Hírmorzsák 2020-07-31 (11:00)

A Jazz-Pelicans előtt mindenki letérdelt a himnusz alatt. A játékosok megegyeztek a ligával a biztosításról. Bledsoe és Connaughton nem játszik a Bucksnál, Oladipo pályára lépése kérdéses, Lillardra viszont számíthat a Blazers. Morant szerint nem fair a Memphisszel ez a lebonyolítás. Williamsonnak egyelőre 15 percet engedélyeztek az orvosok. Snyder szerint ne gondoljuk túl a Mitchell-Gobert kapcsolatot. A Knicksnél ninsc határidő az újjáépülésre.

A ma hajnali Jazz-Pelicans meccs végjátékában a Donovan Mitchell - Rudy Gobert összjáték hozta meg a Utah győzelmét, úgyhogy utána természetesen rákérdeztek erre az újságírók - a két játékos kapcsolata meglehetősen fagyos volt azt követően, hogy Gobert koronavírusos lett. Gobert most csak annyit mondott, hogy egyszerűen hálás azért, hogy kosárlabdázhat azok után, amin személy szerint ő és természetesen az egész világ átment az utóbbi hónapokban. Hozzátette, hogy Mitchell a megfelelő döntést hozta akkor, amikor leadta neki a labdát, Mitchell pedig annyit mondott, hogy bíznak egymásban, a kosárlabda-pályán pedig játékosok, akinek a jó döntést kell meghozni. Quin Snyder vezetőedző szerint beszéltek a dologról és az egész ügyet arra használták, hogy javuljanak - az az utolsó játék viszont ne legyen ennyire felfújva szerinte, ez a két ember több száz alkalommal csinálta meg már ugyanezt, nincs ebben semmi különös.

Szintén ehhez a meccshez kapcsolódik, hogy Zion Williamson csak tizenöt percet játszott, amit sokan megkérdőjeleztek - Alvin Gentry vezetőedző azt mondta erről, hogy persze szerették volna többet használni a 16 pontig jutó újoncot, de egyelőre ezt a tizenöt percet engedélyezték neki, az pedig "elfogyott" a negyedik negyedben. Hozzátette, hogy szerinte játékosa jól mozgott és az most is látszott, hogy ha ő a pályán van, akkor ez egy másik Pelicans, azt viszont nem tudta megmondani, hogy mikor kaphat nagyobb terhelést Williamson - neki most azt mondták, hogy 15 perc, csak ennyit tud.

Ugyanúgy a Jazz-Pelicansen történt, hogy a mérkőzés előtt a pályára felfestett Black Lives Matter felirat előtt letérdelt mindkét csapat, az összes játékos, az összes edző és az összes játékvezető is, miközben a himnusz szólt. Adam Silver annyit mondott erről, hogy a békés tüntetéssel nincs gond és jelen körülmények között nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a nemzeti himnusz alatt mindenkinek állni kell.

A másik mérkőzésen a Los Angeles Lakers legyőzte a Los Angeles Clipperst, ez pedig két dolgot is jelent: egyrészt a Lakers 2011 (!) óta először t udott 50 meccset nyerni egy szezonban, másrészt LeBron James ezzel megelőzte Kobe Bryantet a megnyert alapszakasz-meccsek tekintetében.

A Memphis Grizzlies még nem játszott tétmeccset, de Ja Morant, a gárda újonc irányítója szerint a kialakított rendszer nem sportszerű a Grizzliesszel szemben. A társaság 3,5 meccsel "jó" jelenleg a playoffra, de ha valaki négy meccsen belül marad hozzájuk képest, akkor egy play-int kell játszani azért, hogy ki kerül be a PO-ba - ezt Morant igazságtalannak tartja, de hozzátette, hogy nem tudnak ez ellen mit tenni, úgy kell játszaniuk, hogy megoldják a feladatot. Azt is elmondta, hogy ez az egész most extra motivációt jelent számukra, ezt igyekeznek felhasználni.

Az ESPN forrásai szerint megállapodott az NBA és a játékosok szakszervezete, így amennyiben valaki most szenved karriert befejező sérülést, úgyhogy két és fél millió dollárhoz jut "biztosításként". Ez a biztosítás sok mindent fedez egyébként, beleérve a koronavírus által okozott problémákat is, ha azok miatt kell valakinek visszavonulni - viszont Adrian Wojnarowski szerint mindez csak a 35 éves kor alatti játékosokra érvényes.

A Milwaukee Bucksnál két fontos játékos sem lesz ott az első tétmérkőzésen: Eric Bledsoe és Pat Connaughton is hiányozni fog a Boston Celtics ellen. Mindketten átestek a koronavíruson, mindketten megérkeztek Orlandóba és mindketten edzettek is már, de nem akarják kockáztatni az egészségüket, a Bucks olyan biztosan első, hogy igazából semmi értelme erőltetnie ezeket a mérkőzéseket. Mike Budenholzer vezetőedző szerint még fizikálisan sincsenek jó állapotban, illetve a ritmusuk sincs meg, így inkább nem játszanak egyelőre.

Szintén hiányozni fog csapata első tétmeccséről Bryn Forbes, a Spurs hátvédje, akinek izomsérülése van, ezért nem fogják bevetni. A tétmeccsen már ott lehet, de az utolsó felkészülési mérkőzésen nem játszhatott Nerlens Noel, az OKC centere, mert elfelejtette megcsináltatni a napi koronavírus-tesztjét, így egy napra kötelezően karanténba került. Ide tartozik, hogy az utolsó két edzőmeccset kihagyó Damian Lillard bevethető, ott lesz a Portland első tétmérkőzésél, míg a Denvernél PJ Dozierrel kiegészült a keret - ő is elhagyhatta a karantént, úgyhogy most már elvileg a sokáig foghíjas Nuggetsnél is mindenki ott van, aki nem sérült.

Ehhez a témához kötődik Victor Oladipo állapota is, ami továbbra is bizonytalan - először úgy volt, hogy nem fog játszani, aztán úgy, hogy mégis, most hivatalosan day-to-day a státusza, a mérkőzés előtt fognak csak dönteni arról, hogy bevetik-e, vagy sem. A cserecenter Goga Bitadze viszont még messze van a felépüléstől, Nate McMillan vezetőedző szerint hetekbe telik, mire játékra kész állapotba kerül - mivel Domantas Sabonisra sem számíthatnak, így sokszor kerülhet majd elő az alacsonyabb szerkezet.

Leon Rose-t, a New York Knicks elnökét arról kérdezték, hogy Tom Thibodeau kinevezése után mikorra szeretne a csapat tényleges újjáépülni - erre azt válaszolta, hogy nem szabtak erre határidőt, lépésről lépésre szeretnének haladni, építeni a keretet, aztán meglátják. Thibodeau egyébként RJ Barrettet és Mitchell Robinsont nevezte meg olyan játékosokként, akikre szeretnének építkezni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus