Hamarosan két korábbi Év Védője Díjat nyert center játszik Memphisben

A Memphis megtalálta Marc Gasol cseréjét, a korábbi Év Védője, kétszeres All-Star francia center, Joakim Noah elfogadja a Grizzlies ajánlatát.

Korábban már ismert volt, hogy Noah és a Grizzlies beszélt egymással, most pedig Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy a felek meg is fognak egyezni valamikor a jövő héten. Pár hete már kitették a keretből Andrew Harrisont (aki azóta aláírt egy two-way kontraktust a Clevelanddel), és már akkor is azzal indokolták a lépést, hogy egy veterán magasembert szeretnének találni Marc Gasol mögé. 

Noah-t október 13-án stretch provisonnel vásárolta ki a Knicks a szerződéséből, amely  a 2018/19-es és 2019/2020-as szezonra összesen 38 millió dollárról szólt. A Knicks azért várt ezzel a lépéssel, mert rá akarták bírni a francia válogatott magasembert, hogy mondjon le valamennyi pénzről, de erre Noah nem volt hajlandó. Az gyakorlatilag biztos, hogy Memphisbe veterán-minimumért ír majd alá, hiszen a gárda fizetési mérlege már a luxusadó környékén van, és semmilyen kivételük nincs, amit adhatnának.

Noah 2016 nyarán kétszeres All-Starként (2013, 2014), egyszeres Év Védőjeként és az Év Első Ötösének tagjaként (2014) szerződött le New Yorkba négy évre, 72 millió dollárért, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: rengeteget volt sérült, első szezonjában 20 meccsre eltiltották a liga drogszabályainak megsértéséért, idén januárban pedig elzavarták a csapat környékéről, miután Jeff Hornacek vezetőedzővel komoly szócsatába keveredett egy edzésen. Noah 2007 és 2016 között a Bullsnál játszott, itt J. Walter Kennedy Díjat is kapott 2015-ben, kétszer nyert NCAA-bajnokságot, a francia válogatottal pedig Eb-ezüstérmet szerzett - éppen az új csapattársa, Marc Gasol vezette Spanyolország ellen kaptak ki a döntőben. 

A Grizzlies régóta keres egy megfelelő helyettest, tehermentesítőt Marc Gasol számára, a még mindig csak 33 éves, francia-svéd-amerikai állampolgárságú, fénykorában a liga egyik legjobb védőjének számító center jól illeszkedhet a védekezésre és csapatmunkára építő gárdába, hiszen a védekezés és lepattanózás mellett játékszervezésben is hasznukra lehet, remek passzoló (volt) - a legjobb évének számító 2013-14-es szezonban 5.4 gólpasszt osztott ki. Noah-val kapcsolatban nyilván a legfontosabb kérdés az, hogy mennyi maradt a tankban, illetve mennyire motivált még magas szinten kosárlabdázni, hiszen pénzügyi gondjai már nincsenek. 

Érdekesség egyébként, hogy 2014 és 2016 között Noah már játszott együtt Marc Gasol bátyjával, Pau Gasollal a Chicago Bullsban. 

Egy emlékeztető videó, hogy milyen védő volt Noah még négy éve:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus