Hírmorzsák 2018-12-22 (12:00)

Porzingis felépülése jól halad, február közepén vizsgálják, hogy játszhat-e. Alvin Gentry szerint semmilyen körülmények között nem cserélik el Anthony Davist - a magasember nem a szupermax alapján fog dönteni a hosszabbításról. LeBron beszélt arról a viharról, amit a Davisszel kapcsolatos mondatai indítottak. Csapatmeetinget tartott a Celtics a Bucks elleni zakó után, Irving és Jaylen Brown beszéltek erről. Chris Paul legalább 2 hetet kihagy (combhajlító). Ilyasovának eltört az orra. Teletovic fizetése kikerül a Bucks sapkája alól. Steve Mills nem biztos benne, hogy akkor is leigazolta volna Joakim Noah-t, ha csak rajta múlik a döntés. A Pelicans kívánságlistáján 5 név található. Jared Dudley szerint Joe Harris a modern JJ Redick. "Cserélt" a Bulls. Mark Cuban szerint sokkal jobb lenne az NBA, ha a legnagyobb középiskolás tehetségeket elküldenék Szlovéniába, ahol megtanulnák, hogyan kell kosárlabdázni.

Kezdjük a híreket a sérültekkel. A New York Knicksnél Kristaps Porzingis jól halad az ACL-szakadása utáni rehabilitációval, és február közepén is megvizsgálják majd - ha minden rendben megy, akár el is kezdheti majd akkor a szezont, de a Knicks semmit nem fog siettetni. A Houston Rockets irányítója, Chris Paul legalább két hetet kihagy bal combhajlító húzódása miatt. A Milwaukee Bucksnál Ersan Ilyasova orra a múlt héten tört el egy edzésen - megműtötték a török játékost, aki egyelőre határozatlan időre esett ki, nem tudni, mikor térhet vissza.

Ugyanez a téma, és mégis kicsit más: a Milwaukee megkapta a felmentést Mirza Teletovic fizetése alól. Mint ismert, a bosnyák játékosnál tüdőembóliát állapítottak meg márciusban, szeptemberben pedig vissza is vonult. A mostani döntés értelmében Teletovic 10.5 milliós szerződése kikerül a Bucks sapkája alól - 3 évre évi 3.5 millió dollárra volt elnyújtva a bosnyák pénze, ez most már nem nyomja a Milwaukee payrollját, ami némi könnyítést jelent a jövő nyárra is, amikor a wisconsini együttesnek több kulcsjátékossal is hosszabbítania kell.

A Knicksszel kezdtünk, térjünk vissza még egy kicsit a New York-i együtteshez: Steve Mills elnök Steve Poppernek (Newsday) elmondta, hogy természetesen csalódott, hogy Joakim Noah szerződtetése úgy sült el, ahogy, és nem tudja, hogy ha csak rajta múlt volna, egyáltalán leigazolta volna-e a francia centert - mint ismert, Mills GM volt, az elnök pedig Phil Jackson, amikor Noah a Knickshez érkezett. Megvolt az oka annak, hogy úgy gondolták, jó döntést hoznak a csapat kultúrája érdekében, és annak is megvolt az oka, hogy máshogy kezelték a Noah-helyzetet, mint ahogyan arról a külvilág gondolkodott.

A héten a LeBron James - Anthony Davis pletyka szerepelt a legtöbbet a hírekben, ehhez most is több szál tartozik. Egyrészt a New Orleans Pelicans vezetőedzője, Alvin Gentry elmondta, hogy semmilyen körülmények között nem cserélik el Davist - egy kicsit indulatosabban feltette a kérdést, hogy az miért nem tampering, ha a csábítgatást játékosok csinálják, nem vezetők? Gentry azt is megkérdezte, hogy akkor most Davist rá kellene venniük, hogy folyamatosan azt nyilatkozza, hogy miért nem cserélnek LeBronért? (Azt valószínűleg senki nem mondta neki, hogy James esetében fel sem merül, hogy távozik a Los Angeles Lakerstől, míg Davis és a Pelicans kapcsolata nem ennyire egyértelmű, így ha Davis beszélne LeBron New Orleansba viteléről, az nem sok embert érdekelne...)

Sam Amick (The Athletic) információi szerint Davis döntésében nem fog szerepet játszani a szupermax lehetőség - mint ismert, a Pelicans 5 évre 239.5 millió dollárt ajánlhat sztárjának, ami 87.3 millió dollárral több, mint amit bármelyik másik együttes adhat a magasembernek.

Ma hajnalban egymás ellen játszott a Lakers és a New Orleans, a találkozó után pedig megkérdezték LeBront arról a viharról, amit az ő kijelentése kavart Davisszel kapcsolatban - erről olvashattatok már másfél napja. James annyit mondott, hogy az emberek sokszor felháborodnak, mikor úgy gondolják, hogy beleszólhatnak abba, hogy mit mond, márpedig neki senki nem mondhatja meg, hogy mi hagyja el a száját - nem lepődött meg, mert úgy érzi, bármi hagyja el a száját, abból hírt csinálnak. LeBron úgy gondolja, hogy teljesen a szabályoknak megfelelően járt el, és nem érti, mi a probléma. Ugyanígy szeretne együtt játszani Kevin Duranttel, Jimmy Butlerrel, Kyrie Irvinggel, Giannis Antetokounmpóval, Joel Embiiddel, Ben Simmonsszal és Luka Doncic-csal is - nincs ebben atomfizika, a jó játékosok jó játékosokkal akarnak együtt kosarazni.

Más téma, de még Pelicans: arról volt már szó korábban, hogy a New Orleans erősíteni akar hármas poszton, és hogy Stanley Johnson az egyik kinézett emberük. Jordan Brenner (The Athletic) forrásai szerint Johnson mellett Justin Holiday, Kent Bazemore, DeMarre Carroll és JR Smith lehetnek a Pelicans kinézettjei között.

Ha már felmerült Kyrie Irving neve, akkor itt lehet megemlíteni, hogy a Boston Celtics ma hajnalban kikapott a Milwaukee-tól, és a csapat ezt követően tartott egy meetinget, amelyen Irving a gárda kiegyensúlyozatlanságáról és annak okairól beszélt. Irving szerint nagy szükségük volt erre a beszélgetésre, és a csapat kohéziójával vannak gondok - bízniuk kellene egymásban, többet kellene passzolniuk, és sokkal jobban kellene hinniük a saját játékukban. Vannak tehetséges játékosaik, de néha önzőek, és sokkal jobbak akkor, ha jár a labda, csapatként kosaraznak - a támadóidő végén, 16-17 másodperc elteltével kellene elkezdeni egy-egyezni, nem a támadóidő elején, és nem kiszorított szögekből, emberről, elhajolva kellene dobásokat vállalniuk.

Az irányító saját bevallása szerint nem játszik annyit, mint szeretne egyénileg, de ő a gárda vezére, és ezt kell tennie, hogy a fiatalabb társai minél jobban beérjenek, és lássák, mi vár majd rájuk pályafutásuk során. Bevallotta azt is, hogy nagy kihívás ez számára is, mert bármit meg tud csinálni a pályán, de egyensúlyban kell maradnia, és azt is néznie kell, hogy mi az, amit a társaiért tehet, hogy jobbak legyenek, erre nagyon oda kell figyelnie. Ahelyett, hogy az lenne a fontos, hogy mennyi dobása van, az a lényeg, hogy az együttes mennyire sikeres. Jaylen Brown hozzátette, hogy nem róla van szó, hanem a csapatól - vagy teljesen egységesek lesznek, vagy nem azok. Nem vette személyes üzenetnek az elhangzottakat, mindnyájuknak fejlődniük kell.

A Brooklyn Nets veterán játékosa, Jared Dudley csapattársát, Joe Harrist dicsérte, akiről azt mondta, hogy ő JJ Redick modernebb változata - a rengeteg labda nélküli elzárása után le tudja ütni a labdát, meg tud indulni a gyűrű felé is, ott pedig kiválóan fejezi be az akciókat. Dudley szerint Spencer Dinwiddie mögött Harris a csapat második legjobb befejezője a festékben, a palánk alatt a betöréseket követően. Ha ránéz valaki Harrisre, egy 195 centis fehér gyereket lát, aki egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy kosaras, a következő pillanatban viszont már csak azt veszed észre, hogy 16-18 pontnál jár. Dudley úgy érzi, hogy Harris számára a csillagos ég a határ - egyszerűen nem veszik elég komolyan az emberek.

A Chicago Bulls keretében van egy változás: a gárda two-way szerződést adott Brandon Sampsonnak, és ezzel egyidejűleg kirakta a keretből Tyler Ulist - Sampson eddig a G-Ligás Windy City Bulls játékosa volt.

A végére Luka Doncic és a hozzá kapcsolódó hírek maradtak. Egyrészt Tim MacMahon (ESPN) értesülései szerint a Phoenix Suns nyáron kinevezett vezetőedzőjének, Igor Kokoskovnak minimális befolyása volt arra, hogy kit választ a csapat az 1/1-gyel.

Másrészt a Doncicot végül ledraftoló Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban azt nyilatkozta, hogy ha a legjobb középiskolás játékosokat elvinnék Szlovéniába, és ott tanítanák őket a kosárlabdára, 1000-szer jobb lenne az NBA. Cuban szerint Szlovéniában a kosarasok azt tanulják meg, hogyan kell játszani, míg Amerikában azt, hogyan cukkolják az ellenfelet, és hogyan kell látványos highlight videókat összerakni - a tulaj szerint amiatt olyan érett és nyugodt Doncic, hogy idősebb játékosok ellen játszott Európában. Cuban úgy gondolja, hogy Doncic soha nem ideges, márpedig ilyet egy újonctól nem látni - hozzászokott ahhoz, hogy idősebbek ellen kell bizonyítania, és a legnagyobb ajándék az, hogy tudja, hogyan kell játszani.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus