Hírmorzsák 2013-09-27 (22:00)

Már kezdődik a Minnesota Timberwolvesnál a játékosok hullása, ugyanis a csapat bejelentette, hogy Chase Budinger porcsérülést szenvedett a bal térdében. Budinger jövő héten találkozik az orvossal, utána tudnak pontosabbat mondani, de a gárda elnöke, Flip Saunders azt nyilatkozta, hogy 6-8 hét közötti kihagyás várhat a swingmanre. A baj az, hogy Budinger a tavalyi év nagy részét is kihagyta, ráadásul nagyon hasonló sérüléssel.

A Philadelphia Sixersnél sem örülhetnek túlságosan, tekintve hogy Arnett Moultrie-nak múlt héten megsérült a bal bokája, amit tegnap megműtöttek. Úgy hírlik, hogy a csapat nem várja vissza már ebben a naptári évben, úgyhogy gyógyulása legalább három hónapot vesz igénybe.

A Houston Rockets centere, Ömer Asik Jonathan Feigennel (Houston Chronicle) beszélgetett. Nem válaszolt konkrétan arra a kérdésre, hogy kért-e cserét akkor, amikor az együttes megszerezte Dwight Howardot a szabadügynökpiacról, annyit mondott, hogy ő kosaras, azt csinálja, amire az edzője kéri.

Josh Robbins (Orlando Sentinel) megerősítette, amit már korábban is sejteni lehetett - Glen Davis valószínűleg kihagyja az edzőtábort, az előszezont és az alapszakasz elejét is. Robbins forrásai szerint még az óvatosnál is óvatosabb lesz a játékossal az Orlando Magic, biztosak akarnak lenni, hogy nem vállal túl sokat túl korán.

A Golden State Warriors ifjú csillaga, Stephen Curry elhagyta a Nike-t, és ezentúl az Under Armour céget képviseli. Ugyanitt van Brandon Jennings és DeAndre Jordan is, de Curry valószínűleg új kategóriát nyithat a sportszer- és sportruházatgyártó cégnek.

A RealGM információi alapján Michael Pietrus nem könnyű célt tűzött ki maga elé - a francia swingman nem edzőtáborra szóló kontraktust szeretne magának, hanem garantált szerződést. Erre a most következő hetekben vajmi kevés esélye lesz, hiszen a csapatok kockázat nélkül próbálgathatnak embereket az előszezonban, utána esetleg lehet sansza, amennyiben lesz olyan együttes, amelyik nem találta meg a számára megfelelő embert.

Történtek természetesen edzőtábor-meghívások is. A Texas egyetemről a drafton nem elkelő Myck Kabongo edzőtábor-meghívást kapott a San Antonio Spurstől, amit el is fogadott. A hírek szerint a kanadai irányítót a D-Ligába, az Austin Torosba szánja az előző szezon döntőse. A Philadelphia Sixers kerete Hollis Thompsonnal gazdagodott. Thompson tavaly nem kelt el a drafton a Georgetown egyetemről, az évet pedig a Thunder D-Ligás csapatánál, a Tulsa 66ersnél töltötte. A Brooklyn Nets Jorge Gutierrezt, Gary Forbest és Chris Johnsont hívta meg - utóbbi a Dayton egyetemen végzett, játszott tavaly Memphisben és a D-Ligában.

A Los Angeles Clippers JaMychal Greent hívta meg. Az erőcsatár tavaly nem kelt el a drafton, az évet pedig a D-Ligában töltötte, az Austin Torosnál. A Chicago Bulls is kihirdette edzőtáborra készülő keretét, amelyben helyet kapott a védekezésben egykor a liga felsőbb régiójába tartozó Dahntay Jones is. Az Oklahoma City Thunder Diante Garrettnek és Rodney McGrudernek adott nem garantált szerződést. A Golden State Warriors Joe Alexanderrel szignózott a következő egy hónapra, Ognjen Kuzmic-ot pedig hivatalosan is leigazolta, nemcsak az edzőtáborra.

 

Délelőtti hírek

Megegyezés született DeMarcus Cousins és a Sacramento Kings között - a magasember 4 éves maximum kontraktust írt alá, ami 62 millió dollárt garantált számára ezen időtartam alatt. Mint ismeretes, Paul George új szerződésének utolsó éve játékosopciós, Cousins viszont nem rendelkezik ilyen lehetőséggel, az ő szerződése végig garantált. Pár hónappal ezelőtt még eléggé bizonytalannak tűnt a játékos jövője a Kingsnél, de az új tulajdonosi kör a kezdetektől fogva letette mellette a voksát. Cousins tavaly 17.1 pontot és 9.9 pattanót átlagolt, 20.1-es PER mutatója volt, de csak 46.5%-kal dobott a mezőnyből, és több eltiltása is volt.

A Houston Rockets sztárja, James Harden reagált arra a felvetésre, hogy vajon Top10-ben van-e a helye vagy sem. Harden a Sports Illustratednek azt nyilatkozta, hogy úgy gondolja, igen. Tavaly kategóriát lépett előre, kitört a korábbi szerepéből, és bár ez volt még csak az első éve kezdőként, még nagyon sok mindent kell bizonyítania. Azt is elmondta, hogy karrierje során mindig is az underdog, az esélytelen szerepében tetszelgett, sokszor átnéztek rajta, úgyhogy semmi újdonság nincs ebben számára, már hozzászokott.

Ugyancsak a texasiakhoz tartozik, hogy Kevin McHale vezetőedző a Houston Chronicle-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy egyelőre nem volt lehetősége beszélni a gárda török centerével Ömer Asikkal arról, hogyan érez azt követően, hogy Dwight Howardot a csapathoz cserélték, de mikor a riporter mondta neki, hogy állítólag nem volt boldog játékosa, akkor McHale azt mondta, hogy nem is tudta, hogy Asik a GM. Meglepte ez a dolog, mert szerinte a center egy játékos, akinek az a dolga, hogy eddzen és játsszon. Még egyszer megismételte, hogy még nem beszélt erről a törökkel, de szerinte Daryl Morey dolga az, hogy folyamatosan megpróbálja jobbá tenni a csapatot, Asiknak pedig nem dolga azon gondolkodni, hogyan hat ez majd rá. A feladata az, hogy rájöjjön, hogyan tudnak hatékonyan együtt játszani Howarddal.

Az együttes új centere, Dwight Howard is megszólalt, ő a Rockets.com riporterével, Jason Friedmannel beszélgetett. Kevin McHale-ről azt mondta, hogy szerinte az edző látja benne a fejlődési lehetőséget és azt is, hogyan hozhatja ezt ki magából, úgyhogy nagyon várja már, hogy együtt dolgozhassanak. Elárulta, hogy sokkal jobban érzi magát fizikailag, mint egy évvel ezelőtt nyáron. Akkor minden mozdulatnál fájt valamije, most pedig már egyáltalán nincs gondja, és szerinte egyre jobban lesz majd. Elmondása szerint az előző szezon végéig nem is nagyon tudott úgy mozogni, mint korábban, de egyre inkább jön vissza a robbanékonysága, ruganyossága is.

Kitért az interjúban arra is, hogy mi lesz a 2-2-kel Jeremy Linnel és James Hardennel. A center azt nyilatkozta, hogy annyit mondott csak Linéknek, legyenek minél agresszívebbek, kényszerítsék döntéshelyzetbe az emberét. Ha nem vált ki rájuk, akkor könnyű két pontot dobhatnak, ha pedig kivált, akkor csak löbböljék be a labdát a palánk alá, ő megoldja. Szerinte ez nemcsak a 2-2-t végző embereknek, de a többieknek is hasznos lesz, mert teljesen kinyitja majd a pályát, ha jól csinálják, és üres helyzeteket teremt a periméteren állóknak. A végén kitért arra is, hogy az utóbbi két évben egyáltalán nem élvezte a játékot, de kezd visszatérni belé az élet a város és a csapatban rejlő lehetőségek miatt. Idén mindenképpen úgy szeretne játszani, hogy élvezi is, amit csinál.

Az Indiana Pacers elnökét, Larry Birdöt arról kérdezte Bob Kravitz (Indystar), hogy szerinte van-e reális esélyük a bajnoki címre, és Bird szemrebbenés nélkül rávágta, hogy igen, all-int toltak idén nyáron. A legenda szerint bármilyen, a konferenciadöntőnél rosszabb eredmény csalódás lenne számukra. Szerinte 50 győzelem fölött minden szezon jó, de úgy érzi, sokkal inkább épült ez a keret a rájátszásra, mint az alapszakaszra, mivel elég mély a játékosállományuk, és idejük is van felkészülni a PO-ra.

A Philadelphia Sixers új vezetőedzője, Brett Brown Keith Pompey-val (Philadelphia Inquirer) beszélgetett, és elmondása szerint úgy érzi, semmi szükség arra, hogy egy korábbi NBA-vezetőedzőt hívjon meg a szakmai stábjába. Brown úgy gondolja, nem kötelező körbevennie magát olyas valakivel, akinek már régóta kialakult látásmódja van a játékról, akinek olyan hatalmas tudása lenne, vagy járt volna már korábban az ő cipőjében. A tréner szerint ez a szezon a csapat fejlődéséről fog szólni. A már felhalmozott, meglévő tudásnál szerinte sokkal fontosabb a tanítás, a kapcsolatok kiépítése és az energia. Korábban hallottunk arról, hogy John Kuester esélyes lehet arra, hogy Brown első számú segédedzője legyen a Sixersnél, ez a nyilatkozat viszont nem javít esélyein.

Mint arról már tegnap is beszámoltunk, a Los Angeles Lakers GM-je, Mitch Kupchak sajtótájékoztatót tartott, amelyen Kobe Bryantről kicsit hosszabban is beszélt. A szakvezető szerint Kobe vissza fog térni, és olyan lesz, mint korábban, senki nem fogja rá azt mondani, hogy sérült. Kupchak szerint a sztár játéka az elmúlt két-három évben sokat fejlődött, és nem a sérülés miatt lesz inkább csapatjátékos, hanem mert ő úgy dönt, hogy jobban bevonja majd a társakat, és máshogy csinálja a dolgokat, mint korábban. Bármi is lesz azonban, azt Kupchak is tudja, hogy ha 2 vagy 3 ponttal le lesznek maradva egy meccs végjátékában, Kobe fogja elvállalni az utolsó dobást. A GM azt is elmondta, hogy szerinte a legtöbb, amire Mike D'Antoni számíthat az az, ha jobban megismeri Bryantet, és ezáltal jobban tudja majd használni, mert 1996-os ledraftolása nem volt olyan edzője a Lakersnek, aki kontrollálni tudta volna a sztárt.

Edzőtábor-meghívások is történtek természetesen. A Utah Jazz Justin Holiday-nek, Mike Harrisnek és Dominic McGuire-nek ad lehetőséget egy-egy nem garantált szerződéssel. A 24 esztendős swingman, Jrue Holiday öccse a Washington Egyetem után 2011-ben nem kelt el a drafton, játszott a belga Okapi Aalstarnál, az előző idényt pedig a D-Ligában, illetve a Philadelphia Sixersnél töltötte. Harris tavaly a Timberwolvesnál próbálkozott, de nem sikerült csapatba verekednie magát. McGuire folyamatosan lehetőséget kap a ligában - tavaly Torontóban és New Orleansban is megfordult -, de megragadnia eddig nem sikerült sehol sem.

A Milwaukee Bucksnál hivatalosan is bejelentették, hogy meghívták az edzőtáborra Junior Cadougant, Trey McKinney Jonest, Stephen Grahamet és Olek Czyzt. Jerry Zgoda (Star Tribune) forrásai szerint a Minnesota Timberwolves a mai napon szerződést köt AJ Price-szal. Az irányítót jól ismeri az új GM, Milt Newton, hiszen az előző idényben még mindketten a Washington Wizards alkalmazottai voltak. Jared Zwerling (Bleacher Report) úgy tudja, hogy a San Antonio Spurs Mike Bibby-t hívta meg az edzőtáborába eredetileg, nem Corey Maggette-t, mert Gregg Popovich vezetőedzőnek tetszett a veterán játékmester, és jó esélye volt a csapatba kerülésre is, de sarok és lábfej sérülése miatt nem áll rendelkezésre egyelőre Bibby.

Az Arkansas Egyetemen van idejük a fiataloknak, jól mutatja ezt a következő trick-shot videó, amelyhez annyi kommentárt fűztek, hogy "ezt csináljuk tanulás helyett":

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus