Hírmorzsák 2016-02-23 (15:00)

Channing Frye bemutatkozott a Cavsben. Kobe Bryant Antetokounmpót dicsérte, beszélt meghiúsult chicagói átigazolásairól. A Houston Valanciunast is próbálta megszerezni Howardért. Rengeteg a sérült a Miaminál. Whiteside újabb történelmi mérföldköve, a Warriors hajszállal még mindig előzi a 72-10-es Bullst, Carmelo Anthony nem szép jubileuma. Fontos változás a játékosügynökök működésénél. Nolan Smith édesapja nyomdokaiba lépett.


A visszamondott Donatas Motiejunas-cserét nem követte újabb, a Cleveland Pistons elleni meccse előtt lezáruló orvosi vizsgálatok nem mutattak ki problémát Channing Frye egyszer már műtött szívénél – így a triplaspecialista erőcsatár már be is mutatkozhatott új csapatában. Kellett is a friss erő, mert Iman Shumpert (váll) és Mo Williams (térd) sincs egyelőre bevethető állapotban. Ide kapcsolódik, hogy az Orlando Magic szabadlistára tette Jared Cunninghamet, aki ebben a cserében érkezett Clevelandből.

A Pistons egyébként gyorsan igyekezett szerezni egy csatárt Motiejunas helyett, Stan Van Gundy-ék egy 10 napos szerződést adtak Justin Harpernek (LA D-Fenders), jelentette Shams Charania (The Vertical, Yahoo! Sports). Rá azért is nagy szükség lehet, mert az újonc Stanley Johnson a mai hajnali összecsapáson szenvedett jobb vállán sérülést, Anthony Tolliver pedig 2-4 hetet lesz kénytelen kihagyni a hétfőn hajnalban összeszedett térdszalag-húzódása miatt, vagyis tovább szűkült a Detroit rotációja.

Baxter Holmes (ESPN) hozta le Kobe Bryant utolsó chicagói látogatásának utózöngéjét. A Lakers legendája elmondta: pályafutása során kétszer volt lehetősége a Bullshoz szerződni, de a tranzakció ilyen-olyan okok miatt egyszer sem realizálódott. 2004-ben szabadügynökként komolyan felmerült, hogy Chicagóba költözik, a feleségével már ingatlanokat és óvodákat, iskolákat akartak megnézni, végül azonban Shaquille O’Neal Miamiba cserélése miatt okafogyottá vált a távozása Los Angelesből. 2007-ben már minden elő volt készítve a klubok részéről a cseréhez, azonban Bryant az utolsó pillanatban kihasználta a szerződésében szereplő no-trade opciót, és nem egyezett bele – elmondása szerint azért nem, mert a csere keretében Luol Dengnek is távoznia kellett volna Chicagóból.

Még egy kis Kobe: a Lakers ma hajnalban Milwaukee-ban kapott ki, a Bucksban Giannis Antetokounmpo életében először tripla-duplázott – Bryant a meccs után átment a hazaiak öltözőjébe és külön gratulált a görög kiscsatárnak a teljesítményéért. A sajtótájékoztatón is azt mondta, hogy Antetokounmpo kivételes fizikai és fejbeli tulajdonságokkal van megáldva – most az a lényeg, hogy kezdjen el hinni önmagában, mert megvan mindene ahhoz, hogy igazán nagy játékos váljon belőle.

Egy frissebb meghiúsult cseréről számolt be Zach Lowe (ESPN): értesülései szerint a Houston Rockets a Torontónál is házalt Dwight Howarddal, Jonas Valanciunas lett volna a célpontjuk. A Raptorsnak nem igazán érte volna meg fiatal és 4 évre lekötött litván centerét elcserélni egy olyan sérülékeny középjátékosért, akinek lehetősége van kilépni a szerződéséből a nyáron, így a tárgyalások hamar elhaltak.

A RealGM frissítette a csapatok rangsorát a 100 labdabirtoklásra vetített hatékonysági mutatók alapján. A Spurs (+13.2) és a Warriors (+11.4) továbbra is vezet, de mindkét csapat közel egy egységgel rontott a két héttel ezelőtti állapothoz képest.  A meglepő vereségeket szenvedő Thunder a harmadik helyen áll (+7.7), de a Cavaliers igencsak szorongatja Durantékat, Jamesék 6.0-ról 6.8-ra javultak. Összesen 14 csapat van pozitív tartományban, a teljes rangsort itt megtekinthetitek.

Miamiban Keith Smart kemoterápiája miatt egy ideje már nem ülhet le a kispadra, és most egy másik segédedző, Juwan Howard is távol volt a Pacers elleni meccsen, miután édesanyja elhunyt. A játékosokra is rájár a rúd, Luol Dengnek kifordult az egyik ujja, Beno Udrih pedig lábsérülést szenvedett – szerencse a szerencsétlenségben, hogy egyikük gondja sem tűnik súlyosnak. A Minnesotában a tavalyi év Euroliga-MVP-je, Nemanja Bjelica legalább három meccset ki fog hagyni, a Wolves mini-túrája után vizsgálják meg újra a jobb lábát.

Napi statisztikák. Hassan Whiteside 95. mérkőzését játszotta a Heatben, és máris elérte az 1000 lepattanót, leghamarabb a franchise történetében. A tripla-duplákat előszeretettel gyártó center olyan neveket előzött meg, mint Alonzo Mourning (96), Kevin Willis (98) és Shaq (99). Jó napjai vannak mostanában Whiteside-nak, az előző mérkőzésen a 300 blokkos résztávon bizonyult a leggyorsabbnak a Heat históriájában. Carmelo Anthony éppen öt éve a Knicks játékosa, a jubileumot egy csúnya hazai vereséggel "ünnepelte" a Toronto ellen. A meccs arról is emlékezetes maradhat, hogy Kurt Rambis megbízott vezetőedző pályára küldte a 2011-ben 10. helyen draftolt Jimmer Fredette-et, így a 10 napos szerződéssel rendelkező egykori NCAA-sztár kapott egy újabb esélyt, hogy megragadjon valahogy a ligában. A Warriors érte el a liga történetében leghamarabb az 50 győzelmet, eggyel előzték meg a 95-96-os Chicagót. Ami ennél is félelmetesebb velük kapcsolatban, hogy ebben a szezonban 45 alkalommal vezettek a 3. negyedet követően – és egyszer sem hagyták, hogy aktuális ellenfelük fordítson…

A Játékos-szakszervezet (NBPA) informálta az ügynököket, hogy milyen változások lépnek életbe. Ezek közül a legfontosabb, hogy ugyanaz az ügynök nem képviselhet egyszerre aktív játékost és aktív edzőt, megakadályozandó az ebből adódó lehetséges összefonódásokat.

A végére egy érdekesség. A még mindig csak 27 éves Nolan Smith 2010-ben segítette a Duke-ot bajnoki címhez, az irányító a 2011-es drafton kelt el, a Portland vitte el a 21. helyen. 2013-ban már Európában pattogtatott (a Cedevita színeiben Szolnokon is járt az Adria Ligában), majd 2015-ben a D-Ligában fejezte be játékos-karrierjét - Mike Krzyzewski pedig most maga mellé vette a Duke-ra, mint speciális asszisztenst. Smith édesapja, az egykori NCAA-bajnok, az NBA-ben 1982 és 1991 között pattogtató Derek Smith 1996-ban, a Washington Bullets segédedzőjeként, alig 34 évesen hunyt el szívrohamban - fia is hamar átnyergelt az edzői szakmára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus