Hírmorzsák 2019-12-04 (10:30)

James Harden egy pozitív és egy negatív rekordot döntött, egy negatívat beállított. DeMar DeRozan szerint Harden képes megdönteni Wilt 100 pontot csúcsát. Botrány a Spurs-Rockets meccsen. David Fizdale-t hamarosan meneszti a Knicks? Clint Capela Chamberlain és Dikembe Mutombo nyomdokain. Giannis Antetokounmpo és Luka Doncic a hónap játékosai, ők vezetik a PER-listát is. Kendrick Nunn és Ja Morant a hónap újoncai. Carmelo Anthony már a visszavonuláson gondolkodott, mikor jött a Blazers ajánlata. Steve Kerr szerint jobb edző lett idén. Visszaestek a nézettségi adatok, nem kicsit. Sérültlista: Irving, Zion Williamson, Andre Roberson, Dragic, Brandon Clarke, Thomas Bryant.

Arról tegnap este írtunk már, hogy Ja Morant és Kendrick Nunn lettek a hónap újoncai nyugaton és keleten.

A hónap játékosainak Giannis Antetokounmpót és Luka Doncicot választotta meg a liga - az NBA történetében először fordult elő, hogy ezt a díjat két nem amerikai játékos nyerte egyszerre. A Milwaukee Bucks görög MVP-je 17-3-at ment csapatával, ami alatt 30.9 pont, 13.4 pattanó és 5.9 gólpassz voltak a számai, míg a Dallas Mavericks szlovén kiválósága 12-6-ot produkált klubjával, amihez átlagban 30.8 pontot, 9.9 pattanót és 9.6 gólpasszt tett hozzá. Nem meglepő, hogy PER-ben is ez a két ember áll az élen, Antetokounmpót (33.6), Doncic (32.4) és James Harden (32.2) követik - a Top25-öt ezen a linken megnézhetitek!

Arról is beszámoltunk már ma reggel, hogy a ma hajnali Spurs-Rockets mérkőzést még nem lehet lezártnak tekinteni, miután Harden egy szabályos kosarát nem adták meg a játékvezetők. Arról is írtunk, hogy a Houston vagy győzelmet akar, vagy az utolsó 7 perc újrajátszását, különben óvnak.

Ehhez a találkozóhoz és Hardenhez kapcsolódik, hogy ezúttal 50 pontig jutott, és felállított egy új ligarekordot: 24/24 volt a büntetővonalról, ezzel Dominique Wilkins alapszakasz-csúcsát adta át a múltnak. A PO-ban egyébként ugyanennyi a rekord, ezt Dirk Nowitzki tartja. Felállított viszont negatv csúcsokat is: 11/38 volt mezőnyből, ez a 28.9% mezőnyből messze a leggyengébb mutató bármelyik 50 pontos teljesítményt tekintve. Emellett 4/20 volt a triplamutatója, a 16 kihagyott hármas pedig rekordbeállítás egy találkozón. A San Antonio Spurs pontfelelőse, DeMar DeRozan azt mondta még a két gárda egymás elleni mérkőzése előtt, hogy ha Harden a fejébe venné, szerinte elérhetné a 100 pontot egy meccsen.

Még egy stat, ez is a Spurs-Rocketshez: Clint Capela elhibázott mezőnydobás nélkül hozott 20/20-as meccset (22 pontot és 21 pattanót jegyzett) - erre korábban csak Wilt Chamberlain (nyolc alkalommal) és Dikembe Mutombo (egyszer) voltak képesek.

Ian Begley (SNY.tv) egy klubnál dolgozó forrása szerint a New York Knicks hamarosan meneszti David Fizdale vezetőedzőt. Arról volt már szó korábban, hogy a hírek szerint Steve Mills elnök ezt készíti elő, és mivel a gárda 4-17-tel áll jelenleg, nem is lenne meglepő, ha ez a pletyka végül beigazolódna.

A Portland TrailBlazers kiscsatára, Carmelo Anthony Rachel Nicholsszal (ESPN) beszélgetett arról, hogy ha nem jött volna megfelelő lehetőség, akkor bizony felkészült arra, hogy befejezi az aktív pályafutását - már ezen is gondolkodott, mikor bejelentkezett a Blazers. Melo elmondása szerint tudja, hogy mire képes, és nem akart egy olyan esélyt megragadni, amiben tudta, hogy kudarcra van ítélve, mert azt is tudta, hogy ebben az esetben egészen biztosan őt okolnák. Portlandben ezzel szemben a saját játékát játszhatja, és érzi, hogy mennyire kell a többieknek. Saját bevallása szerint nincs ennél jobb érzés, mint mikor kellesz valakinek - ez motiválta, és tudta, hogy ez a lehető legjobb szituáció számára.

A Golden State Warriors trénere, Steve Kerr azt nyilatkozta Tim Reynoldsnak (Associated Press), hogy szerinte megtanulta, hogyan legyen jobb edző. Sosem kellett még ilyen helyzetben edzősködnie - ez egy jó emlékeztető volt számára, hogy mindig mások a körülmények, minden év különböző. Az elmúlt öt idény során bajnokesélyesek voltak, ami azt jelentette, hogy az alapszakasz során a PO-ra kellett felkészítenie a gárdát, és a lehető legjobban kellett megoldania a pihentetést. Ez a szezon viszont sokkal inkább arról szól, hogy tanítania, fejlesztenie kell a játékosait.

Térjünk át a sérülésekre. A Brooklyn Nets irányítója, Kyrie Irving még legalább két mérkőzést kihagy a vállsérülése miatt, ezt a tréner, Kenny Atkinson jelentette be. A Washington Wizardsnál Thomas Bryant legalább 3 hétig harcképtelen lesz, mert van egy fáradásos törés a jobb lábfejében. A Memphis Grizzliesnél Brandon Clarke hagyhat ki hosszabb időt, miután a bal hasfalával vannak problémák - állapota week-to-week, nem a napokban fog visszatérni. A Miami Heatnél Goran Dragic jobb ágyéka meghúzódott, ezért hagyta ki a ma hajnali, Toronto elleni összecsapást, és nem játszik a Boston ellen sem.

A New Orleans Pelicansnél Zion Williamson halad a rehabbal, de december 16-a előtt biztosan nem kezdi meg profi karrierjét. Az Oklahoma City Thundernél Andre Roberson Los Angelesben folytatja rehabját a környezetváltozás érdekében. Steven Adams használta a visszaesés szót is Roberson esetében - mint ismert, majdnem két éve szakadt el a védekezőspecialista swingman bal térdében az egyik szalag, azóta nem tudott pályára lépni, és nem úgy tűnik, hogy ez a közeljövőben meg fog történni. A Toronto Raptorsnál Kyle Lowry visszatér bal hüvelykujj-töréséből - igaz, csapata kikapott.

A végére pedig a nézettségi adatok maradtak, amik kifejezetten gyengék: a TNT-n 22%-kal, míg az ESPN-en 19%-kal kevesebben nézik a ligát, mint egy éve. Az Orlando Magicnél (+125%) és az Atlanta Hawksnál (+43%) nincsenek gondok, a Washington Wizards (-57%) és a Golden State Warriors (-51%) mérkőzéseire azonban jóval kevesebben kíváncsiak, mint voltak tavaly. A két TV csatorna által közvetített összecsapások több mint felén hiányzott egy vagy több sztár. A liga egyébként le is vett két Warriors meccset az országos TV-s kínálatból - a Jazz (december 13.) és a Blazers (december 18.) elleni összecsapások helyett egy Clippers-Wolves és egy Celtics-Mavs kerül majd terítékre.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus