Hírmorzsák 2020-05-21 (10:00)

LeBron James és Tom Brady új dokumentumsorozatot csinálnak a legnagyobbak karrierjét leginkább befolyásoló pillanatokról. Paul Pierce-nél nincs az All-Time Top5-ben James. LeBron a 2011-es lockout alatt az NFL-re készült. Vince Carter szerint a GOAT-vitával meg kellene várni, amíg James befejezi a pályafutását. Marquese Chriss lehet a Warriors kezdő centere a következő idényben. Kevon Looney-t megműtötték. Június legelején kaphatnak útmutatást a csapatok a hogyan továbbról - jelen állás szerint június közepén minden klub edzőtáborozhat, július közepén folytatódhat az idény. Az orlandói Disney World a legesélyesebb helyszín a folytatásra. Jared Dudley szerint hazamehet bárki az elkerített "campusról", de saját felelősségre. A liga a csoportos tesztelésen is gondolkodik.

Adrian Wojnarowski és Zach Lowe (mindketten ESPN) forrásai szerint a liga tulajdonosai, vezetői és a Játékosok Szakszervezetének tapasztaltabb tagjai is úgy gondolják, hogy Adam Silver júniusban zöld utat ad a szezon folytatására, a meccsek pedig július vége előtt elkezdődhetnek. Természetesen itt is hozzá kell tenni, hogy ezek az infók akkor lehetnek relevánsak, ha a koronavírus terjedése továbbra is csökken, és nem jön egy újabb hullám. A liga menetrendje alapján jöhet egy kéthetes periódus, amikor mindenki visszatér a csapatához, de akik külföldről érkeznek, karanténban maradnak. Ezt követi majd egy 1-2 hetes egyéni edzés, majd a 2-3 hetes formális edzőtábor.

A két ESPN-n újságíró információi szerint a csapatok június 1. körül várják a liga útmutatását a továbbiakkal kapcsolatban - ez alapján kezdhetik majd visszahívni az eltávon lévő játékosaikat, és a szezon folytatására való felkészülés ezzel a mozzannattal pöröghet fel. A klubok úgy számolnak, hogy onnantól kezdve több minden lesz engedélyezett az edzéseken is. Shams Charania és Sam Amick (The Athletic) értesülései szerint június közepén minden csapat elkezdheti a tréningeket, a mérkőzések pedig július közepén kezdődhetnek - jelenleg ez a legnépszerűbb és legvalószínűbb forgatókönyv.

Wojnarowskiék azt írták, hogy a liga továbbra is gondolkodik azon, hogy két helyszínen bonyolítsa le a szezon hátralévő részét, az orlandói Disney Worldben, illetve a Las Vegas-i Mandalay Bay-ben. Kevin O'Connor (The Ringer) úgy tudja, hogy több más helyszínt is fontolóra vesz a liga, többek között Houstont is, de O'Connor szerint az sincs kizárva, hogy mindenki a saját csarnokában játszik majd. Az előbb említett Charania-Amick duó viszont azt írta, hogy egyértelműen a Disney World a legesélyesebb jelen állás szerint. Mivel magántulajdonban van, így a ligának nagyobb kontrollja lehet a helyszínen - ráadásul a Disney birtokolja az NBA TV-s partnereit, a TNT-t és az ESPN-t. Keith Smith (Yahoo Sports) úgy tudja, hogy a Disney World el is kezdte úgy alakítani a hotelfoglalásait, hogy meg tudjon felelni az NBA igényeinek.

A Los Angeles Lakers játékosa, Jared Dudley egy videókonferencia során elmondta, hogy a játékosok számára engedélyezett lesz, hogy elhagyják a "campust", ahogy Adam Silver hívta az NBA számára elkerítendő területet. Dudley szerint ez azt is jelenti, hogy ha valaki koronavírussal tér vissza, akkor az a játékos nem játszhat - mindenkinek vállalnia kell a kockázatot. A campuson belül szigorú tesztelések lesznek, azt pedig minden csapat maga dönti majd el, hogy kiket enged el - a Lakersnél például a két legnagyobb sztárt, Anthony Davist és LeBron Jamest egészen biztosan nem fogják. A liga nem fog ebbe beleszólni, de ha már ilyen messzire jutottak, a családot egy kicsit félre kell tenni.

A már említett Kevin O'Connor értesülései szerint az NBA azon is gondolkodik, hogy bevezesse a csoportos tesztelést - ennek annyi a lényege, hogy leveszik a mintákat, és egy bizonyos csoport mintáját együtt vizsgálják. Ha valamelyik teszt pozitív eredményt hoz, akkor csak azt a csoportot kell tovább vizsgálni, ahol a pozitív teszt megjelent - ettől azt várják, hogy csökkenteni lehessen a kötelezően elvégzendő tesztek számát.

És még mindig a koronavírusos lezáráshoz tartozik, hogy a New Orleans Pelicansnél Zion Williamson és Kenrich Williams is a klubnál rehaboltak a "tiltott időszakban". Mint ismert, a rehab közben lévő játékosoknak a liga megengedte, hogy bemenjenek az edzőközpontba - a Philadelphia Sixersnél Ben Simmons és Joel Embiid esetében is ugyanez volt a helyzet.

Szóba került LeBron James, így folytassuk néhány hírrel, ami hozzá kapcsolódik. James az Uninterruptedon beszélt arról, hogy a 2011-es lockout alatt komolyan gondolkodott azon, hogy NFL játékos lesz - nem tudta, meddig tart a leállás, így elkezdett úgy edzeni, ahogy az amerikai focisták. A Dallas Cowboys tulajdonosa, Jerry Jones küldött is neki egy szerződést, amit bekeretezett. Mint ismert, LeBron a középiskolában kifejezetten jó elkapó volt, majd több egyetemi csapat is érdeklődött iránta, de végül a kosárlabdát választotta. Másrészt Paul Pierce Jay Williamsszel és Jalen Rose-zal beszélgetett, amikor azt mondta, nála James nincs minden idők 5 legjobbja között - Michael Jordan, Kareem Abdul-Jabbar, Bill Russell, Magic Johnson és Kobe Bryant vannak ott.

Harmadrészt James és Tom Brady összeállnak, és készítenek egy minisorozatot "Greatness Code" néven - a világ legnagyobb sportolóiról lesz majd szó, és július 10-én kezdődik a sorozat, amelynek Jamesék lesznek a producerei. Az első évad hét minirészből áll majd, és egy-egy olyan momentumról szól, ami döntően befolyásolta egy-egy sportoló pályafutását. LeBron és Brady mellett az amerikai női labdarúgó válogatott egyik kapitánya, Alex Morgan, a 100 és 200 méteres világcsúcstartó Usain Bolt, a snowboard-legenda Shaun White, az ötszörös olimpiai bajnok úszó, Katie Ledecky, illetve 11-szeres világbajnok szörfös, Kelly Slater szerepelnek majd.

Az Atlanta Hawks visszavonuló veteránja, Vince Carter az "All the Smoke" legutóbbi adásában elmondta, hogy nála Michael Jordan minden idők legjobbja, mögötte Kobe Bryant és James található, de LeBronnak van még esélye előzni. Carter szerint minden azon múlik, hogy James mit ér még el karrierje során - ha például még egyszer bejut a döntőbe, akkor még jobban elismerhetik, hiszen akkor már 10 döntője lesz, ami őrület, mekkora szám. Azt szeretné Carter, ha várnánk James pályafutásának végéig, mert akkor lehet erről fair módon vitatkozni. Jordan és többiek már befejezték karrierjüket, nem szerezhetnek több pontot, megcsinálták, amit meg kellett csinálniuk - lássuk, mit tud LeBron, mit fog elérni.

Arról tegnap reggel írtunk már, hogy Marquese Chriss minden szerepet szívesen vállal a Golden State Warriorsnál. Connor Letourneau információ szerint a Warriors vezetősége optimista Chriss jövőjével kapcsolatban, és az ellen sincs semmi kifogása a klubnak, ha a következő idényben Chriss lesz a gárda kezdő centere. Ugyancsak a Golden State-hez kapcsolódik, hogy Kevon Looney-t kedden megműtötték, az egyik törzsizma volt sérült - a következő szezon kezdetére teljesen fel fog épülni.

A végére a Last Dance maradt. A Netflix mérései szerint 23.8 millió háztartásban nézték a Chicago Bullsról szóló dokumentumsorozatot az Egyesült Államokon kívül - a Netflix azokat a háztartásokat mérte, ahol legalább két percig nézték ezt a műsort. Másrészt a rendező, Jason Hehir elmondta, hogy Karl Malone-t és Bryon Russellt is szerette volna megszólaltatni, de előbbit hiába próbálta 2018 januárja óta puhítani (tudta, hogy nem lesz könnyű), nem állt kötélnek, utóbbi meg nem válaszolt egyetlen megkeresésre sem. Még John Stocktonnal is nehéz dolga volt - az irányítólegenda nem akart egy Michael Jordant dicsőítő alkotásban szerepelni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus