Hírmorzsák 2020-06-23 (11:00)

A Heat 2021-ben Giannis Antetokounmpót és Victor Oladipót is meg akarja szerezni. Corey Brewer a Kingshez szerződött. Trevor Ariza és Courtney Lee sem lesznek ott az orlandói folytatásban. A Knicks Jason Kidd-del is interjúzik a vezetőedzői posztra. Troy Weaver Derrick Rose és Blake Griffin köré építené a Pistonst. Eric Paschallt az első egymás elleni meccsükön fizikailag "terrorizálta" LeBron James - a Warriors újonca úgy érzi, másodjára helyt állt. Hamarosan megegyezik az NBA és az NBPA a folytatás összes részletéről. A Raptorsnál néhányan már el is repültek Floridába. A liga tökéletesen elégedett lenne 5%-nyi pozitív koronavírus-teszttel. Mark Cuban szerint lesz bajnoka az idénynek. Az okosgyűrűk használata nem kötelező. Jövőre kevesebb játékost foglalkoztatnak a csapatok?

Brian Windhorst (ESPN) forrásai szerint az NBA és a Játékosok Szakszervezete közel áll ahhoz, hogy megállapodjanak a szezon folytatásának összes részletéről. Ez még mindig nem történt meg, de Windhorst szerint minden felmerülő aggály és aggodalom ellenére mindkét fél tudja, hogy az a legjobb, ha folytatják az idényt. Ezek az aggályok egyébként főleg azok miatt a személyek miatt vetődnek fel, akik ott lesznek a "buborékban", de nem lesznek karanténban - ez a floridai koronavírusos esetek folyamatos emelkedését tekintve nem túl biztató. A megegyezés Windhorst szerint két napon belül meglesz - a hét közepén nyitnak az edzőtáborok, addig gyakorlatilag biztos, hogy hivatalos bejelentés is lesz.

Windhorst (ESPN) a SportsCenterben arról is beszélt, hogy vannak játékosok, akik aggódnak a vírus miatt, a helyzet pedig fokozódik Orlandó környékén, ahogy arról az előbb is írtunk. Olyanok is vannak, méghozzá jelenleg szép számmal, akiknek az élete most a Black Lives Matter mozgalom köré koncentrálódik, sokan továbbra is szeretnének odafigyelni erre. Vannak olyanok is, akik a sérülés miatt aggódnak, főleg azok a leendő szabadügynökök, akik nagy pénzeket kaphatnak majd az off-szezonban. És vannak olyan játékosok is, akik nincsenek az USA-ban, és a jelenlegi helyzetben nem is akarnak visszamenni az országba - itt Windhorst kiemelte, hogy június 15-ig mindenkinek vissza kellett volna térnie Amerikába, és ez nem történt meg. A jelenlegi terv megvalósítása azonban olyan szinten van, hogy innen már nem bukhat el a dolog. A kosarasok nagy többsége játszani akar, ott akarnak lenni Orlandóban.

A Toronto Raptors bejelentette, hogy a klub néhány játékosa és a szakmai stáb egyes tagjai már el is repültek tegnap Floridába - Fort Myersben maradnak, amíg a Disney World megnyit július elején.

Arról is beszélt az újságíró, hogy a liga tökéletesen tisztában van azzal, hogy lesznek pozitív koronavírus-tesztek, ennek tudatában tervezik a továbbiakat. Az NFL-ben nagyjából 200 játékost teszteltek 2-3 hét alatt, és 11 pozitív esett lett, ez körülbelül 5% - Windhorst szerint az NBA tökéletesen elégedett lenne azzal, ha ugyanilyen arány jönne ki. Nagyjából 300 játékost fognak egyébként tesztelni az orlandói Disney Worldben, plusz a stábtagokat, és Windhorst azt mondta, hogy az érintettek egyáltalán nem esnének kétségbe, ha 27 vagy adott esetben 35 pozitív minta jönne ki. El fogják különíteni a betegeket, meggyógyítják őket, és biztosítani fogják, hogy mindenki rendben legyen.

A folytatás valószínűségét emelte ki a Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban is, aki Steve Serbynek (New York Post) elmondta, hogy nincs oka azt gondolni, hogy nem lesz bajnoka az idénynek. Nem aggódik, mert az NBA és a Disney World az orvosokkal és a tudósokkal együtt mindent megtesz azért, hogy olyan biztonságos legyen a környezet, amennyire biztonságos csak lehet. Sőt, mivel az USA-ban megint egyre több a fertőzött, ezért az orlandói "buborék" biztonságosabb lesz a játékosok és az utazó személyzet számára, mintha a saját városaikban maradnának. Arról is beszélt Cuban, hogy szerinte több technológiai újdonságot is be fognak vetni annak érdekében, hogy legyen zaj, ami szórakoztatóbbá teszi a meccseket a játékosok és a TV nézők számára is. Lesz egy olyan applikáció például, ami az otthoni zajt átviszi a csarnokba, így nemcsak a pályán harcolnak majd egymással a kosarasok, hanem otthon is a szurkolók.

Tim Bontemps (ESPN) forrásai szerint az Oura okosgyűrűket azonnal megkapják a játékosok, amint megérkeznek a Disney Worldbe, viszont a használata nem kötelező - mindenki eldöntheti, viseli-e. A gyűrűkből érkező adatokat a liga és a Játékosok Szakszervezete fogja látni, egészségügyi célra fogják azokat használni. A csapatok nem látják majd az adatokat, de figyelmeztetik őket, ha valaki a koronavírus tüneteit produkálja, vagy az átlagnál nagyobb veszélyben van, hogy elkapja a vírust.

A jövőre vonatkozó hírek is napvilágot láttak. Arról tegnap olvashattatok, hogy egy játékosügynök szerint vérfürdő lesz a 2021-es szabadügynökpiacon. David Aldridge és John Hollinger (mindketten The Athletic) ugyanebben a cikkben írták, hogy értesüléseik szerint a csapatok kevesebb játékossal vágnak majd neki a következő szezonnak, hogy spóroljanak a költségeken a vártnál alacsonyabb fizetési sapka és a kevesebb bevétel miatt. A két újságíró úgy tudja, hogy a legtöbb klub 14 emberrel fogja kezdeni a szezont, 1-gyel kevesebbel, mint a maximum, és lesznek olyanok is, akik csak a minimális létszámot, 13 játékost fognak foglalkoztatni.

Ugyancsak Hollingerék írtak arról, hogy néhány játékosügynök arra számít, hogy az NBA a vis maior helyzetre hivatkozva kilép a kollektív szerződésből a világjárvány gazdasági hatásai miatt. Az egyik ügynök azt nyilatkozta, hogy minden ügyfelének azt mondja, éljen játékosopciójával. Ha a tulajdonosok nem is akarnak majd teljesen új CBA-t abban az esetben, ha folytatódik az idény, a kosárlabdából származó bevételek (BRI) elosztási arányát jó eséllyel módosítani fogják, hogy kompenzálják a veszteségeket. A jelenlegi kollektív szerződés egyébként a 2023/24-es szezon végéig szól, de egy évvel korábban bármelyik fél kiléphet belőle - elképzelhető, hogy akkor lesz csak váltás, illetve tárgyalás arról, hogy mennyi pénz jusson a tulajoknak és mennyi a játékosoknak.

Maradjunk még Aldridge-éknál, de térjünk át a megszokottabb pletykákra: a The Athletic két újságírója úgy tudja, hogy a Miami Heat 2021 nyarán Giannis Antetokounmpót és Victor Oladipót is szeretné megszerezni. Azt Hollingerék is hozzáteszik, hogy legalább az egyik kosarast sign-and-trade-del kell majd megszereznie Pat Riley-éknak, mert jelen állás szerint nincs elég sapka alatti helye a Heatnek jövő nyárra, hogy mindkét sztár beférjen.

Shams Charania (The Ahtletic) jelentette, hogy a Sacramento Kings megállapodott Corey Brewerrel, a swingman a kaliforniai együttesnél fejezi be a szezont. Tegnap este Davis Bertans távolmaradásáról olvashattatok, ma reggel pedig megírtuk már, hogy Trevor Ariza és Courtney Lee sem lesznek ott az orlandói folytatás során.

Marc Stein (New York Times) hozta a hírt, hogy a New York Knicks engedélyt kapott a Los Angeles Lakerstől arra, hogy leüljön interjúzni a gárda egyik segédedzőjével, Jason Kidd-del. Mint ismert Kidd 2013-ban a Knicksnél fejezte be pályafutását, utoljára pedig a 2017/18-as idényben volt vezetőedző, akkor szezon közben menesztette őt a Milwaukee Bucks.

A Detroit Pistons új GM-je, Troy Weaver a bemutatkozó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Blake Griffin és Derrick Rose köré szeretné felépíteni a jövő Pistonsát - őket akarja körbevenni tehetséges fiatalokkal. Griffinról annyit mondott Weaver, hogy tudja, mennyire meg akarja mutatni, hogy milyen játékos, miután a mostani idényben alig pár mérkőzésen szerepelt. Amíg Griffin Detroitban van, az ő segítségével szeretné visszaállítani a csapat régi dicsfényét - a magasember egyértelműen szerepel a terveiben. Griffinnek egyébként a 2021/22-es szezonra játékosopciója van, Rose-nak pedig a következő idényre van még szerződése. Weaver úgy érzi, jó elegyet alkot a keretben ez a két tapasztalt játékos és a fiatalok összessége, ettől függetlenül rengeteg dolguk lesz még a draftokon és az FA-piacon.

A Golden State Warriors újonca, Eric Paschall Dalton Johnsonnal (NBC Sports) beszélgetett arról, hogy milyen volt LeBron James ellen játszani első profi évében. Paschall azt mondta, hogy az első alkalommal LeBron fizikailag terrorizálta - azt gondolta magáról, hogy erős, jó felépítésű kosaras, aztán kiderült, hogy nem annyira. Másodjára viszont rögtön az elején felvette a kesztyűt James ellen, hogy ne kerüljön még egyszer ilyen helyzetbe - kapott érte egy faultot, de úgy érezte, összességében kifejezetten jól helyt állt.

A végére pedig két hír jött, ami kapcsolódik is az NBA-hez meg nem is. Egyrészt Gabe Vincent lett az Év Legtöbbet Fejlődött Játékosa a G-Ligában - neki január eleje óta two-way szerződése van a Heattel. Másrészt Giannis Antetokounmpo 18 éves öccse, Alex Antetokounmpo 3 éves szerződést írt alá a spanyol élvonalbeli UCAM Murciával - jövőre jelentkezhet a draftra.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus