Hírmorzsák 2020-06-17 (10:00)

Kyrie Irving azt szeretné, ha a Nets nem folytatná a szezont - szerinte a játékosok külön bajnokságot is csinálhatnának. Kendrick Perkins felkérdezte Irvinget, John Wall viszont kiállt a Nets irányítója mellett. Avery Bradley elmondta, mit szeretne a "koalíció". Megvan a menetrend és a protokoll is a folytatásra - aki nem akar játszani, annak jövő szerdáig kell jeleznie ezt. Külön forródrótot csinál a liga, amin jelenteni lehet a szabályszegőket. A Raptors rögtön Floridába megy elkezdeni az edzőtábort. Steve Clifford megvédte Tom Thibodeau-t - jó kapcsolatban van a játékosaival és támadójátékot tekintve is nagyszerű edző.

Az elmúlt napok fő témája a Kyrie Irving és Avery Bradley vezette csoport, amely nem akarja folytatni az idényt, amíg az szerintük elvonja a figyelmet az Amerikában meglévő súlyosabb problémákról. A "koalíció" névre keresztelt csoport azt szeretné tudni, mit tesz a liga azért, hogy a feketék jobb esélyekkel indulhassanak a vezetőségi és a vezetőedzői posztokért. Mindemellett azt is szeretnék, ha olyan szervezeteknek adományozna az NBA, amelyek a fekete közösségeket segíti, és olyan cégekkel kötne szerződéseket, amelyek fekete tulajdonban vannak. Bradley szerint nagyszerű dolog pólókat hordani és a himnusz alatt tiltakozni, de látni szeretnék, hogy valódi változás történik. Több beszéd helyett több látható eredményre van szükség. Azt is hozzátette a Los Angeles Lakers hátvédje Malika Andrewsnak és Adrian Wojnarowskinak (mindketten ESPN), hogy a játék bojkottálásával nem közvetlenül a rendszerszintű rasszizmus ellen harcolnak. Fel tudják azonban hívni a figyelmet arra, hogy fekete sportolók nélkül nem tartana ma ott az NBA, ahol tart, ezért a ligának kötelessége erősítenie a közösségüket - ugyanúgy, ahogy ők is segítettek az NBA brand egyre erősebbé tételében.

A másik vezérrel, Kyrie Irvinggel nem mindenki ért egyet, erről tegnap olvashattatok már. Kendrick Perkins is kihívta a hóra Irvinget, mondván a jelenlegi helyzetben nem nyilatkozni kell, hogy hajlandó valaki feladni mindent, hanem meg is kell tenni. Maya Moore nem "hajlandó volt megtenni", hanem meg is tette ezt, az elmúlt két évét másra áldozta - a WNBA játékos Jonathan Irons ügyében segített, akit szerinte tévesen ítéltek el rablásért és bántalmazásért, de többek között Moore segítségével később ártatlannak ítélték. A Washington Wizards sztárja, John Wall ezzel szemben azt nyilatkozta a The Tuff Juice Podcastben, hogy ha egészséges lenne, ő sem játszana - igaz, neki a biztonsággal vannak problémái. Azt is hozzátette, hogy Irvingnek megvannak a maga dolgai, például a lapos Föld... de ebben a témakörben igaza van, és Wall szerint sokan éreznek még így - ezért próbálta Irving felmérni, hányan nem akarják folytatni. Stefan Bondy (New York Daily News) úgy tudja, hogy Irving a Brooklyn Nets játékosainak azt javasolta, ne folytassák az idényt. Bondy azt is megírta, hogy az irányító szerint a kosarasok indíthatnának egy saját bajnokságot, de Taylor Rooks (Bleacher Report) értesülései szerint Irving ezt nem vetette fel a csapattársainak.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nincs veszélyben a szezon folytatása, Ramona Shelburne (ESPN) és Wojnarowski forrásai szerint nem sok játékos akarja megtagadni a játékot - ez nem fogja megakadályozni a ligát abban, hogy megrendezze az idény végét. Shams Charania (The Ahtletic) hozta a hírt tegnap, hogy június 24-ig kell jelezniük szándékukat azoknak, akik nem akarják folytatni az idényt - meccsenként a fizetésük 1/92.6 részét fogják tőlük levonni. Azt is hozzátette a liga közleményében, hogy akik így döntenek, semmilyen további szankcióban nem részesülnek (a fizetéslevonáson kívül).

Az NBA kihirdette azt a hat fázist is, ami a meghatározza a további menetrendet. Akik játszani akarnak, hétfőig kell jelentkezniük klubjuknál, a második szakasz pedig június 23-án, kedden kezdődik, onnantól minden másnap tesztelni kell mindenkit. A harmadik szakasz július 1-11. között lesz, amikor elkezdődnek az egyéni edzések - az edzőket részt vehetnek majd ezeken a tréningeken. A negyedik szakasz két részből áll majd. A csapatok július 7-11. között érkeznek majd Orlandóba, majd július 9-21. között lesz számukra engedélyezett az edzés. Ha minden érintett negatív koronavírustesztet produkál, akkor a játékosok találkozhatnak egymással a hotelekben. Július 22-29. között lesz az ötödik szakasz, amikor az egy hotelben tartózkodók egymás ellen játszhatnak edzőmeccseket. A hatodik szakasz pedig maga a szezon lesz az NBA döntővel bezárólag

A folytatással kapcsolatban több hír is napvilágot látott. Charania jelentette, hogy a Toronto Raptors a kanadai karanténszabályok és utazási nehézségek miatt rögtön Floridába megy, és ott kezdi meg edzőtáborát - ahogy arról az előbb szó volt, minden más csapat július 7-11. között érkezik majd az orlandói Disney Worldbe, előtte saját edzőközpontjában készül majd mindenki.

A liga kiadta az egészségügyi protokollt a folytatással kapcsolatban. Ebben szerepel, hogy amennyiben kevés, előre kalkulálható játékos produkál pozitív koronavírustesztet, nem állítják le a szezont - ezt korábban is közölte már az NBA. Aki pozitív tesztet produkál, azt elkülönítik, és addig elkülönítve marad, amíg nem produkál egymás után két negatív tesztet.

A hotelekkel kapcsolatban is napvilágot láttak az infók. Az első kör után jöhetnek a családtagok a Disney Worldbe. Csapatonként 17 szobát lehet lefoglalni saját költségre, az érkezőknek pedig 3 napos karanténba kell vonulniuk, mielőtt belépnének a komplexumba. Ezt követően jön egy teszt, majd 4 napig a Disney Worldben is karanténban lesznek.

Charania és Sam Amick (The Athletic) információi szerint az NBA létrehoz egy forródrótot, amin névtelenül jelenteni lehet majd, ha valaki megszegi a protokoll szabályait - mindenkinek alá kell majd írnia, hogy betartja ezeket a szabályokat. Ezek áthágása figyelmeztetést, eltiltást vagy akár azt is maga után vonhatja, hogy az illetőt kitessékelik a Disney Worldből. A távolságtartási szabályok betartása érdekében két sorban lesz a kispad, és a második sorban ülőknek maszkot kell viselniük.

A végére váltsunk témát: az Orlando Magic vezetőedzője, Steve Clifford Marc Bermannel (New York Post) beszélgetett, akinek megvédte Tom Thibodeau-t. Clifford szerint teljesen fals kép alakult ki Thibodeau-ról, akit egyébként imádnak a játékosai - ez persze nem mindenkire lesz igaz, de a kosarasokkal ápolt kapcsolata Thibodeau egyik erőssége. A két szakember a New York Knicksnél és a Houston Rocketsnél is dolgoztak együtt Jeff Van Gundy irányítása alatt - Thibodeau most a Knicks kispadjára az egyik, ha nem a legnagyobb esélyes. Clifford szerint kollégájára azt is rásütötték, hogy a védekezéshez ért, pedig a támadójátékot is nagyszerűen meg tudja szervezni - ezt saját tapasztalatból tudja, és a Chicago Bulls, valamint a Minnesota Timberwolves statisztikái is ezt támasztják alá. A Magic trénere úgy gondolja, védekezésben nincs jobb Thibodeau-nál, de támadásban is kiváló munkára képes.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus