Hírmorzsák 2019-02-11 (12:15)

Kyrie Irving még a héten visszatérhet. Marcus Morris nyilatkozott a bostoni helyzetről. Torontóban rohamléptekkel töltik fel a keretet, Houstonban még kivárnak. Marc Gasol készülhet a memphisi mez-visszavonultatásra. Salah Mejri hamar visszatért Dallasba, a Hornets a hátvédsort erősítette. Magic Johnson sem a saját játékosaival, sem a Pelicanszel nem finomkodott. Több kellemetlenség érte a Knickset a deadline idején, és elkövettek egy Durant-bakit is. Wade szerint a Warriors kezdőötöse a legerősebb lehet a liga történetében – Curry szerint Wade simán eljátszhatna még pár évig az NBA-ben. 

Kezdjük egy jó hírrel: Kyrie Irvingnek szerencsére nem komoly a tegnapi térdsérülése, állapota day-to-day, vagyis akár már a következő mérkőzésen visszatérhet a Celticsbe.

Szükség is lenne rá, mert mostanában kínos hazai vereségekbe futott bele a gárda, és Marcus Morris el is mondta, hogy ez a szezon bizony már régóta nem a „vidámságról” szól a bostoni öltözőben – nem a vereségek bántják, hanem az, hogy csapattársai lógatják a fejüket, és ez akkor is így van, ha esetleg megnyernek egy meccset. Látja más csapatok kispadjait, ahol a csapattársak felugrálnak és örülnek egy-egy szép megoldásnak, örülnek annak, hogy a társaik révén sikeres a csapat. Amikor végignéz a saját magukon, csak egyének egy csoportját látja, nem a csapatát. Még soha nem látott olyan bajnokcsapatot, ami ilyen hozzáállással játszott volna, vagyis ha el akarják érni a céljaikat, először ezen kell változtatniuk. Chris Forsberg (NBC Boston) egyébként azt is hozzátette, hogy Morris a szezon egy pontján önként felajánlotta, hogy lemond kezdőbeli pozíciójáról, ha ezzel segít, illetve keményen lobbizott az elmúlt hetekben, hogy tartsák együtt a társaságot. 

Hivatalos: Wes Matthews leigazolt az Indiana Pacershez. A veterán hátvéd a Dallasban idén 13.1 pontot átlagolt 38%-os triplázással, és várhatóan komoly szerepet fog kapni az Oladipo kidőlése ellenére a keleti harmadik helyet tartó Indianában. 

A Toronto Raptorsnak sürgősen sok játékosra van szüksége, így az elsőre 10 napos szerződést kapó Malcolm Millert már véglegesítették is – az idei és a 2019-20-as évadra szerződtették, de ahogyan ez megszokott az ilyen kontraktusoknál, a 2019-20-as szezon egyáltalán nem garantált. A Raptors Chris Bouchert is lekötötte: a kiscsatár-erőcsatár tavaly nyáron kapott szerződést, amit októberben átkonvertáltak two-way kontraktussá – a szezonban 16 meccsen kapott szerepet a nagycsapatban, ahol egyébként figyelemre méltó 39%-kal dobta a hármasokat. Az ő szerződése annyiban különbözik Millerétől, hogy részlegesen garantált a második év. 

A múlt héten átigazolt Marc Gasoltól szép közleményben búcsúzott a Memphis Grizzlies nevében Robert Pera tulajdonos, aki azt írta, hogy a center elkötelezett csapattárs, sztárjátékos és a gárda egyik alappillére volt az elmúlt 11 évben. Mindig szívvel és tűzzel játszott, zsinórban hétszer vitte be a playoffba a csapatot, de ezeknél a sikereknél sokkal többet is adott a franchise-nak, hiszen a játékosok egy szűk csoportjának volt része, akik identitást adtak a gárdának a pályán és a pályán kívül is, ezt az egész franchise és Memphis nevében szeretne mindent megköszönni Gasolnak. Hozzátette, hogy természetesen nagyon várják azt a napot, amikor a center 33-as mezét felhúzzák a csarnokban Tony (Allen) és Zach (Randolph) számai mellé. 

A Houston Rockets sem pihen, ők is bővíteni akarják a keretet, a csapatnál idén már megfordult, jelenleg two-way kontraktussal játszó hátvéd-kiscsatár, Danuel House Jr. van képben. Vele kapcsolatban érdekesség, hogy a szezon korábbi szakaszában kétszer is normál szerződést akartak neki adni, azonban House nem fogadta el az ajánlatokat. Mellette folyamatosan monitorozzák a szabadlistára tett játékosokat, mivel van még rosterhelyük. 

A Dallas egy ilyen játékost már le is igazolt, bár nagyon nem kell majd bemutatkoznia az öltözőben Salah Mejri, a 32 éves center múlt csütörtökig a gárda tagja volt, akkor bontották fel a szerződését, mert kellett egy üres hely a Harrison Barnes-csere miatt. Az akkor érkezett Zach Randolphot aztán elküldték, így lehetőség nyílt újraigazolni Mejrit. A center egyébként még a Real Madridban haverkodott össze Luka Doncic-csal, aki a múlt héten szép üzenettel búcsúzott tőle Instagramon, így valószínűleg ez is közrejátszhatott a tranzakcióban. 

Történt még egy igazolás: a Charlotte Hornets lehívta a waiverről a Hawks által kitett Shelvin Macket – a Hornetsnél szükség van még egy irányítóra Kemba Walker és Tony Parker mögé. Technikailag egyébként ez azt jelenti, hogy az eredeti szerződésével alkalmazzák, vagyis fizetése kikerül az Atlanta sapkája alól. 

Lassan elülnek az átigazolási hajrá hullámai, előkerülnek az érdekességek. Marc Berman (NY Post) írt arról, hogy a New York Knicks meglepve tapasztalta az első tárgyalások során, hogy mennyire lecsökkent Kristaps Porzingis csereértéke: nem csak a sérülése, hanem a fejbeli és képességbeli problémák is felmerültek. Porzingist egyébként beajánlották Anthony Davisért is, illetve felmerült, hogy nyáron be fogják ajánlani, de Dell Demps, a Pelicans GM-je kerek-perec megmondta a Knicksnek, hogy nem érdekli Porzingis, mert szerinte nem fog hosszabbítani egy kisebb piacon. Ugyanakkor Berman úgy véli, hogy a Knicks nagyon komoly vevőjelölt lehet, ha a lottery-sorsoláson jól alakulnak a dolgaik – két, elül lévő lottery-picket már elfogadna a Pelicans, különösen az idei drafton. 

Magic Johnson is nyilatkozott a meghiúsult Davis-cserével és a Dell Demps GM vezette Pelicans-vezérkarral kapcsolatban – amikor konkrétan rákérdeztek, hogy szerinte jószándékúak-jóhiszeműek voltak-e a New Orleansnál, Magic annyit mondott: „nem”. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy szerinte hülyeség, hogy a Lakers fiatal magját nem kellett volna kitenni a félig-meddig nyilvános alkudozásnak – ezek a játékosok nem kisbabák, hanem egytől egyig profi játékosok, akik pontosan tudják, hogyan működik az NBA. A Lakers elnöke arról is beszélt, hogy túl kell lépni a deadline eseményein, esélyt kell adni a jelenlegi csapatnak, illetve a Davis-eset semmiben nem befolyásolja az első számú nyári céljukat: egy nagynevű szabadügynökkel tovább erősíteni a csapatot. 

New Yorkban történt egy kisebb baki, ugyanis elkezdték kiküldeni a bérleteseknek egy megszokott levelet arról, hogy hosszabbíthatnak. A levélben volt egy link, ahol további információkat kaphatnak, itt viszont egy olyan képpel találkozhattak, ahol Mitchell Robinson éppen Kevin Duranttel küzd. A gárdánál a visszajelzések után rögtön lecserélték a képet, ami elmondásuk szerint a csapat által random forgatott promóciós fotók egyike volt, nem állt szándékukban bármiféle utalást tenni Durantnek, esetleg tamperinget elkövetni. 

Dwyane Wade utoljára játszott ma hajnalban a Golden State otthonában, és a meccs után elmondta: a Warriors kezdőötöse minden idők legerősebb ötösei között van, ha nem a legerősebb. Steph Curry is dicsérte Wade-et, szerinte lenne még a legenda tankjában, és bár természetesen ilyenkor már előtérbe kerül a család és az élet más területei is, de a mérkőzés utáni mezcseréjüknél meg is kérdezte tőle: biztosan nem akar még pár évet játszani az NBA-ben? Curry szerint Wade az a játékos, akit annyiszor akarsz látni, ahányszor csak tudsz, mert egészen más lesz a játék, ha hozzá kerül a labda és azonnal megérted, hogy mit is jelent(ett) ő a ligának. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus