos. Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülését később hivatalos közleményben erősítette meg Kroenke, amiben azt írta, hogy amikor Connelly 2013-ban csatlakozott a klubhoz, tökéletesen megértette, hogy mit szeretne felépíteni a franchise, és óriási munkát végzett, hogy bajnokesélyest építsen a munkatársaival - a hosszabbítás egyrészt az elvégzett kiváló munka elismerése, másrészt a kontinuitás fenntartása, hogy továbbmenve ezen az úton bajnoki címet szerezzen a franchise. 

A Pelicansnél tegnap rúgták ki Dell Demps GM-et, de valószínűleg készültek a váltásra, mert meg is van az (átmeneti) utódja, a korábban a ligában nehézsúlyú vezetőként ismert Danny Ferryt nevezték ki. Ferry már 2016 óta speciális tanácsadóként segíti a klubot, és korábban többek között azzal szerzett hírnevet, hogy pár éve az Atlantát úgy alakította át és csinált belőle keleti élcsapatot, hogy nem robbantotta szét a keretet, hanem okos húzásokkal dolgozott - valami ilyesmit várnak tőle New Orleansban is. 

Ferrynek egyébként érdekes karrierje volt, hiszen 1989-ben az Év Játékosának választották az NCAA-ben a Duke színeiben, a Clippers pedig 1/2-esként húzta ki - ő azonban annyira nem akart a játékostemetőként ismert gárdában szerepelni, hogy inkább elment egy évre Olaszországba profiskodni. Ezt követően cserélték el Clevelandbe a játékjogát, ahol kerek 10 évet húzott le különösebb sikerek nélkül, majd 2000-ben elment San Antonióba, ahol harmadik, utolsó évében bajnoki címet szerzett - 2003-ban gyorsan vissza is vonult és a front office-ban helyezkedett el. 2005-ben hívta vissza a Cavaliers, ő építette fel a franchise első döntős, illetve alapszakasz-győztes csapatait. 2010-ben LeBron Jamest pár héttel megelőzve távozott és tért vissza San Antonióba, majd 2012-ben szakmai elnökké és GM-mé nevezték ki Atlantában, ahol főcsoportdöntős gárda alapjait rakta le. A gyümölcseit viszont nem tudta élvezni, ugyanis 2014 nyarán kirobbant rasszista botrány miatt (egy játékoselemzésben rasszistának hangzó jelzőkkel illette Luol Denget) lemondott pozíciójáról. 2015-ben egy független vizsgálatban 19 tanút hallgattak meg és 24 ezer emailt néztek át, és a vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy Ferry valóban nem megfelelő nyelvezetet használt, de tettét semmiféle rasszista indíték nem motiválta - többek között jó kapcsolatban volt Denggel, és le is akarta igazolni a csapatába. 

Ferry kinevezése jó döntésnek tűnik, hiszen több, mint két éve dolgozik a csapatnál, mindent tudhat a játékosokról és a stábról, a szakmai múltját tekintve pedig egy nagyon tapasztalt, ismert és elismert vezető dolgozhat Anthony Davis elcserélésén, ami a Pelicansnek jó hír, a vevőjelölteknek már kevésbé - persze az azért érdekes, hogy korábban öt évet dolgozott együtt LeBron Jamesszel a Cavaliersnél...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus