Hírmorzsák 2020-05-02 (10:15)

A Last Dance 5. részében Kobe Bryant lesz a főszereplő. Aaron Gordon megerősítette, hogy soha többé nem indul zsákolóversenyen - másra akar koncentrálni. Jeremy Lint nagyon meglepte, hogy az MSG Network a Linsanity meccseit játssza a héten. Penny Hardaway szerint tampering, amit a G-Liga csinál. Arturas Karnisovas a Last Dance miatt egy nappal korábban közölte Marc Eversley-vel, hogy ő a Bulls új GM-je. Eversley nem döntött még Jim Boylen jövőjéről - a Nike-nál megtanulta, hogy a brand és a kapcsolatok milyen fontosak. A liga határozatlan időre elhalasztotta a lotteryt és a draft felmérőt. Az NBA nem kötött biztosítást arra az esetre, ha törlik az idényt. Az MGM megpróbálja Las Vegasba vinni az NBA és a WNBA szezont is.

Reggel írtunk arról, hogy az NBA-nek minimum 33+55 napra lenne szüksége ahhoz, hogy teljes egészében befejezze az alapszakaszt és a rájátszást. Az is szóba került ebben a cikkben és az elmúlt napokban is, hogy az orlandói Disney World egyre valószínűbb helyszín, ám a több Las Vegas-i szállodát is birtokló MGM Resorts International megpróbálja rávenni az NBA-t és a WNBA-t is (az NHL és a Major League Soccer mellett), hogy ott folytassák a szezont karanténban.

Kevin Draper (New York Times) értesülései szerint az MGM egy olyan campusban gondolkodik az NBA számára, ahol a játékosok, a családjaik, a csapathoz tartozó személyzetek, illetve a mérkőzés lebonyolításához szükséges emberek is elférnek. A campus központja Mandalay Bay lenne, ahol 4700 szoba adott a helyben lévő hotelekben. 24 kosárpályát tudnak felépíteni a helyszínre - ebből ötön lennének a közvetített mérkőzések, a többin az edzések zajlanának. Szigorú egészségügyi, biztonsági és karanténprotokoll lenne, ami minden belépőre vonatkozna, a családtagoknak pedig végig a helyszínen kellene maradniuk.

Sam Amick és Joe Vardon (mindketten The Athletic) értesülései szerint több NBA játékos is edzőtermekben készül - amiknek egyébként zárva kellene lenniük, de valószínűleg vannak olyan kapcsolataik, hogy ők bemehetnek.

Az NBA hivatalosan bejelentette, hogy a lotteryt és a draft előtti felmérőt határozatlan időre elhalasztja - mindkettő ebben a hónapban lett volna esedékes. Hogy mikor lesz megtartva a lottery, azt persze egyelőre nem tudni - minden attól függ, hogy folytatódik-e az idény, és ha igen, mikor zárul (legalább) az alapszakasz.

Ami nagy probléma lehet az NBA-nek és a többi amerikai major sportnak: Wimbledonnal vagy az olimpiával ellentétben ők nem kötöttek biztosítást világjárvány esetére - az ESPN forrásai szerint azért, mert elképzelhetetlennek tartották, hogy elmaradjon egy szezon. Az egyik vezető úgy fogalmazott, hogy olyan ez a mostani időszak, mintha a pokol elkezdeni befagyni. Az ESPN elemzése szerint 12 milliárd dollár tűnhet el a nagy amerikai bajnokságokból amiatt, hogy a szurkolók egyszerűen nem költenek, nincs bevétel, és ez a szám megduplázódik, ha az egyetemi futball és az NFL is elmarad.

Térjünk át más témára. A Chicago Bulls új GM-je, Marc Eversley azt mondta, hogy nagyon korai egyelőre Jim Boylen jövőjét firtatni a klubnál. Beszélt már a vezetőedzővel, aki gratulált a kinevezéséhez a hét korábbi szakaszában, de mindenkinek a helyzetét alaposan meg fogja vizsgálni a leállás alatt - nemcsak a játékosokét és az edzőkét, hanem a vezetőségben dolgozó emberekét is. Eversley azt is elmondta, hogy addig semmilyen döntést nem hoz, amíg nem találkozik személyesen mindenkivel, ezzel tartoznak mindenkinek. A játékosokat is meg fogják nézni edzésen, ugyanígy a szakmai stábnak is lesz majd lehetősége bizonyítani.

Eversley beszélt arról is, hogy a Nike-nál dolgozott, amikor LeBron Jamesék a ligába kerültek - akkor megtanulta, hogy mennyire fontosak a kapcsolatok és maga a brand. Abban reménykedik, hogy az ott megtanultakat fel tudja használni a Bullsnál, és olyan magasságokba segítheti a franchise-t, hogy a gyerekek újra Chicagóban akarjanak játszani. Azt is elmondta, hogy az első és legfontosabb dolog a siker - a megfelelő kultúra kiépítésére és a folyamatos magas szintű teljesítményre kell koncentrálniuk. Nem meglepő, de a célja, hogy bajnoki címhez segítse a franchise-t.

Érdekesség, hogy Arturas Karnisovas elárulta, hogy a Last Dance legutóbbi részeitől annyira belelkesült, hogy már vasárnap felhívta Eversley-t, hogy ő lesz az új GM, nem várt hétfőig, mint ahogy tervezte.

Ha már Last Dance: azt már láthattuk az előző rész végén, hogy jó eséllyel Kobe Bryant lesz a főszerepben következőleg, és Arash Markazi (Los Angeles Times) ezt megerősítette, az 5. rész a Los Angeles Lakers idén elhunyt legendájáról fog szólni - ez már csak azért is nyílt titok, hiszen az 5-6-7-8. részek kalózfelvételei felkerültek a netre a hét legelején. Tavaly júliusban beszélgettek a készítők Kobe-val, és egy héttel a halála előtt vágták meg az anyagot - tökéletes lett, nem kellett rajta semmit sem változtatni, kivéve sajnos a feliratot, hogy "Kobe emlékére".

A New York Knicks egykori irányítója, Jeremy Lin a főszereplő a héten az MSG Networkön - a Linsanity-korszak meccseiből ad le párat a csatorna. Lin az ESPN The Jump című műsorában elmondta, hogy padlót fogott, mikor az ügynöke felhívta, hogy ez a terv. New York évtizedek óta nem volt ilyen nehéz helyzetben, ez egy tragikus időszak mindenki számára, a Knicks pedig úgy döntött, hogy megpróbálja valamivel feldobni az embereket. Rengeteg meccs felvétele megvan a klubnak, ők mégis az ő mérkőzéseit választották. Erre annyit tudott reagálni, hogy "Komolyan? Ez fantasztikus". Még most is újdonság számára, hogy annak az időszaknak mekkora hatása lehetett az emberekre - mindenkinek nagy köszönetet mondott, mert nem számított erre.

Az Orlando Magic játékosa, Aaron Gordon az ESPN First Take című műsorának vendége volt, ahol megerősítette, hogy nem fog elindulni még egyszer a zsákolóversenyen. Gordon indokként azt hozta fel, hogy még csak egyszer járt PO-ban - ott 4-1-re kikapott csapatával, de az volt a legizgalmasabb kosárlabda, amit valaha játszott, az volt az igazi élvezet számára. Arra koncentrál, hogy ilyen nagy meccseket vívhasson, és sikeres legyen a Magic. Azt is hozzátette, hogy sok energiát felemészt a zsákolóverseny, és szeretné másra helyezni a hangsúlyt.

A végére pedig a Memphis Egyetem vezetőedzője, Penny Hardaway maradt, aki Jason Munznak (Memphis Commercial Appeal) elmondta, hogy szerinte a G-Ligát nem azért hozták létre, hogy rábeszélje a fiatalokat, akik egyetemre akarnak menni, hogy mégse tegyék ezt. Úgy gondolta, hogy azért jött létre az a bajnokság, hogy ha valaki más országba akart menni, vagy nem volt biztos abban, hogy egyetemre akar járni, akkor lehetőséget teremtsen az ilyen kosaras számára az NBA előtt. De az, hogy a G-Liga még azt követően is tárgyal a szülőkkel, hogy a gyerekük már elígérkezett az egyetemre, és rábírja őket, hogy lépjenek vissza onnan, az gyakorlatilag tampering - nem ért egyet ezzel a módszerrel.

Hardaway szerint az a lépés jó, amit az NCAA tett - mint ismert, az egyetemi bajnokság egy nagy lépést tett afelé, hogy a játékosok lényegében szponzori pénzekhez juthassanak abból, ha felhasználják a nevüket vagy a külsejüket. Penny szerint ez nagy segítség nekik, edzőknek abban a harcban, amit a G-Liga és az európai/ázsiai bajnokságok ellen folytatnak. A 2021-es draft Top3-as tehetségének tartott Jalen Green épp a Memphisre, Daishen Nix a UCLA-re, Isaiah Todd pedig a Michiganre ment volna, mielőtt mindhárman a G-ligás Select Teamet választották.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus