Hírmorzsák 2020-03-17 (11:45)

Letartóztatták azt a seriffhelyettest, aki a tavalyi döntő után feljelentette Masai Ujirit. A Knicks a Cavs capguruját akarja megszerezni. Allan Houstonnak nagyobb szerepe lehet a New Yorknál. Az ESPN előrébb hozza a Michael Jordan utolsó bullsos évéről készült dokumentumfilm-sorozatot. Legalább 70 meccses alapszakasz és teljes PO kellene a pénz és a jövő évi cap miatt. Felfüggesztették a doppingteszteket is. Nézők nélkül, kisebb csarnokokban folytatódhat a szezon. Ha mégsem folytatódik, a játékosok a bérük 21-24%-ától eshetnek el. A szükség is úgy kívánja majd, hogy kipróbálják a decemberben kezdődő, augusztusig tartó szezont. Chris Boucher megszegte a karantén szabályait. A Pelicans és a Magic is beszállt a részmunkaidős dolgozók anyagi megsegítésébe.

Adrian Wojnarowski (ESPN) azt mondta, hogy Adam Silver gyakorlatilag mindenre nyitott, de jó esély van rá, hogy ha folytatódik a szezon, akkor is nézők nélkül fog ez megtörténni - mennek a tárgyalások a helyi csatornákkal is ennek érdekében. Az is felmerült, sőt, a legvalószínűbb forgatókönyv jelenleg, hogy a nagyobb csarnokokból kiviszik a meccseket G-Ligás csapatok arénáiba vagy edzőközpontokba, hogy a TV-ben ne az látszódjon, hogy van egy 20.000-es csarnok, amiben egyetlen néző sincs. Az NBA el is kezdte összegyűjteni a lehetséges csarnokokat, illetve azt, hogy melyeket lehet használni augusztus végéig.

A TV-k abból a szempontból is előkerülhetnek, hogy Brian Windhorst (ESPN) értesülései szerint a liga a helyi műsorszolgáltatók miatt azt szeretné, ha legalább 70 meccses lenne az alapszakasz. Ebben az esetben kapnák meg annak az összegnek a 100%-át a helyi sportcsatornáktól, amely szerződésben foglalt az NBA számára - ha nincs 70 meccs, akkor az eddigi mérkőzések közvetítéseiből származó bevételből sem jön annyi, mint egyébként jönne, illetve vissza kellene fizetnie bizonyos összeget a ligának. A csapatok nagy része 65 mérkőzés környékén jár, ezért felgyorsított alapszakaszt akar a liga, ha zöld utat kapnak arra, hogy már lehet meccseket rendezni.

Windhorst elmondta, hogy rájátszásnak is négykörösnek kell lennie és párharconként 4 nyert meccsig kell tartania, hogy a jövő évre várt fizetési sapkát meg tudják közelíteni . Éppen ezért érdeke a játékosoknak is az, ha végigjátsszák az idényt, még ha ez esetleg nagyon rövid "nyarat" is jelent majd esetleg számukra.

A kulcs természetesen a pénz, Wojnarowski pedig azt is elmondta, hogy ha nem játszanak már több mérkőzést, akkor a játékosok nagyjából a fizetésük 21-24%-ától esnek el. Woj azt is hozzátette, hogy ha játszanak még pár találkozót, a PO pedig meg lesz tartva, akkor meglepődne, ha bármennyi pénzt visszatartanának a tulajdonosok, még akkor is, ha nem lesz 82 meccses az alapszakasz. A csapatok a bérletesektől sem vonták le a következő szezon díját, pedig alapjáraton a szezon ezen szakaszában szokták ezt megtenni. Wojnarowski szerint a Daryl Morey tweetje miatt kieső kínai pénzeket bőven túlélte volna a liga, a koronavírusnak azonban sokkal komolyabb hatásai lehetnek, hiszen nemcsak a közvetlen bevételeket érinti negatívan, de az egész társadalmat, a fogyasztókat is.

Arról volt szó nemrég, hogy az Atlanta Hawks elnöke, Steve Koonin feldobta az ötletet, hogy mi lenne, ha később, decemberben kezdődne a szezon, és augusztusban érne véget. Ez még a koronavírus terjedése előtt volt, és Wojnarowski egy, a ligában dolgozó elnöktől úgy tudja, hogy egyre jobbnak tűnik az ötlet. A szükség is úgy kívánja majd valószínűleg, hogy a következő szezonban kipróbálják, hogy milyen ez a lebonyolítás - mivel ez az idény csúszik, ha nem lesz teljesen eltörölve, elkerülhetetlennek tűnik ez a forgatókönyv a 2020/21-es szezonra.

Chris Haynes (Yahoo Sports) jelentette, hogy a liga és a Játékosok Szakszervezete megegyeztek abban, hogy felfüggesztik a kosarasokon végzett doppingteszteket. A szabály az, hogy a szezon és a nyár folyamán évente 6, előre be nem jelentett vizeletvizsgálatot végeznek mindenkin - most ez egy időre leáll. Mint ismert, a szteroidok és a teljesítményfokozó szerek mellett a marihuána is tiltott az NBA-ben.

Rövidhírek a vírussal kapcsolatban. A New Orleans Pelicans tulajdonosa, Gayle Benson 1 millió dollárt, az Orlando Magic tulajai és játékosai pedig 2 millió dollárt dobtak össze az órabéres és részmunkaidős munkások számára - Benson pénze részben a New Orleans-i emberek megsegítésére is ment. A Toronto Raptors egyik játékosa, Chris Boucher megszegte a karantént (csütörtökön elment egy bevásárlóközpontba, pedig a Raptors tagjai kéthetes karanténba kényszerültek, miután játszottak Rudy Gobert ellen). Boucher ezért elnézését kért később intagramon.

A végére jöjjenek a nem koronavírust érintő hírek. Stefan Bondy (New York Daily News) úgy tudja, hogy a New York Knicks a Cleveland Cavaliers capguruja, Brock Aller iránt érdeklődik, Leon Rose őt akarja megszerezni. Arról volt már szó korábban is, de Bondy is megerősítette, hogy Allan Houstonnak nagyobb szerepe lehet a franchise-nál Rose irányítása alatt. Biztosítási csalás gyanúja miatt letartóztatták Alameda megye seriffhelyettesét - ő volt az, aki a tavalyi döntő hatodik mérkőzése után feljelentette Masai Ujirit, mondván a Toronto Raptors elnöke megütötte őt. Az ESPN pedig valószínűleg előrébb hozza a "Last Dance" névre keresztelt, 10 részes dokumentumsorozatát, amely Michael Jordan utolsó bullsos idényéről fog szólni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus