Hírmorzsák 2019-11-26 (11:30)

Hassan Whiteside esélyt kap Sacramentóban. Sikeres volt Klay Thompson műtétje, a GSW a mid-levelért igazolhat a helyére valakit egy évre. Hivatalos Jayson Tatum idő előtti hosszabbítása. Fred VanVleet szerint újra underdogok lesznek, és ez tetszik neki. Marc Gasol szerint a Raptorsnak már nem rá van szüksége, nehéz döntést kellett meghoznia. Marad Luol Deng 2x5 milliója a Lakers sapkájában. Howard szerint a többi csapattársának is fel kell áldoznia sok mindent a bajnoki címért, ő megteszi ezt Philly-ben is. A Pistons Luke Kennard mellett négy másodikköröst ad a Clippersnek Saddiq Bey-ért, Weavernek nagyon tetszik a 2020-as draftosztály. Atlantában óriásit ugrott egy hét alatt a jegyigénylések száma. Pár nappal az edzőtábor-nyitás előtt megvan a Thunder teljes edzői stábja. 

Hassan Whiteside aláírt a Sacramento Kingshez egy évre veteránminimumért, hozta le Adrian Wojnarowski (ESPN). Whiteside-ot 2010-ben a 33. helyen draftolta a Sacramento, de itt töltött két éve alatt nem váltotta meg a világot, úgy tűnt, hogy gyorsan ki is kopik az NBA-ből. 2014-ben tért vissza a Miaminál, ahol egészen 2019-ig játszott - ekkor cserélték el Portlandbe, hogy helyet csináljanak Jimmy Butler szerződésének. A mögöttünk hagyott évadban dupla-duplát átlagolt és vezette a ligát blokkokban, azonban ezek inkább üres statisztikáknak tűntek, amit most be is árazott a piac. A 2016-os nagy sapkaemelkedés egyik győztese volt a center, aki az előző négy évben 98.4 milliót keresett - borítékolható, hogy hasonló szerződést már nem nagyon fog tudni kötni. 

A Los Angeles Clippers Ky Bowmant igazolta le, aki előző évadban a Warriorsban játszott - egyelőre edzőtábor-szerződést kapott a hátvéd. 

Néhány korábban bejelentett szerződés hivatalossá vált: Jayson Tatum 2021-22-től induló, ötéves maximum-szerződése Bostonban, Bryn Forbes kétéves szerződése Milwaukee-ban, amely összesen 4.79 millió dolláros és a mid-level egy részét képezi, illetve James Ennis új, egyéves, 3.3 milliós szerződése Orlandóban. Volt néhány kisebb igazolás is: a Kings szerződtetett még egy magasembert Chimezie Metu személyében, egyelőre csak az edzőtáborra, de bekerülhet az alapszakasz-keretbe is a Spurs által 2018-ban a második körben draftolt játékos. A Warriors Kaleb Wessonnak adott hasonló kontraktust - az Ohio State 21 éves erőcsatár-centere nem kelt el a drafton. A Utah Jazz a helyi Brigham Young Egyetem játékosának, Jake Toolsonnak ad egy Exhibit 10 szerződést, a jó kezű hátvéd ott lehet az edzőtáborban, de valószínűleg a Jazz G-Ligás csapatában kezdheti meg profi pályafutását. Hivatalossá vált a Pacers és a Thunder közötti csere is: TJ Leaf és egy 2027-es második körös draftjog érkezik Oklahomába Jalen Lecque-ért. 

Tim Bontempsnek (ESPN) Fred VanVleet nyilatkozott azután, hogy megkapta a négyéves, 85 milliós új szerződését. A hátvéd szerint lassan elkezdenek megint abba az irányba tartani, amerre a Kawhi Leonard-szerződtetés előtt mentek: az emberek lenézik, leírják őket, és ő szereti ezt a helyzetet. Rengeteget kell dolgozniuk és sokkal jobbá kell válniuk egyéni szinten, aztán meg kell mutatniuk, hogy mennyire sikerült elvégezni a munkát. Hasonlóan nyilatkozott Chris Boucher is, a center elmondta, hogy folyamatosan Torontóban volt idén, rengeteget dolgozott a játékán - új posztriválisa, Aron Baynes is nagyon várja már a közös munkát a csapattal, mert itt mindenki győzni akar. A Toronto egyébként Tampában játssza majd a hazai meccseit a Tampa Bay Lightning csarnokában, azonban a klubvezetés először inkább a Florida Panthers létesítményét szemelte ki, amely Sunrise-ban, Miami egyik elővárosában található.

Még egy kis Raptors: Marc Gasolnak nem volt könnyű döntés elhagyni Torontót, mert a város remek, a családja kiválóan érezte magát, és sportszakmailag nem sikerülhetett volna jobban ez a másfél szezon, ugyanakkor most úgy érezte, hogy azt a szintet már nem tudja hozni, amit a Torontónál várnának tőle. A spanyol center arról is beszélt, hogy a pár hónapja felröppent pletykák teljesen alaptalanok voltak, nem akart hazaszerződni Barcelonába, nem is tárgyalt a csapattal. 

A Lakershez kapcsolódó hír, hogy az NBA elutasította a csapat kérelmét Luol Denggel kapcsolatban. A korábbi All-Start 2018-ban vásárolta ki a Lakers a szerződéséből, majd Deng tavaly nyáron bejelentette visszavonulását egészségügyi okok miatt. Ilyen visszavonulás után egy évvel kérhető ilyen játékossal kapcsolatban, hogy a bérét kiírhassák a sapka alól, azonban a liga úgy ítélte meg, hogy a 2018-as kivásárlás pénzügyi és nem egészségügyi okokból történt, ráadásul ezt követően Deng 22 meccsen még pályára lépett a Timberwolvesban is. A döntés azt eredményezi, hogy a Deng szerződéséből hátramaradt 5-5 millió dollár nyomni fogja a Lakers sapkáját a 2020-21-es és a 2021-22-es idényben. 

Klay Thompson elszakadt Achilles-inát megműtötték a jobb lábán, a beavatkozás sikeres volt – Los Angelesben végezte el a specialista dr. Richard Ferkel, aki szerint Thompson teljesen fel fog épülni. A korábbi All-Star hátvéd visszatérése a következő szezonban történhet meg, a 2020-21-es évadot teljesen ki fogja hagyni. Ennek megfelelően a Golden State Warriors meg is kapta az egész szezonra lesérülő játékos után járó kivételt, a DPE-t: ennek összege a rendes mid-level vagy a sérült játékos fizetésének fele, amelyik a kevesebb. Mivel Thompson 35 millió dollárt keres az évadban, ezért a mid-levelért, 9.258 millió dollárért igazolhat egy játékost egy évre a Warriors a pótlására a szabadügynökpiacról, vagy hívhat le a waiverről - a fizetése nem számít bele a sapkába. Fontos feltétel a DPE-nél, hogy bár cserében is felhasználható, az érkező játékos egyéves szerződése ott is feltétel. 

Dwight Howard arról beszélt a 76ersnél történő videókonferenciás bemutatkozásakor, hogy a bajnoki cím a minden, és segített neki realizálni, hogy lehetnek akármilyen statisztikái, azok semmit nem érnek gyűrű nélkül. Voltak olyan meccsek, amikor nem dobott kosarat, vagy akár pályára sem lépett, de a végén felemelhette a trófeát. Ezért új csapattársainak azt üzeni, hogy mindenki gondolkodjon el, mit hajlandó feladni azért, hogy a csapat sikeres legyen – néha mindent be kell áldozni, néha a csapaton belüli szerepedet. Ő személy szerint nagyon szeretett volna több kosarat és lepattanót szerezni, de a csapat mást kért tőle, mégpedig azt, hogy adjon energiát és lelkierőt a társainak a pályán és azon kívül is – megígérheti, hogy Philadelphiában is kérhetnek tőle bármit, hajlandó megtenni. Egyébként azért választotta a Sixerst, mert Doc Rivers volt az egyetlen vezetőedző, aki felhívta a szaabdügynöksége alatt – annyit mondott neki, hogy szüksége van rá, majd nem sokkal később Daryl Morey is felhívta ugyanezzel, onnan pedig egyértelművé vált, hogy ide kell igazolnia. 

Zach Lowe (ESPN) szerint ha a Celtics igazán akarta volna Myles Turnert, akkor már a csapatnál lenne, Gordon Hayward pedig a Pacersben, de a Boston nem igazán akarta őt, pláne nem még három évig évi 18 millió dollár környéki fizetéssel - inkább nem fogadták el a Pacers ajánlatát és leszerződtették fele annyiért Tristan Thompsont

Szintén Lowe hozta le, hogy eléggé radar alatt zajlott a Luke Kennard-csere egy részlete: a Detroit Pistons négy (!) későbbi második körös draftjogot adott Kennard mellé a Los Angeles Clippersnek (a csere másik oldalán a 19. helyen választott Saddiq Bey érkezett Detroitba). Az indok, hogy Kennardnek korábban több gondja is volt a trédeivel, amiket egyébként a játékos és környezete szerint már réges-régen maga mögött hagyott. 

Troy Weaver, a Pistons GM-je szerint nagyon tetszett nekik a 2020-as évfolyam, ezért is szereztek meg négy játékost: Saddiq Beyt, Kilian Hayest, Isaiah Stewartot és Sabin Lee-t. Weaver nagyon bízik benne, hogy ha majd évek múlva visszatekintünk erre a draftra, akkor azt látjuk, hogy a Pistons magjának négy nagyon fontos tagját sikerült egy csapásra megszerezni. 

Még egy hír a meghiúsult korábbi Bogdan Bogdanovics-féle sign and trade-ről: Eric Fischer (B/R) úgy tudja, hogy legalább egy másik csapat hivatalos panaszt nyújtott be az esettel kapcsolatban a ligához szerdán, ezt követően tájékoztatta a liga az érintett csapatokat, hogy hivatalos vizsgálat indult az ügyben. 

Úgy tűnik, hogy Bogdanovics új csapata, az Atlanta Hawks szabadügynök-piacon mutatott aktivitása (a szerb hátvéd mellett Danilo Gallinari, Rajon Rondo és Kris Dunn leigazolása) kedvező fogadtatásra talált a szurkolóknál. Legalábbis erről árulkodik, hogy a VividSeats jegyértékesítő oldal szerint az elmúlt egy hétben messze a Hawks meccseire nőtt meg leginkább az érdeklődés - az NBA-csapatok rangsorában a 25. helyről a 9. helyre léptek előre néhány nap alatt, jelezte a RealGM. 

Végül a Thunderről is ejtsünk szót, a vezetőedzőjét, Mark Daigneault-ot utoljára kinevező gárda bejelentette a segédedzői teamet: Mike Wilks, Dave Bliss és David Akinyooye is újra aláírt, a járékosfejlesztő edzők közül ugyanígy tett Zach Peterson és Kameron Woods is. A segédedzői gárda egyetlen új tagját, Mike Millert, a nemrég a Knickset átmeneti vezetőedzőként irányító szakembert pár órával korábban jelentették be. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus