Hírmorzsák 2020-11-11 (11:00)

Chris Paul Phoenixbe kerülhet, de Minnesota is képben lehet. A tulajdonosok megszavazták a CBA-t. A Thunder arra készül, hogy limitált számban fogad nézőket. A G-Ligában jöhet a második szponzorlogó. Összeállt a társadalmi igazságosságért küzdő szervezet vezetősége. Russell Westbrook iránt érdeklődhet a LAC és a Knicks. Draftpletykák: LaMelo Ball, Pistons, Halliburton, Cavaliers, Okungwu, Pokusevski, Edwards, Isaiah Stewart, Raptors. Elhunyt a liga történetének egyik legnagyobb alakja, Tom Heinsohn. 

Arról már reggel beszámoltunk, hogy több forrás szerint tárgyalások folynak a Phoenix Suns és az Oklahoma City Thunder között Chris Paul cseréjéről.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a tulajdonosi tanács egyhangúlag megszavazta a CBA-változásokat, ezzel az utolsó jogi akadály is elhárult a 2020-21-es évad megrendezése elől: a 72 meccses alapszakasz december 22-én kezdődik, a szabadügynökpiac november 20-án keleti parti idő szerint este hat órakor nyit (magyar idő szerint éjfélkor), az edzőtáborok pedig december 1-én. 

A jogi akadályok elhárulása mellett a járványhelyzet még átírhatja a forgatókönyvet, erre figyelmeztet a New York Knicks háza tájáról érkezett hír, mi szerint az edzőközpont három munkavállalója is pozitív tesztet produkált – szerencsére tünetmentesek, ugyanakkor a központot be kellett zárni és fertőtleníteni. 

A Thunder már be is jelentette, hogy limitált számú nézőközönséget szeretnének fogadni a hazai meccseken, ahol minden szurkolónak maszkot kellene viselnie, hat láb (körülbelül 180 centiméter) távolságot kellene tartani az ülőhelyek között, és szigorú szabályok vonatkoznának a kézfertőtlenítésre is. 

A szezon előtti tárgyalások során felmerült, hogy az NBA egy második mezszponzori logót is engedélyezhet a csapatok számára. Ez egyelőre lekerült a napirendről, de valószínűleg csak időlegesen: Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy a G-Ligában már engedélyezik a második logót, méghozzá a mez nyaktájéki részén – szponzori logó, de jótékonysági vagy helyi közösségi szolgáltatás logója is felkerülhet ide. 

Szintén Charania hozta le, hogy megnevezték a liga és a szakszervezet által életre hívott, szociális igazságosságért küzdő szervezet vezetőségének tagjait. Az igazgatóságot öt tulajdonos (Micky Arison, Steve Ballmer, Clay Bennett, Marc Lasry, Vivek Ranadive), öt játékos (Carmelo Anthony, Avery Bradley, Sterling Brown, Donovan Mitchell, Karl-Anthony Towns), két vezetőedző (Lloyd Pierce, Doc Rivers), Adam Silver és helyettese, Mark Tatum, illetve a szakszervezet vezetője, Michelle Roberts alkotja majd. 

Chris Paul mellett tavalyi „cserepartnere”, Russell Westbrook is bekerült a cserepletykákba, de egyelőre csak Kevin O’Connor (Ringer) beszélt arról, hogy az elmúlt 24 órában olyan infók jutnak el hozzá, hogy a ligában több klubnál is úgy gondolják: Westbrook mozdítható. O’Connor a Los Angeles Clippers és a New York Knicks érdeklődéséről hallott eddig. Paul egyébként egy másik cserepletykában is felbukkant, Joe Mussatto (The Oklahoman) korábban azt írta, hogy a Thundert érdekli az idei 1/1-en LaMelo Ball, és cserélne a Minnesotával – menne Paul, Diallo, az idei 25. draftjog, illetve a 2021-es és 2024-es saját elsőkörös, érkezne az 1/1 és James Johnson szerződése.

Korábban arról pletykáltak, hogy a Detroit Pistons felcserélne a hetedik helyről, hogy lecsaphasson LaMelo Ballra, most viszont John Hollinger (The Athletic) szerint inkább maradnának ebben a pozícióban és ígéretet tehetnek a kiscsatár-erőcsatár Patrick Williamsnek, hogy elviszik. Hollinger szerint a 19 éves Florida State-játékos iránt „extrém módon” érdeklődik a michigani franchise. 

Hollinger további infói röviden: LaMelo Ball és Nico Mannion interjúi nem sikerültek túl jól, Tyrese Halliburton viszont mindenkire jó benyomást tett. A Cavaliers az ötödik helyen Deni Avdiját vagy Obi Toppint viheti el, Onyeka Okungwu nem fog a kilencedik helynél később elkelni, mert a Wizards nem fogja kihagyni. A szerb Alekszej Pokusevski valószínűleg ígéretet kapott egy csapattól, hogy kihúzzák az első körben – a Thunder a leggyanúsabb a 25. pickkel, ugyanakkor Hollinger szerint nem valószínű, hogy a magasember ekkor még elérhető lesz. 

Marc J. Spears (The Undefeated) Anthony Edwards-szal beszélt, és a kiscsatár azt mondta neki, azt akarja, hogy a Minnesota Timberwolves draftolja le az első helyen – nem aggódik a kemény telek miatt, mert kosárlabdázni nem a hóban fog. 

Blake Murphy (The Athletic) szerint a Toronto Raptors az idei 29. és 59. választási jogával elsősorban olyan európai játékosokra mehet rá, akikről biztosan tudják, hogy a következő szezonban még nem jönnének az NBA-be. A Knicks a legutóbbi hírek szerint a Washington Egyetem smallball centerét, Isaiah Stewartot is nézegeti, a 27. helyre szóló pickkel választhatják ki – korábbi edzője, Mike Hopkins szerint a remek szellemiségű Stewart nagymértékben hozzá tudna járulni egy győztes kultúra kiépítéséhez, játékban pedig Adebayóhoz és Harrellhez hasonlította. 

A végére pedig egy szomorú hír: 86 éves korában elhunyt a liga és a Boston Celtics történetének egyik legnagyobb alakja, Tom Heinsohn. Az erőcsatár Bill Russell-lel együtt 1956-ban kezdte meg profikarrierjét Bostonban, és el is nyerte az Év Újoncának járó elismerést – 1956 és 1965 között összesen kilenc évig tartó pályafutása során hat alkalommal hívták meg az All-Star Gálára, négyszer pedig beszavazták az All-NBA második ötösébe. 1965-ben nyolc bajnoki címmel a tarsolyában visszavonult, a 15-ös mezét rögtön plafonra is húzták a Boston Gardenben, de nem sokáig bírta ki imádott csapata nélkül. 1969 és 1978 között vezetőedzőként dolgozott a csapatnál, további két aranygyűrűt nyerve (1973-ben Év Edzője Díjat is kapott), majd 1981-től gyakorlatilag haláláig a Celtics hazai közvetítéseinek szakkommentátoraként tevékenykedett. 

A Celtics és a liga mellett a játékos-szakszervezet is egyik ikonját veszítette el, az alapító Bob Cousy után ő volt az NBAPA második elnöke, vezető szerepet játszott abban, hogy a szakszervezet keresztülvigye a szabadügynök-státusz bevezetését a 60-as évek közepén. Heinsohn egyike annak a három személynek, akit előbb NBA-játékosként, később edzőként is beválasztottak a Hall of Fame-be: Bill Sharman és Lenny Wilkens a másik kettő. A Celtics mellett több NBA-klub és a Boston Bruins NHL-gárdája is megemlékezett Heinsohnról közösségi felületein, Bill Russell azt írta, hogy kevés igaz barátja egyikét vesztette el, Jaylen Brown és Brad Stevens is azt írta, hogy rengeteget tanultak tőle, de többek között Isaiah Thomas, Steve Kerr és Evan Turner is méltatta. Mike Gorman, a Celtics meccseit régóta kommentáló kolléga szerint közel 2800 meccsen dolgoztak együtt, eltávozásával a Boston elvesztette a hangját. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus